^

Retinol - prvi po vrsti vitaminov za kožo

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Žalostna izkušnja Eskimov in uspešnih Egipčanov je bila pojasnjena šele sredi dvajsetega stoletja. Leta 1930 je Moore (Moore) sintetiziral retinol iz karotenoidov in začel preučevati njen učinek na telo. In šele leta 1943 je bilo končno dokazano, da je bil retinol, ki je bil krivec nesreče neustrašnih raziskovalcev Arktike in zadnje upanje slepi Egipčani. Članek Mooreja in Rohdala, ki je bil objavljen v Biochemical Journalu, je bil resnično senzacionalen. Izkazalo se je, da polarni medved jetra vsebuje toliko retinola (18 000-27 000 ie / g), poraba celo majhen kos (na primer, 250 g) presega dnevno manj retinola več kot 1000-krat.

Pomanjkanje retinola ni nič manj nevarno kot njegov presežek. Neustrezni vnos retinola v telesu sčasoma povzroči nepopravljivo izgubo vida, padec odpornosti na okužbo, nastanek vseh vrst kožnih težav in celo smrt. Snovi, potrebne za normalno življenje in celo za sam obstoj človeškega telesa, znanstveniki, imenovani "vitamini" (iz latinske vita - življenje), da poudarijo njihov pomen. Retinol je postal prvi v svoji seriji, ki je prejel častni naslov vitamina A.

Celice so zelo občutljive na koncentracijo retinola in vse, tudi rahlo odstopanje od norme vpliva na njihovo vitalno aktivnost. Sesalski organizem ima zanesljiv sistem regulacije, ki omogoča nadzor in vzdrževanje koncentracije retinola na ustrezni ravni. Vitamin A se sintetizira v celicah črevesne sluznice iz beta-karotena, ki vsebuje rastlinsko hrano. S sodelovanjem z encimom dioksigenazo se beta-karoten razdeli na dve molekuli mrežnice, ki se nato zmanjšajo na retinol. Količina sintetiziranega retinola je strogo urejena za preprečevanje zastrupitve telesa. Nadalje, retinol vstopi v jetra, kjer je v celicah v celicah večinoma v obliki etrov. Zato je retinol po potrebi dostavljen drugim organom, vključno s kožo.

Mehanizem celične regulacije retinoidnega metabolizma je kompleksen, vendar natančen in dobro uveljavljen sistem. Vključuje različne encime in vezavne beljakovine, ki omogočajo zajem, presnovo, usedanje in prevoz retinoidov znotraj celice.

Sčasoma so znanstveniki našli snovi, ki imajo podobne učinke kot vitamin A. Sintetične in naravne spojine, katerih mehanizem delovanja je podoben retinolu, so se začeli imenovati retinoidi in se uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni, vključno s kožnimi boleznimi.

trusted-source[1]

Retinol pomlaja kožo

Kot derivat vitamina A, retinol spodbuja proizvodnjo kolagena, ki je naravna sestavina dermisa, zaradi česar je koža bolj mladostna. Rezultati ene od številnih študij so pokazali, da je 36 žensk, starih 80 let in več, ki so uporabljale mazilo z 0,4% retinola na koži roke po 24 tednih, zaznamovale spremembe v stanju kože. Obliž kože, na kateri je bila uporabljena mazilo z retinolom, je postala gladka, elastična in elastična.

Retinol naredi kožo bolj zdravo

Retinol vam omogoča, da se znebite depigmentacije, linij in gub, popravite teksturo kože, poravnate njen ton in barvo. Kot posledica uporabe retinola koža izgleda zdravo in bolj enakomerno.

Retinol spodbuja zamenjavo celic

Redna pilinga je zagotovilo mlade kože: odstranjene so mrtve celice in nove, zdrave celice tvorijo površinski sloj kože. Zahvaljujoč rednemu pilingu koža postane gladka in različne kozmetike delujejo učinkoviteje in svobodno prodirajo v najgloblje plasti kože. Plasti mrtvih celic ne dovoljuje, da bi koristne sestavine prodrle globoko v kožo.

Retinol zdravi akne

Retinol ne samo zmanjša znake staranja kože, ampak tudi pomaga rešiti problem z aknami, pravijo dermatologi. Akne prizadene skoraj 50% odraslih žensk, zdravljenje staranja kože pred aknami pa je lahko res težak problem. Na srečo, zahvaljujoč piling značilnosti retinola, njegovo delovanje omogoča zdravljenje aken: redno odstranjene mrtve celice ne zamašijo pore, ki najbolj ugodno vplivajo na stanje kože, nagnjene k aknam.

Retinol je varnejši od retinoidov

Biti, kot so retinol, derivati vitamina A, so retinoidi na voljo le po priporočilih dermatologa. Čeprav so retinoidi veliko učinkovitejši od zdravil, ki se prodajajo v lekarni brez recepta, imajo pomembno pomanjkljivost - uporaba retinoidov lahko povzroči draženje in pordelost kože. Retinol hkrati deluje na kožo precej mehkejši in se vrača v retinoinsko kislino - ključno sestavino zdravila, ki jo predpisuje dermatolog - počasi in postopoma. Retinol je idealen za ženske z občutljivo kožo, ki so nagnjeni k draženju.

Retinoična kozmetika

Prva družba, ki je sprostila reminojsko kislino za kozmetični trg, je bila Ortho Parmaceutical Corp., podružnica v popolni lasti

Johnson & Johnson. Leta 1971 je bila javnosti predstavljena priprava za zdravljenje aken "Retin-A" (0,1% tretinoin), ki je hitro postala priljubljena. Po 25 letih je Ortho Parmaceutical leta 1996 izdal še eno dodatno zdravilo, Renova, namenjeno preprečevanju senilnih sprememb kože in okrevanja od fotodame. "Renova" vsebuje 0,05% tretinoina, obložene z mehko smetano, in se uporablja za boj proti finim gubam in hiperpigmentaciji. Potrošniki so cenili retinoka zdravila, uspešna serija Ortho Parmaceutical pa je sledila (čeprav z veliko skrbjo) številnih drugih podjetij. Retinovaya kozmetika je zelo natančno mešana s sodobno kozmetologijo, postopoma zaraščenimi gospodinjskimi okviri in pridobivanjem značilnosti medicinske discipline.

Retinoidi penetrirajo v kožo neposredno skozi stratumsko rožo (transepidermalno pot) ali skozi iztiskalne kanale žlez (transfolikularna pot). V koži nastane retinoidni gradient koncentracije, ki se zmanjša proti dermisu. V epidermiju retinoidi nadzirajo procese keratinizacije in pigmentacije ter v dermalni plasti prispevajo k obnovi medceličnega matriksa, ki postopoma degradira med staranjem ali UV-obsevanjem. Transfolikularna pot omogoča povečano koncentracijo retinoidov neposredno v folikle, kar je še posebej pomembno pri zdravljenju folikularnih patologij, na primer aken.

Vsako leto vodilne dermatološke revije na svetu objavljajo rezultate študij retinoičnih zdravil, vključno s kozmetičnimi. Dolgoročna klinična preskušanja s paralelno histološko analizo so zelo pomembne, kar omogoča primerjavo vidnih učinkov z morfološkimi spremembami v koži.

Za globlje čiščenje se lahko uporabijo posebni površinski lupini, ki mehčajo roženj stratuma in odstranjujejo mrtve celice. Najpogosteje so ti pilingi tudi sadne kisline (glikol pi-linge) in pilingi, ki vsebujejo encime (encimske pilinge). Druga skupina zdravil, ki sestavljajo kozmetično serijo, so tiste, ki pomirjajo, mehčajo, negujejo, ščitijo in regenerirajo kožo. Njihova naloga je, da se prepreči pojav neželenih učinkov, povezanih z delovanjem retinola (eritem, vnetje, rdečina, itd.), Ali ublaži bolnikovo stanje se je pojavila v primeru neprijetnih občutkov.

Nepogrešljiv pogoj pri uporabi takih kozmetičnih serij je jasno upoštevanje zaporedja uporabe pripravkov. Samo v tem primeru je mogoče doseči pozitivne rezultate in se izogniti zapletom. Klinične študije kažejo, da se tak celovit pristop popolnoma utemelji v primeru blage do zmerne akne, fotodemirane in bledene kože. Zdravstveni tisk je poročal tudi o uspešnem zdravljenju belih strij s kombinacijo pripravkov, ki vsebujejo glikolno kislino (20%) in tretinoin (0,05%) v osnovi mehke smetane.

Zapleti in kontraindikacije na uporabo retino kozmetike

Pri uporabi retinoične kozmetike v nekaterih primerih pordelost kože, začasni piling, redko - pretisni omoti, povečana občutljivost na sončno svetlobo. To je treba upoštevati pri razvijanju formulacije, če je mogoče, pri izbiri sestavin na način, ki zmanjša tveganje za neželene učinke. Med kontraindikacijami za uporabo retino kozmetike - sočasen sprejem fotosenzibilizirajočih zdravil iz skupin tiazidov, tetraciklinov, fluorokinolonov, fenotiazinov, sulfonamidov.

Posebej bi rad opozoril na problem uporabe retinoične kozmetike pri nosečnicah. Kljub dejstvu, da je koncentracija retinoidov v kozmetičnih izdelkih majhna in se domneva, da jih praktično ne absorbira v krvi, je bolje, da jih pozabimo in da jih ne uporabljamo. Ne smemo pozabiti, da ima vitamin A močan teratogeni učinek in da so retinoična zdravila za nosečnice kategorično kontraindicirana.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.