^

Sestavine kozmetike: mehčala

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Emollients - to je eden od glavnih sestavin sodobne kozmetike. Upoštevajmo značilnosti teh snovi, njihove uporabne lastnosti za kožo in kako jih prepoznati v ličilu.

Emolijenti so maščobna sestavina kozmetike. Te snovi prodrejo v plasti stene, vendar ne vplivajo na globoke plasti kože. Emolijenti dajejo koži dobro negovan izgled, gladkost, elastičnost in svilnato plast, vendar nima fiziološkega učinka. Učinek delovanja zmanjščevalcev je posledica dejstva, da so snovi trdno pritrjene v robu stratuma. Emolijenti so lahko predstavljeni v obliki naravnih maščob, maščobnih alkoholov, lanolina, voskov, etrov ali silikonov. Kot del kozmetike so emolijenti označeni kot mineralno olje, stearinski alkohol, cesarin ali dimetikon. Emolijenti dajejo kozmetična sredstva lahkotnosti, omogočajo dobro absorbiranje in porazdelitev po koži.

Toda poleg pozitivnih lastnosti lahko emo- denti vplivajo na kožo in negativno. Tako v poceni kozmetiki kot mehčala uporabljajo nevarne maščobnih kislin, ki povzročajo odvisnost comedogenic, ki prodira v poroženele plasti in preostalo tam. Komedogena odvisnost se pojavlja zaradi lanolina, kokosovega olja in izostearičnega alkohola. Zaradi izpostavljenosti tem snovem se na koži pojavi mozolje ali blag izpuščaj. Zato je pri izbiri kozmetike za nego telesa in obraza posebna pozornost namenjena sestavi kozmetike.

Do danes je vedno več proizvajalcev kozmetike opustilo uporabo nevarnih kožnih emolijentov in jih nadomestilo s silikoni. Silikonski oblogi v kozmetiki ne vplivajo na žive celice in omogočajo varno uporabo kozmetike.

trusted-source[1]

Kakšna je čustva?

Kaj je emollient je maščobna sestavina kozmetike. Emollienti so odgovorni za potrošniške lastnosti kozmetičnih izdelkov. Zahvaljujoč emolijentom, so kreme in losjoni dobro razporejeni po koži in absorbirani. Naredite kožo telesa in se obrnite nežno, svilnato, voljno. Emollienti so prisotni v profesionalnih kozmetičnih in dekorativnih izdelkih. Odvisno od njihove razpoložljivosti, časa trajanja ličenja in kako bo izgledala na tem ali drugem tipu kože.

Ko se nanesejo na kožo, ostanejo na površini gladilci, ki postopoma prodirajo v stratum corneum. Zaradi tega lahko make-up traja tako dolgo. Vendar niso vsi emollienti varni za kožo. Nekateri lahko povzročijo alergijsko reakcijo in pojav aken. Običajno se to zgodi, če uporabljate poceni in poceni kozmetiko. V sodobni kozmetologiji so emolente nadomeščene s silikoni. Te snovi imajo enak učinek kot emolijenti, vendar ne povzročajo zasvojenosti ali negativnih reakcij. Poleg tega lahko proizvajalci s silikoni v kozmetiki uravnavajo vsebnost maščob v kremah, konsistentnost in konsistentnost šamponov, losjonov in drugih potrošniških lastnosti kozmetike.

Mehanizem delovanja čustev

Slaščo v angleščini pomeni "sredstvo za ublažitev posledic", ki v celoti odraža svojo glavno nalogo - zmehčati kožo. Lahko rečemo, da je učinek kreme na kožo 99-odstotni učinek emolijentov. Emollienti ne prodrejo globoko v kožo, nimajo nobenega učinka na žive celice. Njihovo delovanje v polnem pomenu besede kozmetika je začasno izboljšanje videza kože brez aktivnega posega v njegovo fiziologijo.

Emoliensov - so maščobe in maščobne podobne snovi, ki imajo premoženje, posnet v rožene plasti, zaradi česar je površina kože gladka in mehka na otip. Uporaba kot mehčala maščobnimi alkoholi, voski, estri, naravnih maščob in olj, in določenih silikonskih spojin (tako imenovani silikonsko olje). Najpogosteje se pojavljale mehčala naslednjim: cerezin, mineralno olje, voski (čebelji vosek, karnauba kandelily), izopropil palmitat, stearil alkohol, ricinusovo olje, silikoni in dimetikon in ciklometicon.

Emollienti v veliki meri določajo potrošniške lastnosti kozmetičnih izdelkov - enostavnost porazdelitve na kožo, absorpcijo, videz, občutke po nanašanju na kožo (občutek gladkosti, mehkobo, svilnato). Posebej pomembna je izbira maščobnih komponent v dekorativni kozmetiki, saj je odvisno od tega, kako enakomerno bo ostala ličila, kako dolgo bo trajala itd.

Ni presenetljivo, da se ljubitelji emo najpogosteje izberejo zaradi tržnih razlogov, praktično ne glede na njihov učinek na kožo.

V sodobni kozmetiki se silikonska olja vse pogosteje uporabljajo kot zmehčevalci, pri čemer ostanejo vloga aktivnih dodatkov organskim maščobam in oljam. Silikoni veliko bolje izpolnjujejo osnovna merila emolijentov: ko se nanesejo na kožo, ostanejo na površini, začasno gladijo in mehčajo in ne vplivajo na žive celice. Biološka inertnost silikonov je zagotovilo njihove varnosti.

Priljubljenost silikonov je razložena tudi s posebnimi potrošniškimi lastnostmi. Niso lepljivi in na koži pustijo občutek mehkosti. S pomočjo silikonov lahko ustvarite širok spekter kozmetičnih izdelkov, začenši s kremami in šamponi ter konča z dekorativno kozmetiko. Poleg tega lahko silikoni nadzor lastnosti kozmetičnih izdelkov - lahko ustvari sestavek, ki se ga čuti potrošniku kot vžigalnik ali obratno, maščobne, zapusti kože ali las zaščitno folijo za rezistenco šminka ali temelj.

Emolten krema

Užitek kreme je odlično orodje za nego kože obraza in telesa. Glavni učinek emolijent kreme je, da po prvi uporabi koža dobro neguje, nežno, elastično, odpravlja suhost in hrapavost. Ker je nagnjenost maščobna sestavina kozmetike, si oglejte najbolj priljubljene emolijente.

  • Užitek iz naftnih derivatov - takšne snovi vključujejo mineralno olje, parafin in železo. Te snovi ne prodrejo globoko v kožo in so biološko nevtralne. Na koži tvorijo tanek film in preprečujejo izhlapevanje vode.
  • Parafin je brezbarvna snov, ki se pri segrevanju topi. Kozmetični izdelki dajejo maščobe.
  • Parafinski žele ali vazelin - oblikuje neviden film na koži, ki ima vlažilni učinek.
  • Mineralno olje se popolnoma absorbira v koži in kot prejšnji emollient tanek film za ohranitev vlage v koži.

trusted-source[2], [3], [4], [5]

Emoteni z atopičnim dermatitisom

Emolijenti z atopičnim dermatitisom imajo zdravilni in preventivni učinek. Vendar so te snovi uporabne le, če so popolnoma varne in ne postanejo razlog za komedogeno odvisnost. Atopični dermatitis je vnetna alergijska kožna bolezen, ki ima pogosto kronično obliko. Glavni simptom bolezni je hudo srbenje. Bolezen se praviloma pojavi v zgodnjem otroštvu in ima tri stopnje razvoja, ki medsebojno nadomeščajo, ko bolnik raste.

Emoteni z atopičnim dermatitisom imajo terapevtski učinek, mehčajo kožo in lajšajo srbenje. Poleg kozmetičnih izdelkov z mehčalci, ljudje z atopičnim dermatitisom predpisujejo protivnetna zdravila za zunanjo uporabo. Zunanja terapija z atopijskim dermatitisom je najučinkovitejša metoda zdravljenja, sredstva z emolijenti pa so idealna izbira za zdravljenje in oskrbo bolne kože.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Emoent za otroke

Sredstva za sproščanje za otroke omogočajo čiščenje in vlaženje kože. Preprečujejo nastanek suhosti in na koži tvorijo zaščitno pregradno plast, ki obnavlja vodno-lipidno ravnovesje kože. Glavni namen uporabe obremenitev za otroke je obnoviti poškodovano površino kože. Emolijenti so nepogrešljivi pri zdravljenju atopičnega kožnega dermatitisa.

Emolijenti za otroke so lahko v tekoči in kremasti obliki. Uporaba ene ali druge oblike je odvisna od težav s kožo. Torej, če ima otrok suho kožo in luščenje, se daje prednost lahkim kremam in mleku, ki jih skrbijo z čustvi. Če se atopijski dermatitis pojavi v izrazitem suhostu nekaterih delov telesa, je priporočljivo, da uporabite kremo in mazila z mehčalnimi sredstvi. Pogostost uporabe je odvisna od stopnje poškodbe kože, vendar ne sme preseči štirih postopkov za dajanje emo-ljubiteljev na kožo za dojenčke na dan. Dnevna uporaba otroške kozmetike z emolijenti je učinkovito preprečevanje atopičnega dermatitisa in odlična skrb za kožno dojenčkovo kožo.

trusted-source[14], [15]

Emolijenti v kozmetiki

Užinca v kozmetiki so maščobna sestavina zdravila. Prevedeno iz angleščine, zmečkalo zveni kot sredstvo za ublažitev, kar v celoti razkriva osnovne funkcije in lastnosti teh snovi. Mnogi kozmetiki trdijo, da je učinek prve uporabe izdelka 90% odvisen od kakovosti uporabljenih emo- lentov. Tako so odgovorni za potrošniške lastnosti kozmetike. In to je vpojnost, porazdelitev na kožo in rezultat po uporabi. Zahvaljujoč čustvi, po prvi uporabi kozmetike občutite, da je koža postala mehkejša, bolj nežna in bolj elastična.

Oživljalci so masti, ki prodrejo v poškodovani sloj kože in so tam pritrjeni. Zaradi tega koža postane mehka, nežna in bolj urejena. Več in več proizvajalcev daje prednost silikonskim oljem kot pomirjevala. Te snovi nimajo učinka na žive celične celice, biološka inertnost silikonov pa zagotavlja varnost telesa. Silikoni so prav tako priljubljeni zaradi njihovih značilnosti potrošnikov. S svojo pomočjo ustvarjajo široko paleto kozmetičnih izdelkov, vse od šamponov in balzam za lase do ličila. Silikoni so emolijenti, ki zagotavljajo stabilnost kozmetičnih izdelkov, omogočajo izdelavo kozmetičnih izdelkov za vse vrste kože in želje potrošnikov - lahki in maščobni kreme, trdni šminki, kreme iz fondov in še veliko več.

Emollienti so nepogrešljiv sestavni del kozmetike. Emollienti so odgovorni za značilnosti kozmetike in njegove lastnosti potrošnikov. Poleg tega pomirjevalci pomagajo pri zdravljenju atopičnega dermatitisa pri odraslih in otrocih. In to dokazuje nujnost njihove prisotnosti v kozmetiki, za popolno nego kože.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.