^

Varnostni ukrepi za delo z laserji

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Pomembnosti varnostnih ukrepov pri delu z laserji ni mogoče preveč poudariti. Varnost je določena s sedanjimi standardi, vendar ni omejena na njih.

trusted-source[1], [2],

Zaščitna očala

Prvi element varnosti pri uporabi katerega koli laserja je preprečiti poškodbe oči. Poškodbe se lahko pojavijo z vidnimi in nevidnimi valovnimi dolžinami. Večina sodobnih laserjev z nevidnimi valovnimi dolžinami, ki se uporabljajo za brušenje, imajo ločen sinhronski nizkoenergetski laser, običajno helium-neonski laser, ki služi kot "vodilni žarek". Ta žarek je viden, ko laser deluje.

Oči pacienta, operativnega osebja in kirurga je treba zaščititi pred naključnimi laserskimi poškodbami. Vsakdo v operacijski sobi mora imeti zaščito za oči. Zaščitna očala se morajo ujemati z valovno dolžino določenega laserja. Indikatorje optične gostote in valovne dolžine, iz katerih so zaščitena očala, morajo biti natisnjeni na svojem platišču. Zaščitna očala morajo imeti optično gostoto najmanj 5. Lestvica optične gostote je eksponentna. Tako optična gostota 5 pomeni, da pri valovnih dolžinah, ki so označene na okvirju kozarcev, skozi leče prehaja le ena desetina tisočina laserske energije. Pri delu z laserjem erbium ali ogljikovega dioksida morajo bolniki bodisi uporabljati zaščitna očala bodisi zapreti oči, z vlažnimi robčki, ki se nanesejo na veke. Pri zdravljenju tanjše kože vek v okroglih robovih očesnega očesa morajo biti oči zaščitene z neprepustnimi kovinskimi zasloni.

Negorljiv premaz

Mokra prevleka ali odsevna folija zmanjša nevarnost opeklin iz isker.

Obdelava kože

Zdravil na osnovi alkohola ne moremo uporabiti za zdravljenje kože. Varnejša je uporaba brezalkoholnih raztopin, kot je Phisohex. Vse čiščenje kože je treba uporabljati z ustreznimi varnostnimi ukrepi.

Evakuator dima

Za zajemanje vsebine dima, ki nastane med laserskim delovanjem, je potrebno uporabiti dima za odvod dima posebnega dizajna s filtri.

trusted-source[3], [4], [5]

Zaščitne maske

Vsakdo v operacijski sobi mora nositi posebno zaščitno masko, ki učinkovito filtrira nalezljive delce v dima. Te maske imajo velikost por 0,1 μm.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.