^

Analiza AFP v nosečnosti: kako ravnati in kaj kaže študija

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Odstopanja pri razvoju otroka v intrauterinem obdobju prej se lahko zaznajo šele po videzu otroka. Kasneje je bil ultrazvok, ki je dal dovolj informacij o grobih anomalijah razvoja plodu, začenši od 10-14 tednov nosečnosti. Laboratorijska analiza za alfa-fetoprotein je postala vredno orodje za instrumentalno metodo študija prihodnjih mater. ACE med nosečnostjo se šteje za precej popularen postopek, ki že na samem začetku devetmesečne poti razkrije in, če je mogoče, preprečuje posledice, ki so nevarne za otroka in njegovo mater.

Kaj pomeni analiza ACE med nosečnostjo?

V medicini je običajno uporabljati okrajšave za označevanje številnih zapletenih besed in konceptov. Običajno gre za prve črke različnih sestavin določenega koncepta. Na primer, črka ACE se uporablja za označevanje specifičnih beljakovin v krvi katere koli noseče ženske. Imenuje se alfa-fetoprotein.

Povedati je treba, da alfa-fetoprotein ni tuje snovi za ljudi, proizvaja se v prebavnem sistemu (predvsem v jetrih) moških in žensk. Res je, da je njegova proizvodnja minimalna in v zdravi osebi ne presega 10 ie na ml krvi.

Vsebnost AFP v meji 0,5-10 IU / ml velja za normo za nosečnice. Na svojem jedru je glikoprotein AFP Protitumorsko komponento in v prisotnosti jeter ali urogenitalnega proliferativne aktivnega procesa značilnost rakavih tumorjev, telo kot odziv vključuje značilen samozaščito z antineoplastično proizvajajo več beljakovin. To je trenutek, ki interese onkologov, ker omogoča identifikacijo tumorskih procesov v jetrih, spolnih organih, mlečnih žlezah.

Povečane koncentracije ACE lahko povzročijo resno jetrno bolezen, kot je hepatitis ali ciroza, ki so vnetna in nekrotična v tkivih telesa. V teh primerih analiza razkrije vsebnost ACE v krvi v razponu od 15-18 IE na ml. Nadaljnje povečanje ravni beljakovin kaže na razvoj raka.

Toda to zadeva samo nosečnice. Pri bodočih materah se stabilno konstantno povečanje ACE šteje za normalno in v večini primerov pomeni, da se otrok razvija.

Toda kako je razvoj otroka in povečanje stopnje AFP? Ženski organizem je urejen na neobičajen način. Zagotavlja vse za nadaljevanje družine, tako da lahko ženska nosi in reproducira svojo majhno kopijo. Po prekinitvi folikla in sproščanju jajčeca v žensko telo se oblikuje začasna endokrini žleza - rumeno telo, katerega naloga je proizvodnja hormonov, ki ohranjajo in podpirajo nosečnost.

Če se ne pojavi, rumeno telo umre, ker ni potrebno. Z nosečnostjo obstaja začasna žleza, ki proizvaja estrogen in progesteron, dokler ne pride do polnega zorenja otrokovega mesta. V rumenem telesu se pojavi sinteza AFP, preden se začne v telesu zarodka. Ni presenetljivo, da je tudi pri nosečnicah raven alfa-fetoproteina višja kot pri zdravih moških.

Medtem ko je rumeno telo, koncentracija ACE v telesu noseče ženske in noseče ženske je približno enaka. Toda približno 5 tednov nosečnosti, če je plod oblikovana zdi jeter in prebavil zametke, nivo AFP začne postopoma naraščati, saj gre za proizvodnjo AFP predvsem v jetrih in črevesje človeškega zarodka.

Zgodnje 2 trimesečje, ko je končana nastanek prebavnega sistema otroka, in v plodovnico začetku tekočine za vstop njegove vitalne izdelki dejavnost obsega beljakovin in AFP razlikuje žensk in krvni analizo, s katero je izločanje poteka in nepotrebne snovi iz telesa žensk in plodovnice.

Ko se otrok razvije, se vsebnost AFP v materinem krvi povečuje. Od 33. Tedna nosečnosti se oblikovanje organov in sistemov otroka nadomesti z obdobjem rasti, stopnja ACE pa na večino rodov v normi ostaja stabilna.

Toda kakšna je vloga proteina alfa-fetoproteina pri razvoju otroka, ali je za njo tako aktivno razvit v otrokovem telesu v obdobju intrauterinega razvoja? Razmislimo o številnih svojih osnovnih funkcijah:

 • AFP je vrsta transportnih beljakovin, zaradi česar so beljakovine in polinenasičene maščobne kisline, potrebne za izdelavo celičnih membran in tkiv otroka, iz materine krvi vstopile v krv ploda. To je potrebno za normalno rast in razvoj zarodka, zlasti v prvih dveh semestrih nosečnosti.
 • Prevoz pomembnih nenasičenih maščob je pomemben v zadnjem mesecu nosečnosti, saj so maščobe vključene v nastanek površinsko aktivnega alveolarnega kompleksa - spojine, ki omogoča otroku, da diha po rojstvu.
 • AFP ščiti telo otroka pred negativnimi učinki ženskega hormona estrogena, ki presega njegovo raven, lahko povzroči neprijetne dolgoročne posledice v obliki tumorskih procesov v otrokovem reproduktivnem sistemu.
 • Pomaga ohranjati stabilen krvni tlak v fetalnem obtočnem sistemu.
 • AFP je neke vrste zaščita otroka pred agresivnim učinkom materinega imunskega sistema, ki lahko zaznava zarodek kot tuje telo. Protein zmanjša sintezo protiteles v telesu ženske, kar spodbuja nosečnost in zmanjšuje tveganje za spontani splav.

Kot lahko vidite, je protein alfa-fetoprotein pomemben pokazatelj razvoja in zdravja otroka, pa tudi dokaz o tem, kako poteka nosečnost. Hkrati je zaskrbljujoč dejavnik povečanje ravni AFP glede na normalne kazalnike in prenizke kazalnike. V prvem primeru lahko govorimo o zdravstvenih težavah za mater in za otroka, v drugem pa obstaja velika nevarnost resne zamude pri razvoju ploda in zgodnjem prenehanju nosečnosti.

Okrajšava Zdravniki AFP pogosto ne kličejo samo beljakovin samega sebe, temveč tudi laboratorijske analize, dodeljene med nosečnostjo. O značilnostih svojega ravnanja in rezultatih študije bomo pogovorili še naprej.

Indikacije za postopek AFP v nosečnosti

Moram reči, da v zvezi s primeri predčasne prekinitve nosečnosti in rojstvu otrok z različnimi razvojnimi nepravilnostmi, je pomen izvidov (materinski) diagnostiko izrazito povečala. Če bi se prej lahko registrirala ženska kadarkoli in se opravi enkraten pregled ultrazvoka, zdaj zdravniki vztrajajo pri tem. Da so se pri ženskem posvetovanju bodoče matere že zdravile v prvih tednih po zasnovi in še bolje na stopnji načrtovanja nosečnosti.

V tem primeru se lahko ultrazvok med nosečnostjo izvede večkrat, pa tudi dobava vseh vrst testov, če je zdravnik prišel v sum, da nosečnost poteka z nekaterimi zapleti. To so laboratorijski testi, kot so AFP, hCG, protitelesa, hormoni itd.

V idealnem primeru zdravniki priporočajo analizo AFP med nosečnostjo v prvem polletju, ki traja do 13 tednov po zasnovi. Najbolj primeren izraz je 10-12 tednov nosečnosti. Res je, to je samo priporočilo. Toda v nekaterih primerih lahko zdravniki vztrajajo pri zgodnjem laboratorijskem testu, razlog za to pa je lahko:

 • krvni spolni odnos med bližnjimi sorodniki, iz katerih je bil otrok zasnovan,
 • prisotnost v anamnezi nosečnosti, ki je pripeljala do rojstva otrok s dedno patologijo ali razvojnimi nepravilnostmi,
 • če je mati v prihodnosti več kot 35 let,
 • prejšnje splavitve, rojstvo mrtvih otrok, dolgotrajno zdravljenje z neplodnostjo,
 • sprejem nosečnice na predvečer zasnove kontracepcijskih sredstev ali zdravil, ki lahko povzročijo toksične učinke na zarodek,
 • prisotnost dednih malformacij pri nosečnici in epizod takšnih bolezni v rod obeh staršev,
 • zloraba alkohola, uživanja drog in kajenja.

Analizo AFP je treba nameniti tudi ženskam, ki so bile na predvečer ali v nosečnosti izpostavljene učinkom sevanja, strupov in toksinov, učinek ionizirajočega sevanja. Imenuje se, če bi morala prihodnja mati narediti rentgenske žarke v prvih mesecih po zasnovi.

Po rezultatih analize zdravniki sklepajo, da je potrebna druga študija malo kasneje (med 13. In 20. Tednom nosečnosti). Navedba za ponovljene analize je vsako odstopanje AFP od norme, ki lahko kaže na:

 • različne resne nepravilnosti otrokovega razvoja,
 • motnje v delovanju in nekroza jetrnega tkiva otroka, kar je možno pod vplivom virusne okužbe, porabo bodoče mame alkohola itd.,
 • ima plod anomalije genov,
 • tumorji embrionalnih celic, ki se najpogosteje razvijajo pri modih pri mladih ali jajčnikih pri deklicah,
 • resne jetrne bolezni pri najbolj nosečih,
 • razvoj v bodoči mati onkologije jeter, spolnih ali spolnih žlez.

Vsak takšen sum zdravnika je treba potrditi ali zavrniti s sklopom študij, v katerih sestava nosečnosti vključuje analizo ACE.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Tehnika AFP v nosečnosti

Glede na vse prednosti in nujnost nosečnosti pri zgodnji diagnostiki anomalij pri razvoju plodu je treba analizo, izvedeno v ta namen, obravnavati z resnostjo in odgovornostjo. Konec koncev, tudi pri splošnem testu krvi potrebujemo nekaj priprave in kaj lahko rečemo o analizi za določen protein. Najboljša možnost bi bila, da se posvetujete o testu AFP pri zdravniku, ki vam bo povedal, kdaj je treba narediti in kako se pravilno pripraviti.

Kakšne so zahteve za pripravo analize za alfa-fenoprotein, povejte okuženi mater izkušenega zdravnika:

 • eno in pol ali dva tedna pred laboratorijskih raziskav pri nosečnicah, bi moralo biti mogoče, da prenehate jemati nobenih zdravil, ker so aktivne sestavine zdravil, ki prihajajo v krvi, lahko izkrivljajo delovanje fetalnega hemoglobina (hemoglobin novorojenčki vstop na žilno posteljo matere)
 • na predvečer razglasitve krvi za AFP dan pred postopkom, boste morali spremeniti način prehranjevanja, da iz njega maščobne, slane ali začinjene hrane, kot tudi ocvrte hrane in vse vrste alkohola (vsi, ki jemo se odraža v delu prebavnega sistema in jeter, zato lahko povzroči fluktuacije ravni alfa-fetoproteina),
 • na predvečer večera je treba zavrniti pozni obrok, lahko jeste do 9 ure zvečer, tako da zjutraj na prazen želodec, da obiščete laboratorij,
 • Zjutraj na dan analize ni prepovedano piti vodo, vendar njegova skupna prostornina ne sme presegati 100-150 ml,
 • če ni mogoče opraviti analize zjutraj, jo je mogoče vzeti popoldne, hkrati pa od zadnjega obroka do krvi mora biti vzorčenje vsaj 4-6 ur,
 • nekaj dni pred študijo bi morala zmanjšati telesno aktivnost, bolj počitek, ker vse to vpliva na delo naših organov in lahko izkrivlja rezultate katere koli analize.

Kot lahko vidite, priprava na analizo ne pomeni velikih omejitev in posebnih postopkov, vendar je zelo pomembno za natančnost in zanesljivost rezultatov, pridobljenih po njem.

Postopek vzorčenja krvi ni zelo težak. Krv se vzame z 10-cm brizgo iz vene. Na sredini ramena je ženska na gumijastem turnirju in je zaprosila za delo s kamerami, po kateri zdravnik obravnava antiseptično območje okoli otečene žile in odstrani izrezek. Ostanek je samo, da v venski steni natančno naredite prebadanje in vzamete potrebno količino krvi.

Po postopku se na rano nanese košček bombažne volne, namočene v alkohol, in za nekaj časa se ženska zahteva, naj jo drži roko na komolcu.

Količina krvi, odvzeta za analizo, je 10 ml. Nato se kri raziskovali s pomočjo naprave za analize in posebnih reagentov, ki omogočajo zdravniku, da označite beljakovin in oceniti njegovo koncentracijo in na mililiter krvi, ki je pomemben diagnostični pokazatelj nosečnosti, ki se pojavljajo.

Najpogosteje se taka analiza izvaja v povezavi z drugimi. Standardna diagnostična študija nosečnic je trio testov: ACE, HCG in HCG, ki je v se mnogi laboratoriji lahko sprejme hkrati, bo imel še večjo diagnostično vrednost.

Normalna učinkovitost

Da bi razumeli, ali je vse normalno za bodočo mamo in njenega otroka, se morajo zdravniki zanašati na nekaj. To pomeni, da morajo biti določene norme beljakovine AFP v materinem krvi, ki kažejo na nezapleteno nosečnost. Ker koncentracija alfa-fetoproteina z razvojem zarodkov raste, so te norme strogo vezane na določena obdobja nosečnosti. Zato bi morala v prvem trimesečju analiza nosečnosti ACE dati veliko nižje vrednosti kot v drugem in po 32-34 tednih, rezultati laboratorijske študije postanejo že neinformativni.

Ampak govorimo o manjših časovnih obdobjih, zato menijo, pravila, ACE, je smiselno, da se ne glede na mesec in teden za tednom nosečnosti, kar nam bo pomagalo posebno mizo, kjer prvi stolpec vsebuje trajanje nosečnosti, in v drugi in tretji - spodnjo in zgornjo mejo normalnih vrednosti.

Od zasnove do 13 tednov

0,5

15

Od 14 do 17 tednov

15

60

Od 17 do 21 teden

15

95

Od 21 do 25 tednov

27

125

Od 25 do 29 tednov

52

140

Od 29 do 31 teden

67

150

Od 31 do 33 tednov

100

250

Od 33 tednov pred porodom

 analiza se ne izvaja

 

Indikatorji alfa-fetoproteina so navedeni v mednarodnih enotah (ie), izračunani na 1 ml krvi nosečnice. Enotni sistem označevanja koncentracije preprečuje zmedo in napačno razlago diagnostičnih rezultatov.

Po študijah, pred 13. Tednom nosečnosti, raven alfa-fetoproteina v krvi nosečnice običajno ne presega 15 IE / ml. Po 30 tednih doseže največ 100-250 IE na ml, kar velja tudi za normalno. Kot vidimo, je razkorak v številkah precej velik tako v istem časovnem obdobju kot na splošno med nosečnostjo.

Medtem ko indeksi ACE med nosečnostjo ne presegajo zgornje ali spodnje meje norme, ne more skrbeti bodoče mame. Toda kazalniki nad ali pod normo zahtevajo dodatne študije. In bolj njihova odstopanja od običajnih kazalcev, bolj resna je situacija.

trusted-source[12], [13], [14]

Dvigovanje in zniževanje vrednosti

Analizo proteinske alfa-fetoproteina, ki je ena od markerjev raka, lahko dodelite nosečnici in osebi, ki ne namerava dopolnjevati družine. V drugem primeru je študija predpisana, če obstaja sum tumorskega procesa, negativen rezultat pa je presežek norme AFP. Toda v nosečnosti se vsako odstopanje od norme šteje za nevarno in ni pomembno, kako se je to zgodilo.

Najpogosteje je normalna ali povečana vsebnost alfa-fetoproteina. Zvišane ravni AFP med nosečnostjo lahko kažejo naslednje kršitve:

 • prisotnost ne enega, temveč dva ali več zarodkov (ta nosečnost se imenuje multipli, zahteva posebno pozornost in spremlja sproščanje dvojne, trojne itd. Količine alfa-fetoproteina v materino kri),
 • nepravilno vzpostavljeno obdobje brejosti (več tednov napak je lahko odločilno, če se upošteva, kako hitro se koncentracija AFP poveča),
 • okužbe v krvi nosečnice, ki se prenašajo z matere v plod in vplivajo na otroško jetra, ki povzročajo nekrozo njenih tkiv,
 • neusklajenost telesne mase in velikost ploda z določenim obdobjem nosečnosti (velik plod),
 • intrauterina zaostalost rasti,
 • razvoj popkovine kile pri nerojenem otroku,
 • gastrohroza - kongenitalna patologija, za katero je značilna napaka v trebušni steni ploda, skozi katerega se lahko pojavijo nekateri organi trebušne votline,
 • kršitve nastanek in razvoj nevralne cevi zarodka (prisotnosti razcepljenim hrbtenice, delni ali popolni odsotnosti nekaterih predelih možganov, prednjega kosti in mehkih tkiv - anetsefaliya)
 • motnje razvoja ledvic (policistoza, odsotnost ene ali obeh ledvic, njihova nerazvitost itd.) in urinarni sistem pri otroku v zarodnem obdobju,
 • kromosomsko patologijo, ki jo spremlja kršitev fizičnega razvoja ploda (sindrom Shereshevsky-Turner),
 • prirojene patologije prebavnega sistema zaradi nepravilne nastajanja (prisotnost slepega konca v črevesju ali požiralniku, nezadostna velikost, motnje v strukturi želodca itd.)
 • hidrops možganov v plodu (hidrocefalus),
 • patologija posteljice itd.

Obstajajo tudi druge patologije in nepravilnosti pri razvoju plodu, ki jih lahko spremlja povečanje AFP v materinem krvi in vsako leto njihovo število raste zaradi naše ekologije, prehrane in slabih navad. Toda vzrok slabe analize alfa-fetoproteina je lahko zdravje najbolj noseče ženske.

Kot vemo, lahko rast indeksa AFP v normalnem življenju in med nosečnostjo povzroči tudi razvoj odpovedi jeter, ciroza jeter, hepatitis in tumorski procesi v jetrih in spolnih žlezah. Faktorji tveganja so huda debelost pri bodoči materi, sladkorni bolezni, hipertenziji in toksikozi v pozni nosečnosti. Težave nenormalnosti ploda in resne zdravstvene težave pri bodoči materi povzročajo prezgodnjo prekinitev nosečnosti.

Nizka AFP med nosečnostjo tudi ni priložnost za veselje. Konec koncev je alfa-fetoproteina šteje zarodka beljakovine, in če to ni dovolj v materino kri, tako da je pomanjkanje proizvodnje te snovi v telesu otroka, da ni normalno, glede na vpliv na plod AFP. Razlogi za zmanjšanje alfa-fetoproteina ravni pri nosečnicah lahko:

 • razvoj zarodka Downovega sindroma ali druge kromosomske nepravilnosti, kot so Patau boleznijo in prisotnosti dodatnega kromosoma Trinajsti in več malformacije notranjih in zunanjih organov, Edwards bolezen z različnimi razvojnih invalidnih s trisomijo kromosoma 18 povzroča,
 • molarno nosečnost, ki je označena z degeneracijo horionskega resic obkrožajo zarodka v strukturi mehurčka, podobno grozdi (to patologija navadno povzroči fetalne smrti ali spontani splav, če ne gre dvojčkov, med katerimi običajno poznamo samo enega otroka)
 • smrt otroka v maternici, ki zahteva nujne ukrepe za reševanje življenja ženske,
 • zakasnjen razvoj ploda, v zvezi s katerim se manjša količina alfa-fetoproteina nameni v primerjavi s tistim, kar naj bi bilo v določenem obdobju nosečnosti,
 • lažna nosečnost,

Nizka raven AFP med nosečnostjo lahko kaže na nevarnost spontanega splava ali prezgodnjega poroda.

trusted-source[15], [16], [17], [18]

Ali obstaja razlog za skrb?

Nosečnost je čas, ko je navdušenje in izkušnja za polni razvoj otroka v maternici privilegij ne samo nosečnice, ampak tudi njenih sorodnikov in seveda zdravnikov, ki vodijo nosečnost. Kljub temu se lahko zgodi, da je okrutno, včasih je bolje prekiniti problem nosečnosti, kot pa obsoiti otroka, rojenega s hudimi nepravilnostmi in malformacijami, da večno mučijo. Navsezadnje je zelo težko, da bi takšni otroci postali polnopravni člani družbe in mnogi od njih nikoli ne bodo mogli samostojno služiti sami, ne da bi omenili dejstvo, da so nekateri otroci rojeni neizbrisno.

Razkrijejo se zgodnejše patologije, manjša travma za plod in njegova mati bodo prenehanje nosečnosti. In v nekaterih primerih zgodnja diagnoza pomaga prihraniti življenje dojenčka ali njegove matere, kar je tudi izredno pomembno.

Toda tudi negativne rezultate analize o ACE med nosečnostjo ne moremo obravnavati kot stavek in paniko, še posebej, ker so bodoče mater močno prizadete z živčnimi težavami. Laboratorijski test za alfa-fetoprotein lahko kaže samo nekatere nepravilnosti, vendar rezultati ne zadoščajo za diagnozo. Visok nivo AFP diagnosticirali pri 4-5% nosečnic ne more biti razlog za žalovanje, za lahko vzrok tega pogoja je novica dvojnega veselja, ko trebuh mama sedi več hčerinskih družb ali sonnies.

V vsakem primeru, da bi dobili točno diagnozo, zdravniki potrebujejo rezultate več diagnostičnih študij, o katerih smo že omenili. To so laboratorijski testi za hCG in hormone, pa tudi instrumentalne raziskave, ki so priljubljene pri nosečnicah, ki se izvajajo ne le za odkrivanje števila in spolov otrok pred rojstvom, imenovanega ultrazvoka (ultrazvok). Le na podlagi rezultatov kompleksa diagnostičnih postopkov lahko zdravnik natančno pove, kaj čaka noseča ženska in njen otrok.

In to je le teorija. V resnici je precej velik delež žensk, ki so med nosečnostjo prejemali neugodno prognozo na podlagi AFP, rodile zdrave in močne otroke. Na koncu je vedno dobra izbira za bodočo mamo, le da zaradi zdravega položaja ženske zdravniki sami izbirajo med reševanjem življenja otroka ali svoje matere. Vendar pa načelo "upanje umira zadnji" do sedaj ni izgubilo ustreznega pomena, kar pomeni, da je najboljše mogoče upati na zadnje.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.