^
A
A
A

Dober začetek zdrave nosečnosti

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Ali nameravate postati mama? Pripravite se za to vnaprej: odločite se za zdrav način življenja in se izogibajte strupenim snovem. Ženske, ki želijo očistiti svoje telo in hišo škodljivih snovi, morajo storiti veliko.

Obdobje pred spočetjem

Dobra prehrana, dobro zdravje in vadba so najpomembnejši vidiki pripravljanja na nosečnost. Bodite prepričani, da obiščete zdravnika, preden začnete otroka. Pogovorite se z njim o vaši prehrani in življenjskem slogu, namreč zdravilih, vitaminih, prehranskih dopolnilih, dednih boleznih in vsem, kar vas moti. Zdravnik vam bo povedal, kako se najbolje pripraviti na nosečnost in priporočite, da opravite določena cepljenja pred nosečnostjo. Optimalna skrb za vaše zdravje. Ne kadite ali pijte alkohola. Omejite količino porabljenega kofeina.

Ohranite težo v normi

V primeru sladkorne bolezni poskušajte ga nadzorovati, vsak dan izvajati najmanj 30 minut, jesti veliko sadja in zelenjave ter celih zrn. Ženske, ki slabo počutijo, so bolj nagnjene k negativnim okoljskim dejavnikom. Vzemi dovolj folne kisline. Jejte veliko vitaminov, fižola, graha, citrusov, špinača in špargljev. Folna kislina preprečuje nastanek napak v rojstvu možganov in hrbtenjače, na primer spina bifida (ta napaka se pojavi v prvem trimesečju nosečnosti in morda sploh ne veste). Količina folne kisline v hrani je lahko neustrezna, zato zdravniki priporočajo uporabo multivitaminov, ki vsebujejo 400 mikrogramov folne kisline, še pred prvo in v prvih treh mesecih nosečnosti.

Dodatni varnostni ukrepi: kakovost pitne vode

V bistvu lahko pijete vodo iz pipe. Toda če obstajajo svinčene cevi ali svinčev spajalec na bakrenih ceveh v hiši, določena količina svinca pade v pitno vodo. Veliko število porabljenih svinca povzroči spontanost, prezgodnje rojstvo, rojstvo otroka z nezadostno težo in zamudo pri razvoju po rojstvu otroka. Če pitna voda vsebuje škodljive snovi, morate namestiti filter, ki jih nevtralizira.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Jejte pred koncem: kaj pa ribe?

Veliko žensk skrbi, da lahko ribe vsebujejo živo srebro, kar povzroči motnje živčnega sistema otroka in povzroči splav. Ampak ne morete popolnoma izključiti rib iz prehrane, saj je bogata z beljakovinami, vsebuje malo maščobe in odličen vir omega-3 maščobnih kislin. Redna uporaba rib ugodno vpliva na razvoj možganov in otrokovo vizijo ter zmanjšuje tudi tveganje prezgodnjega rojstva.

Jedite samo eno vrsto rib in izključite druge. Izogibajte se morskemu psu morskih psov, mečarice, kraljevske skuše, ki vsebuje povečano količino živega srebra. Dvakrat na teden jejte kozice, morske školjke, losos, saite, som, tune v pločevinkah ali teletino (jezerske ribe, kot je krap).

Sladkovodne ribe lahko vsebujejo veliko živega srebra.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Obdobje predzamenja in pesticidi

Kaj lahko rečete o pesticidih, ki so na vaši plošči? Ni popolnega zagotovila, da bo prehranjevanje ekoloških živil zagotovilo zdravo nosečnost, vendar je to dober način za zmanjšanje količine porabljenih pesticidov.

Gospodinjski kemični izdelki

Prav tako morate razmišljati o tem, katera sredstva uporabljate pri čiščenju hiše. Nekatere vsebujejo raztopljive snovi, ki so nevarne za zdravje. Obstaja veliko varnih naravnih čistil na trgu. Nakup tistih, ki ne vsebujejo topil, okusov, klora in amoniaka. Ali pa jih pripravite sami: pecilni soda se uporablja za čiščenje maščobnih površin, grelnikov vode, ponorov, pip in plinskih peči. Raztopina kisa in vode se uporablja za čiščenje kuhinjskih površin, oken itd.

Plastično in kemično čiščenje

Nekateri plastični paketi vsebujejo ester ftalne kisline, ki med segrevanjem v mikrovalovni pečici izhlapi, čeprav se šteje za varnega. Po študijah izpostavljenost visokemu deležu požiralnika ftalne kisline vodi do slabšega razvoja spolnih organov pri dečkih. V mikrovalovni pečici lahko uporabite steklene posode in papirnate brisače. Pri suhem čiščenju se strokovnjaki ne strinjajo: nekateri menijo, da je varno za nosečnice, druge pa priporočajo, da tega ne storijo. Velika skrb je perkloretilen.

Znano je, da ta snov vstopi v hišo z oblačili in zlahka prodre skozi placento na plod in v materino mleko. Torej kupite stvari, ki ne potrebujejo kemičnega čiščenja ali uporabite čistilca na vodi. Ampak, če morate poskrbeti za suho čiščenje, obešite stvari na cesto za prezračevanje, nato pa jih pripeljite v hišo.

Izogibajte se strupenim snovem

Tudi če razmišljate o rojstvu otroka, hišo v prvem vrstnem redu, pa tudi skrbno kupite nove pripomočke in bodite pozorni na toksine, ki lahko izhlapijo v hiši. Če živite v stari hiši, ki je bila zgrajena pred letom 1978, skrbno preglejte površine, ki so pobarvane (lahko vsebuje svinec). Če je tako, morate odstraniti ta sloj barve, vendar to lahko opravi samo strokovnjak. V tem času bi morali biti na ulici. Pazljivo kupite preproge in pohištvo, ki lahko vsebujejo tudi nevarne kemikalije.

trusted-source[9], [10]

Potrebno je poznati moške

Tudi vaš partner mora urediti svoje zdravje. Po študijah konstantno izpostavljanje umetnih gnojil, svinca, niklja, srebra, kroma, etilen glikol, sevanja in drugih toksinov zmanjšuje kakovost sperme in količino ter rezultate splava. Zato morajo partnerji slediti zgornjim priporočilom in se prepričajte, da obiščete zdravnika in razpravljate o pomembnih vprašanjih svojega zdravja.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.