^

Fetalni endokrinski sistem

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Endokrini sistem ploda (organov s hipotalamusom in hipofizo) se začne zelo zgodaj razvijati.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Hipotalamus ploda

Tvorba večine hipotalamičnih hormonov se začne v predpotčinskem obdobju, zato se vsa hipotalamska jedra razlikujejo do 14 tednov nosečnosti. Do 100. Dneva nosečnosti se portalski sistem hipofize zaključi, hipotalamsko-hipofizični sistem pa dopolnjuje morfološki razvoj do 19.-21. Tedna nosečnosti. Ugotovljene so bile tri vrste hipotalamskih nevrohumorskih snovi: aminergični nevrotransmiterji - dopamin, norepinefrin, serotonin; peptidov, sproščujočih in inhibitornih faktorjev, sintetiziranih v hipotalamusu in vstopa v hipofizo preko portalskega sistema.

Gonadotropni sproščujoči hormon se ustvari v utero, vendar se stopnja odziva nanj poveča po rojstvu. Zdravilo GnRH proizvaja placenta. Skupaj z zdravilom GnRH je bila v zgodnjih fazah razvoja zaznana znatna količina tirotropin sproščujočega hormona (TRH) v hipotalamu ploda. Prisotnost TRH v hipotalamusu v I. In II. Trimestru nosečnosti kaže na njegovo možno vlogo pri uravnavanju izločanja TSH in prolaktina v tem obdobju. Isti preiskovalci so odkrili imunoreaktivni somatostatin (faktor, ki je zaviral sproščanje rastnega hormona) pri 10-22 tedenskem človeškem plodu, njegova koncentracija pa se je povečala, ko se je plod povečal.

Kortikotropin-sproščujoči hormon, stresni hormon, naj bi imel vlogo pri razvoju delovne sile, toda ta ploden ali placentni hormon še ni določen.

Fetalna hipofiza

ACTH v hipofizi se določi na deseti teden razvoja. ACTH v krvi popkovine ima izvor ploda. Proizvodnja ploda ACTH je pod nadzorom hipotalamusa in ACTH ne prodre skozi posteljico.

Opazili smo sintezo povezanih peptidov ACTH v posteljici: horionski kortikotropin, beta-endorfin, melanocit-stimulirajoči hormon. Vsebnost povezanih peptidov ACTH se poveča, ko se razvije plod. Predpostavlja se, da v določenih življenjskih obdobjih opravljajo trofično vlogo v zvezi z nadledvičnimi žlezami ploda.

Študij dinamike LH in FSH je pokazala, da je najvišja raven obeh hormonov v plodu poteka sredi nosečnosti (20-29 tednov), z zmanjšanjem njihove ravni do konca nosečnosti. Najvišja vrednost FSH in LH je pri ženskah višja. Po teh avtorjih, ker se nosečnost povečuje pri moškem plodu, se regulacija hormonske produkcije testisov spremeni iz HG v LH.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Nadledvične žleze ploda

človeških fetalnih nadledvične žleze priti do sredine brejosti fetalnega velikost ledvic, zahvaljujoč razvoju ploda notranjo cono, ki je do 85% vseh raka, in so povezane s presnovo spolnih steroidov (po je rojstvo tega odseka prišlo na atrezija leto življenja). Preostanek nadledvične žleze je končna ("odrasla") cona in je povezana s proizvodnjo kortizola. Koncentracija kortizola v krvi ploda in amniotske tekočine se povečuje v zadnjih tednih nosečnosti. ACTH stimulira proizvodnjo kortizola. Kortizol ima izjemno pomembno vlogo - to inducira nastanek in razvoj različnih encimskih sistemov fetalne jetrne, vključno glikogenogeneza encimov, tirozin in aspartat-aminotransferaza encimi, itd inducirati dozorevanje tankega črevesa epitelija in aktivnost alkalne fosfataze ;. Sodeluje pri prenosu telesa iz fetalne v odraslo vrsto hemoglobina; povzroča diferenciacijo alveolnih celic tipa II in spodbuja sintezo površinsko aktivnega sredstva in njegovo sproščanje v alveole. Aktivacija nadledvične skorje očitno sodeluje pri sproščanju dela. Tako je, glede na raziskave, pod vplivom spreminjanja sekrecije kortizola steroidnega kortizola aktivira placente encimskih sistemov za zagotavljanje ne-konjugiranih estrogenov izločanje, ki je glavni spodbujevalec sproščanjem NR-F2A in zato dostave. Kortizol vpliva na sintezo epinefrina in norepinefrinske plasti nadledvične žleze. Celice, ki proizvajajo kateholamine, se določijo že sedem tednov gestacije.

Fetalne gonade

Čeprav gonade ploda izvirajo iz istega rudimenta, da so nadledvične žleze, njihova vloga je precej drugačna. Fetalne testise so odkrili že do 6. Tedna nosečnosti. Intersticijske celice testosterona proizvajajo testosteron, ki ima ključno vlogo pri razvoju spolnih značilnosti fanta. Najdaljši čas proizvodnja testosterona sovpada z največjo izločanje humanega horionskega gonadotropina, ki opozarja na ključno vlogo človeškega horionskega gonadotropina v urejanju steroidogenezo ploda v prvi polovici nosečnosti.

Malo manj je znano o jajčnikih zarodka in njihovih funkcijah, morfološko se jih odkrije na 7-8. Tednu razvoja, v njih pa se odkrivajo celice z znaki, ki kažejo na njihovo sposobnost steroidogeneze. Aktivni plodni jajčniki se začnejo šele ob koncu nosečnosti. Očitno zaradi velike produkcije steroidov zaradi placente in telesa mati ženske pri spolni diferenciaciji ne potrebuje lastne steroidogeneze v jajčnikih.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Ščitnice in obščitnične žleze ploda

Ščitnična žleza kaže na aktivnost že v 8. Tednu nosečnosti. Značilne morfološke značilnosti in zmožnost kopičenja joge in sintetiziranja žleze jodotironina se pridobijo do 10-12 tednov nosečnosti. Do takrat se v hipofizi, TG v hipofizi, serumu in serumu T4 odkrijejo tirotrofi. Glavna naloga ščitnice ploda je sodelovanje pri diferenciaciji tkiv, predvsem živčnega, kardiovaskularnega in lokomotornega. Do sredine nosečnosti ščitnična funkcija ploda ostane na nizki ravni, nato pa se po 20 tednih močno aktivira. Menimo, da je to posledica procesa fuzije portalskega sistema hipotalamusa s portalskim sistemom hipofize in s povečanjem koncentracije TSH. Njegova največja koncentracija TSH doseže začetek tretjega trimesečja nosečnosti in se ne poveča do konca nosečnosti. Vsebnost T4 in prostega T4 v serumu ploda postopoma narašča v zadnjem trimesečju nosečnosti. TK v krvni ploščici do 30 tednov ni zaznan, nato pa se njegova vsebnost poveča do konca nosečnosti. Povečanje TK ob koncu nosečnosti je povezano s povečanjem kortizola. Takoj po porodu se raven TK bistveno poveča, kar presega intrauterino 5-6 krat. Raven TSH se po porodu poveča, doseže največ po 30 minutah, nato pa se postopoma zmanjšuje na 2. Dan življenja. Raven T4 in prostega T4 se prav tako poveča do konca prvega dne življenja in postopoma zmanjšuje do konca prvega tedna življenja.

Obstaja domneva, da ščitnični hormoni povečajo koncentracijo živčnega rastnega faktorja v možganih in v zvezi s tem modulacijski učinek ščitničnih hormonov doseže med zorenjem možganov. S pomanjkanjem joda in nezadostno proizvodnjo ščitničnih hormonov se razvija kretinizem.

Ob rojstvu obščitnične žleze aktivno uravnavajo metabolizem kalcija. Med obščitničnimi žlezami ploda in materi je kompenzacijska recipročna funkcionalna povezava.

Thymus žleze

Thymus je ena od najpomembnejših plodnih žlez, pojavlja se na 6-7 teden embrionalnega življenja. 8. Teden nosečnosti limfoidne celice - protimokotnost - migrirajo iz žolčnika in fetalne jeter, nato pa iz kostnega mozga in kolonizirajo timus. Ta postopek še ni znan natančno, vendar se predlaga, da lahko ti predhodniki izrazijo določene površinske markerje, ki selektivno vežejo na ustrezne celice timusovih posod. Enkrat v timusu protymociti delujejo s timno stromo, kar povzroči intenzivno proliferacijo, diferenciacijo in ekspresijo površinskih molekul T-celic (CD4 + CD8). Diferenciacija timusa v dve coni - kortikalni in možganski pojavi pri 12 tednih nosečnosti.

V timus pojavi kompleksno diferenciacijo in izbor celic v skladu z glavno histokompatibilnega kompleksa (MHC), kot je bilo za izbor celic, ki se odzivajo na ta kompleks. Od vseh dohodnih in proliferativnih celic bo 95% bolnikov podvrženih apoptozi 3-4 dni po zadnji razdelitvi. Le 5% celic preživi, ki se dodatno razlikujejo in celice, ki nosijo določene označevalce CD4 ali CD8, vstopijo v krvni obtok po 14 tednih nosečnosti. Thymus hormoni sodelujejo pri diferenciaciji T-limfocitov. Procesi, ki se pojavljajo v timus, migracije in diferenciacijo celic postane po odkritju vlogo citokinov, kemokinov, izražanje genov, ki so odgovorni za ta postopek, bolj jasno, vključno z napačno, razvoj receptorji, ki zaznavajo vse vrste antigenov. Proces diferenciacije celotnega repertoarja receptorjev se zaključi do 20. Tedna nosečnosti na ravni odraslega.

Za razliko od alfa-beta-T4 v celicah, ki izražajo označevalce CD4 in CD8, T-limfociti gama-beta izražajo CD3. Pri 16 tednih nosečnosti so v periferni krvi 10%, vendar jih najdemo v velikih količinah v koži in sluznicah. S svojim delovanjem so podobni citotoksičnim celicam pri odraslih in izločajo IFN-y in TNF.

Citokinov sadje imunokompetentnih celic je nižja kot pri odraslih, kot je IL-3, IL-4, IL-5, IL-10, IFN-y manjšim ali praktično nezaznavno ko zazna limfocitov, IL-1, IL-6, TNF , IFN-a, IFN-R, il-2-odziv fetalnih celic na mitogene je enak kot pri odraslih.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.