^

Kako progesteron vpliva na maščobo?

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Sposobnost ozdravitve brez kakršnega koli razloga lahko povzroči, se zdi, koristna za telesni hormon - progesteron. Odgovoren je za sposobnost zanositve. Vendar se izkaže, da lahko progesteron povzroči debelost. Kako se to zgodi in kaj storiti, da se ne izboljša?

trusted-source[1], [2], [3]

Progesteron in debelost

Ženska, stara 50 let, se je obrnila na žensko posvetovanje in se pritoževala nad pretirano popolnostjo. In dobila je veliko dodatne teže - več kot dva desetka kilogramov za samo dve leti. Istočasno je pacient vodil zdrav način življenja, športal in ni jedel mesa.

Pacient očitno ni razumel, kaj se ji dogaja. Njeno zdravje je skrbela bolj kot kdorkoli drug. V svoji prehrani so bile le koristne hrane in vitaminov, ki jih je predpisal zdravnik. Kljub temu jo je presenetila klimakterija. Začeli so nerazumljivi vročinski popki, šibkost, nihanja razpoloženja, čeprav so bili mesečni še vedno tam. Res, ne tako bogate in redne kot prej. Za vse te znake je ženska ugotovila, da je njeno stanje povezano z menopavzo.

Pacient se je obrnil na zdravnika zaradi pojasnil: predvsem je bila prestrašena zaradi prekomerne teže.

Kaj je razlog?

Zdravnik je skrbno vprašal bolnika, da bi ugotovil, kaj bi lahko povzročili predmenopavzalni pogoj in pretirano vnetje. Izkazalo se je, da je gospa zelo disciplinirana: ni pila nobenih zdravil brez posvetovanja z zdravnikom, ni uporabljala hormonov in ni uporabila tablet za kontracepcijo.

Vendar se je izkazalo za eno dejstvo, ki razkriva vse spremembe v telesu pacienta. Pred dvema letoma, ko se je začela obnoviti, je bila ženska predpisana krema za lajšanje videza predmenstrualnega sindroma. V smetani v velikih odmerkih so vsebovali hormonski progesteron.

Ne zanimajo niti diplome niti zdravniške kvalifikacije, ženska je začela uporabljati to kremo 2-krat na dan več mesecev s časovnimi intervali vsak drugi dan.

Kako je progesteron vplival na težo in dobro počutje dame?

Najbolj nepopravljiv način. Ženska je bila vesela, da so simptomi PMS-a najprej oslabili. Imela je bolj ravno razpoloženje, ni bilo več občutka agresije proti drugim. Boleče občutke med menstruacijo niso postale. In gospa je mislila, da je krema čarobna. Zato sem jo dolgo uporabljal, kot je svetovalec "specialist".

Ženska se je spomnila, kdaj je bilo težko izgubiti težo, simptomi PMS pa so bili čutiti. To pomeni, da se je njeno stanje namesto izboljšanja sčasoma le poslabšalo.

Za nadzorovanje teže je pojedla manj športne stalne nosečnosti, vzela vitaminski kompleks, vendar se je počutila še huje in slabše. Letargija, šibkost, večja utrujenost pa ne omogočajo niti polnopravnega dela niti običajnega osebnega življenja.

Po preiskavah krvi je pacient ugotovil, da se je poleg vseh teh simptom zvišala koncentracija krvnega sladkorja. Še posebej visok, je postal dva tedna pred menstruacijo. Ženska je postala zaskrbljena in sumi, da je nagnjena k diabetesu. Je vse to v progesteronu?

Kakšni hormonski testi so pokazali

Ko je ženska opravila test za hormone, se je to izkazalo. Njeno telo je bilo prenizko raven estradiola. Na dvajsetih dneh menstrualnega cikla je bila le 70 pg / ml - na normalni ravni najmanj 200 pg / ml.

Vendar je bila raven hormonskega progesterona v krvi ženske rekordna - 24 pg / ml. Tudi za ovulacijski ciklus, ko je nivo progesterona zelo visok, je bilo zelo veliko. Zdravniki so ugotovili, da je razlog za to uporaba kreme s progesteronom.

Ker je ženska pogosto in redno uporabljala to kremo, je bilo razmerje hormonov v telesu moteno. Razmerje estradiola in progesterona je bilo takšno, da je druga zavirala proizvodnjo prve. Kot rezultat, debelost in slabo zdravje.

Negativen učinek progesterona

Ta hormon, prevladujoč v krvi, je počasi prevedel pacientovo telo v način, kot je med nosečnostjo. To pomeni, da so se zaloge maščobnega tkiva vedno bolj povečevale, odpornost telesa na vnos sladkorjev vsak dan se je zmanjševala, kar je povzročilo razvoj sladkorne bolezni.

Za zdravljenje in obnovitev hormonskega ravnovesja, ženska ni potrebovala niti veliko niti malo - že 2 leti. Toda normalizacija teže je vzela še več časa - izkazalo se je, da je zelo težko delo.

Kar ogroža prekomerno dajanje progesterona

Kar ogroža prekomerno dajanje progesterona

Veliko lekarn in zdravnikov oglašuje kreme, ki vsebujejo progesteron kot sredstvo, čarobno pomagajo ublažiti simptome PMS. Progesteronu prav tako pripisujejo lastnosti izboljšanja stanja kostnega tkiva, preprečevanje takšnih nevarnih in neprijetnih bolezni, kot so osteoporoza, debelost in kardiomiopatija.

V praksi to ni povsem res. Progesteron resnično pomaga ženski znebiti številnih njenih težav. Toda samo, če jo uporabljate v pravih odmerkih in ne prekomerno.

Drugi hormoni, s katerimi lahko interakcijo progesterona, lahko povečajo ali zmanjšajo odmerke. In to lahko vpliva na telo ženske, ki ni na najboljši način. In potem morate rešiti tiste težave, ki so opisane zgoraj pri pacientu s prekomerno težo.

Kako deluje progesteron?

Ta hormon povzroči upočasnitev metabolizma in postavlja telo, kot da bi delala med nosečnostjo. To pomeni, da se nabirajo zaloge hranil za mati in otroke. In to je tveganje debelosti za nosečnico.

Zanimivo dejstvo: med brejostjo otroka progesteron v telesu postane 15-krat večji od ženske, ki ne pričakuje otroka.

Kako se raven progesterona spreminja v telesu?

  • Prva polovica menstrualne faze (pri oblikovanju foliklov) - progesteron od 0,3 do 0,9 ng / ml.
  • 2. Faza: - med ovulacijo (v tem času, proces izolacije jajčeca, ki začne izločati progesteron) - 15-30 ng / ml.

Naredi preprosto matematično: v drugi fazi je nivo progesterona v telesu 30-krat večji kot v prvi fazi menstrualnega cikla.

Kako progesteron vpliva na težo?

Torej, v drugi fazi nosečnosti progesteron postane veliko več. Na fiziološki ravni to dramatično spreminja delovanje organizma. Stene maternice postanejo debelejše, da omogočajo zaščito jajčeca, ki je že oplojena.

Ženska posteljica v tem trenutku začne intenzivno proizvajati progesteron. Njegove povišane hitrosti naredijo celotno revolucijo v telesu v obliki povečanih maščobnih nanosov in, seveda, povečanja telesne mase. Zakaj ženska potrebuje maščobe? Izboljšati zmožnost razmnoževanja, ker je maščobno tkivo, ki proizvaja spolne hormone za boljšo zasnovo in nosenje ploda.

Poleg tega je maščobno tkivo celota klondike koristnih snovi, ki so potrebne tako za podporo materi kot za razvoj otroka. Zahvaljujoč progesteronu se največjo količino uporabnih snovi izloči iz maščobnega tkiva, čeprav jih ni veliko. Progesteron ima tudi lastnost razburljivega apetita. Zlasti na moko in sladko. Seveda ne dodaja harmonije.

Progesteron, ki se veže v telo ženske umetno, to je v obliki smetane ali tabletke, ima enak učinek kot naravni hormon med nosečnostjo. Pripravite zaključke.

Kako progesteron vpliva na želodec?

Ima sposobnost, da dela na mišicah črevesja, jih sprošča. Potem lahko želodec zadrži več hrane. Poleg tega črevesne mišice postanejo manj elastične in hrana prehaja skozi to veliko počasneje kot običajno.

Bolje se absorbira in daje vse uporabne snovi. Za telo noseče ženske je to dobro, ker zagotavlja prehrano za otroka in mater.

Toda za žensko, ki ni noseča, grozi povečanje telesne teže, ker se koristne snovi kopičijo v telesu za dve osebi. Druga sprostitev gladkih mišic gastrointestinalnega trakta za žensko, ki ne pričakuje otroka, je tveganje za otekanje, kopičenje plinov in zaprtje. To pomeni, da se bo zdravstveno stanje poslabšalo.

Poleg tega se bo v telesu pojavila velika količina progesterona, tveganje za pojav ledvičnih kamnov in žolčnih kamnov pa se bo povečalo, ker se delo notranjih organov upočasni. To tveganje dvakrat dviga, če ženska izključi iz njene prehrane, ki ima sposobnost odstranjevanja toksinov iz telesa. Ali ga premalo uporablja.

Kakšna je razlika med delom progestina in progesterona?

Hormoni so biokemične snovi, ki so sestavljene iz verige molekul. Celo majhna sprememba v molekuli lahko spremeni lastnosti hormona in jo pretvori v drug hormon. Kateri deluje na človeško telo bodisi pozitivno ali negativno. Kakšna je razlika med progestinom in progesteronom?

Kaj je progestogen?

Ta izraz označuje biokemično snov, ki ženski pomaga otroku. Zdravniki kličejo to lastnost hormonskih progestacij

Kaj je progesteron?

To je hormon s progestacijsko lastnostjo (to je lastnost, ki pomaga nositi otroka). V telesu je žensk in moških, pa tudi živali, ki imajo hrbtenico.

Progesteron v ženskem telesu proizvaja rumeno telo po ovulaciji. Proizvaja jo posteljnina (med otrokom). Drug vir progesterona - jajčnikov in nadledvičnih žlez pri pripravi telesa za nosečnost.

Kaj so progestini?

To so posebne molekule, katerih delovanje je enako kot pri progesteronu. Le to je močnejša in močnejša.

Najbolj presenetljiv predstavnik negativnega progestina je medroksiprogesteron acetat (razglašen kot MPA). On - razlog za povečanje telesne mase pri ženskah. Spodbuja kopičenje maščobnih usedlin.

Zelo pomembno je razmisliti o razmerju med progestinom in drugimi hormoni. Od tega je odvisno, kako bodo delovale na ženskem telesu - pozitivno ali negativno.

Če progestini delujejo v povezavi z estrogeni in androgeni, vsi organi in sistemi delujejo normalno. Če se progestini uporabljajo brez estrogenov, so lahko posledice najbolj žalostne - niz presežne telesne mase, slabo zdravje. Posebno je potrebno spremljati ravnovesje teh hormonov s hormonsko terapijo.

Zakaj jemati hormone v tabletah?

Zelo pogosto, za prilagoditev dela ženskega telesa, ki se sama po sebi ne more kopičiti in proizvesti progestin, se bolnikom pripisujejo ti hormoni v kapsulah, to je sintetični. Pri nekaterih ženskah z običajnimi odmerki zdravil je zdravljenje normalno, brez stranskih učinkov. Ampak za mnoge bolnike se hormonska terapija z umetnimi, in ne naravno proizvedenimi progestini, konča žalostno.

Pojavi se prekomerna telesna teža, vroči utripa, kot pri menopavzi, in drugi neprijetni simptomi hormonskega neravnovesja. Da ne bi prišlo do povečanega občutka lakote, brutalnega apetita in prekomerne telesne mase kot posledice, skupaj s progestinom, lahko žensko predpisuje noretindron. Ta snov se včasih uporablja v kontracepcijskih tabletah. Zmanjšuje občutek lakote in nevarnost maščob se zmanjša.

Kako se oblikuje slika z uporabo progesterona?

Ta hormon lahko spremeni obris številke in teže. Poglejmo, kako. Najprej progesteron vpliva na metabolizem, ki ga uporabljamo v velikih odmerkih, upočasnjuje. Med menstrualnim ciklusom je stopnja hormonov v telesu spremenljiva - narašča ali zmanjšuje. Ta premik je precej hiter.

Zlasti se razmerje testosterona in estradiola spreminja. Ti hormoni vplivajo na hitrost in debelino depozitov maščob, hitrost absorpcije in asimilacijo hrane, raven insulina v krvi, kot tudi stresni hormon kortizola. Pravilno razmerje med testosteronom in estradiolom lahko vpliva na to, kako hitro se izprazni želodec, kako hitro se razjeda kofein in ali je odpornost imunskega sistema na različne okužbe odlična.

Razmerje estradiola in progesterona pomaga ohranjati, zmanjševati ali povečati zaloge telesnih maščob v ženskem telesu. Zato - oblika slike. Bili bodo elegantni ali plavuti, zamegljeni? Odvisno od pravilnega razmerja teh hormonov.

Te norme, razmerja bo določil zdravnik-endokrinolog.

Ravnotežje estradiola in progesterona vpliva tudi na aktivnost encima, ki pomaga pri razdeljevanju maščobnih celic (lipaze). Če se celice počasi delijo, se oseba počasi vrača. Hormoni imajo v tem procesu različne vloge.

Estradiol pomaga, da se maščobe akumulirajo manj (celice delijo počasneje), progesteron pa, nasprotno, pomaga, da se maščoba kopiči hitreje (celice se delijo in se hitreje razmnožujejo). Zaradi tega je ženska težje izgubiti težo kot moški.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.