^

Fiziološko obdobje po porodu: spremembe v telesu ženske po porodu

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Poročno ali postpartalno obdobje je obdobje, ki se začne po rojstvu po porodu in traja 8 tednov. V tem času se pojavi povratni razvoj (involution) organov in sistemov, ki so se spreminjali zaradi nosečnosti in poroda. Izjeme so mlečna žleza in hormonski sistem, katerega funkcija doseže v prvih nekaj dneh po postpartumu maksimalni razvoj in nadaljuje celotno obdobje laktacije.

Zgodnje in pozno obdobje po porodu

Zgodnje poporodna doba začne teči od datuma naknadnega rojstva in traja 24 ur. To je zelo ključno obdobje, v katerem obstajajo pomembne fiziološke prilagoditve materinega organizma na nove pogoje bivanja, zlasti v prvih 2 urah po rojstvu.

V zgodnjem poporodnem obdobju, je tveganje za krvavitve zaradi motenj hemostaze v posteljici plovil razlogov, kršitev maternice dejavnosti in travme iz mehkega porodni kanal.

Prve dve uri po porodu puerperium ostane v posteljni sobi. Porodničar pozorno spremlja splošno stanje ženske v porodu, njen srčni utrip, merjenje krvnega tlaka, telesne temperature, nenehno spremlja stanje maternice: določa njegovo skladnost, višina stoji maternico v zvezi z pubis in popka, po stopnjo izgube krvi,

Pozno postpartalno obdobje - je v 24 urah po rojstvu in traja 6 tednov.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Maternica

Najbolj izrazit proces povratnega razvoja je opazen v maternici. Takoj po rojstvu, maternice pogodbe, pridobi globoke oblike, 7 gosto doslednost. Dno je 15-16 cm nad pubisom. Debelina stene maternice, je največja v območju dna (4-5 cm), postopoma zmanjšuje v smeri proti vratom, kjer je debelina mišice Samo 0,5 cm. Votlina maternične je majhna količina krvnih strdkov. Prečna velikost maternice je 12-13 cm, dolžina votline od zunanjega grla do dna je 15-18 cm, masa - približno 1000 g. Maternični vrat je prosto rozen. Zaradi hitrega zmanjšanja volumna maternice imajo stene votline prepognjeni značaj in se nato postopoma izravnajo. Najpomembnejše spremembe v materničnem steni so opažene na mestu posteljice - v placentnem predelu, ki je groba površina krvi s krvnimi strdki v žilnem območju. Na drugih mestih so deli decidue določeni ostanki žlez, iz katerih se kasneje obnovita endometrij. Periodični premiki v mišicah maternice se v glavnem ohranijo v predelu dna.

V naslednjem tednu zaradi involucijo maternice je njegova teža zmanjša na 500 g, do konca 2. Tedna - do 350 g, tretji - 200-250 Ob koncu poporodnem obdobju, tehta kot v državi izven nosečnosti, - 50-60 g.

Maternice teža po porodu zmanjšuje zaradi nenehnega tonik krčenje mišičnih vlaken, ki izhajajo iz zmanjšan pretok krvi in posledično - na hipotrofija in atrofijo celo posamezna vlakna. Večina plovil je izbrisanih.

V prvih 10 dneh po rojstvu se dno maternice spusti dnevno približno enim prečnim prstom (1,5-2 cm) in na deseti dan je na ravni maternice.

Povračilo materničnega vratu ima nekatere lastnosti in je nekoliko počasnejše od telesa. Spremembe se začnejo z notranjim grlom: že od 10 do 12 ur po rojstvu se notranja žreba začne skrajšati, s premerom 5-6 cm.

Zunanji sinus zaradi tanke mišične stene ostaja skoraj enako. V tem pogledu ima cervični kanal lijasto obliko. V enem dnevu se kanal zoži. Do 10. Dne je notranji grlo praktično zaprt. Oblikovanje zunanjega grla je počasnejše, zato se na koncu materničnega vratu oblikuje do konca 13. Tedna postpartumnega obdobja. Izvirna oblika zunanjega grla se ne obnovi zaradi prevelike in trskosti v stranskih delih med delom. Maternica je prečna reža, maternični vrat je cilindričen in ni stožčast, kot pred rojstvom.

Hkrati z zmanjšanjem maternične sluznice maternice je obnovljena zaradi bazalni sloj epitela endometrija, rane površine v parietalnih decidua konča do konca 10. Dan, razen posteljice mestu, ki zdravljenje pride do konca 3. Teden. Ostanki decidua in krvnih strdkov po proteolitičnih encimov se tali v poporodnem obdobju od 4. Do 10. Dan.

Na globlje plasti notranje površine maternice, prednostno v subepitelno plast mikroskopijo razkrivajo infiltracijo nedrobnocelični, tvorjen na 2-4 dni po rojstvu kot granulacijsko gredi. Ta pregrada ščiti pred prodiranjem mikroorganizmov v steno; v maternici, se uničijo z delovanjem proteolitičnih encimov makrofagov in biološko aktivnih snovi. V procesu maternice involucijo majhno infiltracijo celic postopoma izgine.

Proces se spremlja regeneracijo endometrija materničnega izločki poporodna - lochia (iz ajde lochia - rodov). Lochias je sestavljen iz nečistoč krvi, levkocitov, krvnega seruma, ostankov decidue. Torej, prvi 1-3 dni po rojstvu - je krvav izcedek (lochia rubra), 4-7 na dan lochia postane serološko sukrovichnymi imajo rumeno-rjavo barvo (lochia flava), na 8-10 dan - brez krvi vendar z velikim primesjo belih krvničk - rumenobele (lochia alba), ki se postopoma (od 3. Tedna), mešanih z sluzi iz kanal materničnega vratu. Postopoma se število lochov zmanjšuje, pridobijo mukozni znak (lochia serosa). Na 3-5 teden izločanja iz maternice prenehajo in postanejo enaki kot pred nosečnostjo.

Skupno število lickov v prvih 8 dneh po postpartumu doseže 500-1500 g; imajo alkalno reakcijo, poseben vonj. Če se iz nekega razloga pojavi ušesna zadržanost lingusa v votlini, se oblikuje lochiometer. V primeru okužbe se lahko razvije vnetni proces - endometritis.

Jabolčne cevke med nosečnostjo in porodom zaradi povečanega krvnega obtoka in edema so zgoščene in podolgovate. V obdobju po porodu postopoma izginejo hiperemija in edem. Desetič po dobavi pride do popolne invazije jajcevodov.

V jajčnikih v obdobju po porodu se začne regresija rumenega telesa in začne se zorenje foliklov. Zaradi dodelitve velike količine prolaktina pri doječih ženskah menstruacija odsotna več mesecev ali ves čas dojenja. Po prenehanju laktacije najpogosteje po 1,5-2 mesecih nadaljuje menstrualna funkcija. Pri nekaterih ženskah so ovulacije in nosečnost možne v prvih mesecih po porodu, tudi v ozadju hranjenja otroka.

V večini neprilagojenih žensk se menstruacija nadaljuje 6-8 tednov po porodu.

Vagina po dobavi je široko razkrita. Spodnji deli njenih sten se iztegujejo v presejalno genitalno režo. Stene vagine so otekle, modro-vijolične barve. Na njihovi površini so razkrite razpoke in odrgnine. Lumen vagine v primiparoju se praviloma ne vrne v prvotno stanje, temveč ostane širši; gube na stenah vagine so manj izrazite. V prvih tednih po porodu se zmanjša prostornina vagine. Odrgnine in solze se ozdravijo do 7-8. Dne po postpartumu. Iz himena ostajajo papile (carunculae myrtiformis). Genitalni drog se zapre, vendar ne v celoti.

Ligamentni aparat v maternici se obnovi večinoma do konca tretjega tedna po porodu.

Perinealnih mišice, če niso poškodovani, so se začeli obnoviti svojo funkcijo v prvih dneh in postal normalen ton na 10-12 th obdobju dan porodu, mišice sprednje trebušne stene postopoma ponovna ton v poporodnem obdobju 6 tednov.

Žleze žleze

Funkcija mlečnih žlez po porodu doseže največji razvoj. Med nosečnostjo pod vplivom estrogena oblikovali mlečnih vodov, pod vplivom progesterona pride do širjenja žleznega tkiva pod vplivom prolaktina - izboljšano pretok krvi v nabreklost dojk in, najbolj izrazito v 3., 4. Dni poporodna.

V postpartalni dobi se v mlečnih žlezah pojavijo naslednji postopki:

  • mamogeneza - razvoj prsi;
  • laktogeneza - začetek izločanja mleka;
  • galaktopoeza - vzdrževanje sekrecije mleka;
  • galaktokineza - odstranitev mleka iz žleze,

Izločanje mleka je posledica kompleksnih refleksnih in hormonskih učinkov. Tvorbo mleka uravnava živčni sistem in prolaktin. Stimulativno delovanje ima hormone ščitnice in nadledvične žleze, pa tudi refleksno delovanje v sesanju,

Pretok krvi v mlečni žlezi se znatno poveča med nosečnostjo in kasneje med dojenjem. Obstaja tesna povezava med hitrostjo krvnega pretoka in stopnjo sekrecije mleka. Mleko, nabrano v alveoli, ne more pasivno vstopiti v kanale. To zahteva zmanjšanje okoliških kanalov miopetilnih celic. Izrežijo alveole in potisnejo mleko v kanalski sistem, kar prispeva k njegovi izolaciji. Mioepitelijske celice, kot so miometrijske celice, imajo specifične receptorje za oksitocin.

Ustrezna izolacija mleka je pomemben dejavnik uspešne laktacije. Prvič, medtem ko je otroku na voljo alveolarno mleko in, drugič, odstranitev mleka iz alveolov je potrebna, da se nadaljuje dan izločanja. Zato pogosto hranjenje in praznjenje prsi izboljšuje proizvodnjo mleka.

Povečana produkcija mleka se običajno doseže s povečanjem pogostosti krmljenje tudi hranjenje ponoči in v primeru nezadostne sesanju aktivnosti pri novorojenčku - dovajanje izmenično eno ali drugo mlečne žleze. Po prenehanju laktacije mlečna žleza ponavadi prevzame svoje prvotne dimenzije, čeprav se žlezasta tkiva ne povsem regresira.

Sestavine materinega mleka

Skrivnost mlečnih žlez, ki se izločajo v prvih 2-3 dneh po dobavi, se imenuje kolostrum, skrivnost, ki se sprosti 3-4. Dan laktacije - prehodno mleko, ki se postopoma spremeni v zrelo mleko.

Molozivo (kolostrum)

Njena barva je odvisna od karotenoidov, vključenih v kolostrum. Relativna gostota kolostruma 1,034; Guste snovi predstavljajo 12,8%. Sestava kolostruma vključuje kolostrum, levkocite in mlečne kroglice. Kolostrum je bogatejši od zrelega materinega mleka z beljakovinami, maščobami in minerali, vendar je pri ogljikih hidratih revnejši. Energijska vrednost kolostruma je zelo visoka: prvi dan laktacije je 150 kcal / 100 ml, na drugem - 110 kcal / 100 ml, v tretjem - 80 kcal / 100 ml.

Aminokislinska sestava kolostruma zaseda vmesni položaj med aminokislinsko sestavo materinega mleka in krvne plazme.

Celotna vsebnost imunoglobulinov kolostruma (ki so pretežno protitelesa) v razredih A, C, M in O presega njihovo koncentracijo v materinem mleku, tako da aktivno ščiti telo novorojenčkov.

Kolostrum vsebuje tudi velike količine oleinske in linolne kisline, fosfolipidov, holesterola, trigliceridov so potreben gradniki celičnih membran, mieliniziranih živčnih vlaken in drugih. Sestavek razen glukoze ogljikovih hidratov so saharoza, maltoza in laktoza. Na 2. Dan laktacije opaziti največjo količino beta-laktoze, ki spodbuja rast bifidobakterij, preprečuje rast patogenih mikroorganizmov v črevesju. V kolostrumu veliko število vsebuje tudi mineralne snovi, vitamine, encime, hormone in prostaglandine.

Majone mleko je najboljša vrsta hrane za otroka prvega leta življenja. Količina in razmerje med glavnimi sestavinami, ki tvorijo mleko žensk, zagotavljajo optimalne pogoje za njihovo prebavo in absorpcijo v prebavnem traktu otroka. Razlika med ženskim in kravjim mlekom (ki se najpogosteje uporablja za hranjenje otroka v odsotnosti materinega mleka) je zelo pomembna.

Beljakovine ženskega mleka so idealne, njihova biološka vrednost je 100%. Majhno mleko vsebuje beljakovinske frakcije, enake serumu. V beljakovinah materinega mleka je veliko več albumina, v kravjem mleku pa je več kazeinogena.

Žleze žleze so tudi del imunskega sistema, posebej prilagojene za zagotavljanje imunske zaščite novorojenčka pred okužbami prebavnega in dihalnega trakta.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Kardiovaskularni sistem

Po dobavi se krvni tlak zmanjša za 13,1%, volumen krožeče plazme (CGT) - za 13%, volumen krvnih celic v krvnem obtoku - za 13,6%.

Zmanjšanje BCC v zgodnjem obdobju po porodu je za 2 do 2,5 krat višje od izgube krvi in je posledica odlaganja krvi v trebušnih organih z zmanjšanjem intraabdominalnega tlaka takoj po porodu.

Poleg tega se BCC in CGT povečata zaradi prehoda zunajcelične tekočine v žilno posteljo.

OCS in vsebnost hemoglobina v krvni skupini ostanejo v celotnem obdobju po porodu.

Srčni utrip, volumen udarca in srčni izid takoj po porodu ostanejo povišani in v nekaterih primerih višji za 30-60 minut. V prvem tednu postpartalnega obdobja se določijo osnovne vrednosti teh kazalcev. Do 4. Dne po postpartumnem obdobju, prehodno zvišanje sistoličnega in diastoličnega pritiska za približno 5%

Urinski sistem

Takoj po rojstvu opazimo hipotenzijo mehurja in zmanjšanje njegove zmogljivosti. Hipotenzijo mehurja poslabša dolgotrajno delo in z uporabo ziduralnoy anestezije. Hipotenzija mehurja povzroča težave in kršitev uriniranja. Salon ne more občutiti želje po uriniranju ali postati boleč.

Organi prebave

Zaradi nekaterih atonijo gladkih mišic prebavnega trakta lahko doživijo zaprtje, ki izginejo z uravnotežena prehrana in aktiven način življenja nastajajočih pogosto porodu hemoroide (če niso kršene) malo zadevajo ženske pri porodu.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.