^

Kaj je ovulacija?

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

"Kaj je ovulacija in kako jo opredeliti?" To vprašanje je pomembno za tiste ženske, ki nameravajo zanositi ali obratno, medtem ko se raje vzdržijo nosečnosti. Dejstvo nosečnosti ali, bolj natančno, zasnovo je fuzija sperme z zrelim ženskim jajcem. Jajce prehaja v postopek priprave - zorenje v jajčnikih in nato pride iz njih. Obdobje sproščanja jajčeca, pripravljenega za oploditev, se imenuje ovulacija, to je ovulacija. Beseda ima latinsko korenino, ki označuje jajce (ovum).

Da bi ugotovili, kaj je ovulacija, morate slediti celotnemu procesu od začetka do konca. Oljke vsebujejo posebno okroglo tvorbo - folikul. V njej je jajčna celica, ki poteka skozi razvojni cikel. Folikula, ki vsebuje celico, zori in se z njim razvija približno dva tedna. Razvojni mehurček nenehno proizvaja ženske hormone - estrogene. Estrogeni po drugi strani vplivajo na oblogo maternice, kot da bi jo pripravili za morebitno zasnovo. Dva tedna kasneje, ko je kletka pripravljena, se razbije vesik, sprosti zrelo jajce navzven. Jupična cevka ima tanke proteinske izrastke - pili, ki ujamejo zrelo celico in jo spodbujajo skupaj s tekočino, ki se razpleta iz porušenih foliklov v peritonealno votlino. Jajčne celice iz trebušne votline hitro spadajo v maternico, jajcevodno cevko, ki se prav tako imenuje ovidukt. V lumnu maternice je lahko odločilno "srečanje" zrele celice in sperme. Vsako ciklično obdobje je značilno zorenje množice folikularnih veziklov (do nekaj tisoč), vendar le eden izmed več tisoč "ovulira". Izkaže se, da se lahko samo eno jajce oplove - eno samo jajce. Izjema je razvoj dveh zorjenih foliklov, zato obstaja možnost, da bi rodili dvojčka (raznoyaytsevyh). Medtem ko zrela celica išče srečanje s spermatozoonom, ki je najbolj aktiven pri mnogih njegovih brati in sestrah, se folikularna vezikula preoblikuje v rumeno telo. Folikel vsebuje luteinske celice, ki imajo značilno rumenkasto vezavo, hitro se razmnožujejo in sproščajo progesteron. Postopek oblikovanja rumenega telesa traja tudi približno dva tedna, kar je druga faza menstrualnega obdobja. Zdaj ste se naučili, kakšna je ovulacija, in tukaj je, kako jo prepoznati, preberite spodaj.

Kakšen je subjektiven občutek ovulacije?

  • Značilne bolečine, vlečenje, mravljinčenje, ponavadi v spodnjem delu trebuha; 
  • Večja spolna vznemirljivost; 
  • Nekatere spremembe v izcedku iz nožnice so bolj bogate (estrogeni učinki); 
  • Morda rahlo otekanje trebuha in otekanje ustnic; 
  • Mala oteklina celotnega telesa; 
  • Nenavadna občutljivost kože, zlasti v prsih; 
  • Rahlo povečanje mlečnih žlez, mogoče je njihova bolečina.

Kako določiti ovulacijo?

Ovulacijo določimo z uporabo posebnih testnih trakov, ki kažejo nivo luteina. Luteinizirajoči hormon (LH) med ovulacijo je zelo aktivno razporejen, njegova raven pa se znatno poveča. LH je prisoten v urinu, s pomočjo katerega lahko test kaže, kako visoko je vsebnost hormonov v njem.

Klasično je obdobje ovulacije med 12. In 15. Dnevom s standardnim ciklusom 28 dni. Če je menstruacijsko obdobje krajše, na primer 21 dni, se lahko seveda pojavi sedmi dan, od začetka cikla.

Koncept zasnove prekinja ovulacijo. Če se ne pojavi, se v oviduktu umre zrela celica in se izloči med menstrualno krvavitvijo. Nato se cikel ponovi.

Kateri mnogi ženske vedo o ovulaciji, ti podatki pomagajo načrtovati nosečnost bolj skrbno in zavestno, ali pa jih je treba pravočasno zaščititi in tako preprečiti splav.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.