^

Kako je intrauterini razvoj otroka?

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Prvi teden intrauterinega razvoja otroka

Oplojeno jajce, ali bolje - že jajce, potuje skozi maternico v maternico. Jajce je jajce, ki se je spajalo s spermo. Vsebuje vse informacije o prihodnjem otroku - spolu, barvi oči in možnih talentih! Od trenutka zasnove je oseba, ki še ni bila prej. (Razen, seveda, ne verjamem v reinkarnacijo in duš. Mimogrede, tudi če mislite, da bo še vedno fizično lupina drugačna.) Na 3-4 dan jajce vstopi v maternico in na 5 th na dan 9. Po oploditvi se jajce implantira v endometrij - plast maternice, ki jo obloga iz notranjosti. Tu se začne "sprout" (implantat) (če vzamete analogijo z rastlinami - pustite korenine) in dobi hrano bodoče mame.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Drugi teden intrauterinega razvoja otroka

Implantacija se zaključi do dvanajstega dne. To je pravi začetek nosečnosti. Jajce začne svojo rast, ki se pojavi z delitvijo. Prvič, dve celici so tvorjene iz ene celice, nato se pojavi prečna zožitev, ki deli te dve celici na dve večji - jih je štiri, nato osem, šestnajst, dvaindvajset in tako naprej. Hkrati se začnejo oblikovati dve listi - zunanji in notranji - s "vijačenjem" enega sloja celic v drugo. Premer jajc je približno 1 mm.

Tretji teden intrauterinega razvoja otroka

Ta teden je najbolj odgovoren za zarodek. V tem obdobju lahko vsi neugodni dejavniki - alkohol, zdravila, kajenje, jemanje zdravil, okužbe povzročijo nepopravljivo škodo na plodu. V tretjem tednu se pričnejo pojavljati bodoča placenta, bodoče krvne žile, oblike spolnih celic, respiratorni, prebavni in živčni sistemi, okostje, mišice in koža.

Četrti teden. Zarodek, ki je bil prej podoben disku, sestavljenem iz treh plasti, se postopoma spremeni v valj. Pojavljajo se posamezni organi. In srce se pojavi najprej. Njegovo zmanjšanje se lahko zabeleži že 23. Dan nosečnosti. Začnite se pojavljati ustno in analno foso, primarno črevo, podobno cevi, jetrih, trebušni slinavki, vranici. Do konca prvega meseca je dolžina zarodka okrog 5 mm in izgleda kot fižol z majhnimi izrastki, ki kasneje postanejo ročaji in noge.

Peti - šesti teden

To obdobje je zelo odgovorno za dejstvo, da če na zarodek vplivajo neželeni dejavniki, lahko razvije razvojne pomanjkljivosti centralnega živčnega sistema.

V tem času je zarodek podoben črki "E". Glava je precej jasno vidna, stomak se namerava na sredini, vidne so rudimentarne roke in noge, od spodaj pa je viden ponev. Peresa rastejo hitreje kot noge. V tem času je postavitev živčnega tkiva. Na glavi so vohalne fosse - bodoče nosnice. Začetek razvoja bronhialnega drevesa.

Membrana, ki ločuje analno foso iz votline prvega črevesa, se razbije in črevo postane odprto na obeh straneh. Srce z volumnom majhnega stožca je sestavljeno iz štirih komor (dva atrija in dveh komor), ločenih z ventili in ločenih od njih s plovili. Oblikovanje vizualnih veziklov - prihodnjih oči. V tem obdobju se lahko na straneh glave precej razumejo osnovna ušesa. Skupna dolžina zarodka je približno 2,5 cm.

Sedmi - osmi teden

Prtljažnik se oblikuje in podaljša, doseže dolžino približno 3 cm. Rame se začnejo oblikovati, kasneje pa se okončina razdeli na ramo, podlaket in zapestje. Postopoma se pojavljajo mišice in živci. Videz žleznih žlez. Diafragma ločuje prsno votlino iz trebušne votline.

Obstajajo spremembe na obrazu: dve majhni razpoki - oči, dva žlebovi - ušesa. Majhen nos z nosnicami je viden, in usti mejijo s spužvami (če se trije procesi ustnic ne zbližujejo, se tvori "hareska ustnica").

Osmi teden se embrionalni čas konča - zarod postane sadje.

V osmem tednu lahko plod že počuti bolečino. Poleg tega so receptorji (občutljive celice) ploda bolj občutljivi kot pri novorojenčkih ali odraslih.

V tem času so gibanja zarodka že vidna na ultrazvoku.

Običajno v tem obdobju (z neželeno nosečnostjo) ginekologi splavijo. Nemški operaterji, skupaj z zdravniki, so posneli film o tem, kako se dogaja takšen umor. Plodovi s prsti in nog iz cureta ginekologa (instrument, ki je prekinjen), skriva, na splošno, poskuša na vsak način pobegniti, toda ...

Razmislite, preden splavite! Pomisli, kako se izogniti neželeni nosečnosti!

Na koncu tega obdobja je dolžina sadja približno 3 cm, teža je približno 3 g.

Deveti - deseti teden

Obraz sadja začne pridobivati "človeške" lastnosti - oči s strani glave "se zbližujejo" na sredino obraza. Še vedno so zaprti, vendar pa iris že ima pigment.

V tem obdobju se rast trupa pospešuje in rast glave upočasni.

Jetra in ledvice so že skoraj razvite, ledvice pa začnejo oblikovati urin, ki se vlije v amnijsko tekočino.

Sadje izgubi svoj "rep". On že lahko sesati prste, se dotakne roke, popkovnične vrvi, potisne iz stene maternice in plava v amniotski tekočini.

Začne se začeti oblikovati zobje zob, črevo je v celoti v trebušni votlini.

Dolžina je približno 4 cm, teža pa 5 g.

Enajsta - dvanajsti teden

Začetek za delovanje vseh organov in sistemov: jetra izločajo žolč na črevesni sluznici resic so oblikovane, ki bodo v prihodnosti absorbirajo hranila, črevesje začne peristaltirovat (padec), medtem ko nadaljuje svoje vrtenje v trebuh, tako da je postal znano stališče. Sadje začne pogoltniti amniotsko tekočino, ki vsebuje dlake, pokojne celice kože, ki, prebavljajo, tvori izvirni kalmetonij.

V tem obdobju se začenjajo pojavljati ognjiči na prstih in prstih in je že mogoče določiti spol nerojenega otroka.

Dolžina telesa je približno 6 cm in teža je približno 10 g.

Trinajsti do štirinajst tednov

Tretji teden je zarodek skoraj v celoti oblikovan okusni okus in začne aktivno pogoltniti amniotsko tekočino, ki raje uporablja sladke amniotske tekočine z drugačnim okusom. Da, v tako zgodnjih letih je že gurmanski! Navsezadnje jim ni potrebno piti, ker od svoje matere prejema vsa potrebna hranila skozi posteljico, ki je mimogrede oblikovana do 13. Tedna. Najverjetneje, pogoltnejo amnijsko tekočino in sesajo prst, se plod pripravi na ekstrauterinsko prehrano.

V tem obdobju ima faze spanja in budnosti. Postane srčkan obraz, obstajajo lica. Plod postane zelo mobilen, vendar je v primerjavi s prejšnjimi obdobji gibanje bolj gladko. Na telesu se pojavijo dlake in znojne žleze.

Dolžina sadeža je približno 10 cm, teža je približno 25 g.

Petnajst - šestnajst teden intrauterinega razvoja otroka

Lasje začnejo rasti na glavi, ročaji zavirajo v sklepih in se dotikajo. Fetus še naprej raste, vendar se novi organi ne pojavljajo več, ker so že oblikovani. Lahko se namrhti, nasmehne, utripa oči kot odziv na draženje.

Teža je že okoli 80 gramov, višina pa 110-115 mm.

trusted-source[8]

Sedemnajsti do osemnajst tednov

Koža ni več tako tanka, vendar še vedno prozorna, rdeča, lahko jasno vidi prve lase - lanugo. Obrvi se začnejo pojavljati. Dekleta imajo v celoti izoblikovano maternico in jajčnike. Mišice postajajo močnejše in gibanja so bolj aktivna in izkušene (ponovno rojene) ženske jih že lahko čutijo.

Višina je približno 13 cm, teža pa okoli 150 g.

Devetnajsti - dvajset teden

Fantje so očitno vidni moški genitalij. Skodelitev slušnih kostanj je skoraj končana in sadje začenja slišati zunanje zvoke: srčni utrip matere, njen glas in glasove drugih družinskih članov.

Prostornina možganov se hitro poveča. Od 20. Tedna se vsak mesec poveča za 90 g. Sadje začne poglati. Noge končno dosežejo končno razmerje in jih začne bolj potisniti. Ženska lahko že občuti gibanje svojega otroka v želodcu. Dolžina ploda je približno 15 cm, masa pa 260 g.

Dvajset-prvi - dvajset-drugi teden

Koža postane manj rdeča, vendar je nagubana, skozi katero so vidni tudi posode in notranji organi. Več las se pojavi na glavi. Na prstih se je pojavil značilen, inherenten le vtis.

Pravijo, da lahko okus amniotske tekočine, ki jo pogoldi sadje, oblikuje nadaljnje prehrambene nastavitve otroka. Poleg tega, ker sad že sliši, se navadi na glas matere, očeta in drugih domačih ljudi. In če bo družina vladala v miru, ljubezni in spoštovanju, bo tudi novorojenček miren; Če v družini pride do stalnih škandalov, bo otrok živčen in nemiren. Prav tako je treba opozoriti, da če mati bere knjigo med nosečnostjo, lahko kasneje postane priljubljena knjiga otroka.

Od 18. Do 19. Tedna, začnite govoriti s svojim prihodnjim otrokom, ustvarite pozitivno čustveno ozadje! Zahvaljujoč temu boste imeli skladne, prijazne odnose z otrokom pred rojstvom, kar bo olajšalo njegovo prilagajanje življenju ekstrauterina po rojstvu.

Dolžina plodov do konca 23. Tedna je približno 20 cm, masa pa je 450 g.

Dvajset četrti - dvajset peti teden

Fetus spi manj in spi čez dan že precej časa. In ker ne spi, postane njegovo gibanje bolj aktivno: v 30 minutah od 20 do 60 gibanj. Fetus reagira na zvoke, ki prodirajo vanj od zunaj. Ima precej zapleten izraz obraza, pogosto sesati prst, včasih kolcanje. Vendar je prostor za promet manj in manj.

Če želite, da je vaš otrok glasbeno, se začne s 24. Tednom nosečnosti pogosto vključiti glasbo. Toda zapomnite si, da so zarodke raje klasične glasbe, rap, rock in druge "ritmike" jih vodijo v živčno stanje.

Rast ploda do konca 25. Tedna je približno 22 cm in težo - 700 g.

Šestindvajseti do dvanajst sedmi teden

Plod začne čutiti svetlobo in če je svetloba preveč svetla, lahko celo zavrti njegovo glavo. Seveda vidi svetlobo, ko odpre oči. V skladu s posebnimi študijami električna aktivnost njegovih možganov ustreza tistemu, ki je polno novorojenčkov. Ampak najpomembnejša stvar se zgodi v njegovih pljučih. Začne proizvajati posebno snov - površinsko-tant, ki preprečuje recesijo pljuč. Brez te snovi otroka ne more dihati zraka. In čeprav je do takrat plod prešel le 2/3 načina njenega razvoja, je skoraj pripravljen na rojstvo, in če se to zgodi, lahko preživi. Še posebej ugodna prognoza preživetja pri dekletih.

Rast plodov je približno 25 cm, in teža - približno 1 kg.

Osemindvajsetindvajset devetega tedna

Plod naredi respiratorne gibe, a ker je v amnijski tekočini, je seveda le pljuča, ki vstopajo v pljuča.

Lahko se bojiš za svojega prihodnjega otroka: »Konec koncev se lahko tako utopi!«. Ne! Ne bo utonil. Prvič, amniotska tekočina ima enako sestavo soli, glukoze in drugih snovi kot fetalna kri. Zato ne morejo poškodovati. Drugič, krvne žile, ki prenašajo kri v pljuča in iz njih, še vedno praktično ne delujejo. Zaslužili bodo samo, ko se bo rodil. Tretjič, plod prejme kisik skozi popkovino in placento od matere.

V tem času je svoje oči popolnoma odpre (seveda, če ne spi) in že lahko prevesti pogleda z enega predmeta na (v resnici razen krvnih žil popkovine tako svetle utripa od zunaj ni nič za videti).

Zdaj že dobro sliši in z glasnimi, ostrimi zvoki je prestrašen in celo odbija, s mirnim glasom svoje matere ali očeta pa gladko, tiho glasbo - pomirja.

Njene dimenzije so približno 37 cm, masa pa je približno 1,4 kg.

Trideset - trideset prvi teden

Plodik že tako velika, da postane gneča v maternici, in tako ne začne premikati manj, pri čemer zbiralno značilno držo: glavo nagnete navzdol in pritisne brado na prsih, ročaj zložena na prsih, noge upognjene v kolenih, opozoriti na trebuh in prečka. V tem položaju zaseda najmanj mesto.

Njegove oči imajo sivo modro barvo, učenci reagirajo na svetlobo (se razširijo v temi in ozko v svetlobi).

Nogavice so že v celoti oblikovane na prstih stopal.

Njegova višina je približno 40 cm, njegova masa pa je približno 1,7 kg.

Trideset drugi - tridesettedenski teden

V tem obdobju plod običajno zavzame položaj, v katerem se bo rodil - glava navzdol. Toda včasih nima časa, da bi se obrnil in zasedel napačen položaj - glutealni ali transverzalni, nato pa med delom lahko nastanejo težave, ki jih je mogoče rešiti s kirurško operacijo - carskim rezom.

Koža začne pridobivati normalno, rožnato barvo, zato ni zgubana zaradi kopičenja maščobe v podkožni maščobi.

V tem obdobju ima plod vse reflekse, ki so značilni za novorojenčke. Vendar so veliko šibkejše in mišični ton ni tako izrazit kot pri novorojenčkih.

Rast je običajno približno 43 cm, masa pa je približno 2 kg.

Trideset četrti - trideset in peti teden

Posteljica že doseže veliko velikost - navsezadnje potrebuje plod močno prehrano.

Dlake na koži (lanugo) skoraj izginejo, sama koža pa je postopoma pokrita z germinalno mazivo.

Glava (če je otrok pravilno nameščen) začne se potopiti do vhoda v medenico, in ker ostane prostor za plod manj in manj, včasih naredi ostre in dolgotrajne premike z nogami, poskuša "poravnati". In potem se počutite dobro, kako se "pesti" na jetra.

Njegova rast je približno 45 cm, masa pa je približno 2,4 kg.

Trideset šesti do trideset sedmi teden

Koža otroka postane zelo gladka, je še vedno prekrita z originalno maščobo, delno pa se ta mast začne ločevati in plavuti v amnijski tekočini. Zaradi dovolj razvite podkožne maščobe se telesna temperatura otroka ohranja na višji ravni kot telesna temperatura matere. V črevesju se je že veliko kopičilo veliko mekonija, saj so sadje aktivno pogoltnili amnijsko tekočino.

V tem obdobju se nadaljuje osifikacija in dolge cevaste kosti (stegna, ramena, golenice) so skoraj enake kot pri novorojenčku.

Višina je približno 48 cm, masa pa je približno 2,8 kg.

V tem obdobju, če obstaja takšna potreba, je že mogoče narediti carski rez. Izrabljeni otrok je praviloma popolnoma sposoben, vsi organi in sistemi njegovega telesa pa lahko delujejo tako, kot da bi se sam rojeval na svoje.

In zakaj morate v takratnem času opravljati carski rez Prvič, če mati razvije pojav pozne gestoze (preeklampsija): zvišanje krvnega tlaka, otekanje na nogah in spodnji trebuh se poveča, beljakovina se pojavi v urinu. Drugič, če je bila operacija že opravljena s carskim rezom in od takrat je minilo manj kot tri leta. V tem primeru je med delovno silo morda prišlo do nevarnosti, da bi se razbila maternica vzdolž stare brazgotine. Tretjič, če mati trpi za diabetesom, srčnimi boleznimi ali drugimi hudimi boleznimi, ni smiselno čakati na začetek naravnih rojstev, kar bi lahko poslabšalo stanje mame in otroka. Četrtič, če razsežnosti medenice ne dovoljujejo otroku, da neprekinjeno prehaja skozi naravni rojstni kanal.

Na splošno pričevanje carskega reza določi ginekolog in praviloma ni sam, ampak opravlja zdravstveno posvetovanje, ki rešuje vprašanje tega ali tega načina dostave.

Trideset osmi trideset in deveti teden

Prihodnji otrok še naprej raste in pridobi moč. Ne more praktično premikati - v maternici je tako tesen. Kosti lobanje še niso spojene skupaj in tvorijo dva fontanela - velika in majhna. Zaradi te funkcije, medtem ko poteka skozi materinem kanalu, bo otrokova glava nastavljena. To pomeni, da se lahko kostne lobanje "leze" eno nad drugo, zmanjša velikost glave, tako da se lahko rodi brez ovir.

Ob koncu tega obdobja plod tehta okoli 3 kg, njegova višina pa je približno 50 cm.

Štirideseti teden intrauterinega razvoja otroka

Sadje je že v celoti pripravljeno za rojstvo in ga celo želi. Čaka samo trenutek, ko se materino telo nabira zadostno število hormonov, ki zagotavljajo začetek dela.

Okostje otroka je sestavljen iz 300 posameznih kosti, saj niso vse kosti okostenel, in zlita med seboj (na primer, da lobanja kosti so sestavljene iz šestih ločenih kosti, medtem ko je lobanja odrasle osebe - to je ena enota). Število kosti pri odraslih je skoraj sto manj.

50% njegove telesne mase je maščoba. Višina je približno 50 cm, masa pa je približno 3,5 kg.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.