^

Spanje pri otrocih

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Otroški spomin je naravni del njegove fiziološke aktivnosti, ki zagotavlja normalni ritem procesov višje živčnosti, presnovnih procesov, fizičnega razvoja, rasti in zorenja.

Biti dokončni rezultat prejšnjega obdobja budnosti, sanje, ki nadomeščajo ta prebujanja, postanejo zaobljuba ali pogoj za zagotavljanje normalne življenjske aktivnosti otroka pri nadaljnjem budnosti. Iz tega sledi, da lahko neustrezno organizirana budnost ali bolezen otroka vodi do kršitve uporabnosti in učinkovitosti spanja, motnje spanja pa povzročijo nezadostno aktivnost otroka med budnostjo. Obe sta lahko vzrok za znatno zamudo pri nevropsihičnem in telesnem razvoju otrok ter s podaljšanim ohranjanjem povzročata nastanek bolezni. Zato je spremljanje organizacije otrokovega spanca, značilnosti zaspanosti, spanja ponoči in prebujanja pomemben del splošnega pediatričnega opazovanja. Motnje spanja so lahko podlaga za poglobljen pregled otrok.

Pri novorojenčku ima spanje tako imenovani polifazni značaj, to je, da se večkrat dogaja čez dan in zvečer. Torej, čez dan novorojenček zaspi 4 do 11-krat, resnične razlike v dnevnem in nočnem času med spanjem še niso ugotovljene. V mnogih letih se je večfazni spanec spremenil v monofazno, pri starejših otrocih in odraslih pa so le skriti polifazni elementi.

Ob koncu prvega meseca se pojavi izrazita prevlada nočnega spanca in nato stabilizira. Na splošno se naravna potreba po spanju s starostjo zmanjšuje.

Potreba po spanju pri majhnih otrocih, h

Starost

Skupaj na dan

Ponoči

Popoldne

1 teden

16.5

8.5

8. Mesto

1 mesec

15.5

8.5

7

3 mesece

15

9.5

5.5

6 mesecev

14.25

11

3.25

9 mesecev

14

11.25

2.75

12 mesecev

13.75

11.25

2.5

18 mesecev

13.5

11.25

2.25

2 leta

13.25

11

2.25

3 leta

12. Mesto

10.5

1.5

4 leta

11.5

11.5

-

5 let

11

11

-

6 let

10.75

10.75

-

7 let

10.5

10.5

-

8 let

10.25

10.25

-

9 let

10

10

-

10 let

9.75

9.75

-

11 let

9.5

9.5

-

12 let

9.25

9.25

-

13 let

9.25

9.25

-

14 let

9

9

-

15 let

8.75

8.75

-

16 let

8.5

8.5

-

17 let

8.25

8.25

-

18 let

8.25

8.25

-

Z določenim zmanjšanjem skupnega dnevnega trajanja spanja pri otrocih se to zmanjša predvsem zaradi ur dnevnega spanca. Že ob koncu prvega leta življenja otrok dnevno spi 1 do 2 krat. Od 1 1 / 2-2 let je trajanje dnevnega spanca približno 2 1/2 ure, približno eno uro pa se spi. Po 4 letih otroci ne morejo prihraniti dnevnega spanca. Tu so značilne razlike v potrebah po spanju. Vendar pa je zaželeno, da je dnevni spanec zagotovljen vsem otrokom do 5-6 let.

Mirno spanje običajnega trajanja, kratka obdobja prehoda iz budnosti do spanja, in obratno (ne več kot 30 minut), so dokaz za varnost in zdravje otroka, normalen način življenja in dobro psihološko klimo v družini.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Elektrofiziološka ofenziva na spanec pri otrocih

  • izginotje a-aktivnosti na EEG in njegovo zamenjavo z nizko zakasnitvijo mešane frekvence;
  • videz počasnih gibov očesnih jabolk na elektrookulogramu;
  • zmanjšanje mišičnega tona na elektromiogramu;
  • generalizirani ali lokalni neprostovoljni mišični krči (elektromiogram) - hipnotični mioklonus.

Obstajata dve kvalitativno različni fazi spanja:

  1. ortodoksni spanec, faza počasnega spanca (FMS);
  2. paradoksalni spanec, hitra spalna faza (FBS) ali REM.

Menijo, da 3 skupine nevronov sodelujejo pri regulaciji cikličnih faz spanja.

Aminergični sistem (serotonergični + noradrenergični) ali REM-off celice.

Cholinergični mrežni sistem ali REM-on celice.

Ločene faze in faze se najbolje razlikujejo po njihovih encefalografskih značilnostih:

  • I faza - nada s postopnim izginotjem ritma;
  • II. Stopnja - videz specifične za to fazo encefalografske aktivnosti - vretena spanja, upočasnitev pulza, zmanjšanje dihanja, sprostitev mišic;
  • III in IV faze - stopnje globljega spanca, ki ga zaznamuje pojav 8-aktivnosti z visoko amplitudo, povečanje srčnega utripa.

trusted-source[8], [9], [10]

Faza hitrega spanca pri otrocih

Za fazo hitrega spanca je značilen hiter desinhroniziran EEG, ki je značilen za intenzivno budnost, čeprav je otrok v stanju globokega spanca. Na tej stopnji je prišlo do hitre gibe oči, nizek ton skeletne mišice in največji nestabilnost avtonomnega funkcij - aritmija srca aktivnosti, do kratkotrajno asistolo aritmije dihanjem, padec krvnega tlaka. V fazi hitrega spanja je aktivna tudi aktivna duševna aktivnost - doživeli so sanje.

Na vseh starostnih stopnjah je spanje organizirano ciklično, to pomeni, da se zaporedne stopnje počasnega spanca končajo v fazi hitrega spanca. Nekaj polnih ciklov je opaziti ponoči.

Sprememba v strukturi in trajanju globokega spanca se lahko ugotovi s karakteristiko, kot je število gibanj v sanjah. Otrok prvih let življenja ima več kot starejše otroke (od 80 do 60 let), vendar obilo gibanj v sanjah ne preprečuje, da bi mlajši spal in pogosto vodi do prebujanja starejšega otroka.

Za fazo hitrega spanca je značilen fiziološki mioklonus - majhno hitro trzanje posameznih mišičnih žarkov in skupin z manjšim gibanjem v majhnih sklepih, kot je trzanje prstov in obraznih mišic. V stopnjah počasnega spanca je mioklonus znatno manj.

Prvo obdobje FBS je opazno v 70 do 100 minutah po nastopu spanca. Slika EEG v tej fazi spominja na tisto, ki jo opazimo v prvi fazi FMS, vendar se pogosto pojavlja kot valovi zob.

Faze počasnega in hitrega spanca se izmenjujejo skozi ves čas spanja v intervalih 90-120 minut. V starosti 2-3 let je trajanje enega ciklusa spanca približno 60 minut, prva epizoda FBS pa je opazovana 1 uro po tem, ko otrok zaspi. Do 4-5 let lahko cikel traja do 90 minut in v celotnem obdobju spanca zabeleži približno 7 ciklov, kar je skoraj enako kot pri odraslih.

Faza počasnega spanca pri otroku

Faza počasnega spanca postane pomembna v celotni strukturi spanja po 36 tednih nosečnosti, vendar ima zelo malo časa. Pri novorojenčku z normalno gestacijo so identificirani FBS, FMS in nediferencirani spanec. FBS je mogoče prepoznati s sesanjem gibov, skoraj neprekinjenim gibanjem telesa, tremorjem, grižami in celo elementi hoje, nepravilno dihanjem, ki sovpada z utripa mišične aktivnosti. Za FMS je značilna minimalna motorična aktivnost in višji mišični tonus.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.