^

Spremembe v hCG pri zunajmaternični nosečnosti in njihova diagnostična vrednost

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Med nosečnostjo se pojavijo večje spremembe ženskega telesa. Nekateri so vidni golim očesom, drugi pa so tako skriti, da jih je mogoče identificirati samo z ultrazvokom ali laboratorijsko diagnozo. Na primer, spremembe v hormonskem ozadju in še posebej opazne so lahko pred pojavom zunanjih simptomov, ki kažejo na kršitve, mogoče določiti samo z laboratorijskimi metodami. Torej bo raven hCG z zunajmaternično nosečnostjo bistveno nižja od običajne in vzrok povečanih ravni tega hormona lahko postane gestacijski diabetes ali kromosomske patologije zarodka.

To je laboratorijski način, da zdravniki včasih naključno razkrijejo resne patologije nosečnosti že v zgodnjih fazah. In čeprav je težko soditi o specifičnih bolezni, spremembe v ravni hormonov omogoča čas za sum bolezni in sprejme potrebne ukrepe za njeno zdravljenje, in če je potrebno prekinitev nenormalne nosečnosti, ki temelji zgolj na analizo hCG ali AFP.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Kdo in kdaj je načrtovana HCG analiza?

Splošni preizkus krvi in urinaliza, ki so obvezni za ženske pri diagnozi nosečnosti, vključno z ektopičnim in registracijo, lahko veliko povedo o zdravju bodoče mame. Vendar ne dajejo dovolj informacij o razvoju ploda v različnih obdobjih nosečnosti in njene lokalizacije. In nenazadnje, ob rojstvu otroka je precej zapleten in dolgotrajen proces, pri čemer vsako stopnjo spremljajo določene spremembe laboratorijskih kazalcev, ki jih je mogoče izslediti le s posebnimi testi in testi.

Ena takšna posebna analiza v nosečnosti je preučevanje ravni človeških holionskih gonadotropinov (hCG). Kaj je hCG? To je specifičen hormon, ki je praktično odsoten pri zdravi osebi zunaj obdobja nosečnosti. Pri moških je odkrivanje holionskega gonadotropina v krvi mogoče le z razvojem onkoloških bolezni reproduktivnega sistema (teratoma / seminoma testisa). Takšne neoplazme so najpogosteje odkrite pri dečkih in mladostnikih. V tem primeru analiza HCG pomaga pojasniti diagnozo.

Povečanje ravni horionskega gonadotropina pri ženskah z veliko verjetnostjo kaže na nastanek nosečnosti. Dejstvo je, da je za izdelavo tega nenavadnega hormona odgovoren za zarodek, oziroma za njegovo školjko, ki zagotavlja prehransko plodnost in se imenuje horion. Zato se hormon imenuje horionik. Kasneje, ko se oblikuje placenta (približno 3-4 mesece po nosečnosti), začne tudi proizvajati hCG, vendar v manjšem obsegu.

Chorion je zunanji ovoj ploda, ki podpira delovanje začasne endokrine žleze (rumeno telo) od trenutka zasnove do nastanka posteljice. Življenjska doba rumenega telesa, ki proizvaja estrogene in progesteron, potrebna za vzdrževanje nosečnosti, se ohranja ravno s pomočjo razvoja horionskega gonadotropina. To pomeni, da so ti procesi medsebojno povezani in namenjeni pripravi telesa ženske, ki nosi otroka. Ni presenetljivo, da začnejo gonadotropin proizvajati horion skoraj od trenutka zasnove otroka, takoj ko očetova spermo spaja z materinim jajcem.

Stopnja hormona nosečnosti izrazito narašča od dneva do dneva do 8-12 tednov nosečnosti, po kateri se postopoma zmanjšuje, kar je posledica priprave organizma za porod. Navsezadnje, ko postanejo posteljice v drugem trimesečju nosečnosti, so vsi glavni organi in sistemi otroka že oblikovani in začnejo delovati. To je že poln človek, ki se postopoma pripravlja na samostojni obstoj zunaj materine maternice.

Kaj je tako pomembno za hCG med nosečnostjo? Dejstvo, da zahvaljujoč njemu podpira potrebno raven vseh drugih hormonov v ženskem telesu, vključno z estrogeni in progesteronom, kar je zelo pomembno za normalno potek nosečnosti. Jasno je, da bo odstopanje ravni hCG od običajnih indeksov nakazovalo določene kršitve.

Kakšni so znaki za analizo hCG:

  • Predpisan je ženskam, ki imajo zamudo ali pomanjkanje menstruacije brez kakršnihkoli drugih simptomov nosečnosti. Povečanje ravni horionskega gonadotropina bo dokazalo, da je prišlo do zamisli, sicer gre za nekatere kršitve v reproduktivnem sistemu.
  • S pomočjo analize je mogoče določiti z zelo zgodnji nosečnosti do izraza, ker je dvig ravni hCG v urinu je bila poznana po 6-8 dni po spočetju (to je eden od najhitrejših načinov za ugotavljanje nosečnosti), in venske krvi, celo za 2-3 dni.
  • Študija je predpisana za domnevno večplastno nosečnost, kadar dva ali več zarodkov rastejo v maternici in hkrati zorejo.
  • Analiza je še posebej pomembno, če ima zdravnik utemeljeno domneva zunajmaternično ali zamudil splav, ki zahteva takojšen kirurški poseg in prekinitev nosečnosti (hCG zunajmaternično nosečnost ali ustavi razvoj zarodka v maternici bo odstopanje od norm).
  • Po spontanega splava ali abortusa nestrokovno situacije se zgodi, ko se embrionalnih tkiv in placente tkivo odstrani iz telesa ni v celoti, ki predstavlja nevarnost za zdravje žensk. Prisotnost ostankov chorionic in placente bo pokazala visoka raven hCG, katerih izdelki so vključeni, v normo v odsotnosti nosečnosti, hCG ne sme presegati 5 ie na ml krvi.

Povedati je treba, da je ta analiza danes predpisana za nosečnice in brez navedbe. To občutljivo obdobje v ženskem življenju ima več kritičnih faz: 8, 12-14, 16-18 tednov nosečnosti. V tem trenutku je večja verjetnost izginjanja nosečnosti ali druge patologije. V povezavi s tem se presejalne študije izvajajo posebej za te kritične faze, kar omogoča pravočasno diagnosticiranje zapletov nosečnosti.

Rast vrednosti hCG kaže, kako se plod razvija in razvija. Zato je analiza hCG skupaj s študijo krvi na alfa-fetoproteinu in estriolu vključena v kompleks prenatalne diagnoze patologij razvoja plodu.

Pri različnih patologijah nosečnosti lahko analizo hCG porabimo v dinamiki, npr. Z intervalom 2 dni. Dejstvo je, da med normalno nosečnostjo v tem obdobju pride do podvojitve korionskega gonadotropina v krvi. Z ektopično nosečnostjo in še bolj, ko se pojavijo izguba plodu, je povečanje hCG precej manj intenzivno.

Priprava in tehnika analize

Za določanje ravni korionskega gonadotropina v nosečnosti se uporabljajo različne metode laboratorijske diagnoze. Najpreprostejša različica testa so testni trakovi, katerih mehanizem delovanja temelji prav na povečanju ravni hCG po zasnovi.

Preskus nosečnosti lahko kupite v katerikoli lekarni in celo v trgovinah z živili. Je svetlo trak z nanjo reagentom, ki spremeni barvo ob stiku z urinom, kar ima za posledico drugi trak, ki označuje nosečnost.

Zadeva je, da po 6-8 dneh po zasnovi v urinu že obstaja zadostna raven gonadotropina za diagnosticiranje nosečnosti. Druga stvar je, da občutljivost večine testov omogoča odkrivanje nosečnosti šele po dveh ali več tednih. Najbolj natančni so brizgalni in digitalni testi, ki jih ne smemo spustiti v posodo z urinom ali kapljico urina na njih, ampak dostaviti v svežem toku.

10 sekund kontaktiranja testnega traku z urinom zadostuje, da se reakcija začne, rezultati pa se vidijo po 1-10 minutah, odvisno od ravni hCG. Ampak, če se običajne teste za koncentracijo hormonov in čas nosečnosti lahko ocenjujejo predvsem na intenzivnost barve izkazane črtice, bo elektronska različica testa zagotovila informacije v digitalni različici.

Takšna analiza hCG je zelo primerna za določanje nosečnosti, vendar lahko malo pove o času in naravi seveda. Torej. Običajni testi za hCG z ektopično nosečnostjo bodo malo informativni. V vsakem primeru bodo pokazali prisotnost nosečnosti, vendar se lahko dosežemo le stopnjo gonadotropina in dinamiko njegove rasti. Sumljivo se lahko pri ponavljajočih inšpekcijah zdi premalo intenzivna barva drugega traku ali njegova odsotnost.

Digitalni test v zvezi s tem je bolj zanimiv, saj vam omogoča ocenjevanje koncentracije hormona, v drugi analizi pa celo ocenite, kolikšen je nivo hCG v določenem časovnem obdobju povečal. Takšne spremembe v prvih dveh mesecih nosečnosti dajejo večji odstotek dejanskih rezultatov, po katerih so možni taki primeri kot negativni rezultat preskusa nosečnosti.

Na podoben način se urin analizira za horionski gonadotropin v laboratoriju. Noseča ženska v tem primeru bo morala opraviti novo analizo urinega morja. Zakaj jutro? Ker koncentracija gonadotropina vpliva na volumen tekočine, ki se pije. Več vode, ki jo ženska pije, je manjša koncentracija nosečnega hormona, ki bo izkrivila prave rezultate. Dan pred preskusom ni priporočljivo piti veliko tekočin, še posebej pred spanjem.

Z ektopično nosečnostjo in drugimi komplikacijami je najprimernejše krvni test za hCG. V krvi se gonadotropin odkrije hitreje kot v urinu in rezultati krvnega testa veljajo za najbolj natančne. Krv se vzame iz vene, po kateri se tekočinski del ločuje s pomočjo centrifuge in dodamo reagente. Analizator pretvori kvantitativne rezultate v digitalno, ki se uporablja za diagnosticiranje poteka nosečnosti.

Vsaka analiza ima diagnostično vrednost, če so njegovi rezultati zanesljivi, zato je pred analizo pogosto potrebna določena priprava. V idealnem primeru je treba kri, podobno kot urin, vzeti zjutraj pred zajtrkom, nekaj časa po prebujenju. Toda tudi če se bo kri odvzela še drugič, da bi izboljšali natančnost raziskav, je priporočljivo, da se ne prehranite in omejite uporabe vode in 5-7 ur pred odvzemom krvi za analizo.

Ektopična nosečnost

Skoraj vsaka ženska sanja v enem popolnem trenutku, da postane srečna mati svojega otroka. Toda za to mora spočiti in preživeti otroka. Oploditev jajčeca se po izpustu v jajcevodno tubo, vendar to ni dovolj za normalen razvoj nosečnosti. Nato dvojica, ki je tvorjen iz humanega zarodka (embrio) treba slediti jajcevod neposredno v maternico, kjer je pritrjen za stalno bivanje 2-3 tedne po pojavu zasnove.

Včasih pa se zgodi, da jajce v dodeljenem času nima časa za infiltracijo maternice in se mora "umiriti" drugje. Najpogosteje je mesto njegove lokalizacije sam maternična cev, manj pogosto je fetalno jajce fiksirano blizu jajčnika, v trebušni votlini ali materničnem vratu maternice. V vsakem primeru, če se zarodek razvije zunaj maternice, govori o patologiji, imenovani "zunajmaternična nosečnost".

Tak položaj se šteje kot neprimeren za normalen razvoj otroka, še posebej, če je plod utrjen v maternični tubi. Razsežnosti lumina jajcevodne cevi se ne izračuna, da bi povečali oplojeno jajce, ki se pojavi, ko se plod razvija in razvija, zato se plod zaostaja za razvojem in kmalu umre. Za ohranjanje takšne nosečnosti nima smisla.

Poleg tega je zunajmaternična nosečnost grožnja za življenje nosečnice. Majhen lumen jajcevodne cevi in nezadostna elastičnost njenih sten sta dejavnik tveganja za poškodbo organov, ko raste plod. To je izjemno nevarna situacija, v kateri so hude bolečine in obsežna notranja krvavitev. Če bolnik ne pomaga pravočasno, se ženska sooča s smrtjo. In tudi če zdravniki rešijo rešiti svoje življenje, ne bo mogoče obnoviti poškodovane maternice, zato bo možnost zanositve zelo majhna. Navsezadnje tudi po pravočasni intervenciji se možnosti za nosečnost zmanjšajo za polovico.

V prvih mesecih po zajemanju je skoraj nemogoče ločiti zunajmaternično nosečnost od normalne brez posebnih študij. Ženska lahko celo v zgodnjih fazah razvije toksikozo, nabrekne mlečne žleze, preneha z menstruacijo ali se spreminja v mesečno skodljivo dudo.

Ne glede na lokalizacijo zarodkov obdaja zaprtega sistema ovoja (chorion), ki proizvaja humanega horionskega gonadotropina, in s tem raven hCG, ko se poveča ektopična nosečnost. Kaj lahko analiza pomaga v takšni situaciji? In dejstvo, da so hCG v maternici in zunajmaternični nosečnosti bistveno drugačni.

Raven hCG v zunajmaternični nosečnosti

Ektopična nosečnost je stanje, v katerem se plod ne more normalno razvijati. Čeprav je majhen in ga je mogoče varno namestiti v lumen maternice, lahko razvoj poteka normalno, kar dokazuje redno naraščajoča raven holionskega gonadotropina. Toda postopoma se spreminja dinamika rasti hCG v zunajmaternični nosečnosti.

Da bi bolje razumeli razliko med povečanjem hCG v maternici in zunajmaternični nosečnosti, morate poznati raven holionskega gonadotropina v odsotnosti nosečnosti. Menijo, da se koncentracija tega specifičnega hormona spreminja vsakih 1,5-2 dni, med katerimi se indeksi povečajo skoraj dvakrat. To pomeni, da je po opravljenem merjenju hCG v intervalih tudi v nekaj dneh že mogoče izdelati dokončne zaključke o poteku nosečnosti.

Ni smiselno opisati dnevnih sprememb v hCG med nosečnostjo, dovolj je, da normalno upoštevamo njeno normo za tedne z normalnim razvojem ploda in nato primerjamo stopnje hCG s stopnjami, ki so opažene z zunajmaternično nosečnostjo.

Če ženska ni noseča, se v njeni krvi gonadotropina ne sme odkriti ali vsebovati v količinah, ki ne presegajo 5 ie / ml. To je tako imenovana referenčna točka, imenovana referenčna. Nadaljnje povečanje hCG bo že pokazalo nosečnost pri ženskah ali onkologijo pri moških. Ampak, ker se horionski gonadotropin sprošča že od trenutka zasnove ploda, se lahko v prvem tednu nosečnosti njeni indeksi dvignejo do 20-35 IU / ml.

V 1-2 tednih nosečnosti, ko je plod še vedno na poti v maternico, se vsebina hCG v krvi ženske giblje od približno 20 do 350 ie / ml. Poudarjamo besedo "približno", ker različne laboratorije določajo koncentracijo gonadotropina med nosečnostjo z različnimi metodami, ki lahko dajo različne rezultate. Zato so v vsaki instituciji te vrste razvili lastne tabele, ki določajo stopnje hCG pri normalni in patološki nosečnosti.

Tukaj je primer ene od takih tabel, kjer bo prvi stolpec odražal obdobje gestacije po tednih in drugo zgornjo in spodnjo mejo hCG v 1U na ml krvi.

1-2

25-156

2-3

101-4870

3-4

1110-31500

4-5

2560-82300

5-6

23100-151000

6-7

27300-233000

7-11

20900-291000

11-16

6140-103000

16-21

4720-80100

21-39

2700-78100

 

 

Če so rezultati ročno napisanih testov v okviru zgornje tabele, se to ne more obravnavati kot izgovor za paniko. Tabela je zgolj v informativne namene in na podlagi tega lahko vidimo, kako pred 7-11 tedni nosečnosti se hCG stopnjah hitro povečuje, nato pa postopoma začeli upadati.

Pregledali smo dinamiko holionskega gonadotropina v normalnem toku nosečnosti in pravilno lokacijo ploda, in kaj je hCG v zunajmaternični nosečnosti? Na splośno je slika enaka: najprej se poveća vrednost hCG, nato pa njen padec. Toda tu je povečanje ravni hCG v tem primeru znatno nižje kot pri nosečnosti, ki se običajno razvija.

Torej, v prvih dveh tednih nosečnosti ni mogoče opaziti razlike v rasti holiničnega gonadotropina. Toda že pri 3-4 tednih so lahko kazalniki manj kot 2 in večkrat, kot je potrebno za to obdobje. Najvišja raven hCG pri zunajmaternični nosečnosti običajno ne presega 75.000 ie / ml, v normalnih nosečnostih v istem obdobju pa kazalniki dosežejo 291.000 ie / ml.

Kot lahko vidite, je razlika očitna. Nizke stopnje humanega horionskega gonadotropina kaže, da je sadje pritlikave, in na svoji lokaciji v jajcevod je neizogibna. In ne glede na to, kako je bilo sadje zasnovano. In vitro oploditvijo, oplojenega jajčeca, ko leži neposredno v maternico ženske, prav tako pojavijo stanje, zarodkov spreminja svoj položaj, zdrsne v jajcevod ali trebušne votline, kjer fiksni in posledično poveča. HCG z zunajmaternične nosečnosti, ko ima IVF enako dinamiko kot pri naravnem spočetju, se ni končal premika jajce v maternici.

Če zunajmaternična nosečnost v prvih tednih po spočetju ni zaznana, počasna rast hCG opazimo do približno 7-8 tednov, nato pa pade. V tem času se najpogosteje opazi izginjanje ploda, ko preneha njegov razvoj in izginja, kar je najverjetneje, če se ne nahaja pravilno. Toda taka prekinitev se lahko zgodi prej.

Raven hCG v mrtvi nosečnosti nikoli ne doseže visoke ravni in po smrti zarodka začne hitro upadati. Toda v normalnih razmerah za neprekinjeno raven se lahko približa šele po spontanem splavu ali splavu, in tako dolgo, če v materinem organizmu ni delcev tkanine zarodka ali placente.

Z ektopično nosečnostjo in zakasnitvijo zarodkov v jajcevodnem tubusu ni neodvisnega zavračanja zarodka, tudi če je zamrznjen plod. V tem primeru je s hudo patološko nosečnostjo stopnja hCG zelo nizka in brez kirurškega posega ni mogoče odpraviti.

Spremembe v hCG pri zunajmaternični nosečnosti, drugačne od norme, omogočajo sumu na patologijo, vendar to ni dovolj za natančno diagnozo. Zmanjšanje indeksov tega hormona je opaziti tudi v primeru grožnje spontanih, kar je posledica zamude pri razvoju zarodka ali placentne insuficience. Tudi taki simptomi, kot so bolečine v spodnjem delu trebuha in rjavenje rjave ali rdeče raztopine, niso specifični in jih ni mogoče diagnosticirati. Zato je za potrditev ektopične nosečnosti pomemben tudi ultrazvok, kar kaže na odsotnost ploda v maternici ob prisotnosti drugih simptomov nosečnosti.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.