^

TORČ analize v nosečnosti

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

TORČ analize v nosečnosti je treba brezpogojno predati, pri določitvi na računu pri posvetovanju z ženskami. Po konceptu okužb TORCH je posledica opredelitve številnih okužb - toksoplazmoze, rdečk, citomegalije, herpesa, klamidije, gonoreje, listerioze.

Bolje je, seveda, opraviti preizkuse za te okužbe pred spočetjem. Toda v zgodnji fazi razvoja ploda obstaja tudi možnost za boj proti okužbi z minimalno škodo za plod. Na primer, če pride do okužbe okužba v roku 14 dni po oploditvi, bo to vodilo v smrt zarodka, in če vam je uspelo, da bi nosečnost, bo otrok imel več malformacije. Če se okužba pojavi pri 11-12 in pri 25-26 tednih, lahko plod razvije več malformacij notranjih organov, plod pa lahko povzroči tudi intrauterino fetalno smrt. Če pride do okužbe v časovnem najkasneje 26 tednov, nato pa razvije bolj hudo vnetje organov fetusa, kar vodi v njihovo nenormalno hipertrofije, ki vpliva na živčni sistem in povečuje verjetnost prezgodnjega poroda.

Analiza toksoplazmoze v nosečnosti

Analiza toksoplazmoze v nosečnosti je podana po zdravljenju ženske pri ženskem posvetovanju. Uzročnik toksoplazmoze je parazit, ki ga lahko okužijo domače živali, večinoma mačke ali z jedjo termično neobdelanega mesa. Če je pred zasnovo ženska v latentni obliki prenesla toksoplazmozo, je že oblikovala močno imuniteto, zato bodočemu otroku ni ogrožena. Če se v prvem trimesečju ugotovi dejstvo primarne okužbe, je verjetnost okužbe otroka 15-20%, če v 2. Trimesečju - 30%, v tretjem trimesečju - 60%. Da bi preprečili okužbo, morate nadzorovati osebno higieno, jesti praženo meso, dezinficirati toalet za hišne živali in se ne dotikajte z ulicami.

Običajno, če v krvi ni protiteles IgM, potem tudi toksoplazmoza ni. Če se odkrijejo protitelesa IgM v krvi (kar kaže na akutno stopnjo) na toksoplazmozo, je treba čim prej začeti zdravljenje in opraviti dodatno preiskavo. Če se odkrijejo protitelesa IgG v krvi, to kaže na prejšnjo okužbo, protitelesa v krvi pa bodo obstajala še nadaljnjih deset let. Pri akutnem toksoplazmozo med nosečnostjo poleg zdravljenja matere je pokazala, ultrazvok ploda - zagotoviti, da se otrok ni povečana jetra in vranica niso razširjeni možganski prekati, in nobenih drugih napak.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Preskus z rdečkami za nosečnost

Analiza rdečk v nosečnosti poteka v povezavi z drugimi testi za okužbo. Smer te analize je na začetku nosečnosti, da bi imeli čas za predpisovanje zdravljenja v primeru odkritja patogena.

Z uporabo testa za rdečko lahko ugotovite, ali v krvi obstaja protitelo. Če je bodoča mati utrpela rdečko v zgodnjih fazah nosečnosti, se znatno poveča verjetnost, da bo otrok trpel zaradi katarakte, gluhosta in srčnih napak. Če je bolezen določena 11-16 tednov, se zmanjša tveganje hudih patologij, minimalne kršitve pa se odpravijo po 20 tednih.

Če se sumi, da je noseča ženska rdečk v latentni obliki, potem boste morali poiskati nasvet nalezljivih bolezni in opraviti trojni test in ultrazvok izključiti dejstva razvoja bolezni pri nerojenemu otroku. Če se po potrjenem trikratnem pregledu potrdi dejstvo anomalij v podu, zdravniki priporočajo prekinitev nosečnosti. Zato je najbolje, da test za rdečke traja šest mesecev pred zanositvijo, namerava v odsotnosti protiteles proti bolezni, ki se cepijo v času in aktivira proizvodnjo G protitelesa.

Analiza za klamidijo v nosečnosti

Analiza klamidije med nosečnostjo poteka v povezavi z drugimi testi za okužbo. Smer te analize je dana v zgodnji nosečnosti, da bi imeli čas za predpisovanje zdravljenja v primeru odkritja patogena. Klamidijo je mogoče identificirati na dva načina - vzemite bris iz vagine ali sečnice ali pa vzemite kri iz vene in jo preizkusite za prisotnost protiteles. Najbolj učinkovita metoda diagnoze je odkrivanje protiteles proti klamidiji v krvi. Če protitelesa v majhni količini, potem lahko presodimo, da je bolezen kronična in da je ženska nosilec. Če je odstotek protiteles visok, potem to kaže na poslabšanje okužbe.

Klamidija lahko tudi vpliva na zdravje zarodka v zgodnjih fazah, vendar, če je ženska že prestala klamidijo in ima majhen odstotek protiteles v krvi za patogena med nosečnostjo ni prišlo do ponovitve, tveganje je minimalno. Če je bolezen v akutni fazi, je predpisan tečaj specifične antibakterijske terapije. Poberi taka zdravila, ki ne prehajajo skozi posteljico in ne morejo povzročiti še večje škode za plod. Poleg tega mora biti potek antibakterijskih zdravil kratek in popoln s kontrolno diagnozo nekaj dni po umiku drog.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Analiza herpesa med nosečnostjo

Analiza herpesa med nosečnostjo poteka v povezavi z drugimi testi za okužbo. Smer te analize je dana v zgodnji nosečnosti, da bi imeli čas, da predpisujejo zdravljenje in sprejmejo potrebne ukrepe v primeru odkritja patogena.

Herpes se nanaša na virusne bolezni, je zlahka prepoznavna po značilnem srbečem izpuščaju mehurčka. Obstajata dva herpes virusa - eden od njih vpliva na mukozne membrane nosu, ust, oči, drugi pa na genitalno področje. Virus lahko okužimo med spolnim odnosom in kapljicami v zraku, lahko pa tudi s herpesom okužimo navpično, če ima nosečnica kronično ali akutno obliko bolezni.

To je še posebej pomembno, da se testirajo za herpes v prvem trimesečju nosečnosti, saj v tem obdobju virus vstop telo zarodka, lahko privede do smrti ali hude bolezni, na koncu nezdružljive z življenjem, kot tudi splav.

Protitelesa proti herpesu začnejo proizvajati že 14-21 dni po tem, ko virus vstopi v telo, zato diagnosticiranje herpesa ni tako težko kot vsaka druga okužba z baklami. Da bi zagotovili, da je rezultat čim bolj zanesljiv, je bolje, da vzamemo material za analizo zjutraj na prazen želodec in predhodno uživanje hrane najpozneje 8 ur kasneje. Prav tako je nemogoče opraviti analizo po začetku zdravljenja - to bo namerno napačen rezultat.

  • Če kazalnik S / CO <0,9, potem je rezultat lahko negativen.
  • Če je S / CO 0,9 1,1, potem je rezultat lahko dvomljiv.
  • Če je rezultat S / CO> 1,1, potem se rezultat lahko šteje za pozitiven.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Analiza za citomegalovirus v nosečnosti

Analiza citomegalovirusa med nosečnostjo je zelo pomembna v nosečnosti. Ta vrsta virusa zlahka prodre skozi posteljico v plod in ne samo v okužbo, temveč vpliva tudi na nastanek hudih razvojnih malformacij. V prvem trimesečju nosečnosti se opravi test protiteles, da se oceni verjetno tveganje za plod, ko se razvije. Pravila za vzorčenje krvi za analizo citomegalovirusa so enaka kot za celoten kompleks TORCH.

Če ima ženska stara protitelesa proti citomegalovirusu v njeni krvi, to pomeni, da je bila okužena že prej, toda sedaj prisotnost protiteles ne predstavlja vidne nevarnosti za plod. Da bi se izognili poslabšanju, priporočamo droge, ki povečujejo odpornost, pa tudi vitaminski kompleksi.

Če pa so v krvi odkrite protitelesa druge vrste, so značilne za akutno okužbo, potem je treba resno zanimati za nadaljnje obvladovanje nosečnosti. Tudi če potek bolezni sam ni klinično povzročil nasilne slike pri ženi, je plod izpostavljen fetusu v maternici. Na tej stopnji je ženska predpisana kompleksa protivirusnih zdravil in zdravil, odgovornih za imunsko modulacijo. V prihodnosti bo ženska morala opraviti "trojni test", da bi zagotovila, da prenesena okužba ne povzroči ploda, da razvije malformacije.

Analiza citomegalovirusom med nosečnostjo morali opraviti čim prej, vendar je še vedno varneje je treba testirati na okužbo s CMV pred spočetjem otroka, da imajo idejo o nadaljnji taktiki ali dejavnikov tveganja.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53], [54], [55], [56], [57]

Analiza za avidnost v nosečnosti

Analiza na avidnosti nosečnosti med nosečnostjo nanaša na poskusih vezave, kot je okužba s citomegalovirusom nanaša TORCH-kompleksa, ki je, bolezni, ki vplivajo na produktivnost in zdravje fetusa. Pregled protiteles proti boleznim iz te skupine je vključen v seznam obveznih testov ne samo za nosečnice, temveč tudi za tiste, ki načrtujejo načrtovanje nosečnosti.

Pojem avidnosti (IgG protitelesa deluje kot pokazatelj okužbe), tj prisotnost protiteles z določeno patogena kaže, da lahko mati nosilec patogena, kronične ali akutne oblike bolezni. Glede na obliko protiteles v krvi, njihovo število, lahko določite čas približne okužbe. Za reproduktivne okužbe je to zelo pomembno, saj so te informacije na voljo prej, večja je možnost uspešnega izida nosečnosti. Preiskava avidnosti je osnova za dodatne teste, še posebej, če je v povezavi z okužbo impliciran razvoj anomalij pri plodu.

Če so protitelesa v krvi, določena z vrsto IgG in IgM predlaga, da je nedavno prišlo do okužbe, kot so protitelesa tipa IgM običajno izginejo po 3 mesece ali več, in doseže obdobje 2-3 let, odvisno od sredstva in njegovo koncentracijo . Pomembno je tudi omeniti, da so osebe z aidsa in HIV protiteles v krvi ni mogoče zaznati zaradi imunosupresijo, zato v tem primeru je bolje, da se izvede PCR diagnostiko.

Da ne bi tvegali otrokovega zdravja, je bolje, da se za nosečnost opravijo testi TORCH. Detekcija protiteles IgM tipa v krvi kaže na akutno stopnjo bolezni, protitelesa, kot je IgG, nakazujejo, da je ženska bodisi prej bolela ali je nosilec.

trusted-source[58], [59], [60], [61]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.