^

Hormonski testi: kortizol, prolaktin in beljakovine

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Kortizol, prolaktin in beljakovine so zelo pomembne snovi pri testiranju hormonov. Zelo pomembno je vedeti, koliko te snovi je v telesu, da bi pravočasno nadzorovali težo in dobro počutje. Govorimo o tem podrobneje.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Kortizol in njegov pomen za podporo hormonskemu ravnotežju

Kortizol in njegov pomen za podporo hormonskemu ravnotežju

Kortizol je hormon, imenovan stresni hormon. Ustvarja ga nadledvične žleze.

Če želite pravilno določiti raven kortizola v krvi, morate opraviti analizo na ravni kortizola ob 08.00.

Če je raven kortizola previsoka, lahko to pomeni, da imate stres. Stres je lahko zaradi pomanjkanja spanja, pomanjkanja drugih hormonov v telesu, razen kortizola, je lahko odziv telesa na droge, pa tudi psihotropnih snovi.

In, seveda, lahko gre za tako imenovane stalne gospodinjske strese: izkušnje za sorodnike, težave z oblastmi, pogosta in dolga potovanja.

Visoka raven kortizola je od 20 mg / dl.

Lahko pričuje ne samo o domačih dislokacijah in kršitvah režima življenja, temveč tudi o zapletenih boleznih.

V zameno, prenizka raven kortizola v telesu lahko pomeni stalni in neprekinjen stres. Prevelike koncentracije kortizola so pod 9 mg / dl. Iz te ledvice ne morejo popolnoma delovati, zdravniki imenujejo to stanje izgube ledvic ali odpoved ledvic.

Da bi se izognili takšnim posledicam, je treba časovno preveriti raven kortizola v krvi.

In mimogrede, če imate vse, kar je v redu v telesu, potem bo teža še naprej, ne bo nobenih skokov.

trusted-source[11], [12]

Prolaktin in njegova vloga pri nadzoru telesne teže

Prolaktin je hormon, ki proizvaja območje možganov, imenovano hipofiza. Če želite natančno določiti raven prolaktina v telesu, je treba analizo tega hormona opraviti od 07.00 do 08.00. Potem bo točno.

Kaj lahko pomeni povečano raven prolaktina? To je lahko znak zelo resne bolezni - tumorja hipofize. Potem je potrebna operacija.

Simptomi takšne bolezni so lahko poslabšanje vida, povečana proizvodnja drugih hormonov, kršitev ovulacije, okvare v menstrualnem ciklusu. In, seveda, neupravičeno in nerazumljivo brez dodatnega preverjanja telesne mase. In precej pomembno včasih.

Opomba: če imate vse te manifestacije, se prepričajte, da pojdite na endokrinologa, da ugotovite raven prolaktina.

Kaj, če je več prolaktina normalno?

V kombinaciji z ostrim poslabšanjem vida boste morali opraviti slikanje z magnetno resonanco v možganih, še posebej hipofizno žlezo - kraj, kjer se proizvaja prolaktin, kot je predpisal zdravnik.

Zdravnik bo določil vzrok in se odločil, ali je potreben operacija. Poleg (ali namesto) operacije lahko tudi določite pot dopamina, ki preprečuje preveč izločanja prolaktina.

Ko prilagodite raven tega hormona v krvi, se bo teža izboljšala - vam ni treba uporabljati več titanskih naporov za njegovo zmanjšanje.

Protein, ki veže nekatere spolne hormone

Morate poznati raven beljakovin v krvi, da bi imeli dober kontroler, da veže spolne hormone. Navsezadnje je to vloga beljakovin. Če je potrebno (če reče, bolezen), je sposoben sprostiti pravo količino spolnih hormonov, da bi prilagodil hormonsko ravnovesje v telesu.

Če se krši postopek izločanja tega proteina, lahko pride do krvavitve v ravnotežju estrogena ali testosterona, kar vodi k okvaram v telesu.

Če se testosteron proizvaja več kot ponavadi, hkrati pa je estradiol proizveden manj kot običajno, imate morda povečan apetit. In to seveda ne vodi k izgubi teže.

Poleg tega s tem neravnovesjem hormonov nabirate več maščob.

Če se obrnete na čas za endokrinologa za pregled in zdravljenje, bo pomagal prilagoditi ravnotežje beljakovinskih snovi v telesu, kar pomeni, da se vaša telesna teža in zdravje kmalu vrnejo v razumne meje.

Poskrbi za sebe in dobro.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.