^

Kalcij

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Kalcij (Ca) ima pomembno vlogo pri strjevanju krvi in je tudi del kosti in zob. Le kalcij vpliva na moč kosti in je v celotnem življenju odložen v naše telo. Katere druge koristne funkcije izvaja kalcij, zdaj bomo izvedeli.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Splošne značilnosti kalcija

Količino kalcija v našem telesu je zelo enostavno izračunati. To bo približno 2% celotne telesne teže, kar je približno 1000-1500 Približno 99% dela kosti, dentina in sklenine na zobeh in preostanek - v živčnih celicah in mehkih tkiv.

Količina potrebnega kalcija na dan

Po enem dnevu oseba potrebuje 800-1000 mg kalcija. Če imate več kot 60 let ali ste športnik, povečajte to količino na 1200 mg.

Pod kakšnimi pogoji se poveča potreba po kalciju?

Vsem je znano, da morajo otroci od zgodnjega otroštva dati veliko skuta in drugih mlečnih izdelkov, in vse, ker je v zgodnjem obdobju potreba po kalciju zelo visoka. Če otrok v otroštvu prejme zadostno količino tega elementa, potem bo zdrav in ne bo težav s kostmi.

Noseče ženske in ženske, ki dojijo, morajo prav tako uživati veliko hrane, nasičenih s kalcijem. Na to je odvisno zdravje prihodnosti ali že obstoječega otroka!

Športniki in ljudje s težkimi znojenimi zdravniki priporočajo tudi povečanje dnevnega odmerka kalcija.

Koristen učinek kalcija na telo

Kalcij je material za izdelavo zob in kosti. Kriza ne more obstajati brez kalcija, ker je del tega. Tkiva in celična tekočina imata v svoji sestavi tudi kalcij. Kalcij preprečuje vstop v telo virusa in tujih teles, ima pomembno vlogo pri strjevanju krvi.

Kalcij sodeluje pri upravljanju hormonskih funkcij in je odgovorna za izločanje inzulina, telo kaže proti alergijske in protivnetno, sodeluje pri sintezi nukleinskih kislin in proteinov v mišicah, poveča obrambo telesa, sodeluje pri ponovni vzpostavitvi ravnotežja morske telesa.

Alkalni učinek v kislinsko-bazni ravnini nastane tudi s kalcijem. Kalcij mora biti nujno prisoten v telesu v pravilni količini za prenos živčnih impulzov, vzdrževanje srca, mišične kontrakcije, prilagajanje stabilnosti živčnega sistema. Hrani kalcij v dolgih cevastih kosteh.

Zanimivo je, da če se kalcij slabo dovaja telesu, on sam uporablja shranjeni kalcij za "potrebe" krvi. S pomočjo paratiroidnega hormona se fosfor in kalcij prenesejo v kri iz kostnega tkiva. Tako se kosti žrtvujejo zaradi dobrega počutja krvi!

Preobčutljivost kalcija po telesu

Kalcij je nepremagljiv element, zato telesu ni tako enostavno zagotoviti prave količine kalcija. Na primer, žita, kislica in špinača vsebujejo specifične snovi, ki vplivajo na absorpcijo kalcija. Kalciju lahko absorbira, najprej jo zdravimo s klorovodikovo kislino v želodcu, nato pa ga lahko uporabimo za žolč, tako da se kalcijeve soli lahko spremenijo v prebavljive snovi.

Da ne bi zmanjšali absorpcijo kalcija, ni treba uporabiti istočasno sladkost in nasičene ogljikove hidrate, ker povzročajo sproščanje alkalnih sokov v želodcu in tistih iz klorovodikove kisline motijo ročaj kalcija.

Po drugi strani pa prekomerna vsebnost magnezija (Mg) in fosforja (P) v telesu ovira predelavo kalcija. Bistvo je, da fosfor (P) vstopi v kemično reakcijo s kalcijem in tvori sol, ki je ni mogoče raztopiti niti v kislini.

Kalcij se dobro absorbira iz mlečnih izdelkov, saj vsebujejo laktozno-mlečni sladkor. On se pod vplivom mikroflore v črevesju spremeni v mlečno kislino in raztopi kalcij. Vse aminokisline ali celo citronska kislina tvori skupaj s kalcijskimi snovmi, ki se hitro raztopijo.

Masti prispevajo tudi k dobri absorpciji kalcija. Ampak mora biti določen znesek. Zaradi pomanjkanja maščob za predelavo kalcija maščobne kisline ne bodo zadostovale, če pa pride do prekomerne maščobe, žolčne kisline ne bodo zadostovale. Razmerje kalcija in maščobe mora biti 1: 100. Tako vam bodo postregli s smetano, na primer 10% maščobe.

Zanimivo je, da nosečnice absorbirajo kalcij veliko bolje od teh. Kdo ne čaka otroka.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Znaki pomanjkanja kalcija v telesu

Znaki pomanjkanja kalcija v telesu

Zaradi pomanjkanja kalcija pri ljudeh pride do upočasnitve rasti, povečanja živčnega razdražljivosti. Taki ljudje trpijo zaradi nespečnosti, otrplosti in mravljinčenja v okončinah, bolečine v sklepih in krhkosti nohtov. Imajo visok krvni tlak, precenitev praga bolečine, hiter srčni utrip. Eden od znakov pomanjkanja kalcija je želja po prehranjevalni kredi.

Pri ženskah s pomanjkanjem kalcija so pogoste obsežne menstruacije.

Otroci s pomanjkanjem kalcija lahko razvijejo rahitis, pri odraslih pa krhkost kosti in osteoporozo. Z majhno količino kalcija v krvi se lahko poškoduje mišična kontrakcija: pojavijo se krči in konvulzije.

Pri ljudeh z nezadostnimi količinami kalcija se razpoloženje močno poslabša. Tak človek postane nervozen, lahko je bolan, apetit se lahko poslabša.

Znaki prevelike količine kalcija

Presežek kalcija se lahko pojavi pri prevelikih odmerkih kalcija hkrati z vitaminom D. Prav tako se lahko zgodi, če človek dolgo časa jedo izključno mlečne izdelke. Presežek kalcija se lahko usede v organih, v mišicah in na stenah posod. S prekomernim dajanjem kalcija in vitamina D v krvi lahko pride do močnega sprostitve mišičnega tkiva. Oseba lahko pade v komo ali lehargično sanje.

Kaj vpliva na vsebnost kalcija v živilih?

Pri pripravi kravjega sira se lahko izgubi znatna količina kalcija, zato je pogosto posebej nasičena s kalcijem.

Vzroki pomanjkanja kalcija

Če v želodcu ni dovolj laktoze - encima, ki predeluje mleko, se lahko prebavljivost kalcija ogrozi. 10 dni pred nastopom menstruacije se raven kalcija strmo zmanjša. Med menstruacijo to vodi do krčenja maternice, kar povzroča boleče občutke. Ko krmijo izključno rastlinsko hrano, vitamin D praktično ne vstopi v telo, iz katerega se asimilacija kalcija zmanjša.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25]

Proizvodi, ki vsebujejo kalcij

Vsi mlečni izdelki vsebujejo kalcij. Še nekaj, drugi manj. Siri lahko vsebujejo do 1000 mg kalcija. Tako predelani siri vsebujejo 860-1006 mg kalcija, skuta - 164 mg, sir - 630 mg. Kisla je zelo koristna za telo, saj vsebuje 90-120 mg kalcija, naša najljubša smetana pa je 86 mg. Različni oreški lahko vsebujejo od 100 do 250 mg kalcija, zato ljubitelji "matic do piva" ne bodo trpeli zaradi krhkosti kosti.

Redna ovsena kašica vsebuje do 170 mg kalcija in če je to vsako jutro, potem skupaj z drugimi izdelki popolnoma zagotovi kalcij v telesu.

Interakcija kalcija z drugimi elementi 

Pri jemanju drog, kot je kalcijev karbonat, s hrano je zmanjšana absorpcija železovega sulfata. Če vzamete kalcijev karbonat tudi v velikih količinah na prazen želodec, se železo (Fe) popolnoma absorbira. Dober vnos kalcija pomaga pri jemanju vitamina D.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.