Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Pitna dieta 30 dni

Medical expert of the article

Gastroenterolog
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 02.03.2021

Besedna zveza "30-dnevna pitna dieta" se za nepoznavalce zdi način, kako shujšati z običajno vodo. Z vodo sta besedi »pijača« in »pitje« povezana predvsem. Pravzaprav govorimo o raznovrstni tekoči hrani: homogeniziranih juhah, sokovih s celulozo, juhah in juhah. Ali je lahko jesti "lahke obroke", kaj stane in kaj na koncu da?

Voda predstavlja 75% telesne teže pri dojenčkih do 55% pri starejših in je bistvenega pomena za celično homeostazo in življenje. [1] Obstaja pa veliko neodgovorjenih vprašanj o tej najpomembnejši sestavini našega telesa in naše prehrane.

Ko govorimo o vodi, smo najprej pozorni na vse vrste vode, naj bo mehka ali trda, izvirska ali izvirska, gazirana ali destilirana. Poleg tega vodo dobimo ne samo kot pijačo, temveč tudi iz hrane in v zelo majhnem obsegu tudi kot rezultat oksidacije makrohranil (presnovna voda). Delež vode, dobavljene s pijačo in hrano, je odvisen od deleža sadja in zelenjave v prehrani. Ocenjuje se, da v ZDA približno 22% vode prihaja iz hrane, medtem ko bo v evropskih državah, zlasti v državah, kot je Grčija, kjer je poraba sadja in zelenjave večja, ali v Južni Koreji ta številka veliko večja. [2], [3]

Odstotek vode v različnih živilih.

 • 100% vode
 • 90-99% - Posneto mleko, melona, jagoda, lubenica, zelena solata, zelje, zelena, špinača, kumarice, bučke (kuhane)
 • 80–89% - sadni sok, jogurt, jabolka, grozdje, pomaranče, korenje, brokoli (kuhani), hruške, ananas
 • 70-79% - banane, avokado, skuta, sir ricotta, krompir (pečen), koruza (kuhan), kozice
 • 60-69% - Testenine, stročnice, losos, sladoled, piščančje prsi
 • 50-59% - mleto goveje meso, hrenovke, feta sir, zrezek iz rezanca (kuhan)
 • 40–49% - pica
 • 30-39% - sir Cheddar, vrečke, kruh
 • 20-29% - feferoni klobase, torta, piškoti
 • 10-19% - maslo, margarina, rozine
 • 1-9% - Orehi, arašidi (praženi v prahu), čokoladni piškoti, krekerji, žita, preste, taco lupine, arašidovo maslo
 • 0% - olja, sladkorji

* Vir: Nacionalna podatkovna baza hranil USDA za standardno referenčno številko 21, ki jo je izdal Altman. [4]

Indikacije

Izguba teže na pitni dieti za 30 dni je super ekstremen način za popravljanje teže. S to dieto lahko v enem mesecu izgubite 15+ kg. Optimisti menijo, da ni treba stradati, realisti pravijo, da na tak način jesti cel mesec ni lahka naloga.

Ni podatkov o terapevtskih indikacijah za imenovanje. Običajno človek sam sproži skrajno možnost, obupan, da bi izgubil težo na bolj nežen način. Včasih mesečno izvajajo dieto tisti, ki jim je razmeroma enostavno vzdrževati režim pitja enega ali dva tedna.

Dieta pomaga zmanjšati obremenitev prebavnih organov, očistiti telo in spodbuditi metabolizem. Vse to izgubljajočo težo približuje doseganju glavnega cilja - hujšanju.

Splošne informacije

Metoda pitja diete 30 dni ni stradanje vode, razkladanje ali zdravljenje, kot bi si morda mislili ob branju naslova. Sistem predvideva zavrnitev žvečenja glede na naravo refleksa. Bistvo diete je pretvorba trdne hrane v homogeno tekoče stanje - pire krompir, žita, smutiji. Razlika med dolgotrajno pitno prehrano in kratkotrajno je, da obstaja resnična nevarnost resne presnovne motnje.

 • Da bi se temu izognili, priporočamo, da juhe iz pire jedo ne samo med kosilom, ampak trikrat na dan, ob glavnih obrokih.

Koncept diete temelji tudi na dejstvu, da nizkokalorična tekoča hrana pomaga zmanjšati prostor v želodcu. Menda naj bi povečana količina povzročala težave ljudem s prekomerno telesno težo, ker nenehno izzove povečan apetit. Presežek hrane spet raztegne stene - in vse se premika v začaranem krogu.

Če jedo tekoče jedi, se človek nauči biti zadovoljen z manj hrane, zaradi česar se stene zategnejo in lumen želodca zmanjša. Posledično se odvečna teža postopoma zmanjšuje in se približuje optimalni zmogljivosti.

Tehnika je namenjena zmanjšanju obremenitve prebavnih organov, medtem ko večina potrebnih hranil še vedno vstopa v telo. Hrana se hitro prebavi, ne da bi se pri tem shranila maščoba. Namesto tega potekajo pozitivni procesi: čiščenje strupov in toksinov, aktiviranje metabolizma. Vse to prispeva k izgubi teže.

Sprejem v pitno prehrano 30 dni

Pišejo, da je najtežje obdobje 30-dnevne prehrane s pitjem začetek. Še posebej prvi dan. In to je razumljivo, saj se telo vedno težko prilagodi na novo prehrano. Da bi mu to pomagali, morate 30 dni pravilno organizirati vhod v pitno prehrano.

Pristojni pristop je tedenska priprava na prihajajoči režim: v tem času je treba izključiti nezdravo hrano (hitra hrana, mastne, začinjene, sladke jedi), zmanjšati porcije in povečati količino vode, ki jo pijete. Sladke, gazirane, alkoholne pijače so izključene iz običajnega seznama pijač.

 • To vam bo pomagalo, da se hitro prilagodite novi prehrani.

V postopku priprave je treba prilagoditi dnevno rutino. Za tiste, ki vadijo na simulatorjih, je treba preprečiti izgorevanje mišic, ki je verjetno v takih primerih. V ta namen se začasno ustavi intenzivno usposabljanje, če sploh obstaja.

 • Znano je, da si ne morete prepovedati žvečenja takoj in dolgo časa.

Predhodna priprava upošteva tudi to točko. Teden dni pred začetkom dietnega programa začnejo omejevati količino porcij in v prehrano vključujejo več tekočih obrokov. Razvijte si navado, da pijete steklenico vode na dan. Ta preprosta pravila pomagajo doseči največjo učinkovitost in se izogniti škodljivim posledicam za telo.

30 dni zapustite pitno prehrano

Pravilen izstop iz pitne prehrane za 30 dni traja dlje kot dejanska prehrana. Cilj izhoda je utrditi rezultate, pomagati prebavnemu sistemu, da se ponovno preusmeri na običajno hrano, da se prepreči vračanje mase. V nasprotnem primeru oster prehod s pitne prehrane za 30 dni na uživanje trdne hrane povzroči zavrnitev hrane, zaprtje in napenjanje.

 • Prvo sedemdnevno obdobje predvideva vključitev sluzne kaše za zajtrk. Običajno se izbere ovsena kaša.

Drugi teden se začne drugače. Zajtrk je sestavljen iz parjene omlete, trdih jajc ali sira, kosilo je kaša, večerja pa je še vedno pitna.

V tretjem tednu se na jedilniku pojavi skupina sadja in zelenjave. Uporabljajo se za večerjo (sveže). Zajtrk je za pitje, večerja pa nadaljuje s kašo.

V četrtem tednu se zgodijo korenite spremembe. V kosilski dieti hujšanja se pojavlja pusto meso in ribe, po možnosti kuhani. Večerja je sestavljena iz solat, sadja, zajtrk pa ostane piten.

Peti in naslednji tedni priporočajo naslednje: Vsak teden si privoščite en pitni dan. Ali pa si pripravite pitno večerjo, zvečer zaužijete kefir, pire juho, žele. Razviti bi morali dobre navade: ne prenajedite se, ne pretiravajte s sladkarijami, ne jejte škodljive hrane. In tudi vsak dan se ukvarjajte s športom, hodite ali fizično delajte.

Koristi

Naloge pitne diete za 30 dni so zmanjšanje telesne teže, odstranjevanje visceralne maščobe, ki ovira delovanje prebavnih organov, in prerazporeditev sproščene energije med druge dejavnosti.

Koristi prehrane med drugim določa nižja vsebnost kalorij v tekoči hrani v primerjavi s trdno hrano: če ves dan pijete samo različne napitke, skupna vsebnost kalorij ne bo presegla 1200 kcal. In to zagotovo spodbuja hujšanje.

In če kasneje, ko se vrnemo k običajni hrani, ne presežemo vrednosti kalorij, se bo rezultat ustalil pri doseženem kazalniku. Poleg tega se s takšnim sistemom razvije zdrava navada, da ne jemo veliko hrane naenkrat.

 • Vsak mesec ne more preživeti s tekočo hrano. Tudi za zdrave ljudi je to močan preizkus; nekateri nutricionisti temu neposredno rečejo mučenje.

Seveda je minus 20 kg odlična motivacija in tisti, ki so shujšali, to potrjujejo. Zdravniki pa opozarjajo na tveganja in kontraindikacije, ki so nevarne za prebavni sistem in zdravje na splošno. Zgodilo se je, da so kot posledica uživanja prehrane pri človeku odkrili nove patologije. Zato strokovnjaki poudarjajo, da je bolj varno ponoviti kratek tečaj, kot pa dolgo časa "sedeti" na enolični prehrani. Rezultat je verjetno prav tako optimističen, škoda pa zagotovo manjša.

Kaj lahko in kaj ne more?

Preden podrobneje odgovorite na vprašanje: kaj lahko jeste? - poudariti je treba pomen čiste vode v vsakodnevni prehrani tistih, ki hujšajo. Z njo začnejo vsako jutro: na tešče spijejo kozarec kakovostne vode, kisle z nekaj kapljicami limoninega soka. Čez dan je treba skupno prostornino povečati na 1,5 litra.

 • Če gre za mineralno vodo, mora biti brez plina.

Preostanek pijače med pitno hrano za 30 dni je sestavljen iz naslednjih komponent: mlečni in fermentirani mlečni izdelki, juha, ribja juha, pasirane juhe in zelenjavni odvarki, sveži sokovi, vključno s kašo, sadni napitki, zeliščni ali navadni čaji, kompoti, žele - iz jagodičja, sadja, žit. To je polovica prehrane. Druga polovica, en liter in pol, je čista voda, brez plinov in sladkih nečistoč.

Priporočila za izbiro hrane in pripravo tekoče hrane:

 • Kislo mlečne izdelke, če je le mogoče, pripravite sami. Vsebovati morajo najmanj maščob in nečistoč.
 • Kuhajte juhe ne iz kock, ampak naravne, z enakimi začimbami. Končano posodo filtrirajte.
 • Tik pred uporabo pripravite sokove in napitke iz nesladkanega sadja in neškrobne zelenjave.
 • V omejenih količinah je dovoljena nesladkana kava, kakav.
 • Prinesite zelenjavne juhe z mešalnikom, dokler niso gladke.

Da bi ohranili doseženi rezultat, se po koncu glavnega obdobja začne postopek izstopa. In v prihodnosti je za preprečevanje odvečne teže priporočljivo urediti tedenske dneve pitja. Zmanjšati je treba maščobo, moko in ocvrto hrano, pozabiti na prenajedanje in povečati telesno aktivnost.

Česa ne bi smeli jesti? Skoraj vse diete izključujejo alkohol, gazirane in druge sladke pijače, industrijske sokove z visoko koncentracijo sladkih sestavin in vse vrste polnil. Pitna dieta 30 dni tudi takšne hrane "ne mara". Poleg tega odsvetujemo prenajedanje, pozne večerje in prehrano. In seveda vnos trdne hrane.

Pomembno ni samo, česa ne jesti, temveč tudi, kdaj in koliko. Torej, del pijače ne sme presegati kozarca, dnevno stopnjo je treba razdeliti na pet sprejemov, večerjo pa jesti najkasneje tri ure pred spanjem. V nasprotnem primeru lahko telo reagira z oteklino.

 • Dietetski program prepoveduje uživanje visokokaloričnih in alkoholnih pijač z veliko maščob in sladkorja. Kava ni priporočljiva, kakav je omejen in le z dodatkom posnetega mleka.

Ne morete piti sladke vode in konzerviranih sokov, bogatih juh, alkohola, fermentiranih mlečnih izdelkov z visokim odstotkom maščobe. Tudi če se vrnete k običajni prehrani, se tem pijačam najbolje izogibajte. [5]

Začinjena, ocvrta, prekajena, preveč mastna hrana je nezaželena tudi po popolnem zaključku diete in 2-mesečnem izhodu iz nje. Ti so skupaj s prenajedanjem in premalo aktivnosti glavni vzroki za prekomerno telesno težo.

Kontraindikacije

Med dolgim 30-dnevnim pitjem diete pride do neravnovesja v telesu. Razlog je v tem, da vseh prehrambenih izdelkov ni mogoče pretvoriti v tekoče stanje, zaradi česar lahko ena skupina prehranskih sestavin manjka, druge pa je v presežku. Na tem temeljijo kontraindikacije, ki veljajo za naslednje skupine ljudi:

 • noseča in doječa;
 • imate hude prebavne težave;
 • diabetiki katere koli vrste;
 • ledvični bolniki, nagnjeni k oteklinam;
 • z motnjami ščitnice;
 • jedra, hiper- in hipotonična;
 • s fizično, duševno izčrpanostjo, oslabljeno imunostjo.

Vedeti morate, da je drastično hujšanje samo po sebi kontraindicirano za telo. Če v enem mesecu izgubite 15 ali več kilogramov, kot obljublja prehrana za pitje, je to preobremenjeno z zdravjem, zaradi presnovnih motenj pa se lahko masa ravno nasprotno poveča.

Možna tveganja

Eno od tveganj, povezanih s prehrano, je velika verjetnost okvare. Ob tako hudih omejitvah in daljšem časovnem obdobju lahko želja po žvečenju postane izjemna. To željo lahko ustavite na preprost način: žvečite jabolko ali kakšno zelenjavo, vendar "kaše" ne pogoltnite, temveč jo izpljunite.

 • Odvračanje misli od hrane do nečesa zanimivega je še en način, kako 30 dni mirno prenesti svojo pitno prehrano.

Pitje diete povzroča tveganje za bolezni - gastritis in anemijo, ledvično odpoved in edeme. Možne težave s kožo, srcem in tvorbo krvi, zmanjšan hemoglobin. Hujšanje je lahko zelo težko za boj proti lakoti, napačen izhod pa je poln anoreksije.

Zapleti po postopku

Sprva dieta za pitje 30 dni resnično želi jesti, pa tudi zadovoljiti žvečilni refleks. To pomeni, da jemo na običajen način, pozabljamo na vsebnost kalorij in konsistenco hrane. Možni zapleti se kažejo v obliki napadov lakote, izgube moči, slabe volje, zaspanosti.

 • Iz ust je vonj, na jeziku nastane značilna obloga.

Zaradi dolgega poteka v telesu pride do neravnovesja prehranskih sestavin. Lahko se razvijejo gastritis, anemija, različni zapleti do anoreksije. Telo postane zelo dovzetno za različne bolezni. Duševno stanje se spremeni: opazimo apatijo ali razdražljivost.

 

 

Podroben meni za vsak dan

Sestavljanje podrobnega menija za vsak dan, je treba graditi na načelih sistema. Ti so naslednji:

 • Pijača naj bo slana in minimalno mastna.
 • Norma tekočih izdelkov je 1,5 litra hrane in enaka količina čiste vode.
 • Ta prostornina se uporablja delno: kozarec naenkrat.
 • Zadnji sestanek je tri ure pred spanjem.
 • Dieta je dovoljena največ enkrat letno.

Pitje 30-dnevne diete skoraj ne omejuje ponudbe tradicionalnih živil. Glavna stvar je, da iz njih pripravimo jedi glede na njene zahteve: tekoča, homogena konsistenca, brez maščob, vročih začimb, sladkih sestavin. Da bi maksimizirali koristi, je priporočljivo opustiti industrijske gazirane pijače, alkohol in močno kavo.

Dnevni meni mora vsebovati:

 • sveži sokovi v asortimanu;
 • kompoti, sadne pijače, žele;
 • zeliščni in industrijski čaji;
 • mesne juhe, ribje uho;
 • juhe in decokcije iz zelenjave, mesa, mleka;
 • mleko in mlečni izdelki.

Tekoča prehrana je lažje prebavljiva kot trdna. V enem mesecu prebavni organi izgubijo navado trdne hrane, zato jih je treba po končani dieti naučiti, da tradicionalno jedo na nov način. V prvem tednu dodajte po en izdelek (na primer jajce, ovsena kaša ali solata). Nato se nabor jedi postopoma razširi na običajno prehrano.

Recepti za jedi

Dieta ne zahteva eksotične hrane in zapletenih receptov. Ena od njegovih prednosti je sposobnost kuhanja po vašem okusu, brez omejitev in strogih priporočil glede dnevnega menija. Na primer, vzemite različne vrste hrane, ki jih priporoča dieta za pitje 30 dni.

 • Priljubljeno živilo za hujšanje je ovseni žele.

Pripravljen je iz kosmičev 0,5 kg, kefirja 1% 100 ml, vode 1,5 litra. V 3-litrski kozarec položite vse sestavine (voda pri sobni temperaturi), zaprite pokrov in za dva do tri dni postavite v temen prostor. Mehurčki in značilen vonj so znaki pripravljenosti fermentirane mase na pretvorbo v žele. Filtrira se skozi cedilo in v hladilniku ohladi v kozarcu.

Pet žlic koncentrata, razredčenega v 2 skodelicah vode, zavrite in kuhajte na majhnem ognju, da se zgosti. Če želite to narediti, morate maso mešati približno 5-10 minut.

 • Težko si je predstavljati pitno prehrano brez sadne pijače.

Pripravljen je iz celuloze jagodičja, stisnjenega skozi gazo. Celulozo prelijte z vrelo vodo in kuhajte 10 minut. Juho filtriramo, ohladimo in zmešamo s čistim sokom. Za liter vode vzemite 50 g malin, rdečega in črnega ribeza. Okusna tonična pijača je odličen prehranski prigrizek.

Smoothie iz kumar iz avokada pripravimo v mešalniku z oljem in vodo. Za porcijo je potrebno polovico avokada, 2 kumare in 2 žlici. Laneno olje, 0,5 skodelice vode. Gosta pijača je precej polna in dobro poteši lakoto.

Ocene

V pozitivnih ocenah ženske poudarjajo učinkovitost tehnike. 30-letna Anna je v enem mesecu shujšala za 8 kg, nato pa, da bi ohranila rezultat, enkrat na mesec organizira vikend pitja. 26-letna Olga se po 10-dnevnem pitju 30 dni počuti odlično; je izgubil le 2 kg, vendar se pri tem ne ustavi in namerava zdržati 30 dni. 41-letna Inga je zadovoljna z rezultatom, pa tudi z dejstvom, da se je med dieto zaljubila v čaj in začela čajne zaplete razumeti "nič slabše kot gejša".

Rezultatov

Kakšen bo rezultat, nihče ne more zanesljivo napovedati. Govorimo o povprečnih kazalnikih, bolj specifični pa so v veliki meri odvisni od posameznih odtenkov. Zlasti debeli ljudje intenzivneje hujšajo.

 • Učinkovitost je odvisna tudi od količine tekočine, ki jo popijete, telesne aktivnosti in trajanja tečaja.

Običajno se med obdobjem pitja za 30 dni teža zmanjša na 2–2,5 kg na teden. Na mesec pride od 8 do 10 kg. Toda to je spet povprečna številka, meja lahko po različnih publikacijah doseže 15 kg.

Za ohranitev doseženih rezultatov je zagotovljen še posebej previden in postopen izstop iz sistema za dovajanje tekočine. Brez previdnostnih ukrepov se izgubljeni kilogrami lahko vrnejo v nič manjši količini kot pred dieto.

Ljudem, ki želijo slediti 30-dnevno dieto za pitje, je bolje, da se najprej preizkusijo na lažjih možnostih. To je lahko tedenski ali 14-dnevni tečaj, ki daje dobre rezultate. Po uspešnem zaključku lahko nadaljujete z daljšim programom, vendar le pod pogojem močne volje in odsotnosti kontraindikacij. Glede na verjetnost zapletov je tvegano hujšanje na pitni dieti brez zdravniškega nadzora.


Portal iLive ne nudi medicinskih nasvetov, diagnosticiranja ali zdravljenja.
Informacije, objavljene na portalu, so samo za referenco in se ne smejo uporabljati brez posvetovanja s strokovnjakom.
Pozorno preberite pravila in pravilnike spletnega mesta. Prav tako lahko nas kontaktirate!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Vse pravice pridržane.