^

Zaščitni sistemi gastrointestinalnega trakta

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Teorija ustrezne prehrane pripisuje velik pomen sistemom, ki ščitijo telo pred prodiranjem različnih škodljivih snovi v svoje notranje okolje. Pri vnosu hranilnih snovi v prebavnem traktu je treba upoštevati ne le način nadomeščanja energije in plastičnih materialov, temveč tudi kot alergijsko in strupeno agresijo. Pravzaprav je prehrana povezana z nevarnostjo prodiranja telesa različnih vrst antigenov in strupenih snovi v notranje okolje. Samo zahvaljujoč zapletenemu sistemu varstva so negativni vidiki prehranjevanja učinkovito nevtralizirani.

Najprej je treba opozoriti na sistem, ki se še vedno imenuje mehaničen ali pasiven. S tem je mišljeno omejeno prepustnost sluznice gastrointestinalnega trakta topne molekule z relativno nizko molekulsko maso (manj kot 300-500) in neprepustnosti za polimere, ki vključujejo proteine, mukopolisaharide in druge snovi, ki antigenske lastnosti. Vendar pa prebavni sistem celice med poporodni razvoj je značilna endocitozo, lažji vstop na notranje okolje makromolekul in tujih antigenov. Obstajajo dokazi, da so celice v prebavnem traktu odraslih organizmov prav tako lahko absorbira velike molekule, vključno s neprebavljena. Takšne procese imenuje g. Volkheimer kot perforacija. Poleg tega je prehod hrane skozi prebavni trakt znatne količine hlapnih maščobnih kislin, nekatere od njih s sesanjem povzroči toksične učinke, in drugi - lokalno dražijo. Kar ksenobiotiki, njihovo nastajanje in absorpcija v prebavnem traktu je odvisna od sestave in lastnosti okužb hrane.

Obstaja še več drugih mehanizmov, ki preprečujejo vstop strupenih snovi in antigenov iz enteričnega okolja v notranje okolje, od katerih sta dve transformacijski. En tak mehanizem je povezan z glikokalizo, ki je za mnoge velike molekule nepropustna. Izjeme so molekule, ki jih hidrolizirajo encimi (pankreatična amilaza, lipaza, proteaze), adsorbirana v strukturah glikokalaksa. V zvezi s tem je ovirajo stik alergičnih in toksičnih reakcij nenasičenih molekul s celično membrano in molekule, ki so podvržene hidrolizi, izgubijo svoje antigenske in strupene lastnosti.

Drugi mehanizem preoblikovanja povzročajo encimski sistemi, ki so lokalizirani na apical membrani črevesnih celic in razcepijo oligomere do monomerov, sposobnih absorpcije. Tako encimski sistemi glikokalaksije in lipoproteinske membrane služijo kot ovira, ki preprečuje vstop in stik velikih molekul z membrano črevesnih celic. Pomembno vlogo lahko igrajo intracelularne peptidaze, ki jih obravnavamo kot dodatno oviro in kot mehanizem zaščite pred fiziološko aktivnimi spojinami.

Za razumevanje mehanizmov zaščite je pomembno, da človeška sluznica človeškega tankega črevesa vsebuje več kot 400.000 plazemskih celic na 1 mm. Poleg tega je pokazala okoli 1 milijon limfocitov na 1 m do 2 črevesni sluznici. Običajno ježunum vsebuje 6 do 40 limfocitov na 100 epitelnih celic. To pomeni, da v tankem črevesju poleg epitelijske plasti, ki ločuje enteralno in notranjo okolje telesa, še vedno obstaja močna levkocitna plast.

Črevesni imunski sistem je del imunskega sistema telesa in je sestavljen iz več različnih predelkov. Limfociti v teh oddelkih imajo veliko podobnosti z limfocitnimi limfociti, vendar imajo tudi edinstvene lastnosti. V tem primeru se populacije različnih limfocitov tankega črevesa medsebojno delujejo zaradi migracije limfocitov iz enega kompartmenta v drugega.

Limfno tkivo tankega črevesja je približno 25% celotne črevesne sluznice. To je predstavljena v obliki grozdov v obližev na poloji in lamine proprie (posamezni limfatičnega vozlički) in razpršene populacije limfocitov, ki so lokalizirane v epiteliju in lamine proprie. Mucosa tankega črevesja vsebuje makrofage, T-, B- in M-limfocite, intraepitelne limfocite, ciljne celice in druge.

Imunski mehanizmi lahko delujejo v votlini tankega črevesja, na njegovi površini in v lamini proprii. Hkrati se lahko črevesne limfociti razširijo na druga tkiva in organe, vključno z mlečnimi žlezami, ženskimi spolnimi organi, limfnimi bronhialnimi tkivi in sodelujejo pri njihovi imuniteti. Mehanizmi Poškodbe krmilni imunost in imunski občutljivost tankega črevesa za antigene lahko pomembni pri patogenezi lokalnega črevesne imunske motnje in pri razvoju alergijskih reakcij.

Ne-imunski in imunski mehanizmi za zaščito tankega črevesja ščitijo pred tujimi antigeni.

Medtem ko sluznico prebavnega trakta je potencialno območje, skozi katero penetracija antigenov in morda strupena snov v notranjega okolja organizma, tukaj poimenovan ima dejanski zaščitnega sistema, ki vključuje oba mehanska (pasivno) in aktivne zaščitne faktorje. V tem primeru se sistemi, ki proizvajajo protitelesa in celični sistem imunosti, medsebojno delujejo v črevesju. Naj dodam, da je zaščitna funkcija jeter pregrade izvajajo s kupferovyh absorpcijo celic strupenih snovi, dopolni s sistemom antitoksin odzivov v epitela tankega črevesa.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Sklepi

Otvoritev splošne zakonodaje asimilacijo hranilnih snovi, enako velja za najbolj primitivno in najbolj visoko razvitih organizmov, neizogibno privedel do oblikovanja nove evolucijske teorije obrazloženega primeren za procese assimilatory razlaga ne le človeka, ampak tudi druge skupine organizmov. Teorija ustrezne prehrane, ki jo predlagamo, ni sprememba klasične, temveč nove teorije z različno aksiomatiko. Vendar pa je eden od temeljnih postulatov v klasični teoriji, v skladu s katerim se prihodki in odhodki hranil telo je treba uravnotežiti povsem novo teorijo potrebno.

Glede na teorijo uravnotežene prehrane, hrana, ki je visoko organizirana struktura in je sestavljen iz hranil, prehranskih vlaknin in v nekaterih primerih strupenih proizvodov, ki se mehansko, fizikalno-kemijskih lastnosti in encimsko obdelavo. Posledično se koristne sestavine hrane ekstrahirajo in pretvorijo v vrste, specifične za spojine, ki se absorbirajo v tankem črevesju in zagotavljajo energijske in plastične potrebe telesa. (Veliko fiziologi in biokemiki primerjamo ta proces z obnovo dragocenih sestavin iz rude.) Iz balastnih snovi, nekateri elementi prebavnih sokov, listasti celice epitelijske plasti prebavil, kot tudi število izdelkov bakterijske flore vitalni delno ki uporabljajo hranil in balastne ustvarila skrivnosti , ki se izločijo iz telesa. Iz te sheme asimilacije hrane sledite načelom izračunavanja količine hranil, ki vstopajo v telo skupaj s hrano, ocenijo njegove zasluge itd.

Po teoriji, ustrezne prehrane, kakor tudi prehod iz stanja lakote zaradi dobro hranjenih ne samo hranili, ampak tudi različnih pomembnih regulativnih spojin iz črevesja v notranje okolje. Takšne regulacijske spojine so predvsem hormoni, ki jih proizvajajo številne endokrine celice v prebavnem traktu, ki v številu in raznolikosti presegajo celoten endokrinski sistem telesa. Regulacijske spojine vključujejo tudi hormonske dejavnike, kot so živilski derivati, nastali zaradi delovanja encimov na prebavnem aparatu makroorganizma in bakterijske flore na njej. V nekaterih primerih ni mogoče ustvariti jasne linije med regulativnimi in strupenimi snovmi, kot je histamin.

Glede na klasične teorije mikroflore oskrbe prebavnega trakta v monogastrićne organizme, vključno s človekom (vendar ne prežvekovalcev), niti ni nevtralen, ampak škodljiva atributa. S stališči teorije ustrezne prehrane bakterijske flore v prebavilih, ne le pri prežvekovalcih, ampak tudi, očitno, vsi ali velika večina večceličnih organizmov - nujen stranka asimilacije hrane. Zdaj je ugotovila, da je dejavnost v številnih živilskih organizmov v prebavnem sistemu, ne le pridobivanje je pisati njegova koristna dela - primarnih hranil, ampak tudi preoblikovanje različnih sestavin hrane pod vplivom mikroflore, in tudi izdelki njenega rafiniranja dejavnosti. Kot rezultat, neuporabljeni del hranila postane aktivni del enteričnega okolja, ki ima številne pomembne lastnosti.

Za kompleksne organizme je pravično domnevati, da so v metabolnem smislu superorganizmi ~ ni sistemi, v katerih gostiteljica interagira s specifično mikroflooro. Pod delovanjem mikroflore nastajajo sekundarna hranila, ki so izredno pomembna in v mnogih primerih nujna. Vir sekundarnih hranil je balastna hranila, ki so vključena v regulacijo številnih lokalnih funkcij telesa.

Izenačitev hrane, glede na klasično teorijo oskrbe, zmanjša na njeno encimsko hidrolizo kompleksnih organskih struktur in ekstrakcija enostavnih elementov - ustreznih hranil. Iz tega sledi nekaj osnovnih idej o ustreznosti bogatenja hrane, ki je, sestavin prostoru, ki vsebuje hranila iz balasta, in uporabe kot živilo pripravljenih hranil - končne izdelke razkrajanja primerne za absorpcijo ali celo uvedbo krvi, in tako naprej .. V nasprotju s tem, glede na teorijo ustrezne moči, ni samo razčlenitev hrane, ampak tudi hranila in priprava fiziološko aktivnih snovi zaradi izpostavljenosti mikroflore gastrointestinalnega trakta, h balastne snovi. Na ta način se oblikujejo številni vitamini, hlapljive maščobne kisline in potrebne esencialne aminokisline, kar bistveno vpliva na potrebe telesa za hrano, ki prihaja od zunaj. Razmerje med primarnimi in sekundarnimi hranili se lahko zelo razlikuje, odvisno od vrste in celo posameznih značilnosti mikroflore. Poleg tega se skupaj s sekundarnimi hranili pod vplivom bakterijske flore oblikujejo strupene snovi, zlasti strupeni amini. Dejavnost bakterijske flore, ki je obvezna sestavina večceličnih organizmov, je tesno povezana s številnimi pomembnimi značilnostmi makroorganizma.

Kot je večkrat poudarjeno, razvoj teorije primerne prehrane temelji na splošnih bioloških in evolucijskih vzorcih ter na dosežkih številnih znanosti, zlasti na področju biologije, kemije, fizike in medicine. Dejansko je za biologa izredno pomembna ne le "formula", temveč tudi tehnologija vsakega procesa, saj je evolucija v smeri optimizacije tehnologije bioloških procesov. V bioloških sistemih je veliko odvisno od tehnologije procesov, saj je njihova visoka učinkovitost in včasih tudi možnost povezana z uresničevanjem nekaterih vmesnih povezav. Nezadostna učinkovitost njihovega izvajanja ali njihova interakcija moti delovanje sistema kot celote. Ta predstavitev pojasnjuje nekatere temeljne razlike med teorijami uravnotežene in ustrezne prehrane. Prva teorija je v bistvu določena z uravnoteženo formulo prehrane, druga pa poleg te formule upošteva tudi tehnologijo prehrane, to je tehnologijo procesov asimilacije hrane različnih skupin organizmov.

Končno je teorija ustrezne prehrane eden od osrednjih elementov interdisciplinarne trofologije. Združevanje več delov bioloških in medicinskih ved, povezanih z različnimi vidiki asimilacije hrane bioloških sistemih z različno kompleksnostjo (od celice in organizma na ekosisteme in biosfero), ena znanost je nujno za razumevanje temeljne enotnosti narave. To je pomembno tudi za karakterizacijo procesov interakcije v biosferi na podlagi trofičnih povezav, to je, če upoštevamo biosfero kot trofosfero. Ampak, ne na morda v večji meri nastanek prehrambenega ekologije in tudi teorijo ustrezna prehrana je bistvenega pomena za različne medicinskih ved, kot prehranjevalnih tkiv in njegovih motenj, različne težave gastroenterologije, teoretičnih in aplikativnih vidikov prehranske znanosti - to v resnici so neracionalno ločeni deli enega skupnega problema - težave asimilacije hrane s organizmi, ki stojijo na različnih ravneh evolucijske lestvice. Ta problem je treba obravnavati z nekaterih enotnih položajev na podlagi širših in globljih pogledov kot prej.

Torej, teorija ustrezne prehrane je, tako rekoč, teorija uravnotežene prehrane, v kateri so se razvili "biološka krila". To pomeni, da se teorija primerne prehrane ne nanaša samo na osebo ali na določeno skupino živali, temveč tudi na različne živalske vrste in poleg tega na vse skupine organizmov.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.