^

Zdravje

Toksikološke študije

Določanje nitritov

Zastrupitve nitrit, natrijev nitroprusid, nitroglicerin, in kloratov, sulfonamide anilin barvila, nitrobenzen, antimalariki, butil nitrit ali amil nitritom lahko povzroči metemoglobinemijo.

Določanje ogljikovega monoksida

Ogljikov monoksid (CO, ogljikov monoksid, ogljikov monoksid) je plin brez barve, okusa in vonja, ki ne povzroča draženja, nepopolnega produkta zgorevanja. Je del številnih industrijskih plinov (plavža, generator, koks); lahko vsebnost ogljikovega monoksida v izpušnih plinih motorjev z notranjim zgorevanjem doseže 1-13%.

Določanje izopropanola (izopropil alkohola)

Izopropanol (C3H7OH, izopropilalkohol) se uporablja v industrijski in klinični laboratorijski diagnostiki kot topilo. To je manj strupeno kot metanol in etilenglikol.

Etilen glikol

Etilenglikol (CH2OHCH2OH) je dihidrični alkohol, ki se pogosto uporablja v toplotnih izmenjevalnikih, sestavah proti zamrzovanju in kot industrijsko topilo. Pri zaužitju se etilenglikol hitro absorbira v želodec in črevesje.

Določanje metanola

Metanol (CH3OH, lesni alkohol, metilni alkohol) se absorbira skozi kožo, dihalne poti ali prebavila. Pri zaužitju v gastrointestinalnem traktu se metanol hitro absorbira in porazdeli v telesne tekočine. Glavni mehanizem izločanja metanola pri človeku je oksidacija v formaldehid, mravljinčno kislino in CO2.

Določanje etanola

Etilni alkohol (etanol, C2H5OH) ima sedativno-hipnotični učinek. Zaužitja etanola kot tudi metanol, etilen glikol in drugi alkoholi se hitro absorbira iz želodca (20%) in tankega črevesa (80%) zaradi njegove nizke teže in lipidov topnost molekulsko.

Toksikološke raziskave: osnovne toksikološke metode

Toksikološke študije igrajo ključno vlogo pri diagnozi različnih zastrupitev. Pri izvedbi specifičnih toksikoloških študij je zelo pomembno, da se čim prej dosežejo rezultati testov (1-2 ur).

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.