^

Zdravje

Ceruloplazmin (oksidaza, ki vsebuje baker) v serumu

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Ceruloplazmin v serumu je oksidaza, ki v plazmi vsebuje do 90% bakra. Tseroloplazmin je tudi globulin, natančneje eden od njenih vrst - alfa globulin. Ceruloplazmin - protein z molekulsko maso 150.000 daltonov, ionska vsebuje 8 Cu 1+ in 8 ione Cu 2+. Glavna plazemska proteina, ki vsebuje baker, se nanaša na alfa- 2- globulin; predstavlja 3% celotne količine bakra. Izrazito funkcija katalizira izvedemo v serumu ceruloplazmina, uravnava redoks procesov v celicah. Poleg tega pomembnega proteina nadzira količino železa in zagotavlja "start" oksidacija norepinefrina (nevrotransmiterjev, hormon "zbujanje"), vitamina C, serotoninski (nevrotransmiter regulacijo prag bolečine, žilni tonus in delno čustveno stanje), in tudi preprečuje nenormalno oksidacije kompleks molekule, ki oskrbujejo celice z energijo - lipidi.

Referenčne vrednosti (normativi) koncentracije ceruloplazma v serumu pri odraslih so 180-450 mg / l.

Ceruloplazmin v serumu je pomemben tudi za: 

  • Stabilno stanje celičnih membran; 
  • Aktivna odprava antigenov in pravočasen odziv imunosti na invazijo različnih okužb; 
  • Splošni antioksidativni proces; 
  • Stimulacija nukleacije (hemopoeze) eritrocitov in belih krvnih celic - levkociti v hematopoetskem organskem kostnem mozgu; 
  • Spojine hemoglobina z železom.

Ceruloplazmin v serumu je manj oblikovan v limfocitih, v večji - sintetiziran je v jetrih. Normalna raven ceruloplazmina podprt del hormonskega sistema - kortikosteroidi in prostaglandin in hormon trebušne slinavke - glukagon, poleg tega nekatere mediatorje imunskega sistema - interlevkin in drugi. Tudi v serumu ceruloplazmina neposredno vpliva na raven estrogena, ki je zato lahko nosečnost ali daljši uporabi kontracepcijskih zdravil povzroči presežek beljakovin standardov pri ženskah.

Ceruloplazmin v serumu v krvi, če je bil prevladujoči element krvi, bi lahko naredil vse "kralje" in "kralje", ker ima lepo nebo modro senco. "Modra" kri, natančneje njen del, je razložena z dejstvom, da lahko ena proteinska molekula vsebuje veliko količino bakra, do 8 atomov. Kljub svoji "kraljevski" barvi je ceruloplazmin precej aktiven in hud in povezan z vnetnimi procesi, okužbami in poškodbami. Vsaka invazija virusa, bakterije, ki ogroža telo, ta alfa globulin reagira takoj na signal. In če nasičena ceruloplazmin organizem v različnih patološke krvavitve, kot maternice, izguba krvi ustavi dobesedno v pol ure, tako hitro je to neverjetno protein nasičene krvno plazmo, bistven mineral v sledeh.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Ceruloplazmin v serumu je povišan in zmanjšan

Vsaka vrsta anemije nedvoumno povzroči kršitev izmenjave vseh obstoječih elementov v sledovih, zlasti bakra. Zato farmakologija ponuja učinkovito zdravljenje krvnih bolezni, pa tudi anemijo, ne le pripravke, ki vsebujejo železo, temveč tudi baker in sam ceruloplazmin. Na splošno je baker kot element v sledovih zelo pomemben za vsak organizem, tudi za rastoče. Pediatrija že dolgo opisujejo primere anemije pri dojenčkih prvega leta življenja, ki se imenujejo fiziološke. To je posledica hranjenja materinega mleka, kar je koristno, vendar enostransko. Pri novorojenčkih v prvem mesecu, kljub prisotnosti celotne količine materinega mleka, se pomembno zmanjša pomembna komponenta krvi - hemoglobin, spremembe v barvi in količinski parametri rdečih krvnih celic. Po enem letu, ko otrok začne postopoma prejemati in bolj "odrasla" hrana, so vsi ti kazalci normalizirani.

Še en razlog za znižanje ravni bakra, natančneje ceruloplazmin. Gre za prehransko anemijo, to je neustrezna ali neustrezna prehrana.

Ceruloplazmin povišana pri tistih, ki trpijo zaradi nalezljivih bolezni, zlasti kronične ali latentni obliki, kot je navedeno v več kot ceruloplazmin takih diagnoze - cirozo, multiple hepatitisa. Vse sistemske bolezni in nekatere duševne motnje, na primer shizofrenija, poleg drugih kliničnih nepravilnosti spremlja tudi visoka stopnja koncentracije ceruloplazma v plazmi. Serum lahko vsebuje več kot običajno ceruloplazmin in z onkološkimi procesi različne etiologije. Istočasno indeksi presegajo meje ene in pol do dvakrat, zlasti pri neoplazih v pljučih, materničnem vratu, mlečnih žlezah, želodcu in črevesju. Če je bila kemoterapija uspešna, se ceruloplazmin hitro obnovi na normalne ravni. Če je še vedno pod zahtevano stopnjo, kaže na neučinkovitost terapevtskih ukrepov ali hudo, končno obliko bolezni.

Ceruloplazmin v serumu - pomembna za življenje na plazemske beljakovine, je raven, ki ni odvisna samo od prisotnosti bolezni, ampak bolj na preprečevanju bolezni, od normalnega, pravilnega prehranjevanja in zdravega spoštovanja pravil, primernem načinu življenja.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.