^

Zdravje

Imunoglobulin E v krvi

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Mehanizem atopičnih alergijskih reakcij je tesno povezan z imunoglobulini E (reaktanti). Imajo sposobnost, da hitro pritrditev na celice kože, sluznice mastocitov in bazofilcev, tako v prosti obliki imunoglobulin E obravnavani v krvni plazmi v sledovih. Razpolovna doba imunoglobulina E Time - 3 dni v serumu in 14 dni na membranah mastocitov in bazofilcev. Po ponavljajočem se stiku z antigenom (alergenom) reagiranje reaginic protitelesa in antigen pojavi na površini bazofilcev in mastocitov, ki vodi do degranulacijo, sproščanje vazoaktivnih dejavnikov (histamin, serotonin, heparin, itd) in razvojem kliničnih manifestacij anafilaksije. Imunoglobulin E povzroča tip I tipa preobčutljivosti takojšnjega tipa - najpogostejša vrsta alergijskih reakcij. Poleg tega, da sodeluje pri alergijskih reakcijah tipa I, imunoglobulin E sodeluje tudi pri zaščitni anthelmintični imunosti.

Referenčne vrednosti (norma) koncentracije celotnega imunoglobulina E v serumu

Starost

Koncentracija, kE / l

1-3 mesece

0-2

3-6 mesecev

3-10

1 leto

8-20

5 let

10-50

15 let

15-60

Odrasli

20-100

Povečana koncentracija imunoglobulina E se pogosteje odkriva pri otrocih z alergijami in preobčutljivostjo na veliko število alergenov. Pogostnost odkrivanja povečane ravni imunoglobulina E je večja pri bolnikih s preobčutljivostjo na hrano in alergene na cvetni prah kot pri otrocih s preobčutljivostjo na hišni prah in plesen.

Glavne bolezni in stanja, ki jih spremlja povečanje koncentracije celotnega imunoglobulina E v serumu

Bolezni in razmere

Možni vzroki

Alergijske bolezni, ki jih povzročajo protitelesa IgEAlergeni:
Atopične bolezni: 
alergijski rinitis;cvetni prah;
atopična bronhialna astma;prah;
atopični dermatitis;hrana;
alergijska gastroenteropatijazdravilni;
Anafilaktične bolezni:kemične snovi;
sistemska anafilaksa;kovine;
urtikarija in angioedemtuji proteini
Alergična bronhopulmonalna aspergilozaNeznano
HelminthiasesIgE-IT
Hyper-IgE sindrom (Jobov sindrom)Okvara T-supresorjev
Selektivna pomanjkljivost IgAOkvara T-supresorjev
Wiskott-Aldrichov sindromNeznano
Thymus aplasia (Di-Giorgijev sindrom)Neznano
IgE mielomB-celična neoplazija

Reakcija "presadek proti gostitelju"

Okvara T-supresorjev

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Povečanje imunoglobulina E

Pri odraslih je določitev koncentracije imunoglobulina E v serumu manj diagnostična kot pri otrocih. Zvišane ravni imunoglobulina E se odkrijejo le pri 50% bolnikov z atopično bronhialno astmo. Najvišje vrednosti koncentracije imunoglobulina E v krvi so opažene pri preobčutljivosti na veliko število alergenov v kombinaciji z bronhialno astmo, atopičnim dermatitisom in alergijskim rinitisom. Kadar je preobčutljivost za en sam alergen, je koncentracija imunoglobulina E v normalnem območju.

Alergijsko bronhopulmonalno aspergilozo spremlja znatno povečanje vsebnosti imunoglobulina E v krvi. Njegova koncentracija se poveča pri skoraj vseh bolnikih z alergijsko aspergilozo v obdobju akutne pljučne infiltracije. Normalna raven imunoglobulina E pri bolnikih z aktivno pljučno boleznijo omogoča izključitev diagnoze aspergiloze.

Določanje imunoglobulina E je pomembno za diagnozo redke bolezni - hiper-IgE-sindroma. To je značilno povečanje koncentracije IgE v krvi pripravah na 2000-50 000 CFU / L, eozinofilija, izrazite urtikarijo in eritem na vdihnjene alergene, cvetni prah, hrane, bakterijskih in glivičnih alergenov. Bronhialna astma za ta sindrom je neenakomerna.

Pri ocenjevanju rezultatov določanja skupnega imunoglobulina E je treba upoštevati, da ima približno 30% bolnikov z atopijskimi boleznimi koncentracija imunoglobulina E v normalnih razmerah.

Kdaj je zmanjšan imunoglobulin E?

Zmanjšanje vsebnosti imunoglobulina E v krvi se odkrije z ataksijo-telangiektazijo zaradi okvare T-celic.

Koncentracija celotnega imunoglobulina E v krvnem serumu v določenih patoloških pogojih

Patološki pogoji

Koncentracija, kE / l

Alergijski rinitis

120-1000

Atopična bronhialna astma

120-1200

Atopični dermatitis

80-14.000

Alergijska bronhopulmonalna aspergiloza:

 

Odpust;

80-1000

Poslabšanje

1000-8000

IgE-mielom

15 000 in več

Ko je diagnoza alergij ni dovolj za izboljšanje splošne detekcijo koncentracije imunoglobulina E v krvi. Da bi našli vzrok alergij je treba opredeliti posebne protitelesa imunoglobulin razreda E. Trenutno laboratoriji so sposobni zaznati alergen specifičnih IgE v serumu več kot 600 alergenov, ki najpogosteje povzročajo alergijske reakcije pri ljudeh. Kljub temu, odkrivanje alergena specifičnih IgE (za vsako alergen ali antigen), ne dokazuje, da ta alergen, pristojen za kliničnih simptomov. Razlago rezultatov študij je treba opraviti šele po primerjavi s klinično sliko in podatki podrobne alergijske anamneze. Pomanjkanje specifičnega IgE v serumu ne izključuje sodelovanja pri mehanizmu patogeneze IgE odvisnih bolezni, saj lahko pride do lokalnega sintezo IgE in preobčutljivosti mastocitov v odsotnosti specifičnega imunoglobulin E v krvi (npr alergijski rinitis). Protitelesa drugih razredov, specifičnih za ta alergen, zlasti razreda imunoglobulina G, lahko povzročijo lažne negativne rezultate.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.