^

Zdravje

Kalciferol

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Kalciferol je bolj pogosto znan kot vitamin D in je biološko aktivna snov. Bilo je naključno odkrito, iz opazovanj psov je plaval, da tistih, ki so krmljene z ribjim oljem, ne dobivajo rahitisa. Sprva se je to dejanje pripisalo vitaminu A, nato pa ga je nevtraliziralo v delu ribjega olja, prepričali so se, da so ohranile zdravilne lastnosti in pes obnovil. To je bil četrti odprt vitamin, zato ga je dobil ime po ustrezni črki abecede. Sintetizira se pod vplivom ultravijoličnih žarkov (vitamin D3) ali pa je s hrano (D2). Vsebuje v naslednjih živilih: mastne ribe (losos, trska), morske alge, kaviar, maslo, sir, kvas. Pomanjkanje vitamina D se izloči s pomočjo farmacevtske učinkovine kalciferol.   

trusted-source[1], [2]

Indikacije Kalciferol

Indikacije za uporabo kalciferola so preprečevanje in zdravljenje osteoporoze. V času intenzivne rasti otrok se imenuje pri zlomih, primanjkuje vnosa v telesu od zunaj.

trusted-source[3], [4]

Obrazec za sprostitev

Izdelana je v obliki podolgovatih tablet, prekritih z belim lupino. Na eni strani je rez, na katerem lahko prekinete tableto v dveh.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Farmakodinamika

Glavna naloga kalciferola je spodbujanje absorpcije kalcija in fosfora, ki vstopajo v človeško telo iz hrane. Dokazano je, da sodeluje pri regulaciji delitve celic, metabolnih procesov, proizvodnje številnih hormonov. To vpliva na gostoto kostnega tkiva, zaradi česar je močnejša, sodeluje pri procesih strjevanja krvi. Znana je tudi po svoji učinkovitosti pri preprečevanju bolezni, kot so dihala, srca in ožilja, debelost, rak prostate in raka mlečne žleze, prostata.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Farmakokinetika

Farmakokinetika zdravila je določena z dejstvom, da je vitamin D dejansko provitamin. Absorbira se v tankem črevesu in začne s svojim transportnim mehanizmom, s katerim se absorbira kalcij, najprej se pretvori v jetri v kalcidiol, nato pa v ledvice v kalcitriol. Izlocajo ga predvsem ledvic.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Odmerjanje in dajanje

Način uporabe in odmerek so naslednji: otrokom v starosti od 8 do 12 let se priporoča tableta enkrat dnevno; starejši od te starosti - zjutraj in zvečer v tabletah v celoti, brez žvečenja. Trajanje zdravljenja določi zdravnik. 

trusted-source[33], [34], [35], [36]

Uporaba Kalciferol med nosečnostjo

Ime kalciferol pomeni "nosilec kalcija", je na tem premoženju osnovana potreba po njeni uporabi med nosečnostjo. Vitamin D spodbuja nastanek okostja otroka, vzdržuje kostni sistem matere v normalnem stanju, preprečuje poškodbe zob. V bistvu je vloga kalciferola mnogo pomembnejša in bolj zapletena kot dopolnitev kalcija v telesu. Potrebno je za izvajanje pomembnih vitalnih funkcij, zato zmanjšanje njene koncentracije povzroči znatne motnje v zdravju prihodnje matere in otroka. Najnevarnejši je razvoj rahitisa. Prve manifestacije se pojavljajo že v drugem mesecu otrokovega življenja: povečana živčna razdražljivost, slab spanec, oster odziv na dotik, svetla luč, glasni zvoki. Pri takih otrocih se proces osicifikacije upočasni, zato povečanje telesne mase povzroči ukrivljenost hrbtenice, nog. Da bi se izognili takim patologijam, je to zdravilo predpisano za nosečnice in doječe matere. Odmerek ne sme presegati 600 ie vitamina D3 in 1500 mg kalcija.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za uporabo kalciferol preobčutljivosti na zdravila, in različne bolezni. Te vključujejo: primarni ali sekundarni hiperkalciemije - patologije endokrinega sistema, hiperkalciurije - prekomerno izločanje kalcija z urinom, ledvičnih kamnov, raka v kostnem mozgu, kostnih metastaz, sarkoidoza, odpoved ledvic, osteoporoza, kjer je oseba negibna. Zdravila ne dajemo otrokom, mlajšim od 8 let.

trusted-source[24], [25], [26], [27]

Stranski učinki Kalciferol

Kalciferol lahko povzroči neželene učinke na prebavnem traktu: navzejo, napihnjenost in želodčne bolečine, drisko ali zaprtje. Občasno so bili primeri hiperkalciemije in hiperkalciurije.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32]

Preveliko odmerjanje

Preveliko odmerjanje kalciferola lahko povzroči prekomerno količino vitamina D, kar je preobremenjeno s povečanjem kalcija v telesu. Pri jemanju zdravila je treba upoštevati vnos iz virov prehrane. Pojavijo se prevelik odmerek zvišane telesne temperature, težko dihanje, upočasnitev pulza, slabost in bruhanje, šibkost, znojenje, slabo počutje, neprijetne občutke v prebavnih organih. Obstajajo mišične, bolečine v sklepih, krči. Prekomerna žeja in pogost potreba po uriniranju pričajo o kršitvah pri delu ledvic. V tem primeru je potrebno vnesti v telo veliko količino tekočine in uporabljajo diuretike, steroidnih hormonov, kalcitonin, ki sodelujejo v kalcijev metabolizem, bisfosfonati za preprečevanje motenj v prebavi.

trusted-source[37], [38], [39], [40]

Interakcije z drugimi zdravili

Interakcije z drugimi zdravili so različne in so odvisne od skupine zdravil. Torej hkratni sprejem s fenitoinom (antiepileptično sredstvo) ali barbiturati zmanjša aktivnost vitamina D3. Pri bolnikih s kardiovaskularnimi zdravili je treba glikozide spremljati elektrokardiogram, tk. Kalciferol dinamizira njihov učinek, tetracikline pa se bolje absorbirajo iz prebavnega trakta, zato jih jemljete v intervalu 3 ure. Skupna uporaba natrijevega fluorida ali bisfosfonatov z vitaminom D vodi do slabše prebavljivosti prvega, časovna razmejitev v tem primeru mora biti vsaj 2 uri. Glukoosteroidi, diuretiki z zanke, odvajala zmanjšajo vsebnost kalcija, v povezavi s tem povečamo odmerek vitamina. Sočasen sprejem tiazidnih diuretikov, nasprotno, lahko vodi do hiperkalcemije.  

trusted-source[41], [42], [43], [44], [45]

Pogoji shranjevanja

Pogoji shranjevanja kalciferola so standardni za zdravila: prostor, zaščiten pred soncem, ne nad 25 ° C, zunaj območja za otroke.

trusted-source[46], [47], [48], [49]

Rok uporabnosti

Rok uporabnosti zdravila ni več kot 3 leta. Po izteku tega izraza ne jemljite kalciferola.

trusted-source[50], [51], [52], [53]

Pozor!

Za poenostavitev zaznavanja informacij je to navodilo za uporabo zdravila "Kalciferol" prevedeno in predstavljeno v posebni obliki na podlagi uradnih navodil za medicinsko uporabo zdravila. Pred uporabo preberite pripombe, ki so prišle neposredno v zdravilo.

Opis je namenjen informativnim namenom in ni vodilo pri samozdravljenju. Potreba po tem zdravilu, namen režima zdravljenja, metod in odmerka zdravil določi samo zdravnik, ki se je udeležil. Samozdravljenje je nevarno za vaše zdravje.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.