^

Zdravje

Kalcijev glukonat

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 14.08.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Kalcijev glukonat je kalcijevo zdravilo, ki se obravnava kot dodatek k mineralu.

trusted-source[1], [2], [3]

Indikacije Kalcijev glukonat

Uporablja se za zdravljenje številnih patologij.

Pri boleznih, proti katerim je opažena hipokalcemija, se poveča permeabilnost celičnih sten, kot tudi motnja prepustnosti živčnih impulzov v mišicah.

Ko hipoparatiroidizem (latentno tetanije in osteoporoza), kalciferol presnovne motnje (pri boleznih, kot spazmofiliya rahitisa in osteomalacije) in hiperfosfatemije pri bolnikih s kronično ledvično insuficienco v stopnji.

Ko okrepljeno potrebo telesa po kalcija (v času intenzivne rasti najstnikov, med nosečnostjo in dojenjem), pomanjkanja kalcija v uživanjem hrane, motenj metabolizma kalcija v menopavzi, obdobje razvoja, in poleg tega, zlomov kosti.

S povečanim izločanjem kalcija (zaradi podaljšanega počitka v postelji, kronične vrste driske in tudi zaradi hipokalcemije zaradi dolgotrajne uporabe antikonvulzivov, diuretikov ali SCS).

Kot sredstvo za kombinirano zdravljenje: pri krvavitvah s različnega porekla, kot tudi alergije (npr panje s serumske bolezni in sindroma adicijske kuge, angioedem in izpuščaj dermatoze tipa), pljučna tuberkuloza, astma, degenerativne oteklina prehrambnega tipa. Poleg tega so v parenhimatično tipa hepatitisa, preeklampsije, nefritis in jetra.

V obliki antidota v primeru zastrupitve oksalne kisline, ali magnezijeve soli topne soli fluorovodikove kisline (interakcije z zdravili za tvorbo netoksičnih netopne sestavine: fluorid, in s temi kalcijev oksalat).

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Obrazec za sprostitev

Sprostitev je narejena v tabletah v količini 10 kosov znotraj pretisnega omota. Pakiranje vsebuje 3 ali 10 pretisnih omotov s tabletami.

Zdravje kalcijevega glukonata (stabilizirano) je izdelano v obliki medicinske rešitve za intramuskularne in intravenske postopke. Odpust v ampule volumna 1, 2 ali 3, kot tudi 5 ali 10 ml. Paket zdravila vsebuje 10 ampul.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Farmakodinamika

Kalcijev glukonat je kalcijeva sol aldonske kisline, ki vsebuje 9% kalcija. Kalcijev ioni so udeleženci procesov izvajanja živčnih impulzov in poleg tega zmanjšajo skeletne in gladke mišice ter delo miokarda. Prav tako so vključeni v procese pridobivanja krvi in so zelo pomembni pri nastanku kostnega tkiva in stabilnem delovanju drugih organov s sistemi. Indeksi kalcijevih ionov v krvi se zmanjšujejo z razvojem različnih bolezni. Izrazita oblika hipokalcemije vodi v razvoj tetanusa.

Poleg zdravljenje hipokalcemije, zdravilo zmanjšuje prepustnost vaskularnih, protivnetno, antialergično in hemostatične lastnosti, in zmanjša nabiranje tekočine. Kalcijevi ioni - material iz umetne snovi, potrebne zobe in kosti, so vključeni v mnogih encimskih procesov popravljenih hitrost pulza nevrotransmisijo, kot tudi vplivajo na prepustnost celične stene.

Kalcijev ioni so potrebni za izvajanje impulzov znotraj mišic in živčnih končičev, prav tako pa pomagajo podpirati sklepanje aktivnosti miokarda. Kalcijev glukonat ima šibek lokalni učinek, za razliko od zdravil kalcijevega klorida.

trusted-source[14], [15], [16], [17]

Farmakokinetika

Po peroralnem dajanju tablete delno absorbira zdravilno učinkovino, predvsem v notranjosti tankega črevesja. Najvišje koncentracije v plazmi so ugotovljene po preteku 1,2-1,3 ure.

Razpolovni čas kalcijevih ionov iz plazme je 6,8-7,2 ure. Zdravilo lahko prehaja skozi posteljico in prodre v materino mleko.

Izloćanje se pojavi z urinom in iztrebki.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Odmerjanje in dajanje

Uporaba kalcija Glukonat je treba jemati peroralno pred jedjo. Potrebno je žvečiti prejeto tableto ali jo predhodno mleto.

Enkratni odmerki:

 • za mladostnike, starejše od 14 let, in odrasle - 1-3 g (pri 2-6 tabletah);
 • otroci v starosti 3-4 let - 1 g (2 tableti);
 • otroci, stari od 5 do 6 let - 1-1,5 g (2-3 tablete);
 • otroci v obdobju 7-9 let - 1,5-2 gramov (3-4 tablete);
 • otroci, stari 10-14 let - 2-3 grami (pri 4-6 tabletah).

Odmerek vzemite 2-3 krat dnevno.

Starejši ljudje lahko vzamejo dan največ 2 g zdravila (4 tablete).

Trajanje zdravljenja predpisuje zdravnik in je odvisen od zdravstvenega stanja pacienta.

Zdravilo v obliki raztopine se daje v / m ali v / v metodah.

Pred injiciranjem je treba ampulo, ki vsebuje raztopino, segreti na temperaturo telesa. Zdravilo se injicira počasi, v 2-3 minutah.

Najstniki od 14 let in odrasle zahteva injekcijo vtisne 5-10 ml raztopine, ki je predpisan vsak dan ali v intervalih 1-2 dni (pogostnost dajanja je odvisno od zdravstvenega stanja in naravo bolezni).

Otroška raztopina za otroke se daje izključno v / v metodi, velikost uporabljenega dela pa je odvisna od starosti:

 • dojenčki do šest mesecev - 0,1-1 ml;
 • v obdobju 0,5-1 leto - 1-1,5 ml;
 • v mejah 1-3 let - 1,5-2 ml;
 • otroci 4-6 let - 2-2,5 ml;
 • v obdobju 7-14 let - 3-5 ml.

Če je injiciranje končano dozirnih manj 1st ml, je potrebno, da bi do potrebnega volumna brizgo z raztopino natrijevega klorida (0,9%) ali raztopina glukoze (5%).

trusted-source[35], [36], [37]

Uporaba Kalcijev glukonat med nosečnostjo

Uporaba kalcijevega glukonata je možna le, če verjetna korist za mater presega tveganje za pojav negativnih reakcij pri plodu. Določite to razmerje lahko le zdravnik.

Zdravilo lahko preide v materino mleko, zato je pri laktaciji prepovedano uporabljati droge.

Kontraindikacije

Med kontraindikacijami:

 • nestrpnost elementov zdravila;
 • hiperkalcemija, kot tudi hiperkalciurija izrazitega tipa;
 • giperkoagulacija;
 • nagnjenost k nastanku krvnih strdkov;
 • huda oblika ateroskleroze;
 • povečan krvni obtok;
 • nefrourolitioza kalcijevega tipa;
 • odpoved ledvic v hudi obliki;
 • sarkoidoza;
 • uporaba digitalisa pomeni.

trusted-source[25], [26], [27], [28]

Stranski učinki Kalcijev glukonat

Pogosto se zdravilo tolerira brez zapletov, včasih pa se pojavijo naslednji neželeni učinki:

 • kršitve v območju CAS: razvoj bradikardije;
 • Motnje presnovnih procesov: pojav hiperkalciurije ali hiperkalciemije;
 • težave s funkcijo prebavil: pojav zaprtja ali driske, bruhanje s slabostjo in poleg te epigastrične bolečine. V primeru podaljšanega vnosa velikih odmerkov zdravil v črevesju lahko tvorijo kalcijeve kamne;
 • poškodba urinskega sistema: težave z delovanjem ledvic (povečano uriniranje, kot tudi otekanje na nogah);
 • imunske manifestacije: lahko pričakujemo pojav alergijskih simptomov.

Zgoraj opisani simptomi hitro prehajajo po zmanjšanju odmerka ali umiku uporabe drog.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34]

Preveliko odmerjanje

V primeru podaljšanega vnosa kalcijevega glukonata v velikih deležih se lahko pojavi hiperkalcemija, na katero so kalcijeve soli odložene v telesu. Tveganje za hiperkalciemijo se poveča s kombiniranim zdravljenjem z velikimi odmerki kalciferola ali njegovih derivatov.

Med znaki hiperkalciemije: občutek šibkosti in zaspanosti, bolečine v trebuhu, zaprtje s slabostjo in bruhanjem. Poleg tega se razvije anoreksija, poliurija s polidipsijo, občutek razdražljivosti in povečana utrujenost, stanje depresije, slabo zdravje in dehidracija. Lahko pričakujemo tudi razvoj mialgije, nepravilnosti v ritmu srčnega utripa, artralgije in zvišanega krvnega tlaka.

Če je zdravljenje potrebno za odpoved zdravila. Če je težka preveliko odmerjanje - kalcitonin dajemo parenteralno v količini 5-10 IU / kg / dan (droga treba razredčiti 0,9% raztopino natrijevega klorida (500 ml)) - v / z infuzijo v 6 urah. Uporabite lahko tudi postopek počasnejšega jetriranja: 2-4 krat na dan.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Interakcije z drugimi zdravili

Zdravilo zmanjšuje stopnjo absorpcije etidronata (in drugih difosfonatov) in estramustina ter kinolonov in tetraciklic, fluoridnih zdravil in preparatov železa za oralno uporabo. Zato jih je treba vzeti v presledkih najmanj 3 ure.

Kalcijev glukonat oslabi učinkovitost fenitoina.

V primeru kombinacije s kalciferolom ali njegovimi derivati opazimo povečanje stopnje absorpcije kalcija. Cholestyramine zmanjša absorpcijo kalcija v prebavnem traktu.

Zaradi kombinacije s srčnimi glikozidi se povečajo njihove kardiotoksične lastnosti.

Zaradi sočasnega dajanja tiazidnih diuretikov se lahko poveča verjetnost hiperkalciemije.

Zdravilo lahko oslabi učinek kalcitonina med hiperkalciemijo, pa tudi stopnjo biološke uporabnosti fenitoinske snovi. Skupaj s tem ima učinek blokiranja kanalov Ca.

Med kombinirano uporabo s kinidinom se lahko zavira intraventrikularna prevodnost, pa tudi povečanje toksičnih lastnosti te snovi.

Tvori slabo topne ali netopne kalcijeve soli s salicilati, karbonati in sulfati.

Absorpcijo kalcija iz prebavnega trakta se lahko zmanjša z jedjo nekaterih živil, kot so otrobi in rabarbara, pa tudi špinača in žita.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50]

Pogoji shranjevanja

Kalcijev glukonat je treba hraniti proč od majhnih otrok. Temperatura med skladiščenjem ne sme presegati 25 ° C.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55]

Posebna navodila

Mnenja

Kalcijev glukonat se najpogosteje uporablja pri zdravljenju alergij - to kaže večina pregledov. Zdravilo je predpisano za odrasle in dojenčke. Mnogi bolniki menijo, da je to zelo učinkovita alternativa dražjijšim zdravilom.

Za izravnavo pomanjkanja v telesu kalcija se pogosto uporabljajo pilule, čeprav se včasih uporablja tudi raztopina, ki se daje v / m ali v / v metodi.

Glede I / m injekcij zdravila je navedeno, da so takšne injekcije precej boleče in se med postopkom navadno ne pojavi bolečina, vendar po njej.

Pregledi tudi kažejo, da je uvajanje rešitve v / in metodi lažje prenašati kot v / m injekcije. Upoštevati je treba tudi, da po takšni injekciji ni mogoče močno naraščati, priporočamo, da nekaj časa ležite.

Čeprav vbrizgavanje zdravila je zelo boleče, je zelo učinkovit pri zdravljenju roza lišajev, alergičnih simptomih, poleg tega, kadar težke menstruacije, herpes angine dolgotrajna in drugih bolezni.

Nosečeni kalcijev glukonat pomaga znatno oslabiti krče, ki nastanejo v nogah, in krepi zobe z nohti.

Potrebno je vedeti, da je to zdravilo, zato ga lahko predpiše le zdravnik.

trusted-source[56], [57], [58], [59]

Rok uporabnosti

Kalcijev glukonat se lahko uporablja v obdobju 5 let od datuma sproščanja zdravila.

trusted-source[60], [61], [62], [63]

Pozor!

Za poenostavitev zaznavanja informacij je to navodilo za uporabo zdravila "Kalcijev glukonat" prevedeno in predstavljeno v posebni obliki na podlagi uradnih navodil za medicinsko uporabo zdravila. Pred uporabo preberite pripombe, ki so prišle neposredno v zdravilo.

Opis je namenjen informativnim namenom in ni vodilo pri samozdravljenju. Potreba po tem zdravilu, namen režima zdravljenja, metod in odmerka zdravil določi samo zdravnik, ki se je udeležil. Samozdravljenje je nevarno za vaše zdravje.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.