^

Zdravje

MRI majhne medenice s kontrastom in brez nje: priprava, kaj kaže

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 17.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Danes obstaja veliko različnih diagnostičnih metod, ki so precej učinkovite pri odkrivanju določene bolezni in lahko dajo skoraj vse potrebne informacije o bolnikovem stanju do zdravnika, ki se je udeležil. Kljub temu imajo vsi številne prednosti in slabosti, ali pa jih je mogoče uporabiti glede na situacijo. Še posebej zahtevajo različne diagnostične postopke v urologiji in ginekologiji. Ena od informativnih metod, ki bodo vedno pripomogla k natančni diagnozi, je  medenično dno, ki se pogosto uporablja za diagnostične namene pri različnih boleznih. Danes je postala ena najpogostejših metod, ki se pogosto uporabljajo na številnih področjih zdravstvene dejavnosti.

To je zelo priročna metoda, saj vam omogoča vizualizacijo različnih patologij, omogoča ocenjevanje resnosti in ravni poškodb različnih struktur človeškega telesa. Njegove možnosti, seveda, niso neomejene, vendar je kljub temu dovolj široko. Z uporabo te metode lahko dobite podrobne podobe notranjih organov, upoštevate potrebno razkritje določene patologije. Pomembno je poznati lokacijo in strukturo tkiv, odkriti lokalizacijo posameznih struktur, tudi tujih, patoloških. Omogoča diagnosticiranje številnih razmer in bolezni.

Kako dolgo traja MRI majhnega karlice?

V povprečju postopek ne traja več kot eno uro. Običajno traja 20 minut, da se pripravi na študij, 40 minut samega študija. Treba je opozoriti, da potreba po dodatnih ukrepih podaljša trajanje postopka. Na primer, če se med pregledom uporabi anestezija, sedacija, bo postopek trajal nekaj dlje. Kontrastna raziskava traja tudi dlje.

Kdaj je bolje narediti MRI majhne medenice?

Ponavadi zdravnik sam izbere optimalni čas, ko je priporočljivo opraviti študijo in jo določiti na določen dan. Hkrati vnaprej opozori, kakšne pripravljalne ukrepe je treba sprejeti v tem primeru.

MRS običajno potrebuje, če je potrebno, pojasnitev diagnoze, še posebej, če so druge metode neučinkovite ali kažejo nepravilnosti, ki jih ni mogoče v celoti prepoznati. Skoraj vedno ta postopek poteka v primeru, da obstaja sum o onkološkem procesu. Zelo enostavno je vizualno ločiti zdravo tkivo od patološkega. Izgledajo drugače v spektru MRI. Pogosto se ta metoda uporablja tudi pri forenzičnem zdravniškem pregledu, saj omogoča prepoznavanje kroničnih poškodb in sledi poškodb, brazgotin, notranjih hematomov. Postopek je zelo draga, zato ni vedno in vsakdo nima možnosti, da ga vodi. Najpogostejši razlog za tak postopek je prisotnost tumorjev. Prav tako so pogosto predpisani za svetovanje pri neplodnosti, pri načrtovanju nosečnosti, IVF. Na tem področju daje veliko informacij in velja za veliko bolj učinkovito metodo kot mnogi drugi, vključno z ultrazvokom. Ta postopek je bolj učinkovit kot niz postopkov, ki so bili prej uporabljeni za diagnozo

Priprava

Priprava ne traja dolgo in je sestavljena iz upoštevanja prehrane za 2-3 dni pred izvedbo raziskave. Prepričajte se, da prenehate jemati kakršne koli snovi, ki povzročajo večjo tvorbo plinov. V nujnih primerih se lahko opravi raziskava brez predhodne priprave. Da bi povečali možnost vizualizacije, jasnosti slike, uporabite kontrast. To je potrebno za identifikacijo tumorjev, saj omogoča razlikovanje običajnih tkiv s patoloških bolezni.

Tehnike vodenja

Omogoča vizualizacijo različnih vnetnih procesov, tumorjev, travm. Glavna prednost je, da se s pomočjo te metode pravočasno odkrijejo tumorji katere koli geneze in faze, krvavitve in podplutb, kar je zelo pomembno za pravilno diagnozo in izbiro zdravljenja. Zaradi dejstva, da je študija precej draga, jo številne klinike uporabljajo le, če obstaja sum o raku.

Druga značilnost te metode je sposobnost odkrivanja kroničnih hematomov in lezij. Ta lastnost se pogosto uporablja v forenzični medicini. Z nezadostno vizualizacijo lahko dodatno vnesete kontrast, kar bo omogočilo podrobno raziskovanje strukture organov, da bi razkrili tudi minimalne morfološke spremembe.

Uporablja se za preučevanje majhnega karlice žensk, moških s sumom na različne bolezni. Za ženske se skoraj vedno uporablja pri pripravi IVF, načrtovanju nosečnosti. Poskrbite za bolečine, poškodbe, poškodbe, vnetje, tumorje v medeničnem predelu. To je nepogrešljiva metoda pri pripravi na operacije (med njihovim načrtovanjem).

Takšno študijo je mogoče opraviti tudi med nosečnostjo, da bi odkrili vzroke prezgodnjega poroda in našli načine za preprečevanje takega razvoja. Ne moreš porabiti do drugega trimesečja.

Med postopkom ženske pregledajo mehur, maternico in njene dodatke (jajčnike in jajčne tubuse), vagino, prednji prostor. Pri moških se preučuje mehur, mošnje, prostato, rektum, vas deferens, seminalne vezikle. V obeh spolih je mogoče zaznati tumorje, razvojne motnje, vnetne procese, hidrokelijo, varikocele.

MRI majhnega bazena s krepitvijo

Krepitev je lahko potrebna, če obstaja sum hude vnetja ali maligne rasti. Krepitev dejanj kot kontrast, ki dobro vizualizira in ločuje patološke procese in tkiva od norme. Hkrati je za magnetno polje značilna visoka intenzivnost, kar omogoča fotografiranje visokokakovostnih fotografij. Toda včasih celo to ni dovolj, da bi se jasno razbrale vse podrobnosti in značilnosti patološkega procesa. Potem se zatečejo k uporabi pomnoževanja ali kontrasta. Bistvo njene uporabe je, da ima kontrastni medij sposobnost kopičenja v spremenjenih tkivih, ne da bi se spremenila njihova struktura in stanje. Bralnemu sistemu je veliko lažje ujeti taka patološka tkiva in jih vizualizirati s signalom, ki prihaja iz njih. Prav tako je mogoče jasno opredeliti meje patologije in opisati področje njihove lokalizacije. To je razlog za potrditev ali zavrnitev diagnoze. Podobno je mogoče odkriti metastaze pri razvoju malignih tumorskih procesov. Na primer, vsaka, celo oddaljena metastaza pomeni tudi spremembo tkiva, njegovo preoblikovanje. Hkrati je kontrast zmožen kopičenja v takem tkivu, ki ga je popolnoma vidno na ozadju drugih nepoškodovanih tkiv, ki niso sposobni asimilirati kontrastnega medija znotraj sebe.

MRI majhne medenice brez kontrasta

MRI se izvaja brez kontrasta v odsotnosti sumov na raka. Predhodna priprava ni potrebna, vendar je bolje, da nehate jemati hrano in vodo nekaj ur pred študijem. Takoj pred postopkom mora zdravnik odvzeti vse kovinske izdelke in se preoblikovati v posebna oblačila. Potem se pacient položi na mobilno mizo.

Nad površino, ki se preiskuje, se postavijo posebne površinske tuljave. Pacient je običajno pritrjen s posebnimi trakovi, ki pomagajo ohranjati nepremostljivost. Nato je potisna miza s pacientom potisnjena v tomografsko komoro. V nekaterih primerih se uporabljajo zvočno izolirane slušalke, ki odpravljajo nelagodje zaradi hrupa iz naprave.

Nato strokovnjak zapusti sobo, povezava pa se vzdržuje s posebno napravo - zvočnikom. Pacient mora med študijem ostati popolnoma nepremičen, saj to vpliva na rezultat, učinkovitost slik. V nekaterih primerih je pacient pozvan, naj zadrži dih. Običajno bolnik ni potreben nič več. V povprečju študija traja eno uro. Po tem je miza iztisnjena, pacient je odpihnjen. Zadnji korak je dešifriranje rezultatov. Dešifriranje izvajajo posebej usposobljeni strokovnjaki. Rezultat je dan na rokah v 1-2 urah.

MRI majhne medenice z anestezijo

Študijo je mogoče izvajati pod anestezijo. Glavna zahteva za raziskavo je potreba po ohranjanju nepremicnosti. Iz različnih razlogov ta pogoj ni vedno mogoče izpolniti. Če je nemogoče zagotoviti dolgo časa imobilizacijo (od 30 do 90 minut), se uporablja anestezija. Pogosto se uporabljajo pri otrocih, ljudeh s povečano ekscitabilnostjo živčnega sistema, pa tudi z različnimi boleznimi hrbtenice, okončin, sklepov in obtočilnega sistema.

MRI medenice za maščobe ljudi

Postopek je pogosto potreben za polne ljudi, ker so najbolj dovzetni za različne bolezni in jih je treba diagnosticirati.

Posebej je odprta MRI naprava, ki ne zahteva potopitve v zaprto komoro. Lahko opravite raziskave za osebo, katere telesna masa ne presega 120 kilogramov, kar ni bilo mogoče storiti prej. Prav tako obstajajo nekatere specializirane klinike, ki so specializirane za izvajanje raziskav za celotne ljudi, z uporabo zaprtih naprav s posebnimi parametri.

MRI majhne karlice z mesečnim

V obdobju menstruacije se študija ne izvaja. To je posledica dejstva, da so organi majhnega masa v tem času izvajali največji pretok krvi. Posledično se možnost natančne diagnoze močno zmanjša. Optimalno obdobje za študijo je cikel 7-10 dni. V tem obdobju lahko dobite najbolj zanesljive rezultate.

MRI medenice med nosečnostjo

Če obstaja nevarnost za življenje matere, je diagnoza po tej metodi možna. V tem primeru je tomografija brez kontrasta sprejemljiva. Tudi študija se izvaja z grožnjo prezgodnjega rojstva, druge patologije, da bi ugotovili vzrok, vendar le od drugega trimesečja.

Teoretično lahko magnetno polje vpliva na plod, vendar ne škoduje že športnemu plodu. Če naj se uporabi kontrast, je treba o nosečnosti govoriti zdravnika, ker so nekatere vrste označevalcev lahko nevarne za nerojenega otroka.

MRI trebušne votline in majhne medenice

Danes je znano veliko orodij, ki omogočajo vizualizacijo glavnih patoloških struktur v medeničnem predelu in trebušnih organih. Vsi imajo svoje prednosti in slabosti. V določenem primeru se lahko uporablja v odvisnosti od opreme, tehničnih zmožnosti institucije in obsega informacij, ki jih je treba pridobiti med študijo. V večini primerov, če obstaja takšna možnost, zdravniki uporabljajo MRI metode. To je posledica dejstva, da lahko s samo eno študijo ugotovite veliko število patologij. Poleg tega je obremenitev na telesu minimalna. Kontraindikacije takšen postopek praktično nima. Za metodo je značilna natančnost, dobljeni rezultati so vedno zanesljivi in skoraj nikoli niso predmet dvoma, zato je potreba po dodatnih raziskavah izjemno redka. Glavna prednost te metode je visoka zanesljivost doseženih rezultatov.

Poleg tega je pomembna prednost metode njena neškodljivost. Torej, metoda ne vpliva na zdrava ali patološka tkiva. Vendar ima določene kontraindikacije, ki jih ne morejo uporabiti ljudje, ki imajo v svojih telesih kovinske strukture, kar je razumljivo in logično, saj med magnetnim poljem in kovino nastane reakcija. Kot rezultat, ne samo poškodovanje same strukture, ampak tudi poškodbe okoliških tkiv, organov. Takšna škoda je včasih življenjsko ogrožena. Na primer, različni kovinski zatiči in strukture, vstavljene v posode, sklepe, votline organov, pod vplivom magnetnega polja se lahko premikajo in premikajo. Nedvomno bo to privedlo do nepredvidljivih posledic: krvavitev, krvavitev v žilah, premikanje pozornosti patologije. Če ima oseba srčni spodbujevalnik ali druge umetne naprave, lahko pod vplivom magnetnega polja izpadejo. Zato bodisi prenehajo delovati, kar že ogroža človeško življenje ali pa nepravilno delujejo, zaradi česar lahko pride do okvare.

Pri drugih vrstah sevanja se naprava šteje za varno, saj nima sevanje sevanja. Nekateri strokovnjaki, raziskovalci menijo, da je tako varno, da menijo, da je dovoljeno opraviti študijo za nosečnice, če to zahteva njegovo stanje. Vendar je vprašanje primernosti uporabe takega postopka za nosečnice še vedno odprto, saj še vedno ni zanesljivih in izčrpnih študij, ki omogočajo celovito oceno tako neposrednih kot oddaljenih posledic delovanja magnetnega polja na plodu.

Običajno se ta postopek za preučevanje medeničnih organov uporablja, če so drugi postopki neučinkoviti, neinformativni. Če obstaja sum o onkologiji, se postopek izvede takoj, brez odložitve diagnoze. V tem primeru je bolje, da nemudoma  mrtite majhno karlico, ki bo zgodaj razkrila tumor in čim prej začela zdravljenje, kar bo znatno povečalo možnosti za ozdravitev.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.