^

Zdravje

Multipla skleroza: simptomi

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Glavni simptomi multiple skleroze, odvisno od lokacije lezije

Vizualne poti

Vnetje in demielinacija optičnih živcev in chiasma pogosto opažata z multiplo sklerozo. Pri približno 20% bolnikov so simptomi optičnega nevritisa prvi manifestacija bolezni in v 70% primerov se pojavijo na eni ali drugi stopnji bolezni multiple skleroze. Pomembno število bolnikov z optičnim nevritom pozneje razvije multiplo sklerozo. V prospektivni študiji je bilo ugotovljeno, da je v naslednjih 15 letih po prvi epizodi optičnega nevritisa 74% žensk in 34% moških razvilo klinično sliko multiple skleroze. V drugih študijah je delež bolnikov, ki so kasneje razvili multiplo sklerozo, 20-30%, vendar v krajšem časovnem obdobju. V teh študijah je bilo tveganje za razvoj multiple skleroze po nevritisu optičnega živca pri ženskah tudi večje kot pri moških.

Nevritis optičnega živca se pogosto kaže z močnim zmanjšanjem vida, ki se razvija več dni (do 1 tedna). Pogosto se pojavijo rahle nelagodje ali bolečine v gibanju prizadetega očesa ali na periorbitalnem območju, ki je pred vidnimi motnjami ali pa spremlja. Vključenost samo enega živca se pogosteje opazi, vendar je možen hkratni ali zaporedni poraz dveh živcev. Izguba vida se običajno označen s poslabšanjem ostrine vida, zaznavanje barv kršitve, včasih v kombinaciji s omejevanju polju ali podaljšanje osrednjega skotomi. Pri akutnem optični nevritis lahko neposredno oftalmoskopom prepoznajo prizadeto oko beljenje ali živčnih disk edema, odvisno od bližine prizadetega živca segmenta v glavo. Druge spremembe se lahko odkrijejo z razširjenim posrednim oftalmoskopskim pregledom. Te vključujejo: bledico okoli periferne mrežnice venules (perivenous sklopko), lokalno infiltracijo tekočine fluorescentni angiografijo, prisotnost celic v steklasto. Te spremembe se pojavljajo kljub temu, da so v mrežnici ni Mielinizirana vlakna - to pomeni, da je sprememba vaskularne permeabilnosti pojavijo pri multipla skleroza primarna in ne zaplet demielinizacije.

Preiskava vidnih evociranih potencialov - zelo občutljiva metoda za diagnosticiranje multiple skleroze v akutni fazi, ki tudi omogoča, da preverijo prenesene prejšnje epizode povzročila popolno okrevanje vidnem in ne puščajo za seboj živčne atrofije. Vrednost vidno izzvan potencialov v diagnostiki multiple skleroze je identificirati subklinično vizualne poti, ki omogoča, da preverijo naravo multifokalne lezije osrednjega živčnega sistema, kar je še posebej pomembno v diferencialni diagnozi hrbteničnih bolezni vrvi, in tudi v primerih možno ali verjetno multiple skleroze.

Koristen simptom multiple skleroze, ki je povezana s subkliničnimi lezijami optičnega živca, je Uttoffov fenomen . Čeprav se manifestira na različne načine, je najpogosteje povezana z demielinizirajočo lezijo vizualnih poti. Za Uttoffovega pojava je značilna poslabšanje vida enega ali obeh oči zaradi povišanja temperature, na primer z zvišano telesno temperaturo, fizičnim naporom, vročim vremenom itd. Lahko se kaže v drugih situacijah, na primer pod vplivom svetlobe, čustvenega stresa ali utrujenosti. Če izzvenite dejavnik, se vidna vrednost vrne v normalno stanje.

Znaki akutne, kronične ali subklinično optični nevritis lahko pojav Marcus Gunn - širitev obeh učencev pri premikanju vir svetlobe iz zdravega očesa na prizadeto terminov pojava okvirno enostranskih lezij zenice reakcij na dovodni obločnih, neposrednih in prijazne. Bolje je, da ga zaznamo v temni sobi s prenosom svetlobnega vira z enega očesa v drugega. Kadar je izpostavljen svetlobnemu viru na unlesioned oko zenice zožitve pojavi tako na strani stimulacije (zaradi neposredne reakcije) in kontralateralni (zaradi prijaznega reakcija). Ko je predstavitev svetlobnega vira do prizadetega očesa zenice nadomesti z njihovo širitev zaradi uničenja dovodnih povezav loka tako neposredno in prijazno reakcije. Kot se spreminja vidno izzvan potenciale, lahko Marcus Gunn pojav trdno vzdržuje po nevritis epizodo očesnega živca, tudi v popolno okrevanje vida ali je mogoče zaznati na subklinične lezije vidnega živca.

Optični nevritis ima lahko ne le idiopatski narave ali pa so povezana z demielinizirajoče bolezni - vzrok lahko okužbo (sifilis, Lymska bolezen, tuberkulozo, sinusitis, različne virusne infekcije, od katerih so nekateri povezane z AIDS-om) ali drugih sistemskih vnetnih obolenj (sarkoidoze , Behcetova bolezen, sistemski eritematozni lupus). Huda dvostranski izguba vida zaradi sočasno ali zaporedno poškodbe vidnega živca se pojavi, ko dedna optična nevropatija Leber - mitohondrijske bolezni, v glavnem prizadene moške. Zanimivo je, mitohondrijska DNK mutacije značilne bolezni Leber, ki se nahajajo v majhni skupini bolnikov z značilnimi klinične manifestacije multiple skleroze in resna izguba vida, vendar ne nagnjenost k razvoju multiple skleroze.

Po začetni epizodi optičnega nevritisa je napoved obnovitve na splošno ugodna. Obnova običajno poteka v 4-6 tednih. V relativno blagih primerih - pri 70% bolnikov je opaziti popolno okrevanje vida 6 mesecev. Očitno to ne vpliva na zdravljenje s kortikotropinom ali glukokortikoidi. Vendar pa ima verjetnost obnovitve vida z zmerno ali hudo okvaro kortikosteroidne terapije znaten učinek. Učinkovitost tega načina zdravljenja je lahko odvisna od njegove pravočasnosti - zgodnje zdravljenje je učinkovitejše kot odloženo.

Hrbtenjača

Poškodba hrbtenjače je pogosto opažena pri multipli sklerozi in lahko ima obliko akutne ali počasi progresivne bolezni. Poraz hrbtenjače lahko pojasni simptome kot zmanjšana občutljivost, parestezija, paraliza, še posebej, če so dvostranski. Nenadna hojo, uriniranje in črevesna funkcija, spolna disfunkcija, bolečina je lahko povezana tudi s poškodbo hrbtenjače. Obstajajo poročila o primerih distonije in mioklonusa s poškodbo hrbtenjače, vendar se pogosto pojavijo z lezijami prsnega koša.

Disfunkcija hrbtenjače se lahko močno razvije (tako kot pri transverznem mielitisu), subakutno ali postopno. V 2/3 primerih je prizadeta regija materničnega vratu, manj verjetno je trpka v prsnem košu. Motnje občutljivosti zaradi nepopolnega prečnega mielitisa se pojavijo pri skoraj polovici bolnikov kot prvi simptom bolezni. Motnje občutljivosti se ponavadi začnejo z distalnim okončanjem in se nato razširijo v proksimalno smer. Najvišje se dosežejo za nekaj dni ali 1-2 tedna in za približno istem času regresirajo v obratnem vrstnem redu, kot so se pojavili. Senzacije mravljinčenja in otrplosti se razprostirajo od distalnih odsekov spodnjih okončin navzgor na prtljažniku ali vključujejo roko in nogo na isto stran telesa. Motnja občutljivosti je redko popolna in se ponavadi kaže z zmernimi objektivnimi spremembami med pregledom. Parestezije so opazne v skoraj vseh primerih. Nekateri bolniki imajo pritožbe zaradi nehotenega uriniranja ali težkega začetka uriniranja, globoki refleksi so lahko živahni, normalni ali, redko, zmanjšani. Simptom Babinsky je lahko prisoten ali odsoten. Izguba površinskih abdominalnih refleksov (ki niso povezana s slabostjo trebušne stene, na primer zaradi trebušne operacije) kaže tudi na lezijo hrbtenjače.

Bolniki lahko pritožujejo nad dejstvom, da je gibanje glave se pojavijo ostro bolečino ali parestezija, ki sega od vratu navzdol zadnji rok ali nog. Ta tako imenovana simptom Lhermitte, kaže na poraz vratne hrbtenjače. Simptom je z draženjem hrbtenjače, nastale kot posledica njene enostaven razteza pri nagibanju glave. Čeprav Lhermitte simptom priča v prid multiple skleroze, ni pathognomonic za to, in se lahko pojavijo pri drugih boleznih, vključno s poškodbo hrbtenjače, pomanjkanje vitamina B12, sevanje mielopatija, okužba s herpesom zosternoy ali kompresijo hrbtenjače.

Drugi znaki multiple skleroze so akutni ali postopoma razvijajo spastično monoparezo, paraparezo ali hemiparezo, ki so, tako kot občutljive motnje, najprej redko popolni. Praviloma je kombinacija motoričnih motenj z občutljivimi, še posebej motenj vibracij in občutkov za mišice. Piramidni znaki so pogostejši dvostranski, tudi če je pareza omejena na samo en del.

MRI je metoda izbire za preučevanje lezij hrbtenjače. Omogoča diagnosticiranje intramedularnih procesov, vaskularnih malformacij, razvojnih anomalij, ekstramedularne kompresije hrbtenjače. Središča demielinacije so običajno dobro vidna na sagitalnih slikah, dobljenih v režimu T2 ali režima protonske gostote, v obliki razmejenih hiperintenzivnih območij, usmerjenih vzporedno z dolgom hrbtenjače. Podobno območje lahko zajame enega ali več sosednjih segmentov hrbtenjače, včasih pa se v različnih segmentih vidi več žarišč. Na aksialnih slikah se lahko prepoznajo žarišča v osrednjem območju hrbtenjače, ki vključujejo sivo in belo materijo ali zadnje, sprednje ali stranske vrvice. Na prečnih delih hrbtenjače pogosto imajo fokusi heterogeno ali mozaično strukturo. V akutni fazi se žarke lahko kontrastirajo z gadolinijem in povzročijo rahlo otekanje hrbtenjače, kar je razlog za napačno diagnozo tumorja pri posameznih žariščih. Atrofija hrbtenjače, verjetno zaradi degeneracije aksonov v žariščih demielinacije, je povezana s celotno resnostjo nevrološke napake. Kot pri optičnega nevritisa ali sindroma možganskega, tveganje za napredovanje do nastanka razvitega klinične slike multiple skleroze po izoliranih spinalnih povečuje poškodba hrbtenjače dramatično v prisotnosti lezij v beli snovi v možganih.

V primerih, ko transverzni mielitis ni popoln in zato ne povzroča paraplegije, je verjetnost razvoja multiple skleroze večja kot pri popolni prečni poškodbi hrbtenjače. Prisotnost oligoklonskih protiteles v CSF bo omogočila diferenciacijo prvenec multiple skleroze od postinfekcijskega mielitisa. Virusni mielitis spremlja višja raven citoze in proteina v CSF kot demielinizirajoča bolezen. V primerih, ko multipla skleroza selektivno vključuje hrbtenjačo, je veliko bolj verjetno, da ima bolezen progresivno in ne povrh. Diagnoza multiple skleroze je težko v primerih, ko MRI skeniranje možganov ne zazna sprememb ali kaže nespecifične spremembe v belih snovi, ki spominjajo na naravo tistih, ki se pogosto opažajo pri starejših.

Gumba možganov in možganov

V primerjavi z drugimi centri lokalizacije, demielinizacijsko lezij v zadnji Fossa strukturah (možganskega debla in malih možganov), pogosto povzroči hude nevrološke okvare, ki pogosto ne ustreza njihovim lastnim velikosti ali števila. Poraz je to lokalizacija je klasična trojica Charcot: nistagmus, tresavica, petje govor. Po pregledu po zakolu Ikuta in Zimmerman (1976), spremembe v zadnjemu Fossa strukture niso zaznali dovolj pogosto: v 16% primerov so bili odsotni v srednjih možganov, v 13% primerov - v malih možganih, v 12% primerov - v podaljšana hrbtenjača, v 7% primerov - v mostu. Za primerjavo - v optičnih živcev, so možganski hemisferi in hrbtenjača nobenih sprememb v tem zaporedju v 1, 3 in 1% primerov. Čeprav je poraz možganskega debla kaže enake simptome kot poraz druge dele možganov (npr gemiparezomi, parapareza ali senzorične motnje), vendar pa je lahko bolj značilni simptomi multiple skleroze, povezane s kršenja posebnih izvornih funkcij - vključno kršitve prijaznih premikanja oči, artikulacija, požiranje, dihanje. Žarišča v korteksa regijah malih možganov in malih možganov trakta lahko povzročijo ataksijo okončin in trupa, nistagmus, omotičnost, petje govor. Nekateri bolniki, ki imajo močno mišično moč, so globoko onesposobljeni zaradi hude ataksije prsnega koša in okončin.

Oculomotorne motnje

Čeprav za multiplo sklerozo ni patognomonskih oculomotornih motenj, so nekateri pogosto opaženi pri tej bolezni. Najbolj značilna lastnost - kršitev daljnogled gibanje zrkel na strani vodi ustrezno internuclear oftalmoplegije. Ta sindrom je lahko enostransko ali dvostransko, popolno ali nepopolno. Nastane zaradi lezij medialni vzdolžne fasciculus (SPH) - trakta, ki povezuje jedro tretjega možganskega živca (ki uravnava proženje ipsilateralni očesa) z jedra s šesto možganskega živca na nasprotni strani (kontrolni umik ipsilateralni očesa). Ko gledamo na kontralateralni strani nidus bolnika ne more voditi oko na strani ognjišča, ali počasi prinašajo v srednji položaj, medtem ko je na nasprotni oko podana v celoti, vendar na račun hypermetric morda zdi groba horizontalno nistagmus je na eno oko. Izolirane očilomotorične motnje so redke in so najpogosteje povezane s tretjo ali šesto poškodbo kranialnega živca.

Velika polobla

Številni žari, ki so vizualizirani v podkortični beli snovi, so lokalizirani v "tihih" predelih možganov in so zato asimptomatični. Kljub temu včasih povzročijo žarišča na velikih hemisferah, tako kot pri kapi, hemiparezi, hemi- gisteazi, kortikalni slepoti ali afaziji. Kognitivna okvara pri multipli sklerozi je povezana ne samo s celotno lezijo, temveč tudi z lokalno poškodbo korpusnega kalozuma. Kognitivno napako pri multipli sklerozi ponavadi zaznamuje slabitev kratkotrajnega spomina, kršenje abstraktnega in konceptualnega razmišljanja, zmanjšanje govorne aktivnosti in vizualno-prostorske motnje. Ekstrapiramidnih sindromov so redke, ampak žarišč lokaliziranih v subkortikalno sivih celic na primer lahko pride, bazalnih ganglijih (repa jedro ali subtalamičnem jedra).

Drugi simptomi multiple skleroze

Nevralgija trigeminalnega živca se lahko pojavi ob nastanku bolezni ali v času njegovega poteka. V velikih kliničnih serijah je bilo opaženo pri 2% bolnikov. V nekaterih primerih opazimo rahlo parezo mimičnih mišic, ki spominjajo na obrazno živčno nevropatijo. Redki simptom, ki je možen z multiplo sklerozo in nekaterimi drugimi boleznimi, je mikobija obraza. Zanj je značilna valovita fascikulacijska twitches obraznih mišic. Vključitev dihalnih centrov v prtljažnik, ki povzročajo dihalno odpoved, se ponavadi pojavijo v pozni fazi bolezni, vendar je to mogoče tudi v akutni fazi poslabšanja.

Potek in naravni razvoj multiple skleroze

Razlikujejo se različne različice tečaja, po katerih se bolezen razvrsti v ločene oblike. Različne oblike tvori nekakšno klinični spektra, ki na eni strani vsebuje ponavljajoče poslabšanju s popolno ali skoraj popolno remisijo, in na drugi strani - neremittiruyuschim stalno napredovanje nevroloških motenj. Ti dve obliki sta označeni kot repitiranje (ponavljajoče se-remitiranje) in predvsem progresivno. Zadnji je treba ločiti od sekundarno progresivno obliko, ki se pojavi pri bolnikih s recidivno remitentno seveda pa tudi progresivno recidivno-oblike, za katerega na začetku je označena s stalno napredovanje z redkimi poslabšanj. Izraz "benigna multipla skleroza" je izključen iz nove klasifikacije.

Na naravo poteka multiple skleroze vpliva starost ob pojavu bolezni in narava njegovih začetnih pojavov. Nadaljnji potek multiple skleroze pogosteje opažamo pri ženskah z začetkom bolezni v zgodnejši starosti z oslabljenim občutkom ali optičnim nevritisom. Progresivni potek multiple skleroze pogosteje opazimo pri moških s poznim nastopom bolezni (v 5. Do 6. Desetletju življenja) s postopno razvijanjem paralize.

Klinično-patomorfološke variante multiple skleroze

Obstaja več variant multiple skleroze, ki se razlikujejo po kliničnih in patomorfoloških spremembah. Difuzna skleroza od Schilder mielinoklastichesky označena z obsežnimi simetričnih dvostranskimi demielinizacijo območij v semiovalnom centru (belo regiji snovi, ki se nahaja nad stranskimi prekatoma), skupaj z majhno izdvojeno žarišč ali brez njih. Takšni primeri so pogostejši pri otrocih. Klinično se bolezen kaže s demence in drugih duševnih motenj, prisotnost poslabšanj in remisije zvišan intrakranialni tlak, ki posnema kliniki možganskih tumorjev (za psevdotumor). Histološko opredeljen jasno razmejeno območje demielinizacije fibrilarnega glioze, velikan večjedrne ali otekle astrocitov, perivaskularno infiltracijo in aksonske poškodbe.

Marburg bolezen - akutni fulminantni oblika multiple skleroze, označena s prisotnostjo masivni polkrogle kuriščem, ki vključuje možgansko deblo, pleocytosis in oligoklonsko protiteles v cerebrospinalne tekočine. V zgodnji fazi je izražen edem, obstaja tudi razširjeno uničenje mielina in močno zmanjšanje števila aksonov.

Balo koncentrična skleroza - enofazna Druga izvedba fulminantni potek multiple skleroze, pri kateri se tvori kurišča, ki ga sestavljajo koncentrično razporejenih slojev demyelinated in Mielinizirana tkiva.

Dve drugi različici demielinizirajoče bolezni - akutno diseminiranega encefalomielitisa (OPEM) in optekemije (Devikova bolezen) se pojavljata pogosteje in o njih se podrobneje razpravlja kasneje.

Eksperimentalni alergijski encefalomielitis. Medtem ko drugi sesalci nimajo bolezni, podobno kot multiple skleroze človeku, so lahko induciran demielinizirajoče bolezni - eksperimentalni alergijski encefalitis - EAE. Ustvarjanje eksperimentalni model, je pomembno ne le za razumevanje patogenezo imunskega procesa v rasseyannov sklerozt, ampak tudi, da bi našli in vrednotenje učinkovitosti potencialnih zdravil. Patološke spremembe s spremembami EAE v računalnik in perivenous označen s vnetne infiltracije in demielinizacije spremenljivko. EAE induciramo z imunizacijo z formulacijah, ki vsebujejo mielinskih antigenov, vključno netretirano homogenatu možganov in hrbtenjače mielinskega proteina ali njegovih fragmentov z ali brez dodatkom adjuvansa in pertusisni toksin. Bolezen lahko pasivno prenesemo tudi med singenske linije miši s T-limfociti, ki so občutljivi na mielinske antigene. V tem primeru je potrebna dodatna uporaba protiteles proti mielinu, da se razvije izrazitejša demielinizacija. V tipičnem primeru je EAE monofazna bolezen s popolnim ali skoraj popolnim okrevanjem. Toda morski prašički in mormozetok lahko povzročijo ponavljajoče se EAE. EAE so proučevali tudi pri miših s transgenskim T-celičnim receptorjem za specifično aminokislinsko sekvenco glavnega mielinskega proteina. Čeprav EAE ni absolutna analog multiple skleroze in kako bo model ni popolna, zato v študiji podatkov dovoljeno za boljše razumevanje biologije T-celičnih receptorjev in MHC antigenov in protiteles, ki domnevno vključeni v multiplo sklerozo, regulacija imunskega odziva in genetskih demielinizacije centralnega živčnega sistema.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.