^

Zdravje

Potrdilo o cepljenju za otroka in odraslega

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Preventivno cepljenje je treba izvesti od samega rojstva otroka. Pomagali bodo oblikovati imuniteto, zaščititi pred mnogimi nevarnimi nalezljivimi in smrtonosnimi boleznimi. Informacije, o katerih se izvaja cepljenje, so vedno predmet strogega nadzora. Pred tem so bile te informacije zabeležene v zdravstveni kartoni osebe in shranjene v polikliniki. Toda danes, v sodobnih razmerah, potrebujem globalno spremembo pristopov. Te informacije vse bolj zahtevajo na različnih področjih našega življenja in dejavnosti. Oseba ima manj prostega časa, praktično ni možnosti, da se po potrebi posvetuje z zdravniki, da išče potrebne informacije. Poleg tega je z večjo mobilnostjo državljanov osebna pritožba za takšne informacije včasih preprosto nemogoča. Zaradi teh razlogov je prišlo do potrebe po spremembah. Danes je koncept potrdila o cepljenju postal trdno uveljavljen v praksi  .

Opozoriti je treba na dejstvo, da sta oba dokumenta, tako zdravniško spričevalo kot potrdilo, značilna enaka pravna sila. Kartice za cepljenje, izpolnjene v obliki 063 / y, in potrdila o cepljenju, izpolnjena v obliki 156 / u-93, delujejo kot kartice za cepljenje. Pravzaprav dokumenti predstavljajo zgodovino cepiv. Tukaj so zabeležene informacije o cepivih, času in značilnostih cepljenj, ki jih je oseba injicirala v življenju. Obstajajo certifikati za otroka, obstaja odrasla oseba. Prvo cepljenje je na novorojenčku v bolnišnici. Cepijo se proti tuberkulozi in virusnemu hepatitisu, ki so ustrezno zabeleženi. Tako je bolnik takoj po izdaji potrdila o cepljenju izdal potrdilo in duplicira podatke v kliniki, kjer bo otrok opazil.

Obstaja soba za cepljenje, kjer bo vzpostavljen zemljevid cepljenja. Vsebuje potrebne podatke o prejetih cepljenjih. Dokler otrok ne začne iti v vrtec ali v šolo, se podatki hranijo v kliniki. Med registracijo je treba izdati kartico, na kateri se še naprej evidentirajo v izobraževalnih ustanovah. Oblika potrdila je 030 / y, medicinska sestra ga hranijo medicinska sestra in zdravnik, ki delajo v izobraževalni ustanovi. Podatki so podvojeni, lahko jih najdemo v zdravstvenem centru vrtca in v polikliniki.

Ko otrok doseže ustrezno starost, se vse informacije prenesejo v mladinsko pisarno, nato pa v odraslo polikliniko. Če govorimo o dokumentih, ki jih hrani oseba doma - pred takšno priložnost ni. Toda v zadnjih letih je zaradi videza takšne nove registracijske forme kot potrdila o cepljenju informacije o cepljenju mogoče hraniti v rokah osebe. To ima številne prednosti in veliko olajša razmere, zlasti z zaposlovanjem, preselitvijo, saj ni potrebe po obisku poliklinikov, arhivov in podatkov o zahtevi.

Ali potrebujem potrdilo o cepljenju?

Nujnost in pomembnost tega dokumenta ni dvomljiva, saj vsebuje vse osnovne podatke o preventivnem cepljenju, jih je mogoče shranjevati tudi doma pri ljudeh. Zapisati je treba, ker brez njih ni mogoč noben nadaljnji sprejem ali zaposlitev. To je obvezna dokumentacija.

Izvajanje cepljenj je treba skrbno spremljati. To je posledica dejstva, da inokulirano cepivo ne more povzročiti razvoja nevarne, celo usodne bolezni. Hkrati je napačna dvojni vlili oseba iz iste okužbe je zelo negativno vpliva na imunski sistem, do disfunkcije, razvoj avtoimunske bolezni, in celo razvoj nalezljive bolezni, proti katerim je bila cepljena oseba.

Potrdilo o cepljenju izda inokulum zdravstvene ustanove, ki ga je otrok prvič obiskal in kjer so bila opravljena cepljenja. Lahko je doma z osebo in vsebuje vse podatke, ki jih celo prejmejo v bolnišnici. Med odraslimi prebivalci so takšni certifikati še posebej zahtevni, saj so zelo priročni za uporabo. Potreba je pogojena z dejstvom, da danes obstaja veliko specialitet in stališč, ki zahtevajo, da je oseba popolnoma zdrava in cepljena. Registracija vakcinacijskega certifikata je obvezna zahteva za zaposlitev v mnogih podjetjih. S certifikatom je zaposlenost močno olajšana.

Tudi razpoložljivost certifikata bistveno olajša obdelavo vseh nadaljnjih dokumentov, povezanih z zdravjem, vključno z zdravniškimi knjigami, spa kartami, spričevali za šport, zdravstvenimi pregledi.

Ena od največjih prednosti certifikata je, da so informacije v njem zanesljive in predmet nadzora. Pravica do vpisa informacij sodi samo na zaposlene na področju zdravja. Podatki se zabeležijo in potrdijo s trikotnim pečatom, ki spada v institucijo. S tem je mogoče popolnoma prepričati, katera cepljenja so bila pripravljena in katera niso bila.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Kje lahko dobim potrdilo o cepljenju?

To daje inokulum poliklinike. Instituciji, ki je opravila prvo inokulacijo, je treba dati pravico. Pogosto so izdani v porodnišnici, ko sta mati in otrok odpuščena. Prvo cepljenje je že navedlo, seznam vključuje hepatitis in BCG.

Potrdilo o cepljenju s cepljenjem

Predstavljen je v dveh delih. Prvi so splošni podatki, podatki o potnih listih. V drugem delu so predstavljene zdravstvene informacije o tem, kako je bila oseba cepljena, kakšne bolezni je povzročila nalezljiva etiologija. Prav tako obstajajo informacije o tem, kaj je bila bolna za svoje življenje in kakšen je status imunitete. Obstajajo tudi opombe o tem, kako se je telo odzvalo na to cepivo, ali so se pojavili morebitni zapleti, neželeni učinki.

Vpišejo se dodatne informacije o tem, katere dodatne študije o imunskem statusu so bile opravljene in kakšni so bili rezultati pridobljeni.

Vsebuje informacije o tem, katere imunoglobuline so bile uvedene, ali je bila izvedena reakcija Mantouxa in kakšni so bili rezultati. Obstajajo stolpci, v katerih so podatki o cepljenju, ki so narejeni po volji ali po potrebi, evidentirani ločeno. Če na primer oseba, ki je potovala v tropske države, potrebuje cepljenje proti tropskim okužbam. Nekateri ljudje raje cepljajo proti gripi, še posebej, če so ogroženi. Tudi mnogi so cepljeni proti različnim virusnim, rickettsionnym in bakterijskim okužbam, še posebej, če njihovo delo zahteva stik s temi mikroorganizmi. Tako so zaposleni v sanitarno-epidemioloških postajah, veterinarski nadzor, znanstveni delavci, laboratorijski pomočniki, ki stalno delajo s kulturami mikroorganizmov, okuženega biološkega materiala, prisiljeni izvajati različne cepljenja.

Oblika potrdila o cepljenju

Izdelan je v obliki 156 / y-93. Imeti mora biti osebni podpis zdravnika in pečat zdravstvene ustanove, ki je izdala potrdilo.

Odredba o potrdilih o cepljenju

Kot je predpisano v nalogu: lahko ga izda matična bolnišnica ob razrešnici, institucija, v kateri je oseba opazovana. Pravica do izdaje ima tudi medicinske enote in zdravstvena delovna mesta, ki spremljajo zdravstveno stanje.

Zapisnik vsakega v potrdilu se izdela ob cepljenju, je podpisan. V ukazu je navedeno, da je prepovedano opraviti morebitne popravke. Pomanjkanje informacij ali prisotnost popravkov povzroča odgovornost. In tudi certifikat preneha delovati. Oseba bo izdala potrdilo, formalizirano v izobraževalni ustanovi, z zaposlovanjem, zaposlovanjem za vojsko. Prav tako je potreben certifikat ob vsakem obisku v polikliniki, kateri koli drugi zdravstveni ustanovi. V času hospitalizacije je še posebej pomemben, obiskati sobo za nujne primere.

Če katera koli cepljenje ni bila izvedena, se o tem obvesti tudi z navedbo vzroka njene odsotnosti, piše o kontraindikacijah. To je shranjeno v zdravstveni ustanovi in lastniku življenja.

Potrdilo o cepljenju 156 v 93

Je formaliziran v mnogih primerih in življenjskih situacijah. Torej, različne športne prireditve in tekmovanja zahtevajo njegovo razpoložljivost. Za prosilce se lahko zahteva, zlasti za delo, povezano z vplivom škodljivih proizvodnih dejavnikov, na proizvodnjo hrane, obratov javne prehrane. To je knjiga, ki odraža osnovne informacije, ki se lahko zahtevajo v izrednih razmerah: krvna skupina, faktor Rh, informacije o cepljenju, nalezljive bolezni, ki jih je imela oseba. Tudi prisotnost anti-tuberkuloznega cepljenja, ki se izvaja v porodnišnici v 3-4 dneh življenja. V nadaljevanju so informacije o reakciji Mantouxa, ki omogoča prepoznavanje odpornosti na tuberkulozo. Reakcija se pojavi, kadar obstajajo patogeni tuberkuloze. Določita se obvezna in neobvezna cepljenja. Na primer, mnogi so narejeni predvsem pri odhodu iz države, zlasti v državah s tropskim in subtropskim podnebjem. Priporočljivo je tudi cepljenje proti Lymejevi bolezni, ko zapustijo severne regije Združenih držav Amerike.

Ločeno se vnesejo podatki, ali je bila oseba imunoglobulini, serumom, ali je prišlo do akutne alergijske reakcije na katerokoli cepljenje. Tudi tu so podane informacije o serotonergičnih reakcijah, na podlagi katerih je mogoče določiti intenzivnost imunitete, nestrpnost nekaterih zdravil.

Med novimi cepljenji (po želji) vključite cepljenje proti pnevmokoku, hemofilijo (priporočljivo za otroke, ki so bili rojeni prezgodaj, se hranijo z umetnimi mešanicami hranil, pogosto bolnimi).

Potrdilo o cepljenju odraslih

To naredi življenje veliko lažje, ker je časovno porabljeno, dokumentacija bistveno zmanjšana. Pustite ga nikamor priporočljivo. Če je treba zapustiti, morate narediti kopijo zase in dati izvirnik.

trusted-source[7], [8]

Potrdilo o cepljenju otroka

Izda se v materinskem domu, ki ga spremlja ambulantna kartica. Šteje se, da je navezan na bolnikovo zdravstveno kartoteko. Lahko se zažene in ločeno na kraju učenja otroka (v vrtcu), če to še ni bilo storjeno. Pogosto so bili izdani v bolnišnici, kjer so takoj dobili informacije o prvih preventivnih cepljenjih. Če obstajajo kontraindikacije za cepljenje, se te informacije zabeležijo tudi.

Je analogni prej razdeljeni listi cepljenja. Certifikatu ne morete narediti grobih popravkov, ker se samodejno šteje za neveljavno. Lahko ga hranijo doma ali v zdravstveni ustanovi. Potrdilo je treba hraniti v življenju, kar je razloženo s povečanim tveganjem zapletov in resnimi posledicami v primeru nenamernega izvajanja istega cepljenja.

Kaj, če se izgubi potrdilo o cepljenju?

Certifikat je mogoče enostavno obnoviti. Obrazec za potrdilo izda poliklinik. Ali pa je kupljena na kateri koli točki, ki prodaja tiskane materiale.

Kako obnoviti potrdilo o cepljenju?

Zbrati je treba vse informacije o predhodnih cepljenjih. Če želite to narediti, boste morali obiskati polikliniko.

Kdo izda potrdilo o cepljenju?

Institucija, ki izvaja profilakso cepiva, izdaja vprašanje. Novorojenček pogosto   prejme potrdilo o cepljenju iz bolnišnice, ko so odpuščeni. To je shranjeno doma, lahko - v polikliniki (v statističnem oddelku).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.