^

Zdravje

Povprečni volumen eritrocitov

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Povprečni volumen eritrocitov - MCV (povprečni volumen telesne mase) se meri pri femtolitra (fl) ali kubičnih mikrometrih. V hematoloških analizatorjih se MCV izračuna tako, da se vsota celičnih volumnov deli s številom rdečih krvnih celic. Ta parameter se lahko izračuna tudi po formuli: Ht (%) × 10 / RBC (10 12 / l).

Vrednosti MCV, ki so znotraj 80-100 fl, označujejo eritrocit kot normocit, manj kot 80 fl - kot mikrokit, več kot 100 fl - kot makrocit. MCV ni mogoče zanesljivo določiti, če je v krvi veliko število nenormalnih rdečih krvnih celic (npr. Srpastih celic) ali dimorfne populacije eritrocitov.

Povprečni korpuskularnega volumen - je ena izmed redkih indeksov rdečih krvnih celic, ki omogoča dokaj natančno oceno števila in velikosti, tako pomemben za zdravstveno stanje na splošno in posebej za kri - rdečih krvničk. Najpomembnejše in številne, te krvne celice opravljajo različne funkcije, vključno z:

  • Prevoz kisika in ogljikovega dioksida, to je - dihalne funkcije;
  • Prevoz adsorbiranih aminokislin in lipidov v tkiva, to je - prehrana;
  • Prevoz encimov;
  • Uravnavanje kislinsko-baznega ravnovesja, ki ga izvaja hemoglobin;
  • Adsorpcija mikrobnih toksinov, protiteles;
  • Aktivno sodelovanje pri fibrinolizi in pri delu hemostaze na splošno.

Povprečni volumen eritrocitov je del splošne hematološke, klinične študije krvi. Ta indeks je označen s kratico MCV - Mean Corpuscular Volume, ki se kot korpuskularno (od besede "corpuscle" - zelo majhen delec) predstavlja povprečni volumen. Takšen indikator pomaga zanesljivo določiti količino in količino rdečih krvnih celic v krvnem obtoku ter objektivno oceniti njihovo velikost. Vendar povprečni volumen eritrocitov včasih ne more biti absolutno zanesljiv informativni vir, kot se zgodi z nekaterimi odstopanji v sestavi in krvni formuli. Na primer, anizocitoza (sprememba velikosti rdečih teles) ali poikilocitoza (rdeče krvne celice različnih oblik) ne omogoča natančnega določanja MCV.

Kakšen je povprečni volumen eritrocitov?

Te informacije so potrebne za zdravnika, ker glede na povprečno velikost eritrocitov lahko določi vrsto hematološkega problema - anemijo, če naj bi temeljil na kliničnih simptomih. Na primer, če v telesu obstaja akutno pomanjkanje železa, najverjetneje MCV potrdi mikroetetski hematološki problem. Če oseba trpi zaradi pomanjkanja cianokobolamina, to je vitamina B12, potem povprečni volumski indeks trdi za prisotnost makroanemije. Poleg diferenciacije anemije povprečni volumen eritrocitov jasno kaže tudi razmerje med ravnotežjem vode in elektrolitov, zlasti v intravaskularnem in znotrajceličnem sektorju. Če je MCV znatno višji od običajnega starostnega obdobja, to pomeni prisotnost hipotoničnih motenj, z zmanjšanjem norme, lahko govorimo o hipertonski dehidraciji (dehidracija).

Kakšen je postopek za odvzem krvi za določanje povprečne količine rdečih krvnih celic?

MCV so dodatne, konkretizirajo informacije v splošni sliki kliničnega pregleda, ti testi niso posebej dodeljeni ločeno. Na splošno je hematološki odsek pomemben in potreben za vrednotenje krvnih indikatorjev, postopek za njegovo vedenje pa je morda znan. Glede na pričakovano diagnozo in število indikatorjev, ki jih potrebuje zdravnik, se krv kot laboratorijski material za kompleksne raziskave vzame iz vene, včasih pa je potrebna samo kapilarna kri. Za paciente ni posebnih zahtev, razen, da se test opravi na prazen želodec in se izvaja zjutraj.

Kako izračunamo povprečno količino rdečih krvnih celic?

Enota mere MCV je femtoliter, ki je bilo čudno že prej nizozemska meritev tekočin, ki vsebujejo alkohol. Pogosto se meri tudi volumen eritrocitov tudi v mikrometrih. Študija povprečne prostornine poteka v povezavi z izračunom vseh rdečih celic v pulzah, ki se pojavijo, ko celice prehajajo skozi mikroskopske odprtine hemolitičnega analizatorja. Tako dobimo histogram, ki prikazuje, kako so rdeče krvne celice razporejene glede na skupno prostornino.

Kakšna je norma takšnega kazalca kot povprečna prostornina eritrocitov?

Povprečni volumen eritrocitov po ustaljenih standardih je od 80 do 100 femtolitrov. Če indikator ustreza določenim mejam, se eritrocit označuje kot normocit. Če je manj kot 80 femtolitrov, je eritrocit označen kot mikrocit, zgoraj - makrocikel. Upoštevati je treba, da se povprečna količina eritrocitov v posamezni osebi lahko razlikuje skozi vse življenje, vendar je norma omejena. Tako je pri novorojenčkih, ta številka se začne z 128 femtolitrov in potem zmanjša na 100. Že starosti otroka MCV je lahko okoli 77 fl, in pet let, ki je usklajena z normalno - 80 fl. V večini primerov je bila povprečna količina eritrocitov opredelili vrsto in stopnjo anemije študiral v povezavi z barvnim indeksom in MCH - indikator vsebnosti kvantitativne hemoglobina. To je precej specifičen izračun, zato ne gre za samostojno študijo laboratorijske oblike, bolje je, če te potrebne in pomembne informacije spadajo v roke strokovnjaka, to je zdravnika.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.