^

Zdravje

A
A
A

Presaditev tankega črevesa: postopek, napoved

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Presaditev tankega črevesa je indicirano pri bolnikih s sindromom malabsorpcijski povezano z črevesnih bolezni (gastroshize, Hirschsprung bolezni, avtoimunske enteritis) ali črevesne resekcijo (mezenteriapnaya tromboembolijo ali skupnim Crohnova bolezen), z visokim tveganjem za smrt (običajno zaradi prirojene enteropatije kot inklyuzionnaya bolezen) ali zapleti s skupno parenteralno prehrano (TPN) (jetrna insuficienca, ponavljajoče sepsa, skupno porušitev venskega odtoka). Kandidati za presaditev tudi bolnike z lokaliziranim invazivnih tumorjev, ki vodijo do obstrukcija abscesov, fistul, ishemije ali krvavitve (navadno zaradi desmoid tumorjev, povezanih z dedno polipoza).

Ob presaditvi trupel dajalca možganov omogočil in srčnih gradenj, izvedenih v povezavi z drugimi organi, saj se tanko črevo se lahko presadijo v izolaciji, skupaj z jeter ali želodca, jeter dvanajsternika in trebušne slinavke. Vloga živih darovalcev-sorodnikov alografta z majhnim črevesjem še ni definirana. V različnih zdravstvenih centrih se postopek transplantacije izvaja na različne načine; imunosupresivna terapija je prav tako določena drugačna, vendar običajno vključuje antilimfocitnih globulina sledi visokih odmerkih takrolimusa in mofetilmikofenolata kot vzdrževalno terapijo.

Endoskopija se izvaja tedensko, da zazna zavrnitev. Simptomi in objektivni znaki zavrnitve vključujejo drisko, zvišano telesno temperaturo in črevesje trebuha. Endoskopija razkriva eritem sluznice, edem, razjede, piling; spremembe so neenakomerne, jih je težko zaznati in jih je treba razlikovati od enterotitisa citomegalovirusov z odkrivanjem vključkov virusnih teles. Med biopsijo so v lamini proprii sluznice ugotovljene deformirane vile in vnetni infiltrati. Zdravljenje akutne zavrnitve sestoji iz uporabe velikih odmerkov glukokortikoidov, antitimocitnega globulina ali obojega.

Kirurški zapleti so poročali pri 50% bolnikov in so uhajanja na mestu anastomoze, po žolča in zožitve, jetrne arterije trombozo in razvoj limfnega ascites. Nehirurški zapleti vključujejo presaditveno ishemijo, presadek proti gostiteljski bolezni, ki jo povzroča presaditev limfnega tkiva, povezanega z enterično boleznijo.

Do tretjega leta več kot 50 % presaditev preživi pri presajanju ene tanke črevesne krvi in stopnja preživetja bolnikov je približno 65%. Pri presaditvi v kombinaciji z jetri je stopnja preživetja nižja, ker je postopek bolj travmatičen in ga izvajajo prejemniki s težjim začetnim stanjem.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Kaj je treba preveriti?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.