^

Zdravje

Prva nujna pomoč za laringospazem: algoritem delovanja

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 17.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Eden od pogojev za uspešno olajšanje laringoskopme je pravočasno in pravilno zagotovljeno predzdravniško oskrbo.

 • Prva stvar je pomiriti pacienta. Da bi to naredili, uporabite dražilno delovanje: navlažite obraz z vodo, ščepite kožo in potite na hrbet.
 • Zagotoviti je treba svež zrak. Če želite to narediti, odstranite stiskalna oblačila, odprite okno v sobi in žrtvi dajte malo vode.
 • Če želite ustaviti napad, lahko povzročite ponavljajoči refleks s pritiskom na koren jezika ali zadrževanjem diha za nekaj sekund.
 • Z spazem, ki traja dlje kot minuto, je prikazana notranja raztopina 0,5% raztopine kalijevega bromida.

Če zgornje metode niso bile učinkovite, se prične prilagajanje in asfiksija, nato se opravi intravacija s trahealno ali traheotomijo, da se zagotovi prehodnost dihalnih poti. Ta postopek lahko izvaja samo zdravnik. Če obstajajo znaki srčnega zastoja, se izvede oživljanje in posredna srčna masaža. Ko se laringospazem ustavi, pacient dobi kisikovo terapijo.

Nujna oskrba za laringoskopazem

Huda oblika krči grla s krči celotnega telesa in znaki asfiksije je pogoj, ki zahteva nujno pomoč, saj lahko njegovo napredovanje povzroči smrt.

Algoritem delovanja za laringoskopazem:

 • Zadevno osebo postavite na ravno površino, saj lahko zahteva oživljanje.
 • Da bi olajšali gibanje prsnega koša in pljuč, odstranite ali odstranite oblačila.
 • Zagotovite najtišjo situacijo in pretok svežega zraka, saj obstaja tveganje za stradanje kisika.
 • Telo in obraz namočite z vodo, pacientu dajte vatno vato z amoniakom ali pritiskajte na koren jezika. Takšna nadležna dejanja zaustavijo krče.
 • Ker je krce povezano s hipokalcemijo, se intravenski kalcijev glukonat daje v odmerku 5-10 ml 10% raztopine.
 • Za obnovitev dihanja dihalnih poti izvedite intubacijo ali traheotomijo.
 • V odsotnosti impulza in srčnega zastoja je prikazana indirektna masaža srčne mišice.

Po okrevanju sapnika pacient odpelje v bolnišnico v bolnišnico, da spremlja vitalne znake in nadaljnji pregled.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Torej, da odstranite laringospazem?

Zdravljenje krčev grge pri odraslih je težko, v nekaterih primerih pa tudi samostojno. Posebno pozornost med napadom je treba nameniti primarni nujni negi.

Za odstranitev laringospazma je treba bolniku zagotoviti dostop do svežega zraka in mirnega okolja. Panika in histerično stanje drugih povzroči poslabšanje dihalne odpovedi. Če je motnja blag, mora biti pacientu dovoljeno piti hladno vodo in navlažiti obraz z njim.

Poškodbe so dobro ustavljene s pomočjo stranskih dražljajev: ščurka na hrbtu, stiskanje kože, stiskanje koren jezika. Lahko uporabite amoniak alkohol ali intravensko / intramuskularno injiciranje antikonvulzij. Če zagotovo veste, da je napad povzročil alergen, so potrebni antihistaminiki in antialergijska zdravila.

Kako odstraniti laringospazem doma?

Prva stvar, če ima vaš ljubljeni laringospazem, je poklicati rešilca. Pred prihodom zdravnikov naj bi poskušali ublažiti stanje bolnika doma.

Žrtev je treba postaviti v vodoravno lego, odstraniti stiskalni prsni koš oblačil. Obraz navlažite s hladno vodo, dajte nekaj tekočine in zagotovite tok svežega zraka. Okolje mora biti mirno, tako da se bolnik sprošča čim bolj. Učinkovito bodo lahke gležnje na hrbtu, ščipanje območja grla, pritisk na koren jezika in druge draži.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.