Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Rentgen reber

Medicinski strokovnjak članka

Onkolog, radiolog
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 06.10.2021

Med številnimi diagnostičnimi študijami rentgenski pregled reber zaseda eno vodilnih mest po razširjenosti. Najpogosteje je postopek predpisan ob sumu na zlom rebra. Če se odkrije več travm, lahko zdravnik vztraja pri navadnem rentgenskem pregledu, ki je potreben za pridobitev objektivnejših in popolnejših informacij o poškodbi. Navadni rentgen prikazuje obstoječe poškodbe notranjih organov in celotnega prsnega koša.

Pri rentgenskih žarkih reber se prikaže stanje kostnega mehanizma in delno se vidi hrbtenica. Stopnja ionizirajočega sevanja se ne šteje za nevarno za zdravje ljudi, zato lahko rentgenske žarke obravnavamo kot dobro alternativo ultrazvoku,  [1] računalniški in magnetni resonanci. [2]

Indikacije za postopek

Skeletni okvir prsnega koša je zanesljiva zaščita za notranje organe. Rentgen reber je pravzaprav isti rentgen prsnega koša, med katerim lahko vidite ne le kostne strukture, ampak tudi srce, pljuča, dihalne poti in hrbtenico. Med pregledom lahko zdravnik opazi poškodbe ali kršitev oblike kosti ali razvoj katerega koli patološkega procesa.

Rentgenski pregled reber je potreben, če specialist sumi na prisotnost takšnih bolezni in stanj:

 • travmatične poškodbe prsnega koša;
 • kršitev celovitosti reber;
 • tumorski procesi v organih prsnega koša;
 • tujki v predelu prsnega koša;
 • pljučna patologija;
 • tuberkuloza kosti;
 • motena tvorba kosti, rahitis;
 • bolezni hrbtenice;
 • kila diafragme.

Rentgenski žarki reber so pogosto predpisani ne le kot del diagnoze bolezni, temveč tudi za preučevanje dinamike patologije in določitev taktike zdravljenja. [3]

Priprava

Predhodna priprava za pacienta praktično ni potrebna. Dan pred načrtovano študijo je priporočljivo izključiti živila, ki povzročajo povečano tvorbo plinov v črevesju (grah, zelje, gazirane pijače), saj bodo odvečni plini dvignili diafragmo in pritisnili na pljuča in rebra.

Neposredno pred rentgenskim slikanjem bolnika prosimo, da sleče vrhnja oblačila in se sleče do pasu. Če je na vratu ali prsnem košu kakšen nakit, ga je treba odstraniti. Če ima oseba dolge lase, jih je treba zbrati: ne smejo pasti v območje slike.

Pred začetkom študije mora bolnik radiologa obvestiti o utrpelih patologijah, kirurških posegih na prsih, o prisotnosti tujih predmetov, vsadkov na obravnavanem območju. Ženske morajo poročati o nosečnosti.

Priporočljivo je, da vzamete vse medicinske dokumente, ki jih bo zdravnik morda potreboval: rezultate prejšnjih pregledov, diagnoze, liste z predpisanim zdravljenjem itd. Vse to lahko pomaga specialistu, ki dekodira radiografijo, da poda bolj informativen zaključek. [4]

Koga se lahko obrnete?

Tehnika rentgensko slikanje reber

V večini primerov se rentgenski žarki reber izvajajo v čelni in stranski projekciji. Ta pristop vam omogoča, da ocenite splošno stanje dojk. Če očitno govorimo o katerem koli delu prsnega koša, se izvede ciljno rentgensko slikanje prizadetih reber.

Pacient se sleče do pasu, pritisne prsi ob zaslon in globoko vdihne (tako da se prsni koš razširi), zadrži dih. V času širjenja medrebrnih prostorov postajajo obalne obrise bolj izrazite: takrat specialist naredi sliko.

Položaj bolnika med rentgenskim slikanjem reber je lahko različen, odvisno od preučevalnega področja in narave patologije. Na primer, pri neposredni posteriorni sliki se spodnja rebra osebe postavijo vodoravno na hrbet. V tem primeru mora biti srednja klavikularna linija diagnosticirane strani vzdolž srednje vzdolžne črte kavča. Zgornji ud je iztegnjen vzdolž telesa, noge so upognjene v kolenih. Na čelni ravnini mora biti telo vzporedno z ravnino kavča. Ta položaj vam omogoča, da jasno vidite spodnja rebra, zlasti v ozadju intenzivnega zatemnitve jeter. [5]

Če je treba izvesti neposredno sprednjo sliko reber, potem bolnika položimo na trebuh, rahlo dvignimo pod glavo, njegov obraz pa obrnemo na stran, nasprotno od diagnoze. Roke naj bodo iztegnjene vzdolž telesa, podlaket in roke s hrbtnim delom telesa blizu mize.

Pri izvajanju stranske slike pacientovih reber jih namestijo na diagnosticirano stran, zgornje okončine pa dvignejo in ranijo za glavo. Čelna ravnina telesa je vzporedna, sagitalna ravnina pa pravokotna na ravnino kavča.

Za pridobitev sprednje poševne slike, ki je potrebna za preučevanje stanja anterolateralnih obalnih regij, se oseba postavi na trebuh. Diagnosticirana polovica dojke naj se tesno prilega površini kavča, nasprotna polovica pa rahlo dvignjena. Čelna ravnina telesa naj se seka z ravnino kavča pod kotom 40-45 stopinj. Zgornji ud s strani študije je razširjen vzdolž telesa, ki meji hrbtno površino na kavč. Druga roka je upognjena v komolcu, dlan počiva na mizi. Kriterij za ustrezno postavitev je pridobiti jasno podobo anterolateralnih delov reber. [6]

Za pridobitev zadnje poševne slike, potrebne za preučevanje stanja posterolateralnih delov reber, je bolnik položen vodoravno na hrbet, obrnjen vzdolž vzdolžne osi telesa v desno ali levo (odvisno od tega, katero stran je treba pregledati). ), dokler kot v območju presečišča čelne ravnine telesa in ravnine kavča ne doseže 40-45 stopinj. Dvig se lahko postavi pod hrbet, medenico, kolk in koleno. Zgornji ud z pregledane strani se razteza vzdolž telesa, drugi pa se umakne nazaj, s poudarkom na robu kavča. 

Poleg pregledne slike v različnih projekcijah je včasih potreben opazovalni rentgen. Če želite to narediti, poskušajo del rebra s sumom na patologijo pripeljati v osrednji položaj ali položaj, ki tvori rob.

Kontraindikacije za postopek

Ne smemo pozabiti, da obstajajo kontraindikacije za rentgensko slikanje reber:

 • prvo trimesečje nosečnosti (ali celotno obdobje nosečnosti, odvisno od situacije);
 • resno stanje pacienta, različna dekompenzirana stanja;
 • odprt pnevmotoraks, krvavitev;
 • duševne motnje, neustrezno vedenje;
 • včasih debelost pri bolniku.

Večina strokovnjakov opozarja, da načeloma ni absolutnih kontraindikacij za izvajanje rentgenskega slikanja reber, zato je treba pri takšnih kategorijah bolnikov, kot so nosečnice in otroci, študijo izvesti le, če obstajajo stroge indikacije in če nemogoče je uporabiti druge alternativne diagnostične metode. [7], [8]

Normalna učinkovitost

Strukturni elementi, ki omejujejo prsno votlino, so sestavljeni iz okostja prsnega koša, mehkega tkiva in diafragme. Meje prsne votline:

 • ventralna meja - sternalni segmenti;
 • hrbtna meja - telesa in rebra vretenc;
 • stranske meje - rebra, medrebrno mehko tkivo, podkožna struktura;
 • repna meja je diafragma.

Lobanjska torakalna regija je omejena z mehkim tkivom ventralne vratne regije in vhodom v prsno kletko.

Med diagnozo teh struktur in organov je pomembno jasno oceniti lokacijo patološkega procesa. Po potrebi je treba iz drugih zornih kotov narediti dodatne rentgenske žarke.

Rentgen zlomljenega rebra dokazuje prisotnost objektivnih znakov - zlasti linije zloma, ki je lažja od kosti na sliki. Možna je tudi sprememba kostne strukture, premik drobcev. Posredni simptom je lahko sprememba v sosednjih mehkih tkivih, kar je tudi dobro prikazano na sliki - to je zatemnitev na robu na rentgenskem posnetku, izginotje fizioloških razsvetljenj v sklepih, odebelitev in odebelitev sence mehkih tkiv, kar je posledica nastanka hematomov in edema. [9]

Rentgen zloma rebra ne kaže vedno posebnih znakov, zato mora zdravnik bolniku pogosto predpisati računalniško tomografijo.

S takšno kršitvijo, kot je Lyushkovo rebro, mislijo na nenormalen razvoj hrustanca reber, pri katerem je njihov sprednji del razcepljen. Kršitev je večinoma enostranska, vendar je ne moremo imenovati patologija, saj ni nič zapletena in nikakor ne vpliva na kakovost človeškega življenja. [10]

Luškovo rebro na rentgenskem posnetku je videti kot gosta tvorba, spredaj razcepljena, običajno lokalizirana v bližini prsnice. Napako najdemo zelo redko (približno 1% primerov).

Hondroma je benigni tumor, ki nastane na podlagi zrelega hrustančnega tkiva (predvsem hialinskega hrustanca). Novotvorba raste in se razvija počasi in je dolgo asimptomatska. Prvi znaki začnejo motiti, ko se stisnejo okoliška tkiva, ko se razširijo na pleuro in poškodujejo živčna vlakna. V takih situacijah pride do deformacije prsnega koša, pojava bolečine v rebrih. Hondrom, ki se nahaja na skeletnih kosteh, lahko prepoznamo s konvencionalnim rentgenskim slikanjem. Na primer, če je tak tumor lokaliziran na obalnem loku, je v rentgenskem procesu mogoče upoštevati žarišče displazije in same cistične neoplazme. Hondroma reber na rentgenskem slikanju na ozadju mehkih tkiv je nevidna, saj ni rentgenska. Zato se za druge lokalizacije tumorja uporabljajo diagnostične metode, kot so računalniška tomografija, slikanje z magnetno resonanco, pa tudi biopsija in pregled pod mikroskopom. [11]

Za drugo prirojeno patologijo - vratna rebra - je značilna prisotnost dodatnih reber v vratnem segmentu hrbtenice. Rentgenska slika materničnega vratu ima obliko kostnih plošč, simetrično nameščenih na straneh hrbtenice. Običajno jih ni, njihovo odkrivanje pa nam omogoča, da govorimo o razvojni anomaliji. Manj pogosto se takšni vratni elementi nahajajo le na eni strani.

Rentgensko oštevilčenje reber

Rebra so oštevilčena od zgoraj navzdol: ko se približajo medeničnemu predelu, te kosti postanejo mehkejše in tanjše.

Prvo rebro se nahaja v bližini klavikule, deseto pa nekoliko pod ksifoidnim procesom. Telo prvih sedmih obalnih parov ima postopen prehod v hrustančno tkivo, nato so povezani s prsnim košem.

Prvi in najmočnejši sedem parov reber se imenujejo resnična, osmi, deveti in deseti par pa lažna rebra, saj imajo med seboj hrustančno povezavo. Enajsti in dvanajsti par sta mobilna, prosta in sta pritrjena samo na eni strani - na hrbtenico.

Okostje odrasle osebe običajno vključuje dvanajst obalnih parov. Dogaja se, da se med razvojem pri otroku oblikuje trinajsti par z lokalizacijo na ravni sedmega ali osmega vratnega vretenca. Druga redka anomalija je nastanek enega samega osnovnega rebra v predelu materničnega vratu.

Zapleti po postopku

Določena nevarnost je rentgenski pregled reber med nosečnostjo. Največja verjetnost razvoja zapletov se pojavi v prvem trimesečju - to je prvih 12 tednih nosečnosti. V tem obdobju se oblikujejo prihodnji vitalni sistemi bodočega otroka. [12] Zato ima lahko učinek velikega števila rentgenskih žarkov na materino telo različne škodljive posledice, odvisno od obdobja, v katerem se izvaja študija:

 • prva 2 tedna gestacije: embrionalna smrt, spontani splav, zunajmaternična implantacija;
 • 3-4 tedne: kršitve zgodnje faze razvoja ploda, spontana prekinitev;
 • 5-6 tednov: nepravilni razvoj otrokovega žleznega sistema, motnje pri oblikovanju imunskega, živčnega, hematopoetskega sistema;
 • 7. Teden: razvoj motenj iz prebavnega sistema in presnovnih procesov;
 • 8. Teden: patologija osteoartikularnega aparata, nastanek ustne votline;
 • 9. Teden: nastanek motenj dihal in reproduktivnega sistema;
 • 10-11 tednov: srčne napake, zobne motnje;
 • 12. Teden: težave pri oblikovanju imunosti, pri delu ščitnice pri dojenčku.

Po 12 tednih se negativni učinek sevanja na plod zmanjša. Vendar pa zdravniki močno odvračajo ženske od rentgenskih žarkov brez veljavne indikacije. Če je mogoče, je bolje počakati do konca obdobja nosečnosti in šele nato opraviti diagnozo. [13]

Če obstaja poškodba rebra ali druga težava, pri kateri ni mogoče uporabiti drugih diagnostičnih metod in ne morete storiti brez rentgenskega slikanja, se izvede študija ob upoštevanju naslednjih priporočil:

 • ženske pokrivajo medenico in trebuh z zaščitnimi predpasniki in blazinicami;
 • obvestite bodočo mamo o možnih posledicah in zapletih.

Posledice po posegu

Pojav negativnih posledic ali zapletov po rentgenskem slikanju rebra je izredno redek. Če bolnik nima kontraindikacij za študijo in je sam rentgen pravilno izveden z uporabo posebne zaščitne opreme, se lahko z zelo majhno verjetnostjo pojavijo škodljive posledice.

Na splošno je verjetnost neželenih učinkov odvisna od pacientove posamezne radioobčutljivosti, od količine in trajanja prejetega sevanja. Teoretično so možne reakcije:

 • iz živčnega sistema (povečana razdražljivost, glavobol, omotica, motnje spanja);
 • iz prebavnega trakta (slabost, bruhanje, driska, spremembe apetita, suha usta, pojav neprijetnega okusa v ustih);
 • iz hematopoetskega sistema (zmanjšanje ravni nevtrofilcev in limfocitov, monocitov, redko - rahla eozinofilija, trombocitopenija).

Ženske so med nosečnostjo bolj ogrožene zaradi zapletov.

Skrbi po postopku

Strogih omejitev in posebnih priporočil glede nege in režima po rentgenskem pregledu reber ni. Nekatere omejitve so lahko neposredno povezane s travmo ali patologijo, v zvezi s katero je bila naročena radiografija.

Nekateri bolniki so zaskrbljeni zaradi izpostavljenosti sevanju, ki ga pacientovo telo prejme med diagnostičnim postopkom. Najpomembnejša stvar za pospešitev izločanja radioaktivnih snovi iz telesa je spoštovanje režima pitja z uporabo najmanj 2 litrov vode na dan. Poleg vode je dovoljeno piti sveže stisnjene sokove, sadne pijače, zeleni čaj. Dovoljeno je piti malo rdečega suhega vina. Grozdje, granatna jabolka, oreški in mlečni izdelki imajo tudi lastnosti proti sevanju. Koristne so slive, laneno seme, listi koprive. V prehrano je priporočljivo vključiti kislo smetano, skuto, korenje, peso, ajdo, morske sadeže. Izogibati pa se morate izdelkom s konzervansi, barvili, aromami in aromami, pa tudi prekajenim mesom in polizdelki.

Rentgenski žarki reber so varni, čeprav se izvajajo le, če je indicirano, ker so povezani z določeno količino izpostavljenosti sevanju. Študija je predpisana le, če druge diagnostične metode ne morejo zagotoviti dovolj informacij o bolnikovem stanju. Ne bojte se rentgenskih žarkov: če upoštevate vsa zdravniška priporočila, potem diagnoza ne bo povzročila razvoja negativnih manifestacij in posledic v telesu.


Portal iLive ne nudi medicinskih nasvetov, diagnosticiranja ali zdravljenja.
Informacije, objavljene na portalu, so samo za referenco in se ne smejo uporabljati brez posvetovanja s strokovnjakom.
Pozorno preberite pravila in pravilnike spletnega mesta. Prav tako lahko nas kontaktirate!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Vse pravice pridržane.