^

Zdravje

Spermska analiza

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Spermogram je analiza sperme, zaradi katere se ugotovi, ali ima moški težave pri spočetju otroka. Ta pojav se pojavi v skoraj vsaki tretjini parov, ki ne morejo začeti dojenčka. Za to se izvajajo posebni testi.

Kaj vključujejo? Torej, bodite pozorni na količino "surovin". To bi moralo biti dovolj za zasnovo. Čas utekočinjenja igra veliko vlogo. Sperm je gosta gela podobna snov, ki postane tekoča po 20 minutah po ejakulaciji. Čas utekočinjanja je obdobje od samega ejakulacije in do preoblikovanja sperme v tekoče "surovine". Količina "materiala" kaže, koliko spermijev je prisotnih v eni mililiter sperme iz ene ejakulacije. Struktura sperme kaže, kateri odstotek sperme ima normalno obliko. Mobilnost določa tudi odstotek, toda normalno gibljivost sperme. Dejstvo je, da so mobilni spermatozo lahko majhni. Določena je tudi stopnja kislosti, levkocitov in fruktoze. Ti indikatorji kažejo, ali so normalne sperme ali ne.

Ti testi se izvajajo, če ima moški reproduktivne težave, ki so privedle do neplodnosti. Prišlo je do uspešne vazektomije ali reverzibilne vazektomije.

Preden se lotite testa, se morate pripraviti. Priporočljivo je, da se izognete kakršni koli spolni dejavnosti 2-5 dni pred postopkom. To bo pomagalo zagotoviti, da je pridobljena sperma največja. Redke spolne aktivnosti lahko vodijo do dejstva, da bo spermija postala manj aktivna.

Analiza sperme (semenske tekočine) je potrebna za reševanje vprašanja zmožnosti osebe, da proizvaja potomce. Vzrok za neplodnost pri moških so lahko motnje preskušancev, prostate, motnje prevodnosti vas deferensov, bolezni in malformacije sečnice.

Analiza ejakulata (sperma) je ena od metod za diagnosticiranje hormonskih motenj pri uravnavanju reproduktivnega sistema. Normalni rezultati preučevanja ejakulata v večini primerov omogočajo izključitev hormonskih motenj kot vzrok za neplodnost.

Analiza sperme je možnost, ki je bolj običajna za sluh, raziskava kakovosti moškega ejakulata, ki se imenuje spermogram. Sperm raziskave potekajo za določanje fizičnih lastnosti in parametrov ter za oceno obsega. Tudi analiza sperme vključuje oceno njegove viskoznosti, barve. Najpomembnejši parameter pri preučevanju ejakulata je določitev aktivnosti in števila glavnih udeležencev gnojenja spermatozoida. Analiza sperme lahko kaže na prisotnost tujih celic, na podlagi svojih rezultatov pa zdravnik načrtuje nadaljnje diagnostične in terapevtske ukrepe. Z eno besedo informacije o moških spolnih celicah, celičnih lastnostih, parametrih in dejavnosti, kemični in kvalitativni sestavi - vse to se upošteva v spermogramu.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Zakaj vzamejo analizo semena?

Prvič, takšna študija je zelo pomembna za tiste, ki se poskušajo zamolčati, da družino izpolnijo z otrokom. Praviloma celovit pregled opravlja ženska, vendar diagnostične metode pri proučevanju stanja človekovega zdravja niso nič manj pomembne. Lastnosti in hitrost gibanja najbolj aktivnih udeležencev gnojenja - spermatozoita se določijo v spermogramu.

Prav tako je analiza sperme pomembna za diagnosticiranje različnih vrst uroloških problemov, tako kroničnih kot akutnih. Treba je upoštevati, da analiza sperme včasih ni edini raziskovalni postopek, ki je potreben za ugotovitev vzrokov bolezni. To je le del diagnostičnih dejavnosti.

Kako vzeti spermo?

Preden greste, da opravite test, morate razmisliti, kako vzeti spermo in koliko načinov te izpostavljenosti obstajajo. Praviloma morate za to narediti čisto steklo. Običajno pride do izbruha v njem, lahko to storite tako v kliniki kot doma, če je zdravstvena ustanova v bližini.

Najpogostejši način je masturbacija z ejakulacijo v kozarcu. Spermo lahko zbirate tudi v procesu spolnega odnosa. V tem primeru je potrebno penis pred partnerjem pred ejakulacijo. Ejakulacijo je treba izvesti v čistem steklu. Ta metoda se pogosto uporablja po vazektomiji za preverjanje prisotnosti sperme.

Za zbiranje "surovin" je možno in z uporabo kondoma. Če moški raje običajno sredstvo za zaščito, ga je treba temeljito očistiti iz maziva. Ta snov ubija spermatozoite. Obstajajo posebni kondomi, ki ne vsebujejo snovi, ki ubijajo spermo. Po zelo ejakulaciji morate skrbno odstraniti kondom, ga povezati z vozlovkom in ga vstaviti v posodo.

Če človek hrani semensko tekočino doma, ga je treba dostaviti v kliniko v eni uri. Priporočljivo je, da vzorec ostane stran od hladne, toplotne in sončne svetlobe. Ne zamrzujte sperme. Treba je opozoriti, da se spermija spreminja skoraj vsak dan. Zato ga je treba vzeti za analizo 2-3 krat v treh mesecih.

Kako je analiza semena?

Po vsem svetu, vse prizna zdravstvena organizacija priporoča darovati analizo semena, tj analiza sperme po izključitvi spolne odnose vsaj tri dni, s pomočjo samo-stimulacijo in vzburjenja, torej samozadovoljevanje. Če so bili spolni stiki na predvečer spermograma, potem lahko pride do pomanjkanja sperme po količini za kvalitativne raziskave. Če je abstinenca pred analizo predolga, se bo aktivnost moških spolnih celic zmanjšala.

Gradivo za študijo je potrebno sveže, zato se analiza sperme izvaja v bolnišničnem ali izvenbolnišničnem okolju. Ejakulat mora biti v razredčenem stanju, v celoti, doma, zbiranje je možno samo, če je hitro, v uro po dobavi v laboratorij. Če človek na svojem ozemlju predloži analizo sperme, to je doma, ga je najprej treba sterilizirati in po tem takoj dostaviti vsebino posode v kliniko.

Zahteve za zbiranje spermijev vključujejo zbiranje materiala brez uporabe konzervansov - kondomov, ker lahko kontakt z moškimi gamami z lateksom izkrivlja sliko laboratorijskih testov.

Bakterijska semena semen

Ena od diagnostičnih metod, ki se pogosto uporablja za razjasnitev vzrokov za neplodnost pri moških, je posekanje bakterijskega semena. Ta postopek je namenjen moškim v prisotnosti vnetnih patologij genitourinarnega sistema. Pogosto vzporedno s tem postopkom zdravnik priporoča prehitevanje skrivnosti prostate.

Ta študija je precej preprosta. Treba je postaviti spermo v hranilni medij, ki bo najbolj ugoden za "rast" mikroorganizmov. Nekaj dni je potrebno vzdrževati določeno temperaturo. Ko se mikroorganizmi začnejo razmnoževati, jih lahko pregledamo pod mikroskopom. Njihovo število, hitrost rasti in občutljivost na antibiotike je lahko enostavno. Tako bo mogoče izbrati optimalno zdravljenje.

Pred analizo se bo potrebno pripraviti. Ejakulat za bakterijsko inokulacijo se zbere izključno zjutraj v sterilni posodi. Prvič, človek bo moral urinirati, nato pa umiti roke z milom in opraviti higienični postopek s spolnimi organi. Po tem se glinični penis in kožica kože posuši s sterilno obrišite. Zbiranje ejakulata se zbira le z masturbacijo. Treba je opozoriti, da se stene posode ne morejo dotikati penisa ali rok.

Pred prehodom sperme v bakterijsko kulturo mora človek upoštevati določena pravila. Torej se vzdržati spolnega odnosa 5-7 dni pred dnevom analize. Odpadajte alkohol za 3-4 dni. Če moški vzame antibiotike, se spermi ne dajejo prej kot dva tedna po odvzemu zdravil.

Sperma analiza je učinkovita študija, ki pomaga pravočasno odkriti vzrok neplodnosti in izvajati terapevtske ukrepe. Tudi analiza sperme pomaga diagnosticirati številne bolezni moškega spola, kot so prostatitis, okužbe, različne motnje hormonskega sistema, varicocele.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Seme pod mikroskopom

Kako spermo poglej pod mikroskopom in kaj lahko vidite s to študijo? Za preučitev vsega, kar se dogaja, se bo treba približno 400-krat povečati. Na steklo se doda kapljica razredčenega semena 30 minut po ejakulaciji.

Treba je opozoriti, da se spermatozo lahko razlikuje med seboj. Vsak od njih izvaja določeno funkcijo. Tako gnojijo spermatozo, vsebujejo le en odstotek ejakulata. So mladi, energični in "atletski" spermatozoidi.

Obstajajo spermatozoidi - morilci. Njihovo število presega 85%. Na poti do jajca poskušajo priti pred konkurenco. Poleg tega lahko uničijo spermo drugega človeka, če sploh obstaja. Imajo glavo veliko več kot drugi. Vsebuje strupene snovi. Če opazujete ta proces z mikroskopom, boste videli, kako se "morilci" približajo drugim semenčicam. Med tem stikom sproščajo strupene snovi in tako ubijejo svojega tekmeca. Ena taka spermija lahko ubije do 10 drugih.

Obstaja spermatozo "ovna". Zahvaljujoč njihovim napadom znatno zmanjšajo stene jajc in pomagajo drugim, da prodrejo v lupino in končno gnojijo jajce.

Spermatozo so "zaviralci". Ne prodrejo v votlino in v jajcevodne cevi. Ti spermatozoidi ostanejo v materničnem vratu in s tem preprečujejo drugim, da prodrejo v notranjost. Družinski spermatozo lahko proizvajajo v najbolj neugodnih trenutkih človekovega življenja, predvsem med stresom. To preprečuje zasnovo. To je tako raznolika, lahko spermo močnejšega spola.

Krv v spermi

Hematospermija je ena od bolezni, zaradi katere se kri pojavi v semenu. Pogosto ta simptom ni pomemben. Seveda v mnogih primerih kri v semenu povzroči resen vtis in je zaskrbljujoča.

Včasih videz krvi v spermi ostaja neznan in ta simptom se pojavi brez kliničnega pomena. Toda v mnogih primerih kri v semenu kaže prisotnost resne bolezni.

Na splošno se hematospermija pojavi pri moških, mlajših od 40 let. Krv v semenu lahko nastane enkrat in se ponovi periodično. Včasih se to zgodi po spolnem odnosu. Ampak najverjetneje razlog je v ženskem genitalnem traktu. Zato nekateri moški uporabljajo ta pojav za hematospermijo.

Prisotnost krvi v semenu je lahko povezana s težavami urinarnega trakta. Zato je za ugotavljanje vzroka krvavitve potrebno opraviti pregled ledvic, mehurja in urejevalca. V vsakem primeru je potrebno posvetovanje z zdravnikom. Sperma mora biti normalne barve.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Kepe v spermi

Kaj lahko strdki rečejo o semenu? Komolci v ejakulatu v obliki riža ali žele podobnih grudic sploh ne govorijo o težavah. Ampak, če spremenijo barvo, obliko in celo vonj, potem je najverjetneje to vprašanje neke vrste bolezni.

Med prostatitisom, uretritisom in kamni v prostati so strdki lahko rdečkaste ali rjavkaste barve. Z nekaterimi boleznimi lahko spremenijo vonj in barvo. Če se te lastnosti znatno razlikujejo od norme, potem najverjetneje govorimo o hudih boleznih.

Rumeni strdki so predikat vezikularnega prostatitisa. Treba je razumeti, da pogostost spolnih del vpliva na gostoto semena. Pogosteje se pojavijo, bolj tekoča sperma. Z redkimi spolnimi dejanji stagnira in zgostiti. Strm sperma je lahko visoka vročina.

Z rednim spolnim življenjem trpljenja sploh niso normalna. Pojasnite vse, ali bo pripomoglo k bakposev skrivni prostati, spermogramu in analizi urina. Če med spolnim odnosom pride do bolečine in po njej, boste morali storiti ultrazvok. V tem primeru lahko ugotovite, kaj je problem in zakaj je sperma postala debela.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Leukociti v spermi

V semenu obstajajo levkociti zaradi dobrega razloga. Najbolj verjetno je, da ta proces vpliva na vnetni proces v testu ali njegovih dodatkih. Pojavijo se lahko tudi v prostati in uretri.

Če primerjate število levkocitov v semenu, raztrganje iz sečnice in izločanje prostate, bo lažje določiti lokalizacijo vnetnega procesa. Zdravljenje prostatitisa je treba izbrati pravilno. Seveda je predpisana le na podlagi levkocitov. Toda obstajajo drugi parametri, na katere bi morali biti pozorni. Ta količina lecitinskih zrn, amiloidnih teles, prisotnost mikroflore in širjenje semenskih veziklov. Poznavanje takšnih parametrov lahko izberete dobro zdravljenje.

Vedno je potrebno spremljati število levkocitov. Zato je treba opraviti teste in pregledati zdravnike ves čas. Nemogoče je videti prisotnost levkocitov v semenu. To kaže, da mora sperma stalno raziskovati.

Beljakovine v semenu

Kaj vpliva na beljakovine v spermi in od kod prihaja? V svoji sestavi so prostate in semenski vezikuli beljakovinske spojine. Med ejakulacijo v aminokislinah takoj uničijo delovanje encimov.

Med osnovnimi aminokislinami, ki jih izločajo proteini, serin, levcin, glicin, tirozin, glutaminska kislina in histidin so prisotni v semenski plazmi. Povprečna vsebnost aminokislin je približno 0,0125 g / ml.

Poleg aminokislin in beljakovin, sejna plazma vsebuje veliko število prostih aminov. Ta spermidin, holin, spermin in kreatin. Slednja komponenta je znana kot rast kreatina, kar izboljša aktivnost možganov. Kreatin v pomembni koncentraciji je v semenski tekočini. On je v popolni vzajemnosti kreatin-fosfokinaze. To je specifičen encim, ki lahko dolgo časa ohranja svojo aktivnost na mestih semenske plazme. Zato je spermo vir številnih uporabnih komponent.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.