^

Zdravje

Trajanje krvavitve (glede na vojvodo)

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Trajanje krvavitve (po vojvodi) je posebna tehnika za oceno stanja cirkulacijskega sistema, natančneje - plovil. Običajno po tej metodi obdobje od začetka do zaustavitve krvi ne sme biti večje od treh minut.

Hemostaza je zelo pomembna funkcija, celoten biološki kompleks, katerega namen je pravočasno ustavljanje krvi, tako da telo ne izgubi nad fiziološko normo. Z mehanizmi regulacije krvavitve se hemostaza deli na vaskularno-trombocitne ali primarne in sekundarne, pravilne koagulacije krvnega pretoka.

Trajanje krvavitve (glede na Duke) je ocena stanja trombocitov. Če so žilne stene poškodovane, je treba takoj vključiti trombocite za sodelovanje pri strjevanju - hemokagulaciji. Plovila z normalno elastičnostjo spasmodiruyutsya in zamašene agregirane trombocite (agregacija - lepljenje, strjevanje celic). Tako je plovilo zaprto s primarno, zelo pomembno zgradbo, imenovano "bel trombus".

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Kako se vzorec izvaja?

Pogosto trajanje krvavitve (glede na vojvodo) opravlja posebna igla, se imenuje tudi igla Franka. Sestavljen je iz votlega telesa s sprožilcem. Na eni strani ima igla sklopko za vzmet, po drugi strani pa majhno konico. Igla te zasnove je zelo priročna, saj laboratorijski tehnik lahko uravnava natančno globino prebijanja. S pomočjo vlečenja sprožilca, ko je vzmet izravnana, se naredi zelo majhna punkcija. Preskus Duque zagotavlja ograjo največ 1 ml materiala, to je krvi. Punčka se opravi v prstu, najpogosteje v brezimu ali v ušesu.

Ali obstajajo alternativni načini za določanje trajanja krvavitve?

Trajanje krvavitve (po Dukeu) ni edina metoda v modernem diagnostičnem kompleksu. Pogosto namesto robov človeškega ušesa laboratorijski tehniki uporabljajo bolj izpopolnjene in občutljive metode. Umetno povzročene težave v venskem odteku - stazu (pogosto s pomočjo pripomočka za spremljanje krvnega tlaka), nato pa se v zgornjem delu podlaket izvede prebadaj. Posebne kapljice krvi se kapljajo vsakih 20-30 sekund s posebnimi sterilnimi robčki. Po treh minutah na zadnjem prtičku običajno nastanejo majhne točke in po dveh minutah se krvavitev ustavi.

Kljub temu pa ima trajanje krvavitve (po vojvodi) kot metodo, ki jo je preizkusilo stoletje, pravico do obstoja. Poleg tega na stotine laboratorijev še vedno uporabljajo ta test, zdravniki pa se uporabljajo za zaupanje v to tehniko, z uporabo izračunov za pojasnitev diagnoze in prilagajanje terapevtskih ukrepov.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

S pomočjo katerih kazalcev je bila ocenjena primarna hemostaza?

Poleg tega, glede na trajanje krvavitve (glede na vojvodo), se aktivnost trombocitov oceni tudi z uporabo:

  • Izračun števila trombocitov;
  • Izračun specifične trombocitne formule;
  • Ocene agregacije adenozin difosfata (ADP) in trombocitov;
  • Ocena sposobnosti trombocitov za združevanje s kolagenom;
  • Določitev možnosti, da se trombociti združijo z adrenalinom;
  • Ocene koagulacije so aktivnost von Willebrandovega faktorja.

Ameriški znanstvenik, patolog William William Duke v začetku 20. Stoletja je razvil metodo določanja časa, v katerem je nastala blokada poškodovanih posod. Pred tem je vzorec vzel krempljevalnik ali tanko iglo iz ušesa, pozneje - s prsta.

Kako je ocenjeno trajanje krvavitev (po Dukeu)?

Normalna hemostaza se lahko spopade z izgubo krvi, bolj je mikroskopska v dveh ali treh minutah. Če se strjevanje zavleče, in trajanje krvavitve (glede na Duke) bo večje. To lahko kaže na ozadje drugih kazalnikov, ki odstopajo od norme, o jetrnih patologijah, hemofiliji in drugih boleznih. Opozoriti je treba, da je lahko merjeno obdobje odvisno od mesta vzorčenja krvi - konice prsta ali ušesa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.