^

Zdravje

A
A
A

Vzroki za znižanje natrija v krvi (hiponatremija)

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Hiponatremija - zmanjšanje koncentracije natrija v krvni plazmi manj kot 135 mmol / l. Obstajajo štiri vrste hiponatremije.

 • Euvolemična hiponatremija (volumen cirkulacijske krvi in plazme v normalnih mejah, prostornina zunajcelične tekočine in celotna vsebnost natrija v normi).
 • Hipovolemična hiponatremija (pomanjkanje volumna krvi v obtoku, zmanjšanje natrija in zunajcelične tekočine ter pomanjkanje natrija presegajo pomanjkanje vode).
 • Hipervolemična hiponatremija (povečanje volumna krožeče krvi, celotna vsebnost natrija in prostornina zunajcelične tekočine se povečata, vendar je voda več kot natrij).
 • Lažna (izoosmolarna hiponatremija) ali psevdofonatremija (napačni rezultati laboratorijskih preiskav).

Ko je euvolemicheskoy hiponatriemija pri bolnikih, ki nimajo tako pomankljivosti simptome volumna zunajcelične tekočine in krožeče krvi in perifernih edemov, to znaki zadrževanja vode v vmesni prostor, vendar je skupna količina vode v telesu običajno poveča na 3-5 litrov. To je najpogostejša oblika driska v bolnišnicah.

Glavni razlog euvolemicheskoy hiponatriemija - sindrom neustreznega izločanja antidiuretičnega hormona (ADH), to stanje je značilna stalnim lastnim sproščanja antidiuretičnega hormona ali izboljšane ledvic odgovor na antidiuretskega hormona v krvi. Presežna voda v telesu se nikoli ne pojavi zaradi prekomerne uporabe, dokler se ne uravnava regulacija vodnega ravnovesja. Antidiuretični hormon spada v vodilno vlogo pri uravnavanju presnova natrija. Običajno se antidiuretični hormon izloča z visoko osmolalnostjo v plazmi. Njegovo izločanje vodi v povečanje tubularne reabsorpcije vode, ki izhaja v plazmi osmolarnosti in zmanjšuje izločanje antidiuretskega hormona je inhibirana. Izločanje antidiuretskega hormona neprimeren, če se ne ustavi kljub nizki plazmi osmolarnosti (280 mOsm / l).

Ko euvolemicheskoy hiponatriemija z delovanjem na antidiuretičnega hormona o celici zbirni vod povečuje osmolarnost urina in končno koncentracijo natrijevega je večja od 20 mmol / l.

Hipotiroidizmu lahko spremlja hiponatriemija. Zaradi pomanjkanja ščitničnih hormonov (T 4, T 3 ) se srčni utrip in glomerularna filtracija zmanjšata. Zmanjšanje srčnega utripa vodi do nekosmosne stimulacije izločanja antidiuretičnega hormona in slabitve glomerularne filtracije. Posledica tega je, da izlocanje brez vode pade in razvije hiponatremijo. Dajanje zdravil T 4 vodi v odpravo hiponatremije.

Podobni mehanizmi so vključeni v primarno ali sekundarno glukokortikoidno insuficienco nadledvičnih žlez.

Uporaba antidiuretskih analogov hormonov ali zdravil, ki stimulirajo izločanje ali potencijo delovanja vazopresina v terapevtske namene, lahko povzroči tudi nastanek hiponatremije.

Hipovolemična hiponatremija je možna pri bolnikih z veliko izgubo vode in elektrolitov ali z infundiranjem hipotoničnih raztopin. Patogenetski mehanizmi hipovolemične hiponatremije so povezani z ne-kozmetično stimulacijo izločanja antidiuretičnega hormona. Zmanjšanje krožečega volumna krvi zaradi izgube vode zaznava baroreceptor mi aortne lok in karotidno sinus opore leve atrij in antidiuretskega hormona na visokem nivoju kljub gipoosmolyarnoe krvne plazme stanju.

Hipovolemična hiponatremija lahko razdelimo na dve vrsti: s prekomerno izgubo natrija v urinu in ekstraparno izgubo natrija. Med glavnimi vzroki za hiponatremijo izpadanja, povezano z izgubo skozi ledvice, se razlikujejo.

 • Prisilna diureza:
  • sprejem diuretikov;
  • osmotska diureza;
  • diabetes mellitus z glukozurijo;
  • hiperkalciurija;
  • uvajanje kontrastnih sredstev v rentgenske študije.
 • Bolezni ledvic:
  • kronična ledvična odpoved;
  • akutni in kronični pielonefritis;
  • Obturznost sečil;
  • policistične bolezni ledvic;
  • tubularna acidoza;
  • uporaba antibiotikov aminoglikozidne skupine (gentamicin).
 • Nezadostnost nadledvične skorje (Addisonova bolezen).

Ekstraparna izguba natrija je povezana z gastrointestinalnimi boleznimi (bruhanje, fistula tankega črevesja, ileostom, žolčeva fistula, kronična driska itd.). Presežne izgube natrija skozi kožo so lahko obilno znojenje, na primer pri delu v vročih prostorih, v vročih podnebjih, z zakasnjenim ozdravljenjem opeklin. V takšnih pogojih je koncentracija natrija v urinu manjša od 20 mmol / l.

Z nizko sekrecijo aldosterona in mineralokortikoidnimi lastnostmi kortizola zaradi zmanjšane reabsorpcije natrija v nefronih se osmotski očistek poveča in zmanjša vodna diureza. To vodi v zmanjšanje koncentracije natrija v telesu, s čimer povzroča pomanjkanje volumna vmesne tekočine in krožeče krvi. Hkraten padec vodne diureze povzroča hiponatriemijo. Hipovolemija in padec minutnega volumna krvnega obtoka zmanjšata GFR, kar vodi tudi do hiponatremije zaradi stimulacije izločanja antidiuretičnega hormona.

Nekontroliran diabetes povečuje osmolarnost krvne plazme (kot posledica povečanja koncentracije glukoze), ki vodi prehod tekoče vode iz celice v ekstracelularni tekočini (krvi), v tem zaporedju, za hiponatriemijo. Vsebnost natrija v krvi se zmanjša za 1,6 mmol / l s povečanjem koncentracije glukoze za 5,6 mmol / l (za 2 mmol / l pri bolnikih s hipovolemijo).

Hypervolemic hiponatriemija nastane kot posledica patološkega "poplave" v vmesni prostor, ki povzročajo kongestivnega srčnega popuščanja, nefrotski sindrom, ciroza, in druge pogoje. Celotna vsebnost vode v telesu se povečuje v večji meri kot vsebnost natrija v njej. Posledično se razvije hipervolemična hiponatremija.

Lažna ali pseudohiponatremija je možna v primeru, če koncentracija natrija v plazmi ni zmanjšana, vendar je bila študija napaka. To se lahko zgodi pri visoki hiperlipidemiji, hiperproteinemiji (skupni beljakovini nad 100 g / l) in hiperglikemiji. V takih primerih se poveča nevodna plazemska frakcija brez natrija (običajno 5-7% njegove prostornine). Zato je za pravilno določitev koncentracije natrija v plazmi bolje uporabiti ionsko selektivne analizatorje, ki natančneje odražajo dejansko koncentracijo natrija. Osmolarnost plazme s psevdohiponatremijo v normalnih vrednostih. Takšna hiponatremija ne zahteva popravka.

Zmanjšanje vsebnosti natrija v krvni plazmi zaradi hiperlipidemije in hiperproteinemije se lahko izračuna na naslednji način: zmanjšanje koncentracije T (mmol / l) v plazmi TG (g / l) × 0,002; zmanjšanje Na (mmol / l) = količina celotnih beljakovin v serumu nad 80 g / l × 0,025.

Večina bolnikov z vsebnostjo natrija v serumu nad 135 mmol / l nima kliničnih simptomov. Ko je koncentracija natrija v razponu od 125-130 mmol / l, prevladujoči simptomi vključujejo apatijo, izgubo apetita, slabost, bruhanje. Simptomi živčnega sistema prevladujejo, ko vsebnost natrija pade pod 125 mmol / l, predvsem zaradi možganskega edema. Vključujejo glavobol, zaspanost, reverzibilno ataksijo, psihoze, konvulzije, refleksne reflekse, kome. Že pri teh bolnikih praviloma ni opaziti. Ko koncentracija natrija v krvnem serumu znaša 115 mmol / l in nižja, pacient kaže znake zmede, se pritožuje nad utrujenostjo, glavobolom, slabostjo, bruhanjem, anoreksijo. Pri koncentraciji 110 mmol / l se motnje v zavesti povečajo in bolnik pade v komo. Če se ta pogoj ne ustavi pravočasno, se pojavi hipovolemični šok in pojavi se smrt.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.