^
A
A
A

Ali so pripomočki za fitnes uporabni?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

23 September 2021, 09:00

Danes znani in priljubljeni pripomočki za fitnes, kot so merilniki pospeška, pedometri, sledilci telesne pripravljenosti, so namenjeni izboljšanju telesne dejavnosti uporabnika in spodbujanju zdravega načina življenja. Ali dejansko izboljšajo telesno intenzivnost pri ljudeh s kardiometabolnimi težavami? Znanstveniki pod vodstvom dr. Hodkinsona z Nacionalnega inštituta za medicinske raziskave pri Akademskem zdravstvenem znanstvenem centru v Manchesteru so za odgovor na to vprašanje uporabili meta-analitično prakso.

Sistematična študija z uporabo metaanalize je bila uporabljena v zvezi s skoraj štirimi ducatimi randomiziranimi kliničnimi preskušanji, ki so vključevali več kot štiri tisoč ljudi, ki redno uporabljajo sledilce telesne pripravljenosti. Na začetku uporabe takšnih pripomočkov se je stopnja telesne aktivnosti znatno povečala, kar je trajalo približno 3-4 mesece spremljanja. Posebno povečanje aktivnosti so opazili pri uporabi pedometrov in naprav, katerih delovanje temelji na dajanju osebnih nasvetov.

Raziskovalci so ugotovili, da uporaba mobilnih sledilcev fitnesa (zlasti tistih s pedometrom in funkcijo osebnega svetovanja) znatno poveča aktivnost ljudi s kardiometabolnimi stanji. Vendar te optimizacije niso vedno skladne s cilji, ki jih je zdravnik postavil v kliničnih smernicah.

Ministrstvo za zdravje in socialne storitve Združenih držav ponuja naslednje smernice. Zaradi koristi lastnemu zdravju mora biti odrasla oseba telesno aktivna 150 do 300 minut (zmerna telesna aktivnost) ali 75 do 150 minut (visoko intenzivna aerobna aktivnost) tedensko. Priporočljivo je, da redno spreminjate in kombinirate stopnje aktivnosti, menjavate obdobja teka s hojo, kolesarjenjem, igranjem z žogo, plesom, plavanjem. Zamenjava se izvede v enem tednu.

Dodatna korist se pričakuje od ohranjanja telesne aktivnosti več kot 300 minut na teden (zmerna hitrost). Priporočljivo je, da vsaj dvakrat na teden izvajate srednje do visoko intenzivne vaje za krepitev mišic, ki vključujejo vse glavne mišične skupine. Te vaje zagotavljajo dodatno podporo in koristi za zdravje.

Ljudem, starejšim od 55 let, svetujemo, naj se osredotočijo na večkomponentno telesno aktivnost, izvajajo vaje za treniranje vestibularnega aparata in okrepijo mišični okvir.

Rezultati projekta so bili objavljeni na straneh JAMA Network Open

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.