^
A
A
A

Bakterije pomagajo znebiti plastičnih odpadkov

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

10 January 2022, 09:00

Nekatere bakterije vsebujejo posebne beljakovine, ki lahko razgradijo določene vrste plastike.

Bakterijska flora ima pomembno vlogo pri kroženju snovi. Zlasti ti mikroorganizmi razgrajujejo ostanke živali in rastlin ter celo plastiko. Prav to dejstvo je malo prej postalo brezpogojno odkritje za znanstvenike.

Strokovnjaki s tehnološke univerze Chalmers v Göteborgu so odkrili aktivno rast mikroorganizmov po vsem svetu, ki lahko razgradijo plastiko. Med preučevanjem njihove DNK so bile odkrite bakterije – stabilna in vzdržljiva molekula, ki se je sposobna trajno naseliti v tleh in ozračju. Mikrobna DNK se razlikuje od DNK drugih mikroorganizmov, njeni kodirani proteini pa imajo svoje posebne značilnosti.

Znanstveniki že dolgo vedo, da obstajajo bakterije, ki razgrajujejo plastične polimere - zlasti so jih našli v želodcih krav. Zdaj so se strokovnjaki odločili izboljšati mikrobne celice za njihovo kasnejšo uporabo pri predelavi industrijskih odpadkov.

Vzorce DNK potrebnih mikroorganizmov so zbirali raziskovalci iz različnih delov sveta. Kopali so jih tako v zemlji kot v vodi. Hkrati pa je bilo najdeno večje število potrebnih vzorcev na mestih, kjer se je pretežno kopičila plastika, kar je povsem razumljivo: bakterije same poskušajo izkoristiti, kar lahko, v svojo korist. Razlike so bile le v vrsti plastike, ki je bila podvržena bakterijskemu razkroju.

Verjetno bodo strokovnjaki kmalu lahko dali ciljno usmeritev in prilagodili bakterije za čiščenje plastičnih odpadkov. Možen je tudi drug izid dogodkov: v teku naravne evolucije se bodo mikroorganizmi sami naučili "prebaviti" plastiko do te mere, da bodo končno lahko uredili stvari v okolju. Biorazgradnja je najučinkovitejši način za nadaljnji nadzor nad milijoni ton plastike, ki se danes nabira na tleh, v tleh in v svetovnih vodah. Dejstvo, da je raziskovalcem uspelo odkleniti potencial mikrobioma prebivalcev za recikliranje plastike, je že pomemben znanstveni korak in spodbuda za nadaljnje raziskave.

Kljub globalni prevladi plastike povpraševanje po njeni proizvodnji v svetu vztrajno narašča, kar še zaostruje obstoječo okoljsko problematiko. Velika večina plastike konča na odlagališčih ali se razporedi po okolju. Po statističnih podatkih vsako leto v oceane vstopi približno 11 milijonov metričnih ton plastike (brez že obstoječih akumulacije). Kljub nevarnosti ekološke katastrofe pa je resnični bakterijski potencial za razgradnjo plastike v različnih habitatih še vedno v preiskavi.

Informacije so predstavljene na strani ASM JURNALS

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.