^
A
A
A

Človek že dve tisoč let onesnažuje vzdušje

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

15 June 2017, 09:00

Vzdušje je začelo onesnaževati zaradi človekovih dejanj pred dvema tisočletjema, v času blaginje antičnega rimskega cesarstva: tedaj je v zrak vstopilo veliko število svinčenih in drugih škodljivih spojin. To poročajo strokovnjaki s paleoklimatologijo na Univerzi Harvard.

"Prejeli smo izčrpne informacije, da človekova dejavnost vodi v kontinuirano onesnaženje ozračja najmanj dve tisoč let. Le redno zmanjševanje števila ljudi, ki živijo na planetu, pa tudi gospodarsko upadanje, je zmanjšalo stopnjo onesnaženja na takšne kazalnike, ki jih danes imenujemo "naravni", pravi dr. Alexander More iz ameriške univerze v Harvardu.

V zadnjih nekaj letih znanstveni strokovnjaki podrobno preučujejo značilnosti človeške dejavnosti in povečanje števila prebivalstva na zemlji, s poudarkom na tem, kako so ti dejavniki vplivali na podnebne in okoljske spremembe pred začetkom novega obdobja epoha. Spremembe, ki so se zgodile v zadnjih dveh stoletjih, so pripeljale do začetka tako imenovanega globalnega segrevanja in povečanja vsebnosti strupenih in škodljivih spojin v zraku, vodi in tleh.

Na primer, lani so znanstveniki ugotovili, da začetek globalnega segrevanja ni mogoče zagnati v 50-ih letih. Dvajsetega stoletja, konec devetnajstega stoletja - v tem obdobju so evropske države in Združene države na vrhuncu industrijskega razvoja.

Zgodovinarji so opozorili na druge dejavnike in trende onesnaženosti okolja. Prebivalci starodavnega Rima in drugih ljudstev so vodili v velikih količinah: izdelovali so jedi, cevi, gospodinjske predmete itd. Znanstveniki so razmišljali, kako bi aktivna uporaba svinca v tistem času lahko vplivala na ekološko stanje planeta.

Strokovnjaki so opravili raziskave v Alpah - v krajih, kjer je bil več tisoč let ledeno ogromen nanos. Znanstveniki so vzeli vzorce in določili vsebnost svinca v njih, da bi ocenili vpliv začetka civilizacije na stopnjo kontaminacije Zemlje.

Kot se je izkazalo, je bil zrak v Evropi kontaminiran za vsa dva tisoč let, z izjemo manjših časovnih obdobij, ko so bili zaradi enega ali drugega razloga začasno ukinjeni človeški dejavniki. Tako je bilo najdaljše obdobje "ustavitve človeške dejavnosti" najmočnejša evropska epidemija, povezana s kugo. Ta epidemija je trajala od 1349 do 1353 let. Glede na raziskavo je v tem času skoraj skoraj popolna zaustavitev taljenja svinjskega mesa zaradi kuge ubila najmanj 1/3 celotne populacije Evrope, kar je privedlo do kršitve večine trgovinskih poslov ter finančnih in industrijskih vezi. Podobna situacija se je razvila leta 1460, pa tudi v letih 1880 in 1970.

Možno je, da svinec ni edini strupen element, ki je privedel do onesnaženosti zraka. Podoben toksični učinek se je izkazal med predelavo živosrebrnih in žveplovih plinov.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.