^
A
A
A

Fizična kazen spremeni otrokove možgane

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

17 June 2021, 09:00

Fizična kazen, tudi v blagi obliki, ima enak škodljiv učinek na razvoj možganov otrok kot nasilna zloraba. To potrjujejo raziskave raziskovalcev na univerzi Harvard.

Trenutno obstaja veliko različnih sistemov starševstva. Uporaba sile, od lahkega udarjanja do bičevanja, velja za eno najstarejših kazni za dejanja. Z znanstvenega vidika ima takšna »vzgoja« pretežno negativen vpliv in sčasoma vodi do nepopravljivih in resnih posledic za otroka.

Uporaba telesnega kaznovanja odraslih , ki otrokom povzroča bolečino in nelagodje, je kljub prepovedi Konvencije o otrokovih pravicah pogosta v mnogih državah po svetu. Po statističnih podatkih le v ZDA skoraj vsaka druga družina občasno izvaja tovrstno "vzgojo". Družba je glede tega vprašanja ambivalentna: nekateri izražajo skrajno negativno mnenje, drugi pa ne vidijo drugega izhoda iz situacije. Znanstveniki so prepričani, da telesne poškodbe vedno škodljivo vplivajo na otroka, tudi če gre za blago obliko izpostavljenosti. Po raziskavah obstaja močna povezava med telesno zlorabo in razvojem tesnobe ali depresije, kognitivnimi težavami, duševnimi motnjami skozi vse življenje, tudi v oddaljenih obdobjih. Na ravni nevroznanosti so poročali, da je fizično kaznovanje otrok tako težko kot ekstremne oblike nasilja.

Znanstveniki so preučili podatke o več sto otrocih, starih od 3 do 11 let, ki so živeli v družinah, ki ne izvajajo hudih oblik nasilja. Strokovnjaki so vsem testiranim otrokom opravili slikanje možganov z magnetno resonanco : med postopkom so otroke prosili, da si ogledajo zaslon z demonstracijo ljudi z različnimi manifestacijami čustev. Znanstveniki so s pomočjo skenerja zabeležili značilnosti možganske aktivnosti otrok v času reakcije na določeno mimiko igralcev. Otroci, pri katerih so starši uporabili fizične metode vzgoje, so pokazali povečano reakcijo na negativne slike na ekranu. Zlasti se je pokazala povečana aktivnost lateralne in medialne prefrontalne skorje, vključno s hrbtno sprednjo cingularno skorjo, dorzomedialno prefrontalno skorjo, dvostranskim čelnim polom in levim srednjim čelnim girusom.

Prejete informacije kažejo, da lahko telesna kazen preusmeri reakcije živčnega sistema v negativno smer, na enak način kot pri hujših oblikah zlorabe.

Strokovnjaki priporočajo opustitev takšnih načinov izpostavljenosti, da bi se izognili negativnim in dolgoročnim učinkom na otroka. Psihologi svetujejo, naj šopkanje zamenjate s pogovori, ki otroka naučijo nadzorovati in obvladovati svoje vedenje.

Več informacij o študiji najdete na strani

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.