^

Zdravje

MRI možganov s kontrastom

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 17.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Diagnostična metoda za preučevanje notranjih sistemov in struktur telesa je MRI. Upoštevajte značilnosti tega postopka, indikacije za kontrast.

MRI je neinvazivna in varna diagnostična metoda. Uporablja se za odkrivanje različnih motenj in hudih patologij. V procesu raziskovanja aparat naredi jasne in podrobne podobe preučevanih struktur, uvedba kontrasta pa omogoča vizualizacijo najmanjših odstopanj.

Glavne prednosti MRI s kontrastom temeljijo na visoki vsebnosti informacij v primerjavi s standardnim slikanjem z magnetno resonanco:

 • Z visoko natančnostjo zazna lezijo in prikaže njeno velikost.
 • Določa stopnjo malignosti tumorja in najmanjša žarišča njegove metastaze. [1], [2]
 • Omogoča odkrivanje patologij v zgodnjih fazah in preprečevanje njihovega nadaljnjega razvoja.

Pred začetkom študije se bolniku injicirajo posebne snovi, ki osvetljujejo in vizualizirajo strukture možganov. Barvni pripravki imajo najmanj kontraindikacij, ne povzročajo alergijskih reakcij in se hitro izločijo iz telesa. Po medicinski statistiki se zapleti po kontrastu pojavijo v 0,1% primerov.

Do danes je več kot 20% vseh preiskav MRI izvedenih z uporabo kontrastnega sredstva. Potrebo po uporabi kontrasta določi lečeči zdravnik. Najpogosteje je predpisan za sum na onkologijo, vaskularne motnje, za prepoznavanje znakov kapi, zapletov po poškodbah. [3]

Ali je MRI z možganskim kontrastom nevarna?

Slikanje možganov z magnetno resonanco z uporabo kontrastnega sredstva ima široko paleto aplikacij. Toda mnogi bolniki so previdni pri intravenskem / peroralnem kontrastu zaradi tveganja zapletov. Pravzaprav postopek nima negativnega učinka na telo, pojav stranskih reakcij pa je povezan s posamezno nestrpnostjo izbranega sredstva.

Možnost uporabe kontrasta je MRI pripeljala na novo raven neinvazivnih posegov, kar omogoča čim bolj zanesljivo postavitev diagnoz in akutnih stanj. Najpogosteje se za kontrast uporabljajo pripravki z intrakompleksnimi spojinami gadolinijevega iona:

 • Gadovist. [4]
 • Dotarem. [5]
 • Primovist. [6], [7]
 • Gadolinij. [8]

Te snovi so prestale vsa klinična preskušanja, zato s pravilnim izračunom odmerka ne predstavljajo nevarnosti za telo. Kontrast vpliva na elektromagnetne valove naprave, kar vam omogoča, da dobite najbolj natančno sliko.

Hkrati lahko izotop, ki se uporablja kot marker, postane strupen, če pride do težav pri njegovem izločanju iz telesa. Zaradi tega postopek ni predpisan za odpoved ledvic in preobčutljivost za uporabljeno snov. [9]

Indikacije za postopek

Slikanje z magnetno resonanco z uporabo kontrasta lahko odkrije številne nepravilnosti v možganih. Glavni znaki diagnostične manipulacije so:

 • Tumorske lezije hipofize in tkiv, ki obdajajo turško sedlo.
 • Tumorji in metastaze v možganih. [10]
 • Tumorji cerebelopontinskega kota.
 • Akutne motnje možganske cirkulacije hemoragičnega ali ishemičnega tipa.
 • Vaskularne patologije centralnega živčnega sistema.
 • Nalezljive bolezni centralnega živčnega sistema.
 • Kronične bolezni živčnega sistema avtoimunske etiologije (multipla skleroza,  [11] levkodistrofija, levkoencefalopatija itd.).
 • Podrobna študija strukture odkritih neoplazem.
 • Ocena stanja možganskih struktur po operacijah, poškodbah.
 • Identifikacija možganskih metastaz.
 • Alzheimerjeva bolezen.
 • Krvavitve v možganih.

Obstajajo tudi številni simptomi, ki kažejo na MRI možganov s kontrastom:

 • Migrene in glavoboli.
 • Pogoste omotica in omedlevica.
 • Travmatska poškodba možganov.
 • Konvulzivni in epileptični napadi.
 • Hrup v ušesih.
 • Progresivno zmanjšanje ostrine sluha, vida.
 • Motnje občutljivosti (taktilne, bolečine, temperatura).
 • Občutek plazenja po koži.

Metoda pregledov organov in tkiv po plasteh z uporabo jedrske magnetne resonance omogoča odkrivanje najmanjših metastaz, znakov vnetnih procesov in oceno volumna kirurškega polja pred operacijo. [12]

Priprava

Ena od prednosti kontrastnega slikanja možganov z magnetno resonanco je, da postopek ne zahteva posebnega usposabljanja. Ni potrebe po strogih dietah, dolgotrajni zavrnitvi prehranjevanja in drugih pravilih.

Priprava na diagnostično manipulacijo temelji na preučitvi bolnikove zgodovine in indikacijah za MRI. V ta namen zdravnik opravi raziskavo in pojasni prisotnost patologij, pregleda rezultate predhodno opravljenih analiz. To je potrebno, da bi se izognili napakam med študijo in zanesljivo dešifrirali dobljene rezultate.

Pred skeniranjem odstranite vse kovinske predmete in oblačila. Ženske se morajo spomniti, da je bolje, da pred diagnostiko ne nanesete ličil, saj lahko sestava kozmetike vsebuje kovinske mikrodelce. Ta opozorila vključujejo tveganje zavajajočih rezultatov.

Posebna pozornost je namenjena izbiri kontrastnega sredstva. Izotop, ki se uporablja kot marker, so lahko hidrofilne kompleksne spojine z visoko koncentracijo gadolinijevih kationov. Zdravila iz skupine magnetofarmacevtskih izdelkov se razlikujejo od tistih, ki se uporabljajo pri radiografiji. Manj so strupeni kot kontrast v jodni soli, ki se uporablja za fluorografijo in CT. [13]

Tehnika MRI možganov s kontrastom

MRI se začne s pravilno pripravo na postopek. Če upoštevate vsa pravila in izberete kontrastno sredstvo, zdravnik začne študijo. Hkrati obstaja veliko zdravil za kontrast, vendar so vsa razdeljena v naslednje skupine:

 • Intravaskularno - barvilo se injicira v veno v celoti s hitrostjo 0,2 mg / kg teže. Za te namene se uporabljajo pripravki na osnovi spojin železovega oksida ali mangana, ki imajo superparamagnetne lastnosti.
 • Bolus - intravensko odmerjanje preko kapalke. V tem primeru se potek diagnostičnega postopka sinhronizira z dobavo kontrasta. [14]
 • Oralno - uporablja se za preučevanje prebavnega trakta. Spojine mangana in gadolinija, nekateri naravni proizvodi z visoko vsebnostjo mangana, se uporabljajo kot izotop.

S pomočjo posebne brizge ali injektorja (samodejno prilagodi odmerek zdravila) se pacientu injicira kontrastno sredstvo. Nato se subjekt pošlje v predor tomografa in glava se fiksira, da se ga imobilizira. Trajanje skeniranja je od 10 do 30 minut.

Alergijske reakcije (srbenje, urtikarija) na spojine gadolinija so izjemno redke. Izboljšanje vizualizacije pregledanih tkiv je doseženo zaradi dejstva, da snov prehaja skozi krvne žile in se nabira v mehkih tkivih. Gadolinij ojača magnetni signal tomografa in s tem izboljša kakovost slik.

Diagnostična manipulacija omogoča že v prvih urah razvoja možganske kapi ugotoviti njeno lokalizacijo in obsežnost žarišča prizadetih celic. [15] Določa velikost novotvorb, njihovo strukturo, lokacijo, prisotnost metastaz. Izotop vstopi v okvarjene celice in jih poudari na ozadju zdravih. [16]

MRI možganov s kontrastom 1,5, 3 tesla

Metoda preučevanja organov in tkiv po plasteh z uporabo jedrske magnetne resonance in povečanja kontrasta je ena najbolj priljubljenih in zanesljivih v sodobni medicini. Osnova MRI je sprememba obnašanja jeder vodikovih atomov pod vplivom elektromagnetnih valov v polju tomografa, torej magnetne resonance. Magnetno polje je neškodljivo za človeško telo, za razliko od ionizirajočega sevanja, ki se uporablja v CT.

Obstaja napačno prepričanje, da kontrast pomembno vpliva na splošno kakovost nastale slike (svetlost, kontrast, ločljivost, jasnost). Toda kontrast se kopiči le na področjih možganov s patološkimi spremembami in ne more vplivati na jasnost slik. Pravzaprav je kakovost slike v celoti odvisna od jakosti magnetnega polja.

Običajno so vsi tomografi razdeljeni v tri skupine:

 • Nizko polje-0,23-0,35 T.
 • Srednje polje - 2 T.
 • High-field-1,5-3 T.
 • Ultrahigh -field - več kot 3 T.

Enota za merjenje jakosti magnetnega polja (T) je dobila ime po znanstveniku Nikoli Tesli. V večini diagnostičnih centrov so nameščeni tomografi z močjo 1-2 T. Nizko talne naprave se redko uporabljajo, saj njihovi rezultati nimajo 100% zanesljivosti in natančnosti. To pomeni, da večja kot je jakost polja, natančnejši je rezultat raziskave. [17]

Zlati standard za MRI je diagnostika na napravah z močjo 1,5-3 Tesla. Poleg kakovosti slik moč tomografa vpliva tudi na hitrost skeniranja. Pregled možganov na 1 T tomografu traja približno 20 minut, na 1,5 T napravi - 10-15 minut, na 3 T napravi pa do 10 minut. V nekaterih primerih je to pomembno, na primer pri diagnosticiranju bolnikov v resnem stanju.

Značilnosti MRI možganov s kontrastom 1,5-3 Tesla:

 • Izboljšana jasnost in podrobnosti na slikah.
 • Postopek ne traja veliko časa.
 • Sposobnost uporabe v primeru težav z diagnozo.
 • Študija drobnih tkivnih struktur.
 • Učinkovito iskanje najmanjših metastaz in motenj.

Kljub učinkovitosti tomografov visokega polja je njihova uporabnost pri nekaterih bolnikih omejena. Takšne naprave so samo zaprtega tipa, zato niso primerne za ljudi s prekomerno telesno težo, klavstrofobijo, nestrpnostjo do visokih ravni hrupa. Takšne naprave nimajo sposobnosti spremljanja dela organov.

Tomografija z nizkim poljem je tehnično cenejša in cenejša za pacienta. Študija se lahko predpiše le za predhodno diagnozo. Naprave z močjo več kot 5 T se uporabljajo izključno za raziskovalne namene.

MRI možganskih žil s kontrastom

Skeniranje možganskih žil z uporabo kontrastnega sredstva je MR angiografija. Tomograf oddaja določeno kombinacijo elektromagnetnih valov, ki izzovejo vibracije jeder vodikovih atomov v molekulah človeškega telesa. Vbrizgani kontrast izboljša kakovost postopka in vam omogoča, da si ogledate najmanjše strukture in komponente preučenega območja. [18]

Več MRI je varnih za telo. Glavne indikacije za slikanje možganskih žil z magnetno resonanco z uporabo kontrasta so:

 • Akutne motnje možganske cirkulacije.
 • Ocena pretoka krvi skozi možgansko tkivo.
 • Prepoznavanje krvavitev.
 • Diagnostika presnovnih motenj.
 • Prirojene anomalije.
 • Ocena obsega kirurškega posega pred operacijo.
 • Identifikacija metastaz in tumorskih neoplazem.
 • Kartiranje skorje.
 • Travmatska poškodba možganov.
 • Ateroskleroza, vnetje sten ali patološka vazodilatacija.
 • Glavoboli neznane etiologije.
 • Zoženje lumena arterij.
 • Nalezljive bolezni
 • Akutni nalezljivi procesi.
 • Poškodbe organov sluha in vida.
 • Povečan intrakranialni tlak.
 • Epilepsija in druge patologije.

Za skeniranje možganskih žil se uporabljajo tomografi z močjo 0,3 T ali več. Pred postopkom morate sleči vse kovinske predmete, vključno z oblačili s kovinskimi vložki. Pacientu vbrizgajo kontrast, nato ga položijo na kavč, glavo pritrdijo in potisnejo v tomograf.

Trajanje postopka je odvisno od moči naprave, v povprečju ne traja več kot 45 minut. Če se poleg angiografije izvaja tudi spektroskopija (preučevanje biokemičnih procesov v celicah), potem to zahteva dodaten čas. Po opravljeni diagnozi radiolog dešifrira pridobljene slike in poda svoje mnenje. [19]

MR angiografija ima številne kontraindikacije. Postopek je prepovedan v primeru preobčutljivosti na kontrastno sredstvo, med nosečnostjo, za bolnike s srčnimi spodbujevalniki, elektronskimi ali kovinskimi vsadki in celo naramnicami. [20]

MRI hipofize s kontrastom

Hipofiza je privesek možganov. Žleza se nahaja v kostnem žepu (turško sedlo). Njegove dimenzije so 5-13 mm v dolžino, 3-5 mm v širino in približno 6-8 mm v višino. Toda kljub tako majhni velikosti hipofiza deluje kot osrednji organ endokrinega sistema. Proizvaja hormone, ki so odgovorni za uravnavanje dela celotnega telesa.

Glavne funkcije hipofize:

 • Proizvodnja hormonov ščitnice, spolnih žlez, nadledvičnih žlez.
 • Proizvodnja somatostatina (rastnega hormona).
 • Regulacija centralnega živčnega sistema (psiho-čustveno stanje, raven stresa, apetit).
 • Vpliva na endokrini, genitourinarni in reproduktivni sistem.
 • Uravnava krvni tlak.
 • Odgovoren za pigmentacijo.
 • Uravnava delovanje srčno -žilnega sistema in ledvic.
 • Odgovoren za materinske nagone.
 • Spodbuja proces laktacije.

Metoda preučevanja hipofize po plasteh z uporabo jedrske magnetne resonance in povečanja kontrasta se izvaja za vizualizacijo same žleze in njene lokalizacije-turškega sedla sfenoidne kosti.

Najpogosteje je diagnostična manipulacija predpisana za redne hormonske motnje, ki jih povzročajo prirojene patologije, poškodbe, tumorji. Skeniranje je indicirano pri bolnikih z različnimi endokrinimi motnjami. [21]

Glavne indikacije za MRI hipofize s kontrastom so:

 • Glavoboli neznane etiologije.
 • Vrtoglavica.
 • Motnje vidne funkcije.
 • Kršitve menjave.
 • Menstrualna disfunkcija pri ženskah in erekcija pri moških.
 • Hormonske patologije (Itsenko-Cushingov sindrom, akromegalija).
 • Spremembe koncentracije hipofiznih hormonov v krvi (tirotropin, prolaktin, somatropin).

Za izboljšanje kakovosti postopka se uporabljajo kontrastna sredstva. Kontrast omogoča preverjanje prisotnosti mikroadenomov in drugih patologij, ki so pri standardnem MRI nevidne.

V te namene se uporabljajo paramagnetna kontrastna sredstva, ki jih injiciramo tik pred posegom. Odmerek se izračuna individualno za vsakega bolnika. V tem primeru se kontrasti, ki vsebujejo jod, ne uporabljajo. Če ima bolnik kronične bolezni ledvic, sečnega sistema, je treba pred diagnozo opraviti niz testov. To je potrebno za določitev stopnje izločanja kontrasta iz telesa. [22]

Toda, tako kot vsak diagnostični postopek, ima MRI številne kontraindikacije. Običajno jih delimo na absolutne in relativne.

Absolutne kontraindikacije:

 • Pacient ima srčni spodbujevalnik.
 • Kovinski vsadki, drobci in drugi kovinski predmeti v pacientovem telesu.
 • Zobni aparati.

Relativno:

 • Prva trimesečja nosečnosti.
 • Klavstrofobija (za diagnozo je potreben tomograf odprtega tipa).
 • Epilepsija.
 • Nezmožnost pacienta, da med pregledom ostane pri miru.
 • Hudo stanje bolnika.
 • Alergija na uporabljeni kontrast.
 • Huda odpoved ledvic.

Posebna priprava na MRI hipofize ni potrebna. Priporočljivo je, da ne jeste 5-6 ur pred postopkom. Kontrast je najbolje uporabiti na prazen želodec, da se zmanjša tveganje za neželene učinke. Pred vstopom v ordinacijo pacient odstrani vse kovinske predmete iz sebe. Pregled se izvede v ležečem položaju. Da bi zagotovili največjo nepremičnost glave, je pritrjena na kavč. Trajanje postopka je 30-60 minut.

Rezultate razlaga radiolog, ki tudi zapiše zaključek. Običajno je na rezu v čelni ravnini oblika hipofize podobna pravokotniku. Pri čelnem rezu je hipofiza simetrična, vendar je tudi rahla asimetrija različica norme.

Patologije, odkrite med študijo:

 1. Sindrom praznega turškega sedla  - slike prikazujejo hipofizo, razširjeno po dnu turškega sedla. Splakovalnik optičnega stika prolapsira v votlino kostne tvorbe. Na slikah iz anteroposteriorne smeri je hipofiza podobna srpu, njena debelina pa je 2-3 mm.

Tumorske novotvorbe na območju sella turcica se razlikujejo po velikosti. Do 10 mm v premeru - mikroadenoma, več kot 10 mm - makroadenoma. Velikost neoplazme nad 22 mm je mezoadenoma, nad 30 mm pa velikanski adenom. Lahko se diagnosticira tudi hiasmatično-selarni tumor.

Tumorske tvorbe lahko prerastejo v kavernozne sinuse, možganske prekate, sinus glavne kosti, nosne prehode in druge strukture.

 1. Diabetes insipidus  - se razvije zaradi pomanjkanja hormona vazopresina, ki ga proizvajajo celice hipotalamusa, vstopi v hipofizo in iz nje v kri. Pomanjkanje hormona izzove vnetne procese v hipotalamično-hipofiznem sistemu in pojav novotvorb.
 2. Pomanjkanje rastnega hormona - med tomografijo je mogoče zaznati ektopijo nevrohipofize, hipoplazijo adenohipofize, hipoplazijo / aplazijo hipofize. Tudi pomanjkanje STH se kaže s sindromom praznega turškega sedla.

Diagnostična manipulacija s povečanjem kontrasta je najbolj informativna metoda pri diagnosticiranju patologij hipofize. MRI vam omogoča odkrivanje najmanjših tumorjev in nepravilnosti. [23] Ima najmanj kontraindikacij in stranskih učinkov, ne zahteva posebne priprave. Omogoča vam pravočasno postavitev pravilne diagnoze, ki je ključ do uspeha predpisane terapije.

MRI možganov s kontrastom za otroka

Otroci imajo nagnjenost k razvoju različnih patologij, ki so neposredno povezane s starostnimi spremembami delovanja možganov. Za zanesljivo diagnozo morebitnih kršitev se izvede MRI. Ta študija vam omogoča, da ugotovite najmanjša odstopanja v tkivni strukturi organa.

Uporaba jedrske magnetne resonance za otroke ima številne indikacije. V takih primerih je potrebna študija možganov:

 • Pogoste omotice in glavoboli.
 • Izguba zavesti.
 • Poslabšanje sluha, vida.
 • Kršitev občutljivosti.
 • Konvulzivni napadi.
 • Zaviranje duševnega razvoja.
 • Poškodbe glave.
 • Čustvena labilnost.

Zgornji simptomi so razlog za tomografijo. Pravočasna diagnoza vam omogoča, da ugotovite naslednje bolezni in motnje:

 • Krvavitve v možganih.
 • Vaskularna patologija.
  Poškodbe hipofize.
 • Epilepsija.
 • Hipoksija.
 • Skleroza.
 • Cistične in tumorske neoplazme.

Postopek ne zahteva posebnega usposabljanja. Bolniku odstranimo vse kovinske predmete in vbrizgamo kontrast. Najtežja naloga pa je, da dojenčka ves čas skeniranja ne premikamo. Poleg tega je tomograf precej hrupen, kar je test za otroke, mlajše od 5 let. Za kvalitativni pregled je priporočljiva anestezija.

Glavni namen anestezije je izklopiti otrokovo zavest. Vrsto anestezije in način njene uporabe določi anesteziolog po preučitvi podatkov o otrokovem zdravju. Anestezijo lahko dajemo parenteralno ali z inhalacijo. Med postopkom zdravniki spremljajo bolnikovo dihanje in srčno aktivnost. In po posegu otroka opazujejo, dokler ne pride k zavesti. [24]

MRI ni škodljiv za otroke. Do danes ni bil ugotovljen noben primer negativnega vpliva jedrske resonance na otrokovo telo. Kar zadeva pomanjkljivosti metode, vključujejo strah pred dolgotrajnim bivanjem v zaprtem prostoru in alergijske reakcije na kontrastna sredstva. Absolutna kontraindikacija za diagnostiko so elektronske naprave, vstavljene v telo.

Kontraindikacije za postopek

MRI spada med napredne diagnostične postopke. Kljub temu ima študija z uporabo kontrastnega sredstva številne kontraindikacije:

 • Kovinski vsadki in drugi tuji predmeti v telesu.
 • Preobčutljivost za sestavine kontrastnega sredstva.
 • Ledvična odpoved
 • Nizek krvni tlak.
 • Zgostitev kože.
 • Patologija urinskega sistema.
 • Krvne bolezni, anemija.
 • Prvo trimesečje nosečnosti.
 • Dojenje.
 • Različne vrste astme.

Najpogosteje se gadolinij uporablja kot kontrast. Vsebuje varno kovino, ki zmanjšuje tveganje neželenih učinkov. Toda pri 2% bolnikov sta možna draženje kože in srbenje ter znižanje krvnega tlaka. Ko se kontrast odstrani iz telesa, se zdravstveno stanje normalizira.

Na pregled ne morete priti s polnim želodcem ali po pitju veliko vode. Tudi tomografija ne bo dovoljena v primeru zastrupitve z alkoholom.

Normalna učinkovitost

MRI je metoda preučevanja organov in tkiv po plasteh z uporabo jedrske magnetne resonance. Za izboljšanje natančnosti postopka je mogoče uvesti povečanje kontrasta. Pravzaprav vam takšna diagnoza omogoča, da vidite kakršne koli kršitve v strukturi tkiva, neoplazme, patološke procese, vaskularne deformacije, fizikalno -kemijske motnje. [25]

MRI z večjim kontrastom tkiva odkrije naslednje možganske motnje:

 • Vaskularna patologija možganov.
 • Notranja krvavitev.
 • Poškodbe možganov in modrice.
 • Tumorske neoplazme.
 • Tumorji cerebelarnega pontina.
 • Znaki nalezljivih bolezni centralnega živčnega sistema.
 • Praksizmalna stanja.
 • Nenormalen razvoj krvnih žil v glavi.
 • Tumorji hipofize.
 • Nevrodegenerativne in druge bolezni.

Nasprotno pa se uporabljajo pripravki z gadolinijem. Snov, ki vstopi v medcelični prostor, tvori šibke vezi z vodikom iz molekul vode. Zdravilo ne prodre v krvno-možgansko pregrado in ne vpliva na kontrast tkiva. Toda vnetni in nalezljivi procesi, krvavitve, nekroza možganskih celic, neoplazme in metastaze povzročajo kršitev krvno-možganske pregrade, zaradi česar gadolinij prosto vstopi v patološko spremenjena tkiva in jih obarva. [26]

Posebna pozornost je namenjena vrednostim stopnje in stopnje kopičenja kontrasta v tkivih neoplazme. Tumorji benigne narave počasi absorbirajo in sproščajo majhno količino kontrasta. Maligne neoplazme imajo razvito žilno mrežo, zato zajamejo veliko količino kontrasta in ga hitro sprostijo. To nam omogoča, da naredimo predhodne zaključke o naravi tumorja. [27]

Zapleti po postopku

Kljub edinstvenosti, varnosti in diagnostični vrednosti slikanja z magnetno resonanco še vedno obstajajo bolniki, ki so prepričani, da je skeniranje nevarno z resnimi zapleti za telo.

 • Sevanje - med postopkom je 5 -krat nižje kot med pogovorom po mobilnem telefonu.
 • Nosečnost - do danes ni zanesljivih podatkov o negativnem učinku MRI na plod. Postopek se izvaja za bodoče matere. Edino opozorilo se nanaša na dojenje. Z uvedbo kontrasta je treba dojenje prekiniti za 24 ur.
 • Poslabšanje kroničnih bolezni - magnetna resonanca ne vpliva na kronične bolezni.
 • Negativen učinek na centralni živčni sistem - aparat ne vpliva na psiho. Vendar obstajajo omejitve za izvajanje postopka za ljudi z nestabilnim živčnim sistemom. Med pregledom morate ležati pri miru, zato je tem bolnikom priporočljivo spati z zdravili.
 • Negativen učinek na ledvice in sečni sistem. Nevarnost za ledvice ni MRI, ampak uporabljeni kontrast. Zaradi težav z izločanjem lahko povzroči neželene reakcije ali izzove poslabšanje bolezni. Zaradi tega se kontrastno skeniranje ne izvaja pri bolnikih s kronično odpovedjo ledvic.

Diagnostične manipulacije lahko povzročijo zaplete, vendar so v večini primerov povezane z neupoštevanjem zdravniških priporočil. Na primer, uvedba kontrasta lahko povzroči številne alergijske reakcije, zato se pred posegom bolnika testira na občutljivost na izbrano zdravilo. [28]

Nekateri bolniki se po posegu pritožujejo nad glavoboli. Neprijeten simptom se pojavi, če so bili med skeniranjem na telesu ali oblačilih predmeti s kovinskimi deli. Zaradi tega nekateri zdravstveni centri izdajo komplete oblačil za enkratno uporabo za pregled.

Drug možen zaplet je neprijeten  kovinski okus v ustih . S to težavo se srečujejo pacienti, ki imajo zobne zalivke in pisave. Čez nekaj časa okus izgine sam. [29]

Posledice po posegu

Možne posledice slikanja s kontrastno magnetno resonanco v večini primerov vključujejo le alergijske reakcije. Nepravilno injiciranje kontrasta je tudi nevarno in lahko povzroči težave, kot je ta:

 • Zamašitev krvnih žil z zrakom.
 • Nalezljiva okužba (flebitis, šok, sepsa).
 • Lokalno vnetje, ko se zdravilo injicira mimo vene.

Najbolj problematičen in najhujši stranski učinek kontrasta je nefrogena sistemska fibroza. S to patologijo se poškoduje koža in parenhimsko tkivo notranjih organov. Obstaja aktivno širjenje vlaknastega tkiva. [30]

Pojav te bolezni je povezan z dedno nagnjenostjo, odpovedjo ledvic, MRI s povečanjem kontrasta. Da bi preprečili fibrozo zaradi diagnostičnega pregleda, zdravnik pred posegom oceni stanje ledvic in analizira stopnjo glomerularne filtracije. [31], [32]

Posebna pozornost je namenjena izračunu odmerka kontrasta za vsako posebno študijo.

Skrbi po postopku

MRI možganov s kontrastom nima pooperativnih omejitev. Takoj po pregledu se lahko pacient vrne v normalno življenje. Edino opozorilo so bolniki z alergijskimi reakcijami na kontrast. Za lajšanje neprijetnega stanja je priporočljivo jemati antihistaminike in piti veliko tekočine. Če se po pregledu pojavijo glavoboli, lahko vzamete zdravilo za lajšanje bolečin in neprijeten simptom obvezno prijavite zdravniku.

Po številnih pregledih je metoda pregledov organov in tkiv po plasteh z uporabo jedrske magnetne resonance in povečanja kontrasta eden najbolj informativnih diagnostičnih postopkov danes.

Neinvazivno slikanje možganov odkrije najmanjše spremembe v strukturi njegovih tkiv. Skeniranje odkrije maligne novotvorbe in njihove metastaze, posledice travme, ishemije, krvavitve, različne razvojne anomalije in še veliko več. Postopek je neboleč in ne predstavlja tveganja za pacienta.

Kaj je bolje? MRI možganov z ali brez kontrasta?

Slikanje z magnetno resonanco je zelo učinkovita diagnostična metoda. Uporablja se za odkrivanje patologij, kot so:

 • Maligne / benigne novotvorbe.
 • Nalezljivi in vnetni procesi v telesu.
 • Cistične tvorbe.
 • Metastaze.
 • Vaskularna patologija.
 • Travmatična poškodba.
 • Krvavitev.
 • Prirojene malformacije.

Toda v nekaterih primerih običajna MRI ni dovolj, zato je indicirano povečanje kontrasta. Najpogosteje se kontrast uporablja pri preučevanju možganov in njihovih žil. Nasprotno pa se uporabljajo pripravki na osnovi gadolinijevih soli. Snov, vnesena v telo, deluje kot nekakšen indikator, saj se nabira v spremenjenih tkivih.

Uporaba kontrasta je neboleča in neškodljiva za telo. Edina kontraindikacija za uporabo je individualna nestrpnost. Izboljšanje kontrasta vam omogoča, da prepoznate najmanjše neoplazme v možganskih strukturah, določi zgodnje znake Alzheimerjeve bolezni, kapi in številnih drugih patologij. Zelo pogosto je predpisan kontrast za oceno stanja hipofize.

MRI možganov s kontrastom in postopek brez barvila se razlikujeta po tem, da je v prvem primeru možna jasnejša vizualizacija preučevalnega organa. Odločitev o izbiri določene metode sprejme zdravnik, ki oceni indikacije in vse možne zaplete.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.