^
A
A
A

Kaj je pametna endoprotetika?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

28 May 2021, 09:00

Ameriški ortopedi so napovedali skorajšnjo uvedbo "pametnih" endoprotez kolenskega sklepa v medicinsko prakso.

Predstavniki univerze Stony Brook, Univerze v zahodnem Ontariju in Univerze v Binghamtonu so obvladali tehnološko sposobnost nadzora umetne obrabe sklepov in upravljanja rehabilitacije.

Operacija za zamenjavo sklepa kolenskega sklepa - to je ena najpogostejših ortopedskih operacij. Mnoge od teh posegov je treba ponoviti, da nadomestimo zlomljeno ali obrabljeno protezo.

Najpogosteje po zdravniško pomoč poiščejo mladi telesno aktivni ljudje, ki tudi po umetni zamenjavi kolena še naprej vzdržujejo telesno aktivnost in vodijo aktiven življenjski slog. Vendar ima ta dejavnost svoj "minus": endoproteza se hitro obrabi, zato je treba opraviti drugo zamenjavo.

Skoraj nikoli zdravniki ne vedo in ne morejo vedeti za stopnjo telesne aktivnosti bolnikov, ki so bili podvrženi artroplastiki: zabeležijo le obrabo sklepa in predpišejo naslednjo revizijo. Za mlade je ponavljanje operacije vsakih 5-10 let precej resen problem in ne le finančni. Zato mnogi bolniki poskušajo najti "zlato sredino" med ustrezno telesno aktivnostjo za zdravje in izogibanjem nepotrebnemu stresu na sklepu.

Ameriški raziskovalci so se s tem problemom lotili in sčasoma ustvarili "pametno" kolensko-sklepno endoprotezo, ki lahko spremlja in nadzoruje motorno obremenitev.

Endoproteza vsebuje vgrajene senzorje, ki beležijo pritisk na sklep in dajejo predstavo o stopnji obrabe vsadka. Ta inovacija daje pacientu možnost, da spremlja stanje proteze, po potrebi omeji obremenitev in s tem podaljša obdobje uporabe vsadka.

Ker se uporaba odstranljive baterije pri endoprotezi znanstvenikom ni zdela zelo priročna, so razvili avtonomni mehanizem za pridobivanje energije, ki lahko zaradi gibanja sklepov aktivira napravo.

Trenutno je "pametna" naprava že preizkušena na posebni testni mizi. Bistvo razvoja je naslednje: med gibanjem umetni sklep s svojimi površinami povzroča trenje in napaja senzorje obremenitve. Po predhodnih študijah ta prehrana sploh ne zahteva večje telesne aktivnosti. Že preprost sprehod bo ustvaril dovolj mikrovatov za napajanje senzorjev.

Razvoj trajnejših endoprotez bo bolnikom omogočil, da izboljšajo kakovost življenja manj pogosto, da bi se obrnili na ortopedsko oskrbo.

Informacije na strani: Univerza Binghamton

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.