^
A
A
A

Kako popustljivi smo do ljubljenih?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

15 March 2021, 09:00

Obstaja mnenje, da se z ljubljenimi in prijatelji obnašamo bolj popustljivo kot s tujci. Toda znanstveniki so dokazali, da v resnici ni vse tako.

Resneje obsojamo lastne prijatelje. Če je kriva oseba bližnji prijatelj ali sorodnik, se na problem odzovemo veliko huje - v vsakem primeru tako pravijo raziskovalci.

Družbeni odnosi v veliki meri temeljijo na medsebojnih dejavnostih. Strogi sebični ljudje veljajo za manj uspešne od ljudi, ki znajo delati v timu, ker jim primanjkuje potrebne prijazne podpore. Da bi ohranili normalne odnose z drugimi, številni ljudje do neke mere dokazujejo lastne občutke krivde in kesanja po napaki - na primer opravičila, opazne so vegetativne reakcije (pordelost obraza, povečano znojenje, solzenje itd.), kar kaže na prisotnost notranjih izkušenj in strahov.

Strokovnjaki z univerze v Portsmouthu pod vodstvom dr. Jules-Danier so izvedli raziskave o tem, kako prijateljstvo vpliva na krivdo.

Sprva sta bila povabljena dva prostovoljca, ki sta bila prijatelja: prosili so jih, naj rešijo določeno težavo, za kar bodo pozneje prejeli nagrado. Potem so prijateljem povedali, da je eden od njiju slabo opravil delo, zato bi bila njihova nagrada nižja, vendar bi jo morali med seboj enakomerno razdeliti. Posledično se je prijatelj, ki je domnevno slabo rešil težavo, po pričakovanjih počutil krivega za izgubo in predlagal, da mu partner vzame več denarja zase - v odkup.

Kasnejši poskusi so potrdili, da večji kot je občutek krivde, bolj ga je prijatelj poskušal odkupiti.

"Rezultat kaže na pozitivno družbeno reakcijo zaradi občutka krivde," so povzeli znanstveniki. "To vedenje dokazuje, da je oseba pripravljena priznati svojo napako in želi povedati o nenamerni naravi svojih dejanj."

Nato so raziskovalci opozorili na vedenje drugih udeležencev, ki so se soočili s "krivdo" svojih prijateljev. Izkazalo se je, da bližje kot je bilo razmerje, močnejše je bilo njuno razočaranje in manj denarja so dali "krivemu" partnerju.

"Tak zaključek je v nasprotju s prevladujočim mnenjem, da so ljudje do bližnjih bolj popustljivi, če so krivi in se kesajo," pravijo strokovnjaki. Seveda je treba dobljene rezultate skrbno premisliti: verjetno je treba upoštevati posamezne lastnosti ljudi, ki med raziskavo niso bile upoštevane.

Rezultati poskusa so predstavljeni na strani Royal Society Open Science

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.