^
A
A
A

Kako preprečiti ponovitev aritmije?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

19 February 2020, 14:00

Medicinski strokovnjaki iz ZDA, Nemčije, Poljske in Rusije trdijo, da tehnika denervacije ledvic, minimalno invaziven poseg, pomaga znatno zmanjšati stopnjo ponovitve aritmij in popraviti zvišanje krvnega tlaka v ozadju .

Aritmijo lahko pripišemo najpogostejšim srčnim patologijam. Za bolezen je značilna kršitev pogostosti in ritma srčnega utripa, motnja vzburjenja in krčenja mišic. Pri mnogih bolnih motnje ritma spremlja zvišanje krvnega tlaka, kar težavo še poslabša. Ena najnevarnejših oblik aritmije je atrijska fibrilacija . Govorimo o posebni vrsti supventrikularne tahiaritmije, ki se pojavi s kaotično električno aktivnostjo atrija s frekvenco impulzov 350-700 na minuto. Ta frekvenca onemogoča usklajevanje kontrakcij. Zelo pomembno je ne le zdraviti patologijo, ampak tudi preprečiti njene nadaljnje recidive, od katerih vsaka predstavlja resno nevarnost za pacienta.

Eno od metod takšne preventive lahko imenujemo takšno, ki so jo odkrili znanstveniki, ki predstavljajo Nacionalni medicinski raziskovalni center in Zvezni center za kardiovaskularno kirurgijo. Zdravniki so sprožili večcentrični randomizirani klinični projekt, med katerim so ugotovili pozitiven preventivni učinek odpovedi ledvic. Metoda uničenja živcev, ki se nahajajo v stenah arterij ledvic, se izvaja sočasno s standardnim intervencijskim posegom, ki je katetrska radiofrekvenčna izolacija terminalnih odsekov pljučnih venskih žil. To vam omogoča, da zmanjšate verjetnost ponovitve aritmije in spodbuja normalizacijo krvnega tlaka.

V procesu projektnega dela so se znanstveniki seznanili z zgodovino primerov več kot 300 bolnikov, ki so trpeli pred atrijsko fibrilacijo in spremljali zvišanje krvnega tlaka. Za polovico je bila uporabljena kateterska ablacija, za drugo polovico pa je bila poleg standardnih postopkov uporabljena tudi metoda ledvične denervacije. Zato so bili najboljši rezultati zabeleženi pri drugi skupini bolnikov: med letom po koncu zdravljenja je bil odstotek odsotnosti ponovitve aritmije pri teh bolnikih višji kot v prvi skupini. Poleg tega je bil njihov krvni tlak povsem normalen.

Pred tem so znanstveniki že izvedli podobno študijo, čeprav je bila precej manj obsežna: vključevala je le 27 bolnikov, ki so trpeli pred atrijsko fibrilacijo sredi zvišanega krvnega tlaka. Rezultati so imeli takrat veliko skupnega s sedanjimi rezultati. Izkazalo se je, da so strokovnjaki med drugo raziskavo le potrdili podatke, ki so obstajali že prej. Morda bo naslednji korak uvedba nove metode v klinično prakso.

Gradivo, objavljeno v Journal of American Medical Association

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.