^
A
A
A

Miti in dejstva o katarakti

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

01 April 2011, 14:47

Pred nekaj leti je za mnoge starejše od 60 let diagnosticiranje katarakte zvenelo kot stavek. Katarakti - pokvarljiva bolezen in se običajno razvija počasi, tako da ljudje ne takoj opazijo, da je oblikoval takšno grdo bolezen in ne mudi se z zdravnikom. Toda to je napačno, saj bo le kvalificirani oftalmolog v najkrajšem možnem času odkril katarakte, ki bo odpravil bolezen. Obstaja ogromna mita in špekulacije o katarakti. Danes Excimer razkrije mite - ker vemo vse o viziji ... :)

Številka mitov 1. Katarakta ni resna bolezen

To je res mit, ker so katarakte ena najresnejših očesnih bolezni, ki jih ljudje v starosti najpogosteje prizadenejo. Seveda se lahko pri mladih pojavi tudi katarakti, vendar je to najverjetneje posledica poškodbe leče s travmo, ultravijoličnim sevanjem, izpostavljenostjo določenim kemikalijam in tako naprej.

Leča človeškega očesa je "naravna leča". Je prozoren, elastičen - lahko spremeni svojo obliko, skoraj takoj "prinaša pozornost", zaradi česar oseba dobro vidi tako blizu in daleč. Pri katarakti pride do delnega ali popolnega zameglitve leče. Zaradi kršitve prosojnosti leče le majhen del svetlobnih žarkov začne vstopiti v oko, zato oseba vidi nejasno in zamegljeno, še posebej pri močni svetlobi. Skozi leta se bolezen napreduje: območje povečanja motnosti in vida se zmanjša.

Ko se začne stopnja katarakte, otečena leča začne zajemati večino prednje komore očesa in s tem prekiniti odtok intraokularne tekočine. Posledično se poveča intraokularni tlak in se razvije glaukom. To je zelo nevarno, kajti brez zdravljenja je vizija nepovratno izgubljena.

Mit številka 2. Katarakta lahko zdravimo z alternativno medicino in brez kirurškega posega

Do danes v sodobni medicini ni nobenih zdravil, ki bi lahko obnovile preglednost leče. Njegova motnost je nepovraten proces beljakovin v njem, ki ga ni mogoče odpraviti s prehrano, posebno masažo ali na kakršen koli drugačen način. Edini izhod je kirurgija, verjamejo oftalmologi po vsem svetu.

Številka mitov 3. Delovanje je zelo dolgo

V sodobni oftalmologiji je najučinkovitejša, hitra in brezbarvna katarakta zdravljenje fakoemulzifikacija z implantacijo umetne leče. Dokler operacija traja približno 15 minut, se izvaja pod lokalno anestezijo, medtem ko pacient ne doživi nobenega neugodja. Operacija je lahko razdeljena na več stopenj: prvič, oftalmični kirurg z diamantnim orodjem ustvari mikrokreko, približno 3 mm, in vse nadaljnje manipulacije proizvajajo skozi to. Nato z uporabo posebne sonde s pomočjo ultrazvoka se leča pretvori v emulzijo in se odstrani iz očesa. Z mikroskopom v kapsuli, kjer je bila leča predhodno nameščena, je v zloženem stanju vstavljena prožna leča, ki se neodvisno razteza znotraj očesa in je varno pritrjena. Po takem kirurškem posegu ni potrebno šivanje, ker je mikrokapica samotesna.

Mit številka 4. Po operaciji morate dolgo ostati v bolnišnici

Ne bojte se, ne morate ležati v bolnišnici. V kliniki Excimer se operacija za katarakte izvaja ambulantno, to je brez hospitalizacije in istega dne se pacient vrne domov. Omejitve telesne dejavnosti so minimalne, predelava je neboleča. Pred začetkom fakoemulzifikacije je bilo vse to nemogoče. Le sodobne metode so omogočile doseganje takšnih dobrih rezultatov.

Mit številka 5. Še vedno moraš nositi očala

Dovolj je, da se boste začeli v nekaj urah, maksimalna ostrina vida pa je obnovljena v obdobju 2 dni do 1 tedna. Ko se ukvarjajo z diagnozo "mrena" v "excimer" vam bo pomagal, ne samo, da se znebite bolezni, ampak tudi obnoviti svojo vizijo, doseči najvišjo možno ostrino, neboleče in učinkovito, izogibanje zapletov in omejitve uveljavljanja po obdobju okrevanja.

V oftalmološki kliniki "Excimer" je najsodobnejši dosežek svetovne oftalmologije na področju zdravljenja s katarakti večfokalne leče. Dokončno Prednost multifokalne leče je, da vam omogočajo, da se doseže enako dober vid brez očal, tako blizu in daleč, saj imajo ne enega, ampak več trikov, ki omogoča dobro videti predmete na različnih razdaljah. Pri branju in obdelavi majhnih predmetov vam ni treba več očal.

V oftalmološki kliniki "Excimer" vas bodo usposobljeni strokovnjaki prihranili pred katarakti in očali, ki zagotavljajo udobno videnje v vseh situacijah. V Excimerju so prepričani, da katarakte niso razsodba.

Če imate težave z vidom, potem na mestu excimer boste našli vse, kar potrebujete. Povedali vam bomo o tem, kakšne so očesne bolezni in, kar je najpomembneje, kako ravnati z njimi, odgovorite na vsa vaša vprašanja (vprašajte za oftalmologa). Stran ima ločeno stran za prihodnje mame, posvečena problemom vida in nosečnosti. In tudi za tiste, ki veliko dela na računalniku (vizija in računalnik). Predlagamo, kaj vaje za oči lahko obnovijo vizijo in kako opazovati higieno razsvetljave.

Zdravniki Excimer so si prizadevali, da bi bila ozdravniška oskrba še bolj dostopna tistim, ki jo potrebujejo. Na kliniki so popustnice. Za vsakega bolnika se opravi popoln diagnostični pregled računalnika. Ko se prijavite na sestanek preko spletne strani klinike, dobite 5% popust za popolno diagnostiko računalniškega vida po nasvetu oftalmologa.

Z veseljem vam bomo pomagali.

Kontakti:
Klinika Excimer,
Kijev, Dimitrov, 5-B
Tel. (044) 238-6800

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.