^
A
A
A

Mlečni izdelki v prehrani: biti ali ne biti?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

30 December 2018, 09:00

Veliko ljudi, ki skrbijo za svoje zdravje, poskušajo zmanjšati količino živalskih maščob v prehrani zaradi opuščanja mlečnih izdelkov. Konec koncev je znano, da takšne maščobe negativno vplivajo na srčno-žilni sistem. Znanstveniki iz Poljske so opozorili: koristi uživanja kefirja, jogurta ali sira so veliko večje od zaznane ali verjetne škode.

Strokovnjaki so pokazali, da je pri tistih bolnikih, ki redno vključujejo trde sire ali fermentirane mlečne izdelke v prehrani manj verjetno, da bodo imeli kapi in kardiovaskularne zaplete. Edina izjema je lahko sveže mleko: ta izdelek je že dolgo povezan s povečanim tveganjem za razvoj koronarnih bolezni.

Dr. Maciej Banash, predstavnik Medicinske univerze v Odód, je analiziral informacije, pridobljene med ameriškimi javnomnenjskimi raziskavami. Govor zdravnika na konferenci na srečanju Evropske kardiološke skupnosti v Münchnu je bil za mnoge presenečenje.

Profesor je opozoril na nekatera protislovja v rezultatih znanstvenih del.

Bolezni srca in krvnih žil - na primer srčni napadi in kapi - so posledica poškodb vitalnih žil. Tudi s pojavom novih učinkovitih medicinskih tehnik, kot so tromboekstrakcija ali tromboliza, je stopnja umrljivosti po kapi še vedno izjemno visoka. V Združenih državah Amerike velja, da je možganska kap ena temeljnih vzrokov smrti.

Dolgo časa so zdravniki verjeli, da je velika količina nasičenih maščob iz mlečnih izdelkov povečala tveganje za prezgodnjo smrt - na primer zaradi kapi ali onkologije. Danes pa se znanstveniki vse bolj nagibajo k prepričanju, da je popolna izključitev mlečnih izdelkov napačna in nima jasne baze dokazov. Vrednotenje informacij, pridobljenih med tri ducate raziskav odraslih Američanov, je potrdilo: izdelki, pridobljeni iz kravjega mleka, niso tako škodljivi.

Pred približno dvajsetimi leti je ameriški center za nadzor in preprečevanje patologij izvedel obsežno študijo, imenovano NHANES. Medicinski strokovnjaki so deset let ocenjevali zdravstveno stanje, prehrano in življenjski slog skoraj 25 tisoč prostovoljcev, sledili pa so verjetne nevarnosti. Analizo prejetih informacij so izvedli poljski znanstveniki. Ugotovili so, da vnos katerih koli mlečnih izdelkov pomaga zmanjšati odstotek smrtnosti iz katerega koli vzroka za 2%. In ljubitelji rednih obrokov trdega sira so živeli za 8% dlje kot drugi udeleženci.

Nato so raziskovalci pregledali potek še dvanajstih poskusov, analizirali informacije o več kot 600 tisoč bolnikih iz različnih delov sveta. Na podlagi rezultatov so znanstveniki naredili zanimiv zaključek: koristi mlečnih izdelkov so resnično pomembne, kar ne moremo reči morda za sveže polnomastno mleko. Pitje čistega mleka lahko poveča smrtnost za 4%. Toda iz naravnih jogurtov, sirov, skute še vedno ni vredno.

Informacije, objavljene na strani https://medbe.ru/news/pitanie-i-diety/ne-ogranichivayte-molochnye-produkty/

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.