^
A
A
A

Obravnava se vprašanje izdelave intranazalnega protikoronavirusnega cepiva

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

21 December 2021, 11:00

Zaposleni na britanski univerzi Lancaster so se že približali ustvarjanju cepiva proti covidu, ne injekcijskega, ampak intranazalne vrste.

Preliminarne študije novega zdravila na živalih so pokazale zmanjšanje simptomatskih manifestacij bolezni in blokiranje prenosa virusne okužbe.

Znanstveniki so cepili glodalce z dvostopenjskim dajanjem zdravila in ugotovili, da so hrčki pridobili popolno zaščito pred okužbo pljuč, vnetjem in drugimi bolečimi manifestacijami, ki se razvijejo po okužbi z virusom COVID-19 .

Omeniti velja, da je dvostopenjsko dajanje intranazalnega pripravka povzročilo znatno zmanjšanje širjenja virusa iz dihal glodalcev. To lahko pomeni, da je cepivo sposobno vsebovati patogen na območju njegove uporabe. Izkazalo se je, da če se zdravilo injicira v nosno votlino, je mogoče ne samo preprečiti okužbe, ampak tudi blokirati prenos virusa, da bi ustavili pandemično širjenje okužbe.

Specialist za virologijo, profesor Munir, je osebno nadzoroval potek poskusa. Opozoril je na naslednje: »Naš raziskovalni projekt kaže, da namestitev lokalne imunske zaščite na področju vnosa koronavirusa v telo ne bo le zmanjšala stopnje kliničnih manifestacij, temveč tudi preprečila, da bi patogen prešel z bolne osebe na drugo., zdrava oseba."

Raziskano intranazalno zdravilo temelji na aviarnem virusu, povzročitelju psevdokuge ali atipične kokošje kuge. Ta virus se lahko razmnožuje v človeškem telesu, vendar mu ne škodi. Raziskovalci so uspeli preusmeriti virus atipične kokošje kuge, da proizvede spike proteinov koronavirusa, zaradi česar telo začne izvajati imunski odziv proti patogenu COVID-19.

Intranazalno dajanje zdravila je povzročilo proizvodnjo protiteles pri glodalcih, usmerjenih proti več različicam okužbe s koronavirusom, kar kaže, da bo verjetno ustvarjena obsežna zaščita.

Vodilni raziskovalec na univerzi Lancaster, dr. Rycroft-Malon, je izrazil prepričanje, da je znanstvenikom uspelo narediti pomemben korak pri preprečevanju bolezni COVID-19, ki bo ustavil pandemično širjenje okužbe po svetu.

Znanstveniki ugotavljajo, da je intranazalno cepljenje bolj dostopno, dobro prenaša prevoz in se najverjetneje lahko uporablja tudi v otroštvu. Redno pojavljanje novih sevov koronavirusa kaže na potrebo po intenziviranju dela na cepivih in raziskovanju vseh možnih načinov za "zajezitev" okužbe.

Intranazalno pršilo za cepivo ima številne prednosti, saj ga je enostavno dajati, močno krepi lokalno imunsko obrambo in je lahko odlična alternativa za posameznike, ki imajo kontraindikacije za cepljenje z injekcijami.

Rezultati dela so objavljeni na straneh iScience

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.