^
A
A
A

Ostro omejevanje ogljikovih hidratov v prehrani je lahko nevarno.

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

12 January 2019, 09:00

Prehranska prehrana, ki zmanjšuje količino ogljikovih hidratov, povečuje tveganje za prezgodnjo smrt - to pravijo znanstveniki.

Prva stvar, ki pride na misel osebi, ki želi izgubiti težo, je omejitev ali celo izključitev ogljikovih hidratov. Logika tega je prisotna, ker hitro sproščena energija prisili telo, da shrani zaloge maščob, katerih presežek sčasoma krši številne presnovne procese.

Nutricionisti lahko ponudijo izbiro več možnosti za prehrano z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Predvideva se, da je glavni namen takšne prehrane prisiliti telo, da se ne kopiči, temveč da zgori kalorije.

Kljub temu po mnenju predstavnikov Evropskega kardiološkega združenja lahko prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov dolgoročno ni nevarna. Že več let zdravniki razmišljajo o različnih prehranskih projektih, ki dvomijo v prednosti dolgotrajnega omejevanja ogljikovih hidratov. Enak problem so izpostavili na redni družbeni konferenci strokovnjaki z Univerze v Lodzu.

Znanstveniki so preučevali številna statistična dejstva, pridobljena med obsežnim medicinskim projektom, ki je trajal enajst let v Združenih državah. Raziskovalci so opazili skoraj 25.000 bolnikov v srednji starostni skupini od 40 do 50 let: najprej so zabeležili podatke o boleznih teh ljudi, načinih prehranjevanja in vzrokih smrti.

Posledično je bilo ugotovljeno, da imajo tisti bolniki, ki so se držali diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, več možnosti, da umrejo za šest let (približno 32%), za razliko od tistih, ki so raje uživali v dieti z visoko vsebnostjo ogljikovih atomov. Verjetnost smrti zaradi bolezni srca in ožilja ali onkologije je bila 50% oziroma 35%. Raziskovalci so pojasnili to točko: ko primerjamo umrljivost med bolniki s presežno in normalno težo, so tisti ljudje, katerih teža je bila v normalnih mejah, pogosteje umrli na nizkoogljičnih dietah.

Podobni rezultati so bili doseženi pri posredni analizi projektov tretjih oseb, ki so bili izvedeni na isto temo: statistika takih del je zajela več kot pol milijona ljudi, spremljali pa so jih 15-16 let.

Kot rezultat, je taka analiza pokazala, da hrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov poveča tveganje za prezgodnjo smrt za 15% (zlasti smrt zaradi bolezni srca in ožilja - za 13% in zaradi onkoloških bolezni - za 8%).

Znanstveniki pojasnjujejo, da uživanje majhne količine ogljikovih hidratov lahko pozitivno vpliva na presnovne procese, na kakovost trebušne slinavke, na kazalnike krvnega tlaka - vendar le, če obstajajo navedene težave in z omejenim obdobjem te vrste prehrane. Skladnost s takšnimi omejitvami v prehrani je vedno nepraktična. Seveda, ena stvar - zavrnitev sladkarij in belih peciv. In čisto druga stvar - opustiti kompleksne ogljikove hidrate: žita, testenine in trde pšenice. Ljudje bi morali imeti prednost pred zdravo in uravnoteženo prehrano, ne pa z banalno izključitvijo ogljikovih hidratov.

Podrobnosti o zgornjih podatkih najdete na strani. Https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Low-carbohydrate-diets-are-unsafe-and-should-be-avoided

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.