^
A
A
A

Otroške igrače so potencialno nevarne

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

19 March 2021, 09:00

Velika večina plastičnih igrač za otroke predstavlja potencialno nevarnost za otroke. Ta problem znanstvenike muči vse od izuma plastike. Strokovnjaki so pred kratkim izvedli raziskavo, ki samo dokazuje povečano verjetnost zdravstvenih tveganj za otroke.

V mednarodnem formatu so znanstveniki preučevali kemično sestavo igrač različnih proizvajalcev in ocenjevali njihove možne učinke na otroke. Posledično so odkrili več kot sto potencialno nevarnih spojin, ki predstavljajo znatno stopnjo tveganja.

»Od več kot štiristo kemikalij, prisotnih v materialih različnih gostot in struktur, smo identificirali 126 spojin s potencialnimi rakotvornimi in nekancerogenimi učinki. Med njimi je več kot 30 mehčalcev, 18 zaviralcev gorenja in 8 arom, "je povedal dr. Peter Franke, zaposleni na Danski tehnični univerzi.

Po mnenju strokovnjakov se v mnogih državah preverja in spremlja dopustna sestava plastičnih igrač. Vendar na mednarodni ravni ni enotnega registra odobrenih kemičnih spojin. "Obstoječi mednarodni predpisi ne zajemajo celotne palete kemikalij, ki jih lahko najdemo v igračah," pravijo znanstveniki. "Poleg tega je v plastiki mogoče najti nekatere znane strupene in nezakonite spojine, ki po recikliranju plastičnih odpadkov končajo v izdelkih, kar kaže bodisi na malomarnost in nepoznavanje proizvajalcev bodisi na neupoštevanje predpisov v nekaterih državah," pojasnjujejo raziskovalci.

Za razjasnitev obsega nevarnosti so strokovnjaki opredelili seznam kemičnih spojin, ki jih najdemo v igračah. Po tem so združili podatke o kemijski sestavi izdelkov z dejavniki, kot so trajanje otroške igre z eno igračo, verjetnost, da jo bo otrok vzel v usta, in približno število takšnih igrač v istem vrtcu. Posledično je bilo 126 spojin v plastiki nevarnih. Poleg tega je bilo ugotovljenih 27 kemikalij, ki so bile že prepovedane za uporabo pri otrocih (kljub temu so bile tam še vedno prisotne). Nekatere komponente so bile naštete kot "verjetno nevarne" - 17 jih je bilo najdenih.

Doslej znanstveniki ne morejo vplivati na proizvajalce in prepovedati sproščanja plastičnih igrač. Staršem močno svetujejo, naj čim manj prisotnosti takšnih izdelkov v domu, da ne bi ogrozili zdravja otroka. Navadni uporabniki ne morejo vedeti, kaj vse vsebuje na videz neškodljiva igrača. Toda posledice so lahko izredno negativne: od alergijskih procesov in atopičnega dermatitisa do hude zastrupitve in razvoja malignih bolezni.

O obstoječi nevarnosti poroča ScienceDirect

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.