^
A
A
A

Užitni embalažni material so izumili znanstveniki

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

06 May 2021, 09:00

Ekipa znanstvenikov iz Indije in Rusije je pripravila poseben oprijem, ki ga lahko jeste. Ta film se lahko uporablja za pakiranje skoraj vseh izdelkov - od zelenjave in sadja do mesa in rib. Paket vsebuje samo naravne sestavine, ki ne predstavljajo nevarnosti za zdravje in ne onesnažujejo okolja. V vlažnih razmerah se film skoraj v celoti razgradi v 24 urah.

Raziskovalci so rezultate dela objavili v znanstveni publikaciji Journal of Food Engineering.

Zaposleni v indijskih izobraževalnih ustanovah Sri Padmavati in Sri Venkateswara ter predstavniki Uralske zvezne univerze in Inštituta za organosintezo Uralske podružnice Ruske akademije znanosti so razvili tri možnosti za pakiranje hrane, ki temelji na naravnem polimer natrijev alginat - izdelek iz alg. Molekularna sestava natrijevega alginata lahko tvori film, dodatno "krepitev" molekul s pomočjo antioksidanta - ferulinske kisline - pa je privedlo do tega, da je film postal močan, enoten in celo sposoben povečati rok uporabnosti izdelkov.

»Zaradi antioksidativnih lastnosti dodane komponente je bilo mogoče upočasniti oksidativne reakcije in podaljšati svežino pakiranega izdelka. Poleg tega lahko filmu dodatno dodamo protivirusne sestavine, kar bo še bolj pozitivno vplivalo na izraz konzerviranje hrane, «je pojasnil eden od avtorjev dela, kemik Grigory Zyryanov.

Kaj je glavna sestavina izuma? Je užitni polimer naravnega izvora. Običajno se uporablja pri proizvodnji zdravil, živilskih izdelkov, kozmetike, ker je natrijev alginat odlično naravno zgoščevalno in stabilizacijsko sredstvo. Pomožna komponenta filma je ferulinska kislina, snov z antioksidativnimi lastnostmi, produkt cimetove kisline. Odlikuje ga široka farmakološka aktivnost, ki zagotavlja protivnetne, protitoksične, protivirusne, protimikrobne in celo protitumorske učinke.

Proizvodnja novega naravnega filma je precej dostopna, saj ne zahteva posebnih tehnoloških zmogljivosti. Proizvodnjo naravne embalaže je mogoče vzpostaviti v podjetjih, specializiranih za proizvodnjo živilskih proizvodov in polimerov. Glavna stvar je, da takšno podjetje izpolnjuje ustaljene norme, ki veljajo za živilsko industrijo.

Vprašanje množične proizvodnje nove vrste embalaže je še vedno v fazi reševanja. Strokovnjaki še ne morejo imenovati točnega datuma. Glede na to, da povpraševanje potrošnikov po možnostih trajnostnih filmov stalno narašča, se bo to verjetno zgodilo kmalu.

Primarni vir informacij: Journal of Food Engineering

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.