^
A
A
A

Otroški čut za pravičnost se kaže že od 3. Leta

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

24 July 2019, 09:00

Otroci že od malih nog izkazujejo oster občutek pravičnosti. Pripravljeni so storiti veliko, da bo oseba, ki pokaže takšno krivico, ustrezno kaznovana, četudi mora otrok sam za to kaj žrtvovati.

Občutek pravičnosti je mogoče vnesti v različne interpretacije. Nekaj podobnih idej je mogoče opaziti v vedenju šimpanzov. Razlika je le v tem, da se opice odzovejo na prisotnost ali odsotnost pravičnosti, če se jih tiče osebno. Kar se tiče ljudi, se tukaj občutek širi v odnosu do drugih.

Otroci že pri treh letih čutijo in skrbi, če ena oseba užali drugo. Obenem otrokova želja ni namenjena toliko kaznovanju tistega, ki je pokazal krivico, temveč pomoči žrtvi.

In vendar je treba obnoviti pravičnost ali ne? Konec koncev mora biti oseba, ki je storilka kaznivega dejanja, kaznovana - pa čeprav le tako, da "bi bilo to sramotno za druge." V nekaterih primerih je za zmago nad pravičnostjo potrebno nekaj žrtvovati. V kateri starosti je otrok pripravljen takšne žrtve? To je dovolj težko razumeti, vendar so znanstveniki, ki predstavljajo newyorško univerzo, opazili, da so otroci, stari od 3 do 6 let, že pripravljeni žrtvovati zaradi pravičnosti.

V raziskavi je sodelovalo več kot dvesto otrok, starih 3-6 let. Vsi ti otroci so bili obiskovalci mestnega otroškega muzeja. Udeleženci so bili odpeljani v sobo, kjer se je nahajal spiralni tobogan: dovoljeno je bilo, da se premaknejo iz njega. Otroci so se začeli zabavati in čez nekaj časa so jim pokazali posnetke z dojenčkom, ki je zlonamerno razvajal in trgal nekoga drugega obrti. Otrokom so razložili, da bo ta slaba punčka kmalu prišla k njim na hrib. Poleg tega so udeleženci dobili naslednje priložnosti: na diapozitiv napišite znak z besedo "zaprto" ali "odprto". Če bi domnevali, da bo tobogan odprt, potem je to pomenilo, da se z njim lahko vozijo vsi, vključno s škodljivim dojenčkom. In beseda "zaprto" je pomenila, da nihče ne bo vozil. Izkazalo se je, da je vsak otrok imel možnost kaznovati drugega otroka, ker je škodoval tujim obrtom s kršenjem lastnih interesov.

Izkazalo se je, da je vsak drugi otrok izrazil pripravljenost žrtvovati svojo zabavo. Med temi otroki je bilo tako triletnih kot šestletnih udeležencev.

Po tem so se strokovnjaki odločili ugotoviti, kateri dejavnik vpliva na otrokovo željo po kaznovanju krivcev. Otroci so bili razdeljeni v skupine: enemu od njih je bilo rečeno, da je ta deklica enaka njim in celo pripada njihovi skupini. Drugim otrokom so rekli, da jim je deklica neznanka. Tretji kategoriji otrok so bile pri odločanju dodeljene "posebne pristojnosti" z obešanjem šerifove značke na prsi.

Izkazalo se je, da so bili otroci bolj nagnjeni k kaznovanju "tujcev", možnost "odpuščanja" pa je bila pogosteje uporabljena za svoje. Toda dodatna "šerifova moč" je vse spremenila: raje so prišli v njihove roke. Raziskovalci to pripisujejo dejstvu, da se obdarjena oseba počuti bolj odgovorno za "svoje" ljudi in bo naredil vse, da se "njegovi" med seboj ne bodo užaljeni.

Podrobnosti študije so objavljene na spletni strani psycnet.apa.org/record/2019-26829-001?doi=1

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.