^
A
A
A

Posebna hrana, izumljena za starejše

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

22 July 2019, 09:00

Zaposleni litovske tehnološke univerze v Kaunasu so razvili posebno prehrano za starejše z oslabljeno funkcijo požiranja, povezano s stanjem po možganski kapi, tumorjem, srčnimi spremembami požiralnika itd. Nova vrsta hrane je zasnovana za izboljšanje počutja starejših bolnikov.

Stari ljudje, ki trpijo zaradi disfagije - kršitev funkcije požiranja - skoraj vedno imajo v telesu pomanjkanje določenih snovi. Večina starejših ljudi primanjkuje beljakovin, vitaminov skupine B in askorbinske kisline, pa tudi številnih mineralov (kot sta selen in cink) in nenasičenih maščobnih kislin. Slaba in prikrajšana prehrana zaradi nezadostne telesne teže vodi v dejstvo, da se zdravje bolnikov počasi poslabša, telesne in duševne sposobnosti slabšajo, vid trpi, zaznavanje okusa se spreminja, tveganje za smrtni izid pa narašča. Kaj storiti, če je izdelkov, bogatih z osnovnimi hranilnimi snovmi, hkrati pa jih je starcem enostavno jesti, skoraj nemogoče najti? Novo delo litovskih strokovnjakov je upal veliko starostnikov.

Izumili so novo živilo za bolnike z motnjami požiranja: ta hrana je privlačnega videza in precej prijetnega okusa. Obogaten je z nenasičenimi maščobami, ima zmanjšano vsebnost laktoze ogljikovih hidratov, vsebuje v maščobi topne vitamine A in D, vitamine skupine B, elemente v sledeh - cink, kalcij, selen. Hrana ima pastozno konsistenco, zlahka jo pogoltne celo za osebo z oslabljeno funkcijo požiranja. Izvleček aronije daje izdelku prijetno barvo, izboljša okus, nasiči z antocianini - rastlinskimi glikozidi.

Proizvodnja te hrane temelji na tehnologiji kapsulacije: aktivne sestavine se zadržijo v odhajajočem materialu, zato prebavni sistem lažje izloči potrebne snovi iz hrane in jih prebavi.

Znanstveniki so že izvedli prve razvojne raziskave na kliničnem oddelku litovske univerze za zdravje. Skupina bolnikov, ki so zjutraj in zvečer zaužili 200 g novega izdelka 10 zaporednih dni, je pokazala povečanje telesne teže, izboljšanje telesne aktivnosti. Poleg tega se je pri bolnikih zvišala vsebnost cianokobalamina v krvi. Niso opazili nobenih neželenih učinkov.

Projekt razvoja novega izdelka je trajal približno devet mesecev. Hrano so primerjali s podobnim poljskim kolegom. Izkazalo se je, da je litovski izdelek bolj hranljiv in veliko bolj učinkovit v smislu izboljšanja zdravja starejših bolnikov.

Disfagija pri starejših je težava, o kateri se govori malo in redko. In sploh ne, ker tak problem ne obstaja. Nemogoče je ne upoštevati, da nemožnost običajnega obroka pogosto privede do dejstva, da se starejši ljudje zaprejo vase, se zaščitijo pred komunikacijo, se zapeljejo v depresijo. Dati priložnost takim ljudem je tisto, kar poskušajo poskrbeti znanstveniki.

Informacije, objavljene na uradni spletni strani litovske tehnološke univerze (ktu.edu)

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.