^
A
A
A

Poškodba plastike je prisotna tudi v zraku

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

02 August 2019, 09:00

Okoljski znanstveniki so izrazili neprijetno novico: plastični mikro delci se lahko širijo v zraku na stotine kilometrov.

Dejstvo, da plastika množično zamaši ocean, je že dolgo znano. Okoljevarstveniki se s to težavo trudijo spoprijemati že vrsto let, vendar doslej brez večjega uspeha, saj so plastični delci prisotni tudi v globinah. Po napovedih bo kmalu v vodi več plastike kot morskih prebivalcev. Zemeljska površina ni nič manj zamašena - za to se prepričajte le, poglejte okoli. A kot se je izkazalo, so plastični delci prisotni tudi v zraku, ki ga dihamo.

Strokovnjaki, ki zastopajo francoski Nacionalni center za znanstveno raziskovanje, Univerzo v Orleansu in več drugih francoskih in britanskih znanstvenih centrov, so uporabili posebno opremo za zbiranje vsega, kar so veter prinesli na meteorološko postajo v gorah Pirenejev. Testiranja so potekala vsak mesec, od novembra 2017 do vključno marca 2018. Po povprečnih podatkih so na enem kvadratnem metru našli približno 365 mikro delcev plastike na dan - podobno količino lahko določimo na ulicah Pariza ali drugih velikih mest. Vendar je prišlo do razlike in je bila sestavljena iz velikosti in sestave mikro delcev.

Dosedanje študije so že pokazale, da v zraku velikih naselij plastični delci izgledajo kot najmanjši polietilen tereftalat ali polipropilenska vlakna z dolžino več kot 100 mikrometrov: izvor takšnih vlaken je mogoče razložiti s prisotnostjo velikega števila tekstilnih izdelkov in sestavnih delov na ulicah. Kar zadeva tiste mikro delce, ki jih najdemo v Pirenejskih gorah, so imele dolžino največ 25 mikrometrov, njihova struktura pa je bila polistiren ali polietilen: zato so jih "raztrgali" iz katere koli plastične posode ali embalaže. Do zdaj znanstvenikom ni uspelo določiti točnega izvora plastičnih delcev. Toda strokovnjaki so dobili vse potrebne podatke o smeri in intenzivnosti vetrnega toka, ki so jih zabeležili med študijo. To je ekologom omogočilo, da naredijo ustrezne zaključke: izkazalo se je, da so mikro delci prevozili razdaljo najmanj 95 kilometrov, preden so zadeli meteorološko postajo. Znanstveniki so bili presenečeni, saj na tej razdalji od vremenske postaje ni bilo naselij in mest. Zato je bilo sklenjeno, da je plastika najverjetneje prevozila veliko večjo razdaljo, kot je sprva mislil.

Tako onesnaženje našega planeta preide na naslednjo nevarno raven, saj je plastika že prisotna, tudi kjer se ne more in ne sme pojaviti. Zdaj morajo znanstveniki oceniti škodo takšnih mikro delcev na živalih in ljudeh ter vpliv njihove prisotnosti v zraku na procese globalnega segrevanja.

Članek o tem gradivu je bil objavljen v reviji Nature Geoscience. Povezava do novic:www.sciencenews.org/article/tiny-microplastics-travel-far-wind

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.