^
A
A
A

Prednost družinskih obrokov je precenjena

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

26 September 2012, 15:33

Nekatere družine imajo dolgoletne tradicije, eden od njih pa je skupen obrok, ko se vsi člani družine zberejo na skupni mizi.

Verjamejo, da skupni zajtrki, kosila ali večerje prispevajo k vzpostavljanju stikov med starši in otroki ter prispevajo k krepitvi družinskih vezi. Poleg tega obstaja mnenje, da je zaradi takih družinskih "sitnih krogov" otrok v šoli višji akademski učinek, na njegovo vedenje pa je zelo pozitivno vplivajo družinske večerje.

Vendar pa nova študija znanstvenikov iz Bostonske univerze pokaže, da družinski obroki nimajo tako velikega vpliva, kot smo že prej mislili.

Po mnenju strokovnjakov so bili vsi poskusi, da bi našli razmerje med družinskimi večerji in akademsko uspešnostjo ali vedenjem, zaman.

"Med zvečerji ali večerjo v družinskem krogu in šolskih razredih ne najdemo nobenih povezav in ne vidimo nobenega vpliva na vedenje otroka," je povedal vodilni avtor Daniel Miller. "Ni odvisen od starosti otrok, niti od pogostosti skupnih obrokov."

Znanstveniki iz Kolumbije in Newyorške univerze so že opravili raziskave na tem področju, na podlagi podatkov iz vzorčenja nacionalnih predstavnikov Združenih držav Amerike. Raziskovalci so predšolske otroke spremljali od leta 1998 do starosti 15 let.

Znanstveniki so upoštevali vse dejavnike, ki bi lahko vplivali na otroka: zaposlitev staršev na delovnem mestu, njihovo vedenje doma, pogoji šolanja, izkušnje učiteljev in še veliko več.

Zato so strokovnjaki ugotovili, da vpliv družinskega preživljanja prostega časa, zlasti zbiranja za isto mizo, praktično ne vpliva na uspešnost in obnašanje otroka.

"Družinam ne svetujemo, da bi prekinili družinske tradicije in se skupaj ustavili na kosilu ali večerji," pravi dr. Miller. - Samo mnenje o stopnji njihovega vpliva je napačno. Družine, ki verjamejo, da so družinski obroki, kjer se srečujejo vsi člani, zelo pomembni, se ne morejo ustaviti samo ob skupnem obroku, temveč tudi razmišljati o tem, kje drugje lahko sodelujete z otrokom. "

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.